marcinmarcin Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia Dnia 12.12.2024 o 19:51, Carmion napisał: Najważniejsza jest akustyka, na drugim miejscu kolumny, na trzecim wzmacniacz, na czwartym dac. NIe zgodzę się. Doceniam rolę akustyki, ale sprzętowo tak spore różnice można uzyskać w tej samej akustyce że można się zdziwić. Nie wspomnę już o paru znajomych którzy po "porządnym" zrobieniu akustyki finalnie wywali ustroje do piwnicy, bo jednak coś im nie grało... Do tego najlepiej grające systemy jakie słyszałem były w takiej sobie (nie zrobionej akustyce). A grały tak że kapcie mi spadały... Pamiętam też akcje z monitorami studyjnymi - które u mnie nie grały tak świetnie jak w pokoju przerobionym na studio - zrzuciłem na karb akustyki, po czym zagrały u mnie bardzo podobnie, ale dopiero z tym dacem na którym je słuchałem... Co nie zmienia faktu że warto dać coś za kolumny, na pierwsze odbicia, sensownei zagracić pokój, audiofiski dywan itp. Warto też pomierzyć, bo to oczy otwiera na problemy z akustyką... 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 15 grudnia Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 12 minut temu, marcinmarcin napisał: NIe zgodzę się. Doceniam rolę akustyki, ale sprzętowo tak spore różnice można uzyskać w tej samej akustyce że można się zdziwić. Nie wspomnę już o paru znajomych którzy po "porządnym" zrobieniu akustyki finalnie wywali ustroje do piwnicy, bo jednak coś im nie grało... Do tego najlepiej grające systemy jakie słyszałem były w takiej sobie (nie zrobionej akustyce). A grały tak że kapcie mi spadały... Pamiętam też akcje z monitorami studyjnymi - które u mnie nie grały tak świetnie jak w pokoju przerobionym na studio - zrzuciłem na karb akustyki, po czym zagrały u mnie bardzo podobnie, ale dopiero z tym dacem na którym je słuchałem... Co nie zmienia faktu że warto dać coś za kolumny, na pierwsze odbicia, sensownei zagracić pokój, audiofiski dywan itp. Warto też pomierzyć, bo to oczy otwiera na problemy z akustyką... Ja tam sobie nie wyobrażam inwestować w sprzęt, jeżeli za plecami nie ma paneli akustycznych. Dla mnie za kolumnami i na tylnej ścianie to must have. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia 21 minut temu, Carmion napisał: Do tego najlepiej grające systemy jakie słyszałem były w takiej sobie (nie zrobionej akustyce). Też tak miałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia 43 minuty temu, Carmion napisał: Ja tam sobie nie wyobrażam inwestować w sprzęt, jeżeli za plecami nie ma paneli akustycznych. Dla mnie za kolumnami i na tylnej ścianie to must have. Można wiedzieć jakie masz te panele ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia 1 godzinę temu, Carmion napisał: Ja tam sobie nie wyobrażam inwestować w sprzęt, jeżeli za plecami nie ma paneli akustycznych. Dla mnie za kolumnami i na tylnej ścianie to must have. Nie żebym się czepiał, ale na zdjęciach z twoim sprzętem, wydaje mi się że żadnych paneli akustycznych nie widziałem . Bardzo ładny jasny wystrój, ale za kolumnami właśnie czegoś mi brakowało. Boków i tyłu pomieszczenia odsłuchowego nie było widać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 15 grudnia Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 54 minuty temu, rajdek napisał: Można wiedzieć jakie masz te panele ? Z własnej roboty 😉 Wełna isover pt 80 - 120x60x5cm 29 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Nie żebym się czepiał, ale na zdjęciach z twoim sprzętem, wydaje mi się że żadnych paneli akustycznych nie widziałem . Bardzo ładny jasny wystrój, ale za kolumnami właśnie czegoś mi brakowało. Boków i tyłu pomieszczenia odsłuchowego nie było widać. Za zasłonami są panele. Do tego podwójne gęste zasłony ( z jednej strony wyjście na balkon więc kiepskie warunki bo okna do podłogi) a z drugiej aneks kuchenny. W dwóch rogach piankowe pułapki basowe od podłogi do sufitu. Rewelacji nie ma, ale na tak trudne akustycznie 5 okien do podłogi i pomieszczenie w litrze "L" jest ogromna różnica i słuchanie muzyki jest bardzo komfortowe. Nawet przebywanie w pomieszczeniu gdzie nie ma takiego pogłosu jest dużo przyjemniejsze. Pomysł był jeszcze z panelami na sufit, ale niestety to jest jednak strefa życia i by było przegięcie 😃 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 07:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:21 Ja miałem Apamy za kolumnami z przodu i dobrze się sprawowały. Ale wiem tez o czym mówi Marcin, byłem w salkach gdzie wygłuszenie było przesadzone i mimo że sprzet znałem i doceniałem to grał słabo. Za dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts