PanKlor Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 12 minut temu, Sandor Clegane napisał: ale jak widać nie wszędzie można zadawać pytania, jeśli się czegoś nie wie a myślałem, że forum jest od tego właśnie Ależ można a co więcej dostajesz odpowiedzi które pozwolą Ci zaoszczędzić sporo czasu i kasy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października (edytowany) Największym problem zawsze jest to , że każdy by chciał żeby wizualnie było ładnie i subwoofer tam stał gdzie chcemy (też taki poniekąd jestem 🙂) ale przy jednym trudno o to. Dajesz cztery i będzie gwarancja satysfakcji 🙂 Ja z racji tego , że wczoraj popsułem jeden subwoofer plus zmiana kolumn tydzień temu żeby dzisiaj coś pooglądać to skalibrowalem na szybko z dwoma subami ( były trzy ) W dodatku jeden wyciągnąłem przed kolumny żeby one miały więcej przestrzeni dookoła i ustawiłem bokiem żeby nie grał mi w twarz , że tak powiem 🙂 a drugi z tyłu pokoju w rogu jak stał tak tam stoi. Zmierzyłem przed chwilą choć nie chciało mi się bo to przejściowa chwilowa kalibracja żeby cokolwiek weekend obejrzeć i na wykresie wygląda to nieźle jak na kilka minut kalibracji bez walczenia z zasypywanie dziur itd itp. Chcę tylko pokazać, że dwa suby ustawione w zasadzie prowizorycznie bez pomierzenia przed kalibracją dają w miarę satysfakcjonujący efekt. Edytowano 19 października przez 77Mariusz77 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 55 minut temu, amatorkina napisał: Stawiam na SBA, miałem i wiem... Kolega @Gmow1977 ma na samochodowych JBL-ach 1000 i wie jak to gra... chyba że przez 3 lata już je wymienił o czym mi nie wiadomo bo nie śledziłem Mam dalej te JBL .Narazie nie zmieniam ,mam kupę innych wydatków i nie mogę się ogarnąć.Ale jak się obrobie z tematami to to jest pierwsze co zmienię. SBA wymiata Bas jest idealny, prawie jak na stole 27 minut temu, Sandor Clegane napisał: a co do suba to wyciągnąłem go z tego kąta jest bliżej prawej kolumny, trochę bardziej z przodu i pod innym kątem, ale zrobiłem to wczoraj wieczorem, a dziś jestem 12h w pracy i nie mam czasu na testy. To nie bajaj tylko potestuj .My za ciebie tego nie zrobimy😅 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 26 minut temu, Gmow1977 napisał: Mam dalej te JBL .Narazie nie zmieniam Super że po trzech latach dają jeszcze pełno fun-u podczas oglądaniu👏☺️👌 ah jak ten czas leci ... A jeżeli można spytać, jak tam JVC NP5? Dobrze się sprawuje? Zastanawiam się... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października 22 minuty temu, PanKlor napisał: Ależ można a co więcej dostajesz odpowiedzi które pozwolą Ci zaoszczędzić sporo czasu i kasy. Doceniam to i dziękuję, po prostu nie ukrywam, że estetyka też jest dla mnie ważna i wolę się najpierw upewnić czy na pewno nie ma innych rozwiązań, niż wstawianie suba na siłę tam gdzie niezbyt jest na niego miejsce, no ale potestuje to nowe ustawienie i zobacze czy to coś da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Ja mam ten sam dylemat - tj. estetyka, funkcjonalność salonu vs granie. Suby stanęły tam gdzie mogą stać. Optymalnie pewnie nie jest (nie mierzyłem wielu lokacji bo brak czasu oraz właśnie walory estetyczne/funkcjonalne). To co mogłem nadrobiłem kalibracją. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 21 minut temu, amatorkina napisał: Super że po trzech latach dają jeszcze pełno fun-u podczas oglądaniu I dzięki SBA dają jednakowy bas dla każdego miejsca w salce 💪 , a to raczej trudno uzyskać przy innych konfiguracjach. 21 minut temu, amatorkina napisał: A jeżeli można spytać, jak tam JVC NP5? Dobrze się sprawuje? Zastanawiam się... Jak po odpaleniu pierwszego dnia 😅. I oby tak jeszcze długo długo działał🤞😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października 4 godziny temu, klips napisał: Nie łudziłbym się... mam Rel T9i, i też jak to ująłeś - "rozchodzenie się basu" nie jest takie samo w całym pomieszczeniu. Dzięki, właśnie o takie info mi chodziło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Ja mam ten sam dylemat - tj. estetyka, funkcjonalność salonu vs granie. Suby stanęły tam gdzie mogą stać. Optymalnie pewnie nie jest (nie mierzyłem wielu lokacji bo brak czasu oraz właśnie walory estetyczne/funkcjonalne). To co mogłem nadrobiłem kalibracją. Dlatego właśnie jeśli to ustawienie, które będę teraz testował nie wniesie poprawy to pewnie dopiero za 2-3 lata kupie nowszy amplituner i zmienie na 2 mniejsze suby, a do tego czasu będę się cieszył tym co jest, bo i tak jest super Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 35 minut temu, Sandor Clegane napisał: zmienie na 2 mniejsze suby, a do tego czasu będę się cieszył tym co jest, bo i tak jest super Jak ma być kinowo to powinieneś mieć dużego suba. Nie muszą być identyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października 4 godziny temu, Sandor Clegane napisał: Dlatego właśnie jeśli to ustawienie, które będę teraz testował nie wniesie poprawy to pewnie dopiero za 2-3 lata kupie nowszy amplituner i zmienie na 2 mniejsze suby, a do tego czasu będę się cieszył tym co jest, bo i tak jest super Bo i tak jest super 🤔 Nie wiem czy przypadkiem nie jesteś pierwszy, który ma super, a ma tyle obiekcji co do swojego sprzętu/dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października 8 godzin temu, Sandor Clegane napisał: to pewnie dopiero za 2-3 lata kupie nowszy amplituner i zmienie na 2 mniejsze suby Ja bym dokupił już teraz jeden mniejszy i skonfigurowałbym to w ten sposób by dać go na wyższe częstotliwości a tego SB2000 odciąć znacznie niżej by tylko to co na samym dole przetwarzał... Albo zrobić ściankę wysuniętą na 15 cm do przodu i system SBA na 4 x 25 cm wooferach do tego Crown z DSP i nic Ci nie da takiego równomiernego rozłożenia basu w cenie za elektronikę i głośniki jak jeden PB 2000 pro... wiem co mówię, kolega Gmow może potwierdzić😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 20 października Autor Udostępnij Napisano 20 października 4 godziny temu, STELVIO napisał: Bo i tak jest super 🤔 Nie wiem czy przypadkiem nie jesteś pierwszy, który ma super, a ma tyle obiekcji co do swojego sprzętu/dźwięku. Ile obiekcji? Bo naliczyłem jedną... Jakby Ci to wytłumaczyć, żebyś zrozumiał w skali 1-10. Super to dla mnie już 8-9/10, a idealnie to 10/10. I do tego ideału właśnie brakuje tego równomiernego basu. Kumasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października 1 minutę temu, Sandor Clegane napisał: I do tego ideału właśnie brakuje tego równomiernego basu No to zapomnij... albo układ Welltiego albo SBA albo minimum dwa dobre suby z DSP😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 20 października Autor Udostępnij Napisano 20 października 7 minut temu, amatorkina napisał: No to zapomnij... albo układ Welltiego albo SBA albo minimum dwa dobre suby z DSP😉 No i luz... poza tymi dwoma subami to co napisałeś to nawet nie wiem co to jest... Ogólnie to mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i mam ograniczone możliwości ingerencji w wystrój typu robienie jakiś scianek ze schowanymi głośnikami itd.... Tak w ogóle to chciałem zwrócić uwagę na to, że ja nawet nie prosiłem o podanie mi rozwiązania problemu. Chciałem tylko zapytać o to czy inaczej skonstruowany sub zrobiłby w podanym temacie różnicę na co odpowiedziały mi może 2-3 osoby za co im dziękuję. Za pozostałe sugestie również dziękuję, ale no specjalnie nie zadałem pytania typu "co jeszcze można zrobić", bo wiem, że raczej nic innego niż wymiana suba (co najwyraźniej nie ma sensu) w najbliższym czasie nie zrobię. Pozdrawiam i miłego weekendu wszystkim życzę! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października Polecam za 1000 zł dokupić SVS SB12NSD ! Jego następca to właśnie SB2000 i dać ten drugi pod stolik obok kanapy, zostawiając z przodu SB2000 Kalibracja nie jest trudna mając dwa podpięte pod jedno wyjście... ustawiasz najpierw jeden, później drugi a na końcu sumujesz oba... prościzna Tobie również😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października Najważniejsze, że dostałeś odpowiedzi na swoje pytania. A nawet więcej. Teraz już wiesz co musisz zrobić,a co Ci nic nie da. Powodzenia. 👍🏻 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Dnia 19.10.2024 o 15:17, Sandor Clegane napisał: Chodzi mi o porównanie do sb2000, bo może bym sobie podmienił nie dopłacając do tego, bo sb2000 to myślę, że 2500 bym wziął za niego na olx, a ten quadral ma membranę skierowaną do dołu co podobno daje właśnie bardziej równomierne rozchodzenie się basu tyle, że na necie znalazłem tylko jedną opinię o nim.... To nie jest lepszy sub. Inny ale nie lepszy. Dnia 19.10.2024 o 17:58, lion napisał: Tak, to będzie właśnie pierwszy test super. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października Dnia 18.10.2024 o 22:10, lion napisał: Poniżej wykresy REW z pomiarów LFE (pacjent to REL HT1003 mk1 z RX-V6A) + UMIK-1 (głośność do uzyskania dB(C) S = 75, ale to akurat ma mniejsze znaczenie) z orientacyjnym szkicem pomieszczenia. Ustawienie centralne faktycznie wychodzi korzystnie, natomiast dla sub'a przy kolumnach FL/FR są największe dołki (nie ma tu akurat wykresu dla sub'a przy kolumnie FR, ale o ile dobrze kojarzę był tam bardzo ostry spadek w okolicach 70-75Hz, ogólnie gorzej niż przy FL ...no po prostu Rów Mariański). Ogólnie ustawienia przy FL/FR (w kącie, przy komodzie) nie wypadają najkorzystniej. Z akustyką nic nie robiłem. Rel został finalnie w pozycji nr2, a kalibracja potem jeszcze delikatny lifting zrobiła (zamieszczone pomiary były bez 'ulepszaczy'). Jak znajdę jeszcze trochę czasu to będzie tandem z svs pb1000. Historii ciąg dalszy... do HT1003 MK1 dołączył SB1000 (położenie nr4) i jak widać poniżej jest poprawa od ~63Hz w górę (czarny podświetlony wykres) tutaj REL faza 0, a SVS 180. Jest też drugi wykres, przy którym REL i SVS mają fazę ustawioną na 0 - wyszło gorzej. Oba w jakimś stopniu jeszcze do dopieszczenia ręcznie/kalibracją (dla przypomnienia to salon bez adaptacji) Pozostałe dwa wykresy to dla porównania w pojedynkę odpowiednio REL i SVS. Kalibracji po dorzuceniu drugiego sub'a niestety nie robiłem, ale znam ograniczenia Yamahy v6a i wiem, że szału by nie było, więc odpuściłem. Jak mam się pokusić o wnioski to przy obecnym konfigu nie dokupiłbym drugiego HT1003 (czy bliźniaczego SB1000), większą korzyść dałaby wymiana ampli na coś z wyższej pólki ...a dopiero potem można iść w drugiego suba, ale z większym kinowym łupnięciem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października Po paru testach odkryłem, że jak siedzę na samym środku kanapy to bas jest ok, ale to jest złączenie segmentów i zazwyczaj siedzę trochę na lewo od środka systemu no i im bardziej sie oddalam od tego środka tym bardziej słyszę podbicie basu co mi jeszcze uwydatniało tą kierunkowość no i ściszyłem o 1 db na amplitunerze i teraz jest dużo lepiej tzn w miejscu gdzie siedzę bas jest lepiej zgrany z resztą pasma i to wrażenie, że słyszę go wyraźnie z prawej strony niemal całkowicie zniknęło. Niby taka kosmetyczna zmiana, a różnica wyraźnie zauważalna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października A gdzie Ty masz te śruby ustawione ? Obydwa z przodu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 1 godzinę temu, lion napisał: Oba w jakimś stopniu jeszcze do dopieszczenia ręcznie/kalibracją (dla przypomnienia to salon bez adaptacji) Adaptacja do basu w salonie to dość trudny temat. 1 godzinę temu, lion napisał: Kalibracji po dorzuceniu drugiego sub'a niestety nie robiłem, ale znam ograniczenia Yamahy v6a i wiem, że szału by nie było, więc odpuściłem. Jak mam się pokusić o wnioski to przy obecnym konfigu nie dokupiłbym drugiego HT1003 (czy bliźniaczego SB1000), większą korzyść dałaby wymiana ampli na coś z wyższej pólki ...a dopiero potem można iść w drugiego suba, ale z większym kinowym łupnięciem Trzeba bylo jednak zrobić tę kalibrację po znalezieniu najlepszego miejsca dla jednego i drugiego suba. To, że to nie jest najlepszy sprzęt nie oznacza, że nie byłoby poprawy. Po drugie mierzysz dość cicho. Jak odkręcisz tak w okolice 100 dB to mogą wyjść jakieś kolejne problemy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października Fakt, ustawiałem do uzyskania 75. Jednak dobijałem tez w okolice 100 - wykres na szczęście przesuwał się 'bezproblemowo' w górę. Z pierwszych pomiarów kojarzę, że z jedym subem nawet pewne dołki się zmniejszały/charakterystyka delikatnie się wypłaszczała w niektórych punktach. Zacząłem też wysnuwać teorię, że jak sub ma akustycznie w miarę dobrą lokalizację to przy kalibracji ampli zwróci w przybliżeniu poprawny wynik jego odległości od punktu pomiaru, w innym przypadku są to odległości totalnie z czapy. Nie wiem czy tu się nie rozpędziłem z tą tezą, ale jeśli by tak było to samą kalibracją można by też łatwo odnaleźć to właściwe miejsce dla suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 października Udostępnij Napisano 31 października Widzisz taki dylemat mają ludzie SVS vs REL a Ty to po prostu połączyłeś w miłości. Super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts