Skocz do zawartości

Roksan Black vs Roksan Caspian M2

Carmion

Recommended Posts

One miały fabryczne problemy z przekaźnikami. W moim wymienione były na gwarancji. O dziwo, sprzedałem go tego samego dnia, kiedy wrzuciłem na OLX. Oczywiście z informacją o przebytym serwisie. Pewnie to przekonało kupującego 🙂

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Jak to wygląda na Hegel?

Przecież udzieliłem Ci już odpowiedzi.

A zniekształceń musisz szukać u około 90% konkurencyjnych wzmacniaczy. Tam dostaniesz jakieś UJEDNOLICENIA w stronę czy to ostrości czy twardości czy rozmycia konturów czy emfazy, zamulenia, duchoty czy tego czego mając swojego Hegla nie da się już słuchać a mianowicie pogrubienia...

Dając szansę Heglowi  każdy inny piec udający analog, lampę czy inne czary mary na zasadzie pogrubiania, nadęcia, podgrzania po paru, parunastu minutach będzie się chciało wyłączyć i wrócić do naturalności.

Oczywiście absolutnie nikogo nie namawiam na żadnego Hegla i inne wzmacniacze a nie podbarwiacze.

Każdy swoje uszy ma i to w zupełności mu wystarczy. 

Edytowano przez kaczadupa

Dnia 10.10.2024 o 13:23, Carmion napisał:

A ja podjąłem decyzję o zakupie monitor audio gold 300 5g. Jestem ciekaw różnicy w porównaniu do 200. 

Roksany wystawione na sprzedaż i planuję kupić monobloki Nuprime st-10m lub Leema Acoustics Tucana II. 

Nie chcę tracić nuprime dac 10 bo uważam że jako dac gra świetnie i wszelkie próby powrotów do sa30 itp. Był wyraźnym krokiem w tył 

Tucana Ci polecam, nie wiem jak grają monobloki NuPrime.

Przyjemne ofensywne granie. Chodź nie atakuje i nie sypie górą. Ja lubię osobiście takie.

Ceny użynanych poszły mocno do góry.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tucana Ci polecam, nie wiem jak grają monobloki NuPrime.

Przyjemne ofensywne granie. Chodź nie atakuje i nie sypie górą. Ja lubię osobiście takie.

Ceny użynanych poszły mocno do góry.

Na razie się wstrzymuję. Roksany są wystawione.  

Czekam na dostawę monitor audio gold 300 5G. 

Spróbuję podłączyć dwie integry Roksana Caspiana M2 z nuprime dac 10 i wiim pro. 

Na górę dam kable qed silver anniversary xt a na dół chord clearway X. 

Póki co zamontowałem zworki chord clearway x I uważam że wpłynęło to na spójność całego brzmienia. Ogólnie już się polubiłem z roksanem. 

P_20241011_115114.jpg

Dnia 12.10.2024 o 11:33, Carmion napisał:

Na razie się wstrzymuję. Roksany są wystawione.  

ile za nie?

Dnia 12.10.2024 o 11:33, Carmion napisał:

Na górę dam kable qed silver anniversary xt a na dół chord clearway X. 

Póki co zamontowałem zworki chord clearway x I uważam że wpłynęło to na spójność całego brzmienia. Ogólnie już się polubiłem z roksanem. 

Spróbuj tez odwrotnie i daj znać.

Powodzenia!

Dnia 19.10.2024 o 11:05, Piotr Sonido napisał:

No one sa dużo wieksze od 200tek. Bo w serii Gold brakuej tego oznaczenia 500 :P Które jest w niższych seriach. Tu 300tki to w zasadzie 500tki :D Jest duża rożnica. Co się stanie z 200tkami?

200 już sprzedane 😉 ogólnie z 100 na 200 był dość spory przeskok. Ale przejście z 200 na 300 to również jest różnica. Bass jest jeszcze swobodniejszy,  schodzi niżej i scena głębsza. Odziwo nie dudnią w moim metrażu więc niepotrzebnie miałem obawy. Grają mocno, a zarazem czysto. 

Ogólnie kolumny to klasa. Z modelu 200 byłem zadowolony, ale model 300 spełnia moje oczekiwania aż nadto. Wizualnie i brzmieniowo. 

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Gratuluję. A w tych dwóch zdaniach zawarłeś to co dla mnie w brzmieniu ważne. 

Masz punkt odniesienia. Czy powrót do monitorów jest jeszcze u Ciebie możliwy?

Nie, tylko podłogowe i bez żadnego suba. Goldy 300 potrafią niżej zejść niż nie jeden subwoofer. Ten bas czuję się nawet na klatce. 

Zresztą tu tylko nie o bass chodzi. Większe podłogowe oferują więcej powietrza w brzmieniu. Trochę mnie to dziwi bo model 200 i 300 ma taki sam głośnik średniotonowy oraz wysokotonowy.  

@CarmionNie znam się. Może średniotonowy w podłogowych ma „mniej” do roboty? 
Może to „sprawka” ingerencji w zwrotnicę?

W moich kolumnach tzw cięcie bardzo głębokie, poniżej tzw wysokiej czułości słyszenia. A potem inny driver do akcji i pracę wykonuje. 

@Carmion osłuchaj się proszę i jeśli będziesz już pewny, to polecaj te kolumny np dla miłośników nisko schodzącego i „dobrego” basu. W kilku wątkach jest zainteresowanie takim brzmieniem.

7 minut temu, AudioTube napisał:

@CarmionNie znam się. Może średniotonowy w podłogowych ma „mniej” do roboty? 
Może to „sprawka” ingerencji w zwrotnicę?

W moich kolumnach tzw cięcie bardzo głębokie, poniżej tzw wysokiej czułości słyszenia. A potem inny driver do akcji i pracę wykonuje. 

@Carmion osłuchaj się proszę i jeśli będziesz już pewny, to polecaj te kolumny np dla miłośników nisko schodzącego i „dobrego” basu. W kilku wątkach jest zainteresowanie takim brzmieniem.

Ja porównuję z podłogowymi. Model 200 a 300 różni się głośnikami basowymi. Dla osób lubiących basowe granie to nie do końca są dla nich kolumny. Nie tworzy fundamentu brzmienia. Jest tylko wtedy kiedy powinien być. Ale za to jak jest to potrafi przyłożyć i momentalnie wygasić, lub przetrzymać w tych najniższych częstotliwościach bez żadnej zadyszki i żadnego dudnienia. To jest bardziej bass który się czuję na ciele niż słyszy. No i jest mocno różnorodny.  Mi to odpowiada i tak odbieram brzmienie hi-end bo np. W pylon diamond/ jasper był misiowaty i taki bułowaty. 

Dla mnie największa zaleta monitor audio gold to średnica. 

20 minut temu, Carmion napisał:

jak jest to potrafi przyłożyć i momentalnie wygasić, lub przetrzymać w tych najniższych częstotliwościach bez żadnej zadyszki i żadnego dudnienia

Zatem na pewno do muzyki filmowej/kotły, rapu, R’n’B. 
Plus korzystna „akustyka” plus 

24 minuty temu, Carmion napisał:

Dla mnie największa zaleta monitor audio gold to średnica

Strunowe, wokale, elektryczne gitarki, cymbały itp

A jak wybrzmienia i pogłosy? Jest kula dźwięku?

18 godzin temu, Carmion napisał:

Odziwo nie dudnią w moim metrażu więc niepotrzebnie miałem obawy. Grają mocno, a zarazem czysto.

Mówiłem. To akurat zaleta większości MA

18 godzin temu, Carmion napisał:

200 już sprzedane 😉

O! to szybciutko.

W takim razie wszystkiego dobrego z 300tkami. Tylko zmiana elektorniki jeszcze, dobrze pamiętam?

17 godzin temu, AudioTube napisał:

Strunowe, wokale, elektryczne gitarki, cymbały itp

A jak wybrzmienia i pogłosy? Jest kula dźwięku?

Dla mnie po prostu brzmi pięknie i nie ma wrażenia że jest nałożony koc jak na większości kolumnach. Dźwięki instrumentów przypominaja jak z filharmonii. Ale tutaj muszę słuchać głośno żeby stworzyć taki klimat. Gdzie mieszkając w bloku nie mogę sobie pozwolić. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

! to szybciutko.

W takim razie wszystkiego dobrego z 300tkami. Tylko zmiana elektorniki jeszcze, dobrze pamiętam?

Poszły po rodzinie 😀 odziwo ma gold 200 w pomieszczeniu mniejszym niż 20m2 spisuje się lepiej niż ma gold 100 które potrafiły dudnić.  Przy 200 ten problem nie występuję a I jeszcze jest głębszy bass . Może dlatego że obudowa większa i dwa głośniki basowe które nie muszą pracować na takich obrotach jak w przypadku podstawkowej.. 

Tak, ale na gold 300 roksan dobrze się spisuję. Dźwięk jest lepiej oderwany od kolumn i zarazem gra bardzo lekko. Nawet na najniższych poziomach głośności są głębokie zejścia na basie. Co dla mnie jest ogromną zaletą.

Będę testował solo arcama sa30 i z nuprime 10 + wiim. Jeżeli różnica będzie na tyle duża z zewnętrznym dac to mam odpowiedź że zostaje nuprime z wiim i kupuję Arcama pa240. Chociaż tyle mocy mi niepotrzebne bo w zupełności mi wystarcza jeden grający roksan. Nie zdarza mi się odkręcać go więcej niż na godzinę 9. Ale jak ma zostać nuprime to wchodzi w grę tylko końcówka mocy/wzmacniacz z "trigger" bo operowanie kilkoma pilotami już mnie irytuję.