audiowit Napisano Piątek o 11:00 Napisano Piątek o 11:00 15 godzin temu, Rega napisał: Lampy z serii KT ( nie żebym coś miał przeciw nim) to raczej element brzmienia tranzystorowego z lampy. No, ale co, kto lubi. Większość tranzystorów polegnie z lampiakiem. Tylko nie wszystkim odpowiada słuchanie tych przyjemnych zniekształceń i wolą wysublimowaną , laboratoryjną czystość przekazu. Tylko, czy dla tej wysublimowanej czystości warto rezygnować z przyjemności słuchania. Oto jest pytanie:) Oczywiście są i tranzystory z podobnym brzmieniem, ale to już inna bajka. PS Lampy Brimar ( może ktoś szuka ECC88 (6DJ8)?) doopy nie urywają. To granie ze średniej półki. Mam, słuchałem i wiem co mówię. Porównałbym do GE lub Raytheon. A ile masz ich Romek? 3? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano Piątek o 13:36 Napisano Piątek o 13:36 A lampka w stopniu wejsciowym ma znaczenie w kwestii brzmienia? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 28.02.2026 o 22:02, Radek Kostrzewski napisał: Kupić a tu zamiast poprawic w odpowiednim kierunku to bedzie moze jeszcze gesciej ,cieplej bardziej anologowo to walka z wiatrakami jak sie nie ma sie pewnosci bo akurat tej lampy sie nie słuchało szkoda pieniażkòw ,błąd okrutny i kosztowny. Znam brimary ,mullardy,-to geste i anologowe granie na srednicy ,sluchanie tego to na kròtką metę pare utworòw i mam już dosyć sluchania odrzuca mnie takie słuchanie .Zarazem ecc83 general electric to juz prawie ok nie takie mulaste ,ale troche anologowe ,ale razem z jedyna para ecc82 mulard to brak stanowczy separacji ,rozdzielczosci instrumentòw i tu wielka porażka,bo to psuje tą barwę takiego zestawienia w wzmacniaczu tu jest zgrzyt okrutny,.Fajnie sie słucha instrumentów rozdzielonych na scenie w ròżnych miejscach sceny ,to jest prawdziwa muzyka!!!!!!! Zeby nie istniało forum to nic a nic bym ,nigdy nie dało sie dość do ładu w wzmacniaczach moze tak pisze ,ale u mnie chyba tak jest. Jade teraz na Brimarach.I jest zajebiście.Moge sluchać od rana do wieczoru. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Brimary robią takie wrażenie. Też wydawało mi się, że to najlepsze lampy jakich słuchałem. ALe było tak zaledwie na początku. Przez kilka tygodni. Potem wydały mi się bardzo podobne do Mullardów. A to już trochę zbyt ,,gęsto'', jak to okreslił jeden z Kolegów. Żebym nie został źle zrozumiany - jesli ktoś lubi takie brzmienie , to jest ok. Jesli, natomiast komuś tego basu za duzo , to trochę mniej mają Philipsy, ale przy zachowaniu pozostałych wartości. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, Rega napisał: Brimary robią takie wrażenie. Też wydawało mi się, że to najlepsze lampy jakich słuchałem. ALe było tak zaledwie na początku. Przez kilka tygodni. Potem wydały mi się bardzo podobne do Mullardów. A to już trochę zbyt ,,gęsto'', jak to okreslił jeden z Kolegów. Żebym nie został źle zrozumiany - jesli ktoś lubi takie brzmienie , to jest ok. Jesli, natomiast komuś tego basu za duzo , to trochę mniej mają Philipsy, ale przy zachowaniu pozostałych wartości. Mam tez Philipsy Mini Wat. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Miniwatt to jednak odrobinę inne granie . Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mnie tam nie interesują opinie.Wazne co mi sie podoba.Kupilem od Bogusia Brimary i o takie brzmienie mi chodziło wlaśnie.Mini Waty tez lubie.Są bardzo dobre do sluchania w trybie triody. Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A dlaczego pasuja w trybie triody....?.A nie akurat w ultralinear?.To raczej wiadomo czemu. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A Bogusławowi właśnie bardziej odpowiadają Tung-Sol. Mnie osobiście równiez. Sprawa gustu. Ja nie mam zamiaru nikogo do niczego namawiac. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mi Tung-Sole nie podeszly.Moze jak.znajde Philipsy to jeszcze tez kupie(oczywiscie nie mini waty bo te mam). Odpisz, cytując
Recommended Posts