Nowy75 Napisano 14 września 2024 Autor Napisano 14 września 2024 Nie jestem zbytnio oblatany w częstotliwościach ,więc nie odpowiem wiążąco na pytanie o te 700Hz . Natomiast mogę potwierdzić ,że chętnie schodzą dość nisko jeśli dać im okazję np. zbyt bliskim ustawieniem do ścian czy mebli . Potrafią wtedy pięknie zarezonować ,a raz nawet uzyskałem efekt basu ,który wybrzmiewał mi w salonie jeszcze moment po tym jak już nie było go w muzyce . Samemu basowi brakuje w mojej opinii nieco zróżnicowania ,niektóre jego zakresy nieco się rozlewają . Obecne moje "prace domowe" mają wykazać ,co mogę uzyskać w zakresie brzmienia korektą ustawienia monitorów . Nie wiem , skąd wziął się w wątku ten Cambridge ,póki co nie zamierzam zmieniać sprzętu 😀 . Czasami rozmyślam przyszłościowo nad zmianą zarówno elektroniki jak i monitorów ,oczywiście w kontekście poprawy jakości słuchanej muzyki . I tu dochodzimy do wspomnianej przez Ciebie opłacalności ,ile będzie trzeba wydać ,żeby zagrało wyrażnie lepiej ,a nie tylko trochę ,albo inaczej . Ale o to jeszcze głowa mnie nie boli 😀 . Zanim nastąpią jakiekolwiek zmiany sprzętowe ,będę chciał sprawdzić w domu, co mogę uzyskać podpinając np. najpierw lepsze kolumny ,potem lepszy wzmacniacz ,a wreszcie to i to . Sądząc po reakcjach niektórych forumowych kolegów na mój zestaw , z tym "lepszym" nie będzie większego problemu 😀 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 @Nowy75 Ja bym zaczął od zakupu dużo lepszego wzmacniacza. Ten dziwny bas to wina kiepskiego wzmocnienia a nie samych kolumn. Masz amplituner hybrydę na lampach i stopniu końcowym prawdopodobnie na którymś tanim układzie scalonym. Potrzebujesz rasowego tranzystora ze stopniem końcowym na elementach dyskretnych - najlepiej Sankenach albo Toshiba z porządnym zasilaczem i radiatorami. Ewentualnie coś w klasie D, żeby faktycznie mogło bujnąć i zatrzymać te kolumny. Tak jak teraz to nawet nie słysząc tego zestawu wiem, że ta Taga jest zbyt słaba skoro masz przygody z basem 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 (edytowany) 9 godzin temu, AudioTube napisał: Poproszę o zachętę, jakiś sposób, bym jeszcze raz spróbował. Dziękuję Adam , to proste. Kupujesz sobie Odina , jak masz bi-amping lub skromniej Valhallę https://audiosfera.eu/4711,nordost-odin-2-2-m-komplet-przewodow-glosnikowych-autoryzowany-dealer-szczecin.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5#dlapi_npa=0&dlapi_lu=202404152113291174106131 https://audiotop.pl/pl/p/Kabel-glosnikowy-Nordost-Valhalla-2-4m/9817?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=b0f10c76-21df-954e-3982-af552c17f011# włączasz sprzęt , kładziesz fakturkę przed sobą i nie ma takiej możliwości byś nie usłyszał kabli Edytowano 14 września 2024 przez tomek4446 1 1 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 18 minut temu, tomek4446 napisał: kładziesz fakturkę przed sobą i nie ma takiej możliwości byś nie usłyszał kabli Wydaje mi się, że te Nordost mogą brzmieć trochę zbyt płasko, bo to są taśmy 🤷 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 14 września 2024 Autor Napisano 14 września 2024 16 minut temu, Gargan napisał: @Nowy75 Ja bym zaczął od zakupu dużo lepszego wzmacniacza. Ten dziwny bas to wina kiepskiego wzmocnienia a nie samych kolumn. Masz amplituner hybrydę na lampach i stopniu końcowym prawdopodobnie na którymś tanim układzie scalonym. Potrzebujesz rasowego tranzystora ze stopniem końcowym na elementach dyskretnych - najlepiej Sankenach albo Toshiba z porządnym zasilaczem i radiatorami. Ewentualnie coś w klasie D, żeby faktycznie mogło bujnąć i zatrzymać te kolumny. Tak jak teraz to nawet nie słysząc tego zestawu wiem, że ta Taga jest zbyt słaba skoro masz przygody z basem 🙂 Zostałem chyba żle zrozumiany . Nic dziwnego z basem się nie dzieje . To cuda ,które wyprawia akustyka , bo przecież sprzęt jest ten sam . Przestawiam monitory ,coś dostaję nowego w dżwięku,czegoś mi ubywa ,fizyka 😀 . Jestem świadomy ,że Taga raczej nie grzeszy jakością podzespołów/np.napędu cd 😀/, i bardzo mnie ciekawi,co mógłbym uzyskać wydajniejszym piecem , ale jakimś cherlakiem też nie jest . Same monitory jak praktycznie każde grają "jakoś", coś jest w nich lepsze kosztem czegoś innego . 41 minut temu, Gargan napisał: @Nowy75 Ja bym zaczął od zakupu dużo lepszego wzmacniacza. Ten dziwny bas to wina kiepskiego wzmocnienia a nie samych kolumn. Masz amplituner hybrydę na lampach i stopniu końcowym prawdopodobnie na którymś tanim układzie scalonym. Potrzebujesz rasowego tranzystora ze stopniem końcowym na elementach dyskretnych - najlepiej Sankenach albo Toshiba z porządnym zasilaczem i radiatorami. Ewentualnie coś w klasie D, żeby faktycznie mogło bujnąć i zatrzymać te kolumny. Tak jak teraz to nawet nie słysząc tego zestawu wiem, że ta Taga jest zbyt słaba skoro masz przygody z basem 🙂 I jeszcze dla jasności, ja nie narzekam,ja poszukuję 😀 . Koledzy często tu pisali , a to brumi ,a to szumi , u mnie takich zjawisk nie słychać ,a że nie wszystkie zakresy idealne... , kto tak ma? 😀 1 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 Przed chwilą, Nowy75 napisał: bardzo mnie ciekawi,co mógłbym uzyskać wydajniejszym piecem Zyskasz szybkość, szczegółowość, dokładność - panowanie nad kolumnami. Podejrzewam, że ta Taga ma moc, ale też wysoką impedancję wyjściową. To nie jest dobrze. Spróbuj tych kolumn z mocniejszym wzmacniaczem i dopiero zobaczysz jak one grają 🙂 Tylko żadnych lamp... 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 1 minutę temu, Gargan napisał: Wydaje mi się, że te Nordost mogą brzmieć trochę zbyt płasko, bo to są taśmy Podsunąłeś mi pewien pomysł. No i @AudioTube Adam trochę mnie może niechcący, ale zmobilizowałeś. Dzisiaj uruchamiałem lampy, więc miałem mnóstwo kabli do przepinania. Tak sobie teraz pomyślałem , że pójdę za ciosem i jutro pobawię się głośnikowymi. Teraz jest wpięty Talk Concert 4 / zdjęcie 1/ , jutro zobaczę, czy usłyszę różnicę po wpięciu baaardzo grubej Kody , a na koniec taśmy Alpha Core Goertz. 2 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 7 minut temu, tomek4446 napisał: Tak sobie teraz pomyślałem , że pójdę za ciosem i jutro pobawię się głośnikowymi. Jeśli nie możesz przełączać w locie z jednych terminali na inne to nic nie sprawdzisz. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 6 minut temu, Gargan napisał: Jeśli nie możesz przełączać w locie z jednych terminali na inne to nic nie sprawdzisz. Oj , zdziwiłbyś się Ale mogę to zrobić " w locie ". 1 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 8 minut temu, tomek4446 napisał: Oj , zdziwiłbyś się Ale mogę to zrobić " w locie ". Nie wiem jak można znaleźć coś czego nie ma, ale zawsze można spróbować 😀 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 9 godzin temu, Gargan napisał: Nie wiem jak można znaleźć coś czego nie ma, ale zawsze można spróbować Próbować należy. Gdyby nie paru gości z wizją, to nadal żylibyśmy w jaskiniach i biegali z zaostrzonym patykiem po żarcie A i kalorii się trochę spali podczas eksperymentu. Same plusy Panie 1 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 Przed chwilą, tomek4446 napisał: Próbować należy. Gdyby nie paru gości z wizją, to nadal żylibyśmy w jaskiniach i biegali z zaostrzonym patykiem po żarcie A i kalorii się trochę spali podczas eksperymentu. Same plusy Panie Tylko, że ogień robi różnicę a kable za miliony nie 😀 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 11 godzin temu, tomek4446 napisał: włączasz sprzęt , kładziesz fakturkę przed sobą i nie ma takiej możliwości byś nie usłyszał kabli Ja tak robię ale z fakturą na paczki, wtedy słyszę różnicę w stosunku do poprzednich kolumn Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 17 minut temu, MMarek napisał: Ja tak robię ale z fakturą na paczki, wtedy słyszę różnicę w stosunku do poprzednich kolumn Zazdroszczę. Marek patrząc na cenę Twoich kolumn , to faktycznie wystarczy tylko spojrzeć na f-rę. Nawet systemu nie trzeba odpalać by wiedzieć , że lepiej grają od poprzednich A jaka oszczędność w rachunkach za energię elektryczną ! Odpisz, cytując
MMarek Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 37 minut temu, tomek4446 napisał: Zazdroszczę. Marek patrząc na cenę Twoich kolumn Nie ma czego, bo przecież Twoje nie odstają w cenie, a nawet je przewyższają Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 15 września 2024 Autor Napisano 15 września 2024 21 godzin temu, tomek4446 napisał: Podsunąłeś mi pewien pomysł. No i @AudioTube Adam trochę mnie może niechcący, ale zmobilizowałeś. Dzisiaj uruchamiałem lampy, więc miałem mnóstwo kabli do przepinania. Tak sobie teraz pomyślałem , że pójdę za ciosem i jutro pobawię się głośnikowymi. Teraz jest wpięty Talk Concert 4 / zdjęcie 1/ , jutro zobaczę, czy usłyszę różnicę po wpięciu baaardzo grubej Kody , a na koniec taśmy Alpha Core Goertz. No i to jest coś -oprócz lepszego osłuchania ,wyższej klasy setu ,itd.-czego mi brakowało w moim małym teście ,by był bardziej miarodajny,mianowicie kabli różnych konstrukcyjnie . Dziękuję za przejęcie niewdzięcznej roboty z tymi przepinkami i czekam na wnioski z porównania 😀 21 godzin temu, Gargan napisał: Zyskasz szybkość, szczegółowość, dokładność - panowanie nad kolumnami. Podejrzewam, że ta Taga ma moc, ale też wysoką impedancję wyjściową. To nie jest dobrze. Spróbuj tych kolumn z mocniejszym wzmacniaczem i dopiero zobaczysz jak one grają 🙂 Tylko żadnych lamp... 🙂 Spróbuję i wzmaka i kolumny i lampę też 😀 . Jak dla mnie to już sama ta lampowa poświata w ciemnościach "gra"😀 . Odpisz, cytując
Gargan Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 13 minut temu, Nowy75 napisał: No i to jest coś -oprócz lepszego osłuchania ,wyższej klasy setu ,itd.-czego mi brakowało w moim małym teście ,by był bardziej miarodajny,mianowicie kabli różnych konstrukcyjnie . Dziękuję za przejęcie niewdzięcznej roboty z tymi przepinkami i czekam na wnioski z porównania 😀 Spróbuję i wzmaka i kolumny i lampę też 😀 . Jak dla mnie to już sama ta lampowa poświata w ciemnościach "gra"😀 . Dla mnie lampy to tylko marnowanie prądu i wcale to dobrze nie gra... Ale inni mają odmienne zdanie na ten temat 🙂 Tradycyjny tranzystor z dużym w stosunku do mocy wyjściowej zasilaniem to jest właściwy kierunek 🙂 Próbuj różnych konfiguracji. Za którymś razem znajdziesz optymalne dla Ciebie rozwiązanie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 1 minutę temu, Gargan napisał: Dla mnie lampy to tylko marnowanie prądu i wcale to dobrze nie gra... Po pierwsze wcale dużo prądu nie biorą / zdjęcie z listwy sprzed chwili / , a "dobrze" to pojęcie względne. Dla mnie dobrze to nie gra np. De' Agostino z Wilson Alexia , a już na pewno McIntosh z kolumnami ... McIntosha , plamę daje także Gryphon ze swoimi paczkami , o Naimie z Focalami Utopia już pisałem w innym wątku. Pasuje mi bardziej Cyrus, niż Cambridge na którego mam alergię. Słuchałem różnych tranzystorów i różnych lamp. I tutaj i tutaj znajdę perełki i takie , które niestety mi nie leżą. Za nic nie powiedziałbym , że coś dobrze nie gra , nie znając pozostałych elementów systemu i pomieszczenia. A nawet jak mi nie pasuje to .... tylko mnie. 2 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 @tomek4446 Lampy to miękkie buły 🙂 Trzeba już być w wieku emerytalnym, żeby tego słuchać 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 Przed chwilą, Gargan napisał: Lampy to miękkie buły No. Wreszcie wiem po co jestem na Forum Dzięki. A , tranzystor też mam. Odpisz, cytując
Gargan Napisano 15 września 2024 Napisano 15 września 2024 3 minuty temu, tomek4446 napisał: No. Wreszcie wiem po co jestem na Forum Dzięki. A , tranzystor też mam. Czyli jest jeszcze dla Ciebie nadzieja 🤪 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 16 września 2024 Napisano 16 września 2024 12 godzin temu, Gargan napisał: Czyli jest jeszcze dla Ciebie nadzieja Czytając Twoje niektóre wypowiedzi chciałbym to samo powiedzieć o Tobie Nie wiem czemu , ale mam dziwne wrażenie , że spotkałem się już z podobną narracją. Do złudzenia przypomina mi dyskusję , a raczej podawanie prawd objawionych na AS. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 16 września 2024 Napisano 16 września 2024 Tomek, jakie prawdy objawione? Te wpisy dowodzą głównie chęci trolowania i objawiającej się co rusz ignorancji. Odpisz, cytując
Gargan Napisano 16 września 2024 Napisano 16 września 2024 15 minut temu, tomek4446 napisał: Czytając Twoje niektóre wypowiedzi chciałbym to samo powiedzieć o Tobie Nie wiem czemu , ale mam dziwne wrażenie , że spotkałem się już z podobną narracją. Do złudzenia przypomina mi dyskusję , a raczej podawanie prawd objawionych na AS. Nie mogłeś mnie czytać na AS, bo mam tam bana 😁 Tak, wiem że to źle, że mam swoje zdanie 🤪 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 16 września 2024 Napisano 16 września 2024 47 minut temu, Gargan napisał: Nie mogłeś mnie czytać na AS, bo mam tam bana 😁 Oby jak najszybciej stało się to na tym forum. Poprzednio było już tutaj kilku typków, którzy ze swoimi wypocinami odeszli w niesławie w odchłań zapomnienia. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts