sn1p3r Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września Witam, chciałbym zbudować zestaw kina domowego na konkretnym zestawie głosników czyli 3 x K-Array Kv-52 Ebay Link oraz Sub KU44 . Głównie filmy, seriale (TV 75") oraz muzyka z spotify proszę o podpowiedź jaki AVR dobrać do tego oraz czy faktycznie 3.1 ma sens, bo wielu wątkach pojawiały sie na forum sugetsie aby lepiej pójść w 2.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września 3.1 lub 2.1 to nie kino domowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września (edytowany) 32 minuty temu, eMBe napisał: 3.1 lub 2.1 to nie kino domowe. Niech sobie człowiek buduje co chce. 3.1/2.1 spokojnie mogą slużyć do oglądania filmów. Dobrze pomyślane będzie to lepsze nie soundbar. Problem w tym przypadku leży w dziwnych założeniach... 1 godzinę temu, sn1p3r napisał: 3 x K-Array Kv-52 Przeymyśl to założenie. Malutkie głośniczki, nietypowa, wysoka impedancja, cięcie tego powyżej 150 Hz, brak informacji i skuteczności... Raczej nie wróżę sukcesu. 1 godzinę temu, sn1p3r napisał: oraz Sub KU44 . To pasywny subwoofer. Nie znajdziesz amplitunera który to napędzi. Konieczny będzie dodatkowy wzmacniacz... który zupełnie nie uzasadnia inwestycji w to cos (patrząc na parametry). Przemyśl jeszcze raz swoje założenia. Wrzuć jakiś plan/zdjęcia miejsca gdzie to kino chcesz budować. Edytowano 14 września przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn1p3r Napisano 14 września Autor Udostępnij Napisano 14 września 10 minut temu, PanKlor napisał: Niech sobie człowiek buduje co chce. 3.1/2.1 spokojnie mogą slużyć do oglądania filmów. Dobrze pomyślane będzie to lepsze nie soundbar. Problem w tym przypadku leży w dziwnych założeniach... Przeymyśl to założenie. Malutkie głośniczki, nietypowa, wysoka impedancja, cięcie tego powyżej 150 Hz, brak informacji i skuteczności... Raczej nie wróżę sukcesu. To pasywny subwoofer. Nie znajdziesz amplitunera który to napędzi. Konieczny będzie dodatkowy wzmacniacz... który zupełnie nie uzasadnia inwestycji w to cos (patrząc na parametry). Przemyśl jeszcze raz swoje założenia. Wrzuć jakiś plan/zdjęcia miejsca gdzie to kino chcesz budować. scianka wyglada tak , a samo rozwiązanie od K-array i jego minimalizm bardzo nam się spodobał (link: k-array) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Niech sobie człowiek buduje co chce. 3.1/2.1 spokojnie mogą slużyć do oglądania filmów. W którym miejscu napisałem, że nie może sobie zbudować zestawu 3.1/2.1 albo, że nie nada się to do filmów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września 1 godzinę temu, sn1p3r napisał: scianka wyglada tak , a samo rozwiązanie od K-array i jego minimalizm bardzo nam się spodobał (link: k-array) Typowy błąd.... najpierw się urządzić a potem myśleć o nagłośnieniu. Za wiele tutaj nie podziałasz. Szukaj głośników typu onwall które Wam się spodobają i wtedy będzie można dobierać resztę. Subwoofer powinien być aktywny, inaczej będziesz zmuszony do rzeźbienia. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn1p3r Napisano 14 września Autor Udostępnij Napisano 14 września 40 minut temu, PanKlor napisał: Typowy błąd.... najpierw się urządzić a potem myśleć o nagłośnieniu. Za wiele tutaj nie podziałasz. Szukaj głośników typu onwall które Wam się spodobają i wtedy będzie można dobierać resztę. Subwoofer powinien być aktywny, inaczej będziesz zmuszony do rzeźbienia. Mam tam jakieś 15-16 cm , mógłbym upchać Kef t101 ale nie wiem jak to będzie w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września 2 godziny temu, sn1p3r napisał: ale nie wiem jak to będzie w Coś Ci urwało posta... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn1p3r Napisano 14 września Autor Udostępnij Napisano 14 września 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Coś Ci urwało posta... Ale nie wiem jak to będzie wyglądało tak upchane , dlatego też przypadkiem trafiłem na tego k-array, ale jeśli opinia jest taka że słabo z tym sprzętem to jestem zmuszony rozglądnąć się za czymś innym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września Poszło PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 września Udostępnij Napisano 14 września 1 godzinę temu, sn1p3r napisał: Ale nie wiem jak to będzie wyglądało tak upchane , dlatego też przypadkiem trafiłem na tego k-array, ale jeśli opinia jest taka że słabo z tym sprzętem to jestem zmuszony rozglądnąć się za czymś innym Masz tam mało miejsca. Możesz też rozważyć rozstawienie monitorow na standach przed tą zabudowa meblowa albo konstrukcje typu Focal 301 lub podobne. Kwestia dokładnego wymierzenia. Z tańszych Heco 44F. Ewentualnie pójść w stronę ciut bardziej designerskich Focal Dome Flax lub czegoś w tym stylu. Tańszy odpowiednik to np. Cambridge Minx 22. Wszystko to kwestia gustu. Tak czy inaczej centralny kupiłbym pełnowymiarowy w przypadku takich maleństw. Pamiętaj też że amplituner musisz gdzieś zmieścić i większość z nich jest czarna. Pojawił się nowy JBL który jest w białym kolorze ale pewnie na forum nikt jeszcze nie miał z nim do czynienia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 września Udostępnij Napisano 16 września Dokładnie jest wybór. Minx, Klipsch 140d, Heco Ambient, wspomniane Kefy ale i wiele innych. Z tyłu jest miejsce na surround? Przemyślałeś kwestie kabli? Dnia 14.09.2024 o 12:44, sn1p3r napisał: K-Array Kv-52 tego nie znam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 16 września Udostępnij Napisano 16 września Dnia 14.09.2024 o 22:07, PanKlor napisał: Możesz też rozważyć rozstawienie monitorow na standach przed tą zabudowa meblowa Zapewne jego kobieta będzie zachwycona tym pomysłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 16 września Udostępnij Napisano 16 września Dnia 14.09.2024 o 12:44, sn1p3r napisał: chciałbym zbudować zestaw kina domowego na konkretnym zestawie głosników czyli 3 x K-Array Kv-52 Ebay Link oraz Sub KU44 . To są bardzo nietypowe głośniki jeżeli mówimy w kontekście podpięcia ich pod któryś z popularnych AVR. Raczej spodziewałbym się samych problemów. Producent jak widzę poleca do nich swoje wzmacniacze z czego najprostszy to 4x 250 W @ 4 Ω w klasie D. Poza tym ten sub jest pasywny, potrzeba do niego osobnego wzmacniacza. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 września Udostępnij Napisano 16 września Cześć Też szedłbym w 2.1. Przy takiej przestrzeni na kolumny faktycznie KEFy, czy Klipsch RP-240D mogą być dobrym kierunkiem, ale do nich dobierałbym dobry subwoofer, jak KEF KC62. Ale ogółem, czego poszukujesz w nowym systemie? Stricte do filmów, czy też do muzyki? Jakie brzmienie preferujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 16 września Udostępnij Napisano 16 września Dnia 14.09.2024 o 12:44, sn1p3r napisał: Witam, chciałbym zbudować zestaw kina domowego na konkretnym zestawie głosników czyli 3 x K-Array Kv-52 Ebay Link oraz Sub KU44 . Głównie filmy, seriale (TV 75") oraz muzyka z spotify proszę o podpowiedź jaki AVR dobrać do tego oraz czy faktycznie 3.1 ma sens, bo wielu wątkach pojawiały sie na forum sugetsie aby lepiej pójść w 2.1 Nie znam tego rozwiązania, ale podpisuję pod wypowiedziami przedmówców. Te głośniki będą ciężkie do podłączenia do klasycznego amplitunera av. Jaki planujesz budżet na wszystko ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts