Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
7 godzin temu, Chlorofil napisał:

Poszły niestety ale jeśli chcesz mam Scotta wolnego z lampami ecc83 model 299 i kupisz go tylko trochę drożej niż same lampy.

Mam juz dwa lampowce.Trzeciego nie chce😉.

Napisano

Lampek szukam tylko do Unisona.I tylko sterujacych.Bo cos mi w tym dzwięku nie pasuje.Syntzesis piekny dzwięk.Ale Unison jest widocznie czuły na lampy.

W Hornecie dostalem propozycje lamp Ei.

Napisano

Jeśli chcesz mogę ci zakupić takie lampy ale tanie nie są, masz tu listę od najlepszych od góry po słabsze na dole listy:

Mullard Black Plate
Telefunken 803S
Mullard Grey Plate
Mullard  B5
Mullard MC1 Code Grey Plate
Mullard F91, F92 Code Grey Plate
Philips MC1 D6B
Brimar Long black plate
Marconi black plate square getter
Philips Copenhagen
Valvo long plates
Philips mCN i Siemens MC0(theta)

Tylko na Unison nie osiągniesz rewolucyjnej barwy, takie lampy się stosuje w topowych Pilot, Scott, Fisher, Leak itp. itd.

Napisano

To nie ma sensu kupować.

Tu maja, jak to nazywają, bialego kruka.Cena za sztuke.I faktycznie.Razy dwa....A wzmacniacz przeciez okolo 17 tys za nówke.Ponad 6 tys za dwie lampki...Bez sensu.

Screenshot_20260221-174357.Chrome.png

Kupie dwie Ei proponowane przez Hornet.Zeby do NOSów Siemens EL34 bylo tez cos z tamtych lat.No chyba ze z tej listy jest cos lepsze ale w miare sensowne do Unisona.

Napisano (edytowany)

Co prawda ECC81, ale i ECC83 też zdarzają się w podobnej cenie.

https://www.dba.dk/14634116

https://www.dba.dk/11285226

https://www.dba.dk/15692715

https://www.dba.dk/15467622

Wystarczy poszukać

Poza tym proponowałem Ci do posłuchania inne, nie znaczy, że gorsze od Siemensów. Nawet nie odpowiedziałeś. Siemens to jeszcze nie św. Graal, są lepsze i duuużo tańsze. Choćby Philipsy. A z Mullardami - u mnie leżą i ich nie używam, bo to zbyt kluchowate granie, a już z EL 34 to na pewno. 

Edytowano przez Rega
Napisano

Nigdy nie wiadomo ile te być może faktycznie NOS-y mają nalatane godzin. Bo mogą mieć wylatane 8-9 tysięcy godzin. I kiedy je kupisz, pomiary mogą pokazywać dane fabryczne, ale mogą zdechnąć w każdej chwili.

Dlatego dziękuję za takie "białe kruki". Wolę za nie kupić 4-5 par lamp z nowej produkcji.  Skośnoocy producenci nie zasypiają gruszek w popiele, jakość ich lamp powoli, ale stale rośnie. Więc nie warto się gorączkować.

Napisano (edytowany)

O ile masz racje z lampami mocy, o tyle z lampami sterującymi bardzo się mylisz. I wyobraź sobie, że fabrycznie nowe , chińskie , też zdarzają się milczące, a poza tym ich trwałość ma się nijak do tych wyszydzanych przez Ciebie starych. Poza tym na odpowiednim sprzęcie można sprawdzić ile jeszcze mogą pograć. No i trzeba odróżnić NOS (New Old Stocking) od używanych. To dwa różne pojęcia. Nos , nie znaczy wyłącznie stara. Owszem, niek nikomu nie zabrania kupowanie nowych np JJ czy budżetowej chińszczyzny. Zawsze to taniej i ..... byle jak.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

@RegaNiczego nie wyszydzam, ale powiedz mi jak zmierzyć realny przebieg, czyli poziom zużycia lamp sterujących typu NOS?

Skoro potrafiły trzymać parametry fabryczne przez dziesięć tysięcy godzin

Potrafisz precyzyjnie określić pozostałą żywotność lamp? Podasz mi ile taka stara lampa NOS jeszcze podziała?

Znasz jej faktyczną historię?

Bo jeśli nie, to możesz tylko gdybać...

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści
Napisano (edytowany)

Dalej mylisz pojęcia - lampa NOS znaczy NIEUŻYWANA ZE STARYCH ZAPASÓW. Zupełnie co innego niż stara używana. Poza tym dla elektronika posiadającego odpowiedni sprzet pomiarowy nie jest problemem zmierzenie krzywej pochylenia, która świadczy o tym ile jeszcze życia przed lampą. Liczy się nie tylko siła emisji. Poza tym nawet kupując nowe lampy, nigdy nie masz pewności jaka będzie ich zywotność. A ta w nowych lampach jest wielokrotnie niższa. NO, I NIKT NIKOMU NIE NARZUCA UŻYWANIA STARYCH , LAMP. Tylko, że jakość brzmienia dobrych lamp ze starej produkcji jest nieporównywalna do tych nowych. Nie usłyszysz tego zbytnio w hybrydach, choć i tu da się. Nie mam zamiaru z Tobą dalej polemizować, bo wydaje mi się, że nie miałeś okazji posłuchac. No, ale co kto lubi.

PS. Popatrz sobie na ceny repliki starych lamp u tych skośnookich. Oczopląsu dostaniesz. Równe są cenom oryginałów.

Edytowano przez Rega