Skocz do zawartości

Dolby TrueHD oraz DTS-HD Master na systemie 5.1

Gas

Recommended Posts

21 godzin temu, PanKlor napisał:

Jasne. Najbardziej w radio podobają Ci się te piosenki które znasz ;) Żeby nie było - patyk nie jest bezproblemowy (chyba żaden player nie jest). Przy gęstych filmach potrafi dostać czkawki. Nie doktoryzowałem się jeszcze co jest przyczyną. 

A nie wiem. Lubie poznawać nowe melodie. Nie bawię się już patykami :D

Odtwarzałem tylko pliki 1080p  dzwiekiem HD jeśli mowiac geste masz na mysli wiecej to nie mam potrzeby bo nie mam takiego TV.

17 godzin temu, Ststek napisał:

No to może tak.

I radzi sobie całkiem nie źle jak na swoją kwotę.

• 2 weeks later...

Info zwrotne. 

PS5 nie odtworzy pliku MKV z dźwiękiem w gęstym formacie. "Mroczny Rycerz powstaje" z płyty 4k uhd trzęsie podłogą w DTS HD master 💪. W PS5 ustawienia dźwięku dla odtwarzanych płyt UHD/BR (bitstream) robi się bezpośrednio z pozimu odtwarzacza, a nie samej konsoli. 

Ten ekstraktor, który podałem wcześniej wysyła 4k (nominalnie 120 Hz) na tv i gęsty format na ampli. W opisie produktu nie ma info o DTS HD master i dolby TrueHD na wyjściu audio i myślałem, że kasę wyrzuciłem w błoto. 

Teraz trzeba pomyśleć o jakimś odtwarzaczu, który pociągnie MKV i dźwięk HD.

1.000 zł nie wydam, ale co sądzicie o Himedii q10 pro (do kupienia na O. za 2/3 stówki)?

11 godzin temu, Jasiek88 napisał:

Kto chce cię tak na minę posadzić? Id kiedy Xiaomi obsługuje dźwięk HD :)? pomogę ci nie obsługuje.

Sugerowałem się informacją m.in. ze strony  https://www.mi.com/pl/product/xiaomi-tv-box-s-2nd-gen/

Jedynka nie miała, ale tutaj... 🤔

Edytowano przez Gas

Lucky for you I actually tested this. Xiaomi TV Box S 2nd Gen supports lossy Dolby Atmos, but not Dolby TrueHD. Also AAC multichannel is passed through as Stereo PCM instead of Multi-Channel PCM.

NVIDIA Shield is significantly more expensive, but works flawlessly with all audio formats, including Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X and Multi-Channel PCM. For best performance, plug the player directly into the soundbar.

Nawet gdyby odtwarzał to są słabe boxy ani nie stabilne ani szybkie, wifi dramat itd itd

Edytowano przez Jasiek88

No ale koledzy, niech mnie ktoś oświeci. Czy istnieje jakiś player poniżej 1000zl który bez problemu obsłuży PLEX oraz bez zająniecia pociągnie TrueHD, DTS-HD oraz Auro3D?

Najbliższy oczekiwaniom jest na razie Amazon Stick o którym mowa wyżej, ale by mieć DTS-HD i oczywiście DTS-X trzeba kombinować. Ponadto Auro3D... wiem że to nisza totalna, no ale kurcze chciałbym to odpalić bo trochę filmów już uzbierałem.

A może jest jakiś TV który potrafiłby wypluć gęste formaty z wbudowanych apek (Plex itp)? Bo nie ukrywam że mi najwygodniej używa się playera po prostu na wbudowanej apce w TV Sony, ale on wypuści najwyżej E-AC3 (DD+). Przy mniej wymagających dzwiekowo filmach, albo dubbingu/lektorze tak właśnie oglądamy.

47 minut temu, Butler napisał:

Ale Zidoo mam. I obsługa na nim Plex jest baaardzo słaba, soft nie wspiera tej apki natywnie. Wbudowany Posterwall działa ok tylko przy małej bibliotece i słabo tytuły do niej dopasowuje. Dla mnie mus to coś oparte na PLEX, Jellyfin lub Emby.

Tu jest jakiś temat o modzie plex do Zidoo. Nie zagłębiałem się w temat.

Plex client for Zidoo devices - ZidooPlexMod

3 godziny temu, Gas napisał:

A nie jest tak , że pierwszy był mi box 4k (miał formaty HD); później pierwsza generacja S 4K (ten nie miał); oraz 2 gen S 4K ma gęste formaty? - i o tej 2 genercji myślę 

Pierwszy Mibox 4k miał gęste formaty ale... zostaly wycięte wraz z aktualizacją do androida 9 lub 10, nie pamietam dokladnie .

Z tego powodu pozbyłem się Miboxa, nie mam zaufania do producenta ktory zmienia( poprzez oprogramowanie )specyfikację urzadzenia .

Nie polecam , zdecydowanie nie , Miboxa. To nie jest uczciwy producent.

Niemniej , trzeba przyznać, że chodzilo to przyzwoicie aż do aktualizacji.

Edytowano przez Iron

Dnia 10.10.2024 o 16:07, Gas napisał:

Z drugiej strony z nowych: Xiaomi TV Mi Box S (2nd Gen)

?

On nie ma dzwieku HD tak samo.

Dnia 10.10.2024 o 15:38, Gas napisał:

Himedii q10 pro (do kupienia na O. za 2/3 stówki)?

nie wiem czy to ale kumpel miał taki wybryk. Musiał ładowac osobno system z karty pamięci SD na której był tylko Kodi. No tragedia. Ale jakoś działało. Zmienił na Shielda. JA po nim.

Gdyby tylko ten Amazon miał wejscie USB jeszcze.

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Myślisz, że możliwym będzie odtwarzanie MKV z tak podłączonego pen'a w 4k i gęstych formatach audio?

23 godziny temu, PanKlor napisał:

Hmmm

128 GbNo nie sadziłem że to będzie tak działać.

20 godzin temu, PanKlor napisał:

Wszystko kwestia tego jako to bedzie pendrive i jak ciężkie bedzie video. 

Jak piszą 128 GB. 1080p ale dzwiek HD. Pójdzie to to?

Pojemność nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o realne transfery takiego zestawu. Nie testowałem ale fhd z gęstą ścieżką powinno zadziałać. Trzeba tylko pamiętać żeby zainstalować Kodi. Jest z tym minimalna rzeźba ale każdy kto umie przeczytać 5 zdań po angielsku powinien ogarnąć. VLC chyba tez się nada i o ile pamiętam jest dostępne w sklepie jako aplikacja (bez rzezbienia).