Skocz do zawartości
Audio Show 2024

Prośba o pomoc w dobraniu zestawu

rt_fm

Recommended Posts

Dzień dobry!

Aktualnie pragnę popełnić rozsądne kino domowe w budżecie do 10k ...może ciut więcej.

parametry pomieszczenia: wysokość 3m, szerokość 3,7m, długość 5,5m, puste.

Możliwość montażu / ustawienia sprzętu gdziekolwiek, ściany, podłoga, sufit.

1. Jestem na etapie w którym powinienem rozłożyć kable, czy 2x2,5mm ofc będą ok?

2. Wymyśliłem sobie ekran ~150", czy słusznie?

3. Jaki system sugerujecie do tego pomieszczenia oraz na jakim sprzęcie?

4. Czy mogę użyć czegoś co już mam (lista na dole)?

Aktualnie posiadam:

1. Amplituner ONKYO TX-SR313 S Amplituner kina domowego 5.1

2. Głośniki: zestaw Wharfedale vardus, o taki: https://pl.horn.eu/pl/PL/PRODUKTY/GLOSNIKI/WHARFEDALE/ZESTAWY_GLOSNIKOWE/VARDUS_300_HCP?s1=1#

3. Subwoower: z serii jw. aktywny VR-SUB10 10" 150W.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc,

RT_FM

5 minut temu, rt_fm napisał:

Tak. 

3 minuty temu, rt_fm napisał:

Mając dedykowane pomieszczenie to bym robił jakieś 7.2.4 .... no ale nie w takim budżecie niestety. Ewentualnie knucie na raty, używane rzeczy etc. Albo zrobić kroczek w dół i knuć w stronę 5.1/2.4.

6 minut temu, rt_fm napisał:

I to jak! Zostaw sobie kolumny i subwoofer. Do tego dorzuciłbym Denon X3800h z Amazona za ok 4 tysiące, 4 Atmosy (pewnie za ok 2-3 kPLN), 2 surround (może uda Ci się kupić takie jak masz) założmy 2 kPLN. Wyjdzie ~8 kPLN. Trzeba jeszcze dorzucić końcówkę mocy do zasilenia 2 kanałów albo zrezygnować z 2 surround i budować 5.x.4. W dedykowanej salce kolejnym krokiem powinny być moim zdanie 2/4 suby jak pojawią się możliwości. Alternatywą jest budowa SBA/DBA. 

3 godziny temu, rt_fm napisał:

1. Jestem na etapie w którym powinienem rozłożyć kable, czy 2x2,5mm ofc będą ok?

Tak :) 

2. Wymyśliłem sobie ekran ~150", czy słusznie?

Jak dla mnie to nie ma czegoś takiego jak zbyt duży ekran ;) 

Moim zdaniem nawet 5.2.4 jest lekko na styk w tym budżecie, zależy też dużo od tego, czy będziesz planował dalej rozbudowę. Na start możesz zrobić jak napisał @PanKlor powyżej, ale z biegiem czasu przyda się wymienić front na coś ciekawszego, podobnie suby. 

Na surround oraz atmos możesz zastosować nawet Cambridge Minx 12 jeśli ma być minimalistycznie, ale można też poszukać czegoś pokroju Pylonów Pearl Monitor, czy najmniejszych kolumn z serii, którą masz obecnie. Na pewno też nie oszczędzałbym na centralce, tu warto moim zdaniem pomyśleć o tej samej serii co docelowe fronty, ale nie jest to obowiązek :) 

No nie w budżecie 10to bardzo słaby system dziwekowy.

Vardusy nie ma w sprzedazy od ponad 10 lat. To bylcałkiem udany model poza surroundami. One miały wielkość telefonu komórkowego. Lepiej grały Cambridge Minx.

Co do ekranu sięnie wypowiem ale zdaje sięże audio zasluguje na lepszy system.

JAk masz w dobrej cenie kompelt Vardus to ok. Jak nie to Klipsch F1 / F2 cały se. Mission M34. Dali Concept 6, Magnat Quantum obojetnie która seria.

Cześć,

Dzięki za odpowiedzi, jutro / po jutrze podeślę rozmieszczenie głośników.

Zdecydowałem się wstępnie na 5.1.4, przy czym pewnie kable rozłożę do 7.1.4, jeśli z jakiegoś powodu byłoby to potrzebne.

Właśnie  dotarł dziś subwoofer do zestawu (bo tani był....):

Waharfedale pro evp-X218B MKII 2x18"

obraz.png.201e974ed39c63a4dd21769023f7570d.png

Pozdrawiam,

RT_FM

Edytowano przez rt_fm

ojej, czyli internet mnie oszukał

@Sipotak, podobno estradowy

@PanKlor

Tak, wiem że muszę mieć do niego końcówkę, właśnie jakiejś szukam. ~800w max

Ludzie od kin domowych mówili, że im większy tym lepszy, jeśli tylko go zmieścisz...

Tak czy inaczej będzie to bardzo ciekawe doświadczenie. Jak już uruchomię to dam znać. Nie planuję wykorzystywać całości ich mocy bo dostanę przymusową eksmisję ;)

2 godziny temu, PanKlor napisał:

Ten jest niby duży a zejdzie do raptem 30 Hz  o ile wierzyć producentowi. Konstrukcje kinowe schodzą do kilkunastu Hz. 

Jestem niedoedukowany ale:

1. zawsze mi mówili, że większy głośnik potrafi "niżej zejść". Zakładając oczywiście, że ktoś jakkolwiek sensownie ten głośnik zaprojektował.

2. podobno większość człowieków nie słyszy <30Hz, więc patrzenie na cokolwiek poniżej nie ma za bardzo sensu.

I tu dochodzimy do pewnego subiektywnego problemu, mianowicie, ja akurat absolutnie nic nie słyszę na ucho lewe powyżej ~11200Hz ;) ot. taka przypadłość po pewnym wypadku ;)

Teraz pytanie, czy istotne jest to co bardziej poczuję niż usłyszę w zakresie <30Hz i szukanie "Konstrukcji kinowej schodzącej do kilkunastu Hz. " , czy wystarczy mi to co ten głośnik jest w stanie zaoferować, a mam wielką nadzieję że da radę przekazać więcej niż mój aktualny sub, czyli 10" aktywny  Wharfedale...

Pozdrawiam,

RT_FM

6 godzin temu, rt_fm napisał:

1. zawsze mi mówili, że większy głośnik potrafi "niżej zejść". Zakładając oczywiście, że ktoś jakkolwiek sensownie ten głośnik zaprojektował.

Generalnie to jakby mówić że większy silnik daje więcej mocy. Wiemy że to nie do końca jest regułą.

2. podobno większość człowieków nie słyszy <30Hz, więc patrzenie na cokolwiek poniżej nie ma za bardzo sensu.

Zdrowe człowieki mają słyszalny zakres od około 20Hz. Ponadto weź pod uwagę że oprócz wrażeń słuchowych są też czuciowe i uwierz że jesteś wstanie poczuć na skórze zdecydowanie niższe częstotliwości.

Teraz pytanie, czy istotne jest to co bardziej poczuję niż usłyszę w zakresie <30Hz i szukanie "Konstrukcji kinowej schodzącej do kilkunastu Hz. " , czy wystarczy mi to co ten głośnik jest w stanie zaoferować, a mam wielką nadzieję że da radę przekazać więcej niż mój aktualny sub, czyli 10" aktywny  Wharfedale...

Sub może schodzić nawet niżej niż jest deklarowane przez producenta. Wszystko zależy od normy jaka została przyjęta do danych technicznych. Ponadto możesz znaleźć się na strzałce fali i mimo ograniczonych możliwości zakresu suba da się te subniskie dźwięki uzyskać.

12 godzin temu, rt_fm napisał:

Cześć,

Zdecydowałem się wstępnie na 5.1.4, przy czym pewnie kable rozłożę do 7.1.4, jeśli z jakiegoś powodu byłoby to potrzebne.

Pozdrawiam,

RT_FM

Ale to jest model z linii pro. To nie jest subwoofer domowy.

Właśnie ten sub nie zejdzie ci nisko przy normalnym odsłuchu. On będzie jedynie bardzo głośny.

Ale jakoś basu to jest taka stadionowa.

12 godzin temu, rt_fm napisał:

Cześć,

Pozdrawiam,

RT_FM

przyznaje ze pieknie rozjechales ekspertow forumowych subikiem  z serii pro 🤣

nie doczytalem tylko jak duza masz sale kinowa w domu?

pasmo przenoszenia: 30Hz - 250Hz

Super sub do kina. Nie ma co :>>>>>

@rt_fm zdajesz sobie sprawę, że to jest w ogóle sub pasywny?

1 godzinę temu, bora902 napisał:

nie doczytalem tylko jak duza masz sale kinowa w domu?

W pierwszym jego poście jest napisane przecież.

"...parametry pomieszczenia: wysokość 3m, szerokość 3,7m, długość 5,5m, puste..."

Edytowano przez eMBe

Dnia 30.10.2024 o 07:57, bora902 napisał:

przyznaje ze pieknie rozjechales ekspertow forumowych subikiem  z serii pro 🤣

🤯

23 godziny temu, eMBe napisał:

W pierwszym jego poście jest napisane przecież.

"...parametry pomieszczenia: wysokość 3m, szerokość 3,7m, długość 5,5m, puste..."

Pieknie rozjechałeś teraz bore. 🤣

Nie no ten temat musi wrócić na poważny tor.

Edytowano przez Piotr Sonido