Skocz do zawartości

Nowe kolumny w stylu vintage od Taga harmony

Recommended Posts

Napisano

W sieci pojawiła się pierwsza, dość entuzjastyczna recenzja nowych kolumn Taga Harmony NOSTALGIC TH-12.

Nie ukrywam, bardzo podoba mi się taka stylistyka.

30 kilogramowe paczki w komplecie ze stojakami za 7k PLN.

Do tego 30cm na basie. 

Ktoś miał już styczność z tymi kolumnami?

Pozdrawiam

Napisano

Jak szukasz ładnej kolumny to kup Tagę, jak takiej żeby grała to posłuchaj.
Z swojej strony z nowego vintage to zerknij na kolumny eltax. Można wypożyczyc te lub model z 12 na basie i samemu wyrobić sobie opinie, zamiast pytac innych jaki masz gust :) Dynamika, jakość basu, granie na niskim poziomie głośności za tą cene... spektakularne i nie do dostania nawet na rynku kolumn vintage - no może Kinoton Cinema, ale tutaj mamy skrzynię wielkości pralki.

Napisano (edytowany)

Eltax ma też ciut mniejszy model MTR 1959  

47 minut temu, wieczorzanalogiem napisał:

Co do ELTAX

Z linku zamieszczonego wyżej przez @wieczorzanalogiem   

" Do kogo wg mnie adresowany jest ELTAX:

osoba, która dopiero zaczyna w audio i nie ma drogiej elektroniki

ktoś z dużym pomieszczeniem odsłuchowym, którego małe kolumienki nie nagłośnią odpowiednio, albo nagłośnią, ale dopiero bardzo głośno

osoba, która muzykę odbiera bardziej w skali makro – szuka fajnego wokalu, dobrej jakości basu, odpowiedniej skali, pierdyknięcia

ktoś, kto chce puścić sobie coś w tle i wieczorem i mieć realną różnicę względem soundbara, czy kolumn z marketu w tym budżecie

dla osoby, która chce spróbować lampy – te kolumny to wg mnie max tego co warto próbować ze wzmacniaczami lampowymi do 5000-6000PLN za nowe urządzenie

meloman NIE audiofil

osoba, która szuka kolumn do knajpy, restauracji – wyglądają naprawdę imponująco i dostając mocniejszy wzmacniacz potrafią zagrać dużym dźwiękiem i nagłośnić potańcówkę" 

Edytowano przez RLC2
Napisano

ano.

niestety człowieki zazwyczaj kupują oczami i nie chcą same przed sobą przyznać pewnych rzeczy.

Naprawdę spoko ten Eltax, nie sadziłem że poniżej 10k można dziś kupić kolumnę, która daje takie atuty.
Jedyny vintage w tym gabarycie, z taką skala to Kinoton Cinema. Z nowych ? Klipsch , ale nie Heresey bo to jednak dużo mniej ciepłe i surowe granie wzgledem Eltax

Napisano
55 minut temu, Sipo napisał:

Ostatnio mamy wysyp kolumn w stylu retro. Linton od Wharfedale, JBL modele 4312g i L100, Unitra, Fyne Audio seria Classic itd.

www.ceneo.pl/109594148

Taga się rozwija, to cieszy.

Unitra retro to jest bardziej z nazwy. JBL ten model chyba klepie od zawsze. Tannoy wznowił moje ukochane SRM10 np. Tylko w tej klasie cenowej jest bardzo gęsto, a te paczki tco wymieniłeś to tolanie nic specjalnego.

Napisano
26 minut temu, wieczorzanalogiem napisał:

a te paczki tco wymieniłeś to tolanie nic specjalnego.

Odważne twierdzenie, wszystkie wymienione zestwy odsłuchiwałeś czy oceniacz cudzymi uszami przez internet?

Napisano
1 godzinę temu, wieczorzanalogiem napisał:

Oceniam cudzymi uszami przez internet i oczywiście po zdjęciu (a często wizualizacji), wszystkie moje wpisy na blogu powstają dokładnie w ten sposób. 

Dobrze że jesteś szczery, to się chwali. 

Napisano

Nie oceniam dźwięku, komentarz dotyczy zdjęcia i samego ich wyglądu. 

Gdy będą ogólnodostępne pewnie ich posłucham. Jeśli grają tak jak wyglądają będę szczęśliwy, bo mocno do mnie przemawia ich estetyka 😄