Skocz do zawartości
Audio Show 2024

Odtwarzacz CD - wersja tania a dobra

maskun

Recommended Posts

2 godziny temu, maciek72 napisał:

Proponowałem kolędzie swojego Oppo 203

tak dzięki za ofertę ale nie bede takiego kombajnu go wykorzystywał....w tej cenie kupie "czysty CD" może i lepszy. Po prostu mam takie dziwne podejście że jeżdżąc tylko z domu do sklepu na osiedlu nie kupuje Porsche. Oppo miałem telefon jakiś czas temu i fajny sprzęt - nie wiedziałem że specjalizują się również w CD.

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Prosta sprawa chcesz dobrej jakości musisz wydać kasę, zadowala cię to co masz to nie szukaj na siłę

Dobrze tu wszyscy wiemy że jak dobrze poszukać a najbardziej uzyskać polecenie od innych to można coś kupić tanio a bardzo dobrze dlatego tak wypytuje. Kupując 1-wszy lepszy odtwarzacz musiałbym być ignorantem a nie słucham muzyki tylko w niedziele do kotleta.

21 minut temu, Artur Brol napisał:

Moze ten Onkyo 7030 cd ?

Jeśli o nowe chodzi to taka cena podobna jak nowe DCD 900ne, CDS303. Wszystkie trzy będą pewnie podobnie grały czy któryś się wyróżnia ??
Mam w głównym pokoju inny wzmacniacz(Baltlab Epoca 3) ale ten odtwarzacz będzie do Wiima Ampa podłączony więc ciagle mysle czy transport czy jednak z DACkiem ten CD kupić.

PS. Marantz CD63 w wersji pierwszej zwykłej też znalazłem w dobrej cenie. Będzie to lepsze w dźwięku od Denona 720ne lub 900ne  ? zależy mi oprócz basu, wysokich na średnicy która przez tanie sprzęty widać że jest zaniedbywana. Mam dlatego Sonusy kolumny i one nawet na słabych wzmakach dość dobrze grają średnimi..

9 minut temu, AudioTube napisał:

@maskun sorki, że poza tematem. Skąd potrzeba posiadania CD odtwarzacza?

...o właśnie dobre pytanie. Kiedyś swego czasu słuchałem na takiej "mini wieży" i miałem troche płyt CD ale to po pewnym czasie wydał mi się przeżytek. Słuchałem z komputera pliki ale to bardzo niewygodne i niezrozumiałe żeby do słuchania musiał być włączony cały komputer.
Potem jakiś czas miałem Spotify potem Tidal - na sprzęcie HiFi.  Jednak czytając różne tematy dziwiłem się że w obecnych czasach nadal używa się CD.
Pożyczyłem od szwagra tani CD i jak maczugą w łeb dostałem. Cały czas kombinowałem ze sprzętem bo ciągle szukałem lepsze dźwięku a tu taki CD rozwalił mnie na łopatki. Rozdzielczość, głębia no nie mam takiego języka jak p.Kisiel ale rewelacja i to na tanim CD.

W sieci można znaleźć dużo płyt nawet w DSD64 ale mam też znajomych i pożyczyłem kilka - posłuchałem i to jest to !  Pliki były dla mnie jedyne i nie podważalne. Śmiałem się że ktoś słucha przekładając płytki........oczywiście muszę dodać że to może wina streamera ale miałem swego czasu z cxa81 nawet ten od niech cxn. Jednak to nie było to. Dość dużo plików słuchałem też przez streamer Wiim Pro i tylko Tidal. 
Reasumując zakup drogiego streamera by pewnie rozwiązał problem ale to duuuża kasa a tutaj przy nawet tanim CD jest duży skok wydajnościowy. Weryfikowałem to wiele razy i to jest pewne że z CD można naprawdę dobrą jakość wyciągnąć!

@T Z6 a jaki to streamer?

I te różnice, to tak zawsze byłeś ich pewny? Pytam bez podszytej intencji. Czasami z nudy, bez napięcia, porównuję flaci, stream, pliki hires. Nie dałbym głowy, za moje wnioski/obserwacje. 

Gdy np sub wyłączony/DSP out, inne kolumny, tran,  goły pokój/malowanie to wtedy głowę kładę pod topór. 

4 godziny temu, RLC2 napisał:

@Wing0 Przecież dobrze wiesz ze po to jest to forum i tyle tematów powstało ludzkie wątpliwości, potrzeba sprawdzenia swoich wyborów, czasem brak wiedzy. Jeden wydaje 500zł na CD-ka drugi 20000 tyś każdy chce wydać jak najlepiej dla siebie 😉 

Jasne jasne tylko zawsze tak jest że za cena idzie jakość. Kwestia tylko przyrostu jakości do ceny i co nas może zadowolić :).

5 godzin temu, maciek72 napisał:

Proponowałem kolędzie swojego Oppo 203 , który robi za transport i ma wgrany Jailbreak. Czyli czyta wszystko 

Ale , stwierdził , że to muli formatowiec i to jego wada :)

Do tego jest cichy , lasery bezproblemowe , a nowy kosztuje 250-300 PLN 

Tego strucla zepsutego, którego wszędzie gdzie się da próbujesz opchnąć? :P

3 godziny temu, maskun napisał:

Dobrze tu wszyscy wiemy że jak dobrze poszukać a najbardziej uzyskać polecenie od innych to można coś kupić tanio a bardzo dobrze dlatego tak wypytuje

Ale wyżej pisałeś że jaka może być różnica między takim za 800 a za 4000 zł? To jak w końcu można coś lepszego kupić czy nie ;). Dla mnie źródło ma duże znaczenie oczywiście nie musi zawsze być najdroższe z możliwych, ale różnice w brzmieniu są, ja je słyszę. Znam kilka dobrych CD ale tu jest sprawą prostą kwota jaką do wydania i mogę polecić, a wróżyć czy coś jest lepsze jak droższe to w co drugim temacie są takie rozkminki. 

12 minut temu, Marlin napisał:

Odbiję piłeczkę. Jak można nie posiadać odtwarzacza CD?
Wbrew pozorom to jest odpowiedź na Twoje pytanie. ;)

Jasne. Zwłaszcza „dzisiaj” giełdy zawalone cedekami, jest w czym wybierać. To dobry czas, by zrobić zapas odtwarzaczy i gdzieś na strychu/niech leżą. Obok stert płyt kompaktowych. W Nl gdzie mieszkam ludziska kartonami płyty oddają. To dobry czas.

Ale wyżej pisałeś że jaka może być różnica między takim za 800 a za 4000 zł? To jak w końcu można coś lepszego kupić czy nie ;). Dla mnie źródło ma duże znaczenie oczywiście nie musi zawsze być najdroższe z możliwych, ale różnice w brzmieniu są, ja je słyszę. Znam kilka dobrych CD ale tu jest sprawą prostą kwota jaką do wydania i mogę polecić, a wróżyć czy coś jest lepsze jak droższe to w co drugim temacie są takie rozkminki. 

Porównaj DAC 

Ale wyżej pisałeś że jaka może być różnica między takim za 800 a za 4000 zł? To jak w końcu można coś lepszego kupić czy nie

Ja tylko słyszę dużą bardzo dużą różnice między CD a plikami a jakie ceny za odpowiedni jakościowo CD to nie wiem. Miałem w domu jakiegoś starszego Pioneera od znajomego i pokazał klase. Tego Denona DCD 720 też słuchałem. Dlatego nie chce tak jak zawsze kupić a potem doczytać że przecież za 20% wiecej miałbyś znacznie lepszy sprzęt  :-))
Bedę bardzo wdzięczny jak napiszcie co Wy macie a traktuje Was jak osoby zaufane co mają słuch a nie jak np. zmienie coś w sprzęcie i pytam żony żeby przyszła posłuchała a ona 3 pokoje dalej krzyczy - "tak kochanie ładnie gra"

@Dedal marktplaats.nl

Jeśli potrzebujesz, znajdziesz, deal zrobisz to pomogę z przesyłką. Kilka razy w roku wysyłam audio klamoty po znajomych w PL, czytaj handluję/zarabiam.

cd platen/collecties/grote partij 

wpiszesz i masz tysiące takich ogłoszeń

Są i handlarze pomiędzy, ale znaczna część prawie gratis.

2-3 razy w roku, rowerkiem, czasem kilka ulic dalej i wracam z 20-30 CD’s.

5 godzin temu, maskun napisał:

Bedę bardzo wdzięczny jak napiszcie co Wy macie a traktuje Was jak osoby zaufane co mają słuch a nie jak np. zmienie coś w sprzęcie i pytam żony żeby przyszła posłuchała a ona 3 pokoje dalej krzyczy - "tak kochanie ładnie gra"

Ej heheh nie miałeś pisać o mnie tylko o sobie 😆😆😆 

Ja Ci tylko mogę polecić co jest warte uwagi w ludzkim budżecie z używek (pomijam Marantz czy Sony jest tu kilka spoko pozycji) warto na pewno Meridiany 506.20 i 508.20 lub 508.24, warto Ayona 07S, wyższe już nie koniecznie, warto Unisony świętem CD choć napędy takie sobie do klasy sprzętu. Lasery są, jakość wykonania świetna lub bardzo dobra, brzmieniowo super choć różnie brzmią. Jest tego więcej, ale nie ma sensu więcej i drożej.