T Z6 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 7 godzin temu, Chlorofil napisał: Poszły niestety ale jeśli chcesz mam Scotta wolnego z lampami ecc83 model 299 i kupisz go tylko trochę drożej niż same lampy. Mam juz dwa lampowce.Trzeciego nie chce😉. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Lampek szukam tylko do Unisona.I tylko sterujacych.Bo cos mi w tym dzwięku nie pasuje.Syntzesis piekny dzwięk.Ale Unison jest widocznie czuły na lampy. W Hornecie dostalem propozycje lamp Ei. Odpisz, cytując
Chlorofil Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jeśli chcesz mogę ci zakupić takie lampy ale tanie nie są, masz tu listę od najlepszych od góry po słabsze na dole listy: Mullard Black Plate Telefunken 803S Mullard Grey Plate Mullard B5 Mullard MC1 Code Grey Plate Mullard F91, F92 Code Grey Plate Philips MC1 D6B Brimar Long black plate Marconi black plate square getter Philips Copenhagen Valvo long plates Philips mCN i Siemens MC0(theta) Tylko na Unison nie osiągniesz rewolucyjnej barwy, takie lampy się stosuje w topowych Pilot, Scott, Fisher, Leak itp. itd. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu To nie ma sensu kupować. Tu maja, jak to nazywają, bialego kruka.Cena za sztuke.I faktycznie.Razy dwa....A wzmacniacz przeciez okolo 17 tys za nówke.Ponad 6 tys za dwie lampki...Bez sensu. Kupie dwie Ei proponowane przez Hornet.Zeby do NOSów Siemens EL34 bylo tez cos z tamtych lat.No chyba ze z tej listy jest cos lepsze ale w miare sensowne do Unisona. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Bez przesady! To najzwyczajniesi w świecie naciągacze. Taka cena nie ma pokrycia w brzmieniu. W żadnym wypadku. Lampa, owszem dobra ,ale cena jak za CCa. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Co prawda ECC81, ale i ECC83 też zdarzają się w podobnej cenie. https://www.dba.dk/14634116 https://www.dba.dk/11285226 https://www.dba.dk/15692715 https://www.dba.dk/15467622 Wystarczy poszukać Poza tym proponowałem Ci do posłuchania inne, nie znaczy, że gorsze od Siemensów. Nawet nie odpowiedziałeś. Siemens to jeszcze nie św. Graal, są lepsze i duuużo tańsze. Choćby Philipsy. A z Mullardami - u mnie leżą i ich nie używam, bo to zbyt kluchowate granie, a już z EL 34 to na pewno. Edytowano 3 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
michaudio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nigdy nie wiadomo ile te być może faktycznie NOS-y mają nalatane godzin. Bo mogą mieć wylatane 8-9 tysięcy godzin. I kiedy je kupisz, pomiary mogą pokazywać dane fabryczne, ale mogą zdechnąć w każdej chwili. Dlatego dziękuję za takie "białe kruki". Wolę za nie kupić 4-5 par lamp z nowej produkcji. Skośnoocy producenci nie zasypiają gruszek w popiele, jakość ich lamp powoli, ale stale rośnie. Więc nie warto się gorączkować. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) O ile masz racje z lampami mocy, o tyle z lampami sterującymi bardzo się mylisz. I wyobraź sobie, że fabrycznie nowe , chińskie , też zdarzają się milczące, a poza tym ich trwałość ma się nijak do tych wyszydzanych przez Ciebie starych. Poza tym na odpowiednim sprzęcie można sprawdzić ile jeszcze mogą pograć. No i trzeba odróżnić NOS (New Old Stocking) od używanych. To dwa różne pojęcia. Nos , nie znaczy wyłącznie stara. Owszem, niek nikomu nie zabrania kupowanie nowych np JJ czy budżetowej chińszczyzny. Zawsze to taniej i ..... byle jak. Edytowano 3 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) @RegaNiczego nie wyszydzam, ale powiedz mi jak zmierzyć realny przebieg, czyli poziom zużycia lamp sterujących typu NOS? Skoro potrafiły trzymać parametry fabryczne przez dziesięć tysięcy godzin Potrafisz precyzyjnie określić pozostałą żywotność lamp? Podasz mi ile taka stara lampa NOS jeszcze podziała? Znasz jej faktyczną historię? Bo jeśli nie, to możesz tylko gdybać... Edytowano 3 godziny temu przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Dalej mylisz pojęcia - lampa NOS znaczy NIEUŻYWANA ZE STARYCH ZAPASÓW. Zupełnie co innego niż stara używana. Poza tym dla elektronika posiadającego odpowiedni sprzet pomiarowy nie jest problemem zmierzenie krzywej pochylenia, która świadczy o tym ile jeszcze życia przed lampą. Liczy się nie tylko siła emisji. Poza tym nawet kupując nowe lampy, nigdy nie masz pewności jaka będzie ich zywotność. A ta w nowych lampach jest wielokrotnie niższa. NO, I NIKT NIKOMU NIE NARZUCA UŻYWANIA STARYCH , LAMP. Tylko, że jakość brzmienia dobrych lamp ze starej produkcji jest nieporównywalna do tych nowych. Nie usłyszysz tego zbytnio w hybrydach, choć i tu da się. Nie mam zamiaru z Tobą dalej polemizować, bo wydaje mi się, że nie miałeś okazji posłuchac. No, ale co kto lubi. PS. Popatrz sobie na ceny repliki starych lamp u tych skośnookich. Oczopląsu dostaniesz. Równe są cenom oryginałów. Edytowano 2 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wiem co znaczy NOS, tyle że niekoniecznie wierzę każdemu kto je oferuje. Wiem że sam pomiar emisji i niczym nie świadczy. Czy pomiar krzywej daje Ci sto procent pewności żywotności lamp? Jesteś w stanie przewidzieć dalszą faktyczną żywotność lampy? Kiedy nie wiesz jak będzie ich używał odbiorca? Nie czepiam się Ciebie Roman. Lampy NOS to niestety z racji wyczerpania zapasów coraz większa loteria. Masz pewnych dostawców? To gratuluję. Chętnie kupię od Ciebie dobraną parę NOS-ów 12AX7. Szukam czegoś co zagra bardziej muzykalnie niż technicznie. Z obecnym basem i górą, nie płasko. Jeśli masz coś pasownego na sprzedaż, to biorę w ciemno. Odpisz, cytując
Hubertrs6. Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Chinczycy nauczyli soe robic przyzwoite lampy mocy ale i to noe wszystkie, roboa dobre 300b, 211 ale jiz el34 zadna nie ma polotu do starej rft short base, a malych lampek nie udalo im sie skopiowac i obawiam soe ze im sie nie uda, kwestia materialow ktore dzisiaj sa zabronione. 3 minuty temu, michaudio napisał: Wiem co znaczy NOS, tyle że niekoniecznie wierzę każdemu kto je oferuje. Wiem że sam pomiar emisji i niczym nie świadczy. Czy pomiar krzywej daje Ci sto procent pewności żywotności lamp? Jesteś w stanie przewidzieć dalszą faktyczną żywotność lampy? Kiedy nie wiesz jak będzie ich używał odbiorca? Nie czepiam się Ciebie Roman. Lampy NOS to niestety z racji wyczerpania zapasów coraz większa loteria. Masz pewnych dostawców? To gratuluję. Chętnie kupię od Ciebie dobraną parę NOS-ów 12AX7. Szukam czegoś co zagra bardziej muzykalnie niż technicznie. Z obecnym basem i górą, nie płasko. Jeśli masz coś pasownego na sprzedaż, to biorę w ciemno. Zolte baldwiny ze stanow, wez od kogos kto ma pare tysiecy pozytywnych feedbackow, jedna z nielicznych lamp ktora raczej napewno coe zadowoli, to sa lampy wyciagane z organow, lampa noe do zajechania Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mam świadomość współczesnych ograniczeń materiałowych. Pytam tylko czy wierzycie każdemu ogłoszeniu o sprzedaży lamp New Old Stock? Bo ja nie, więc pytam bardziej doświadczonych kolegów, czy ktoś sprzeda mi parkę lamp 12AX7/ECC83 NOS z gwarancją długiego działania? Odpisz, cytując
Hubertrs6. Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Bie wierze kazdemu i dlatego wybieram sprawdzonych sprzedawcow, do tej pory to dzialalo, pare lat temu kupilem lampy od sprzedawcy z polski, po ttzech miesiacach padla jedna, napisalem do czlowieka, przeprosil powiedzial ze widocznie byla wadliwa, przyslal mi kolejna kwadre, ja odeslalem tamte, wiem ze teudno ci w to uwoerzyc ale sa nadal uczciwi ludziw ma tym swiecie. Tak notabene to sprzedalem ten wzmacniacz koledze i ta kwadra gra u niego jiz 6 lat, zreszta lapy pre w tym wzmacniaczu takze jeszcze nie dokonaly zywota Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Czasem po prostu lampa odmawia posłuszeństwa sama z siebie. Nie mamy na to wpływu i nie ma zbyt dużego znaczenia , czy jest nowa czy stara. Czasem te nowe grają krócej niż stare. Nie ma reguły. Kupując w sklepie jest podobnie. Jedynie co , to Koledzy uważajcie na tzw okazje. Sprzedający na ogół dobrze zna stan sprzedawanych lamp i doskonale wie ile dane lampy są warte. Liczenie , że ktoś nie wie co posiada i sprzedaje bo musi może drogo kosztować. No i podstawą jest pomiar i jego opis przed zakupem i powtórka po zakupie. Tu trzeba mieć znajomych elektroników z odpowiednim sprzętem. Pomiar nie kosztuje majątku. Poza tym ostatnio zrobiło się modne podrabianie lamp. Szczególnie na e-bay ich nie brakuje. . No, ale tu może pomóc jedynie ktoś dobrze znający budowę, oraz cechy charakterystyczne danych lamp. Można też kupować w sklepach, ale tu znowu ceny za NOS większe jak za złoto. Odpisz, cytując
Recommended Posts