Skocz do zawartości

Klipsch 605FA z dolby atmos + Klipsch 121SW jaki wzmacniacz?

Lukasz Hero

Recommended Posts

Witam

Przybieram się do zakupu wyżej wymienionego zestawu z chęcią dobrania w późniejszym czasie głośnika centralnego oraz kolumn na tył. Ale nie bardzo wiem jaki amplituner wybrać do tego zestawu żeby potem go nie zmieniać jak dojdą kolejne głośniki. Czy mógłby mi ktoś coś doradzić?

Pozdrawiam.

Edytowano przez Lukasz Hero

nie kupuj tych kolumn.

Ten Atmos nic nie zmieni, nie doda a te kolumny przez ten Dodatek sa kompletnie nie sprzedawalne an rynku wtórnym. Mowie nie tylko o Klipsch ale o każdej innej firmie z takim rozwiązaniem.

Kup sobie osobno te nakładki. zobaczysz ze to nic nie daje. A wtedy dasz je na sufit.

Ampli. Denon X1800 albo X2800 masz w dobrej cenie na Amazon, czasem.

Poluj.

12 godzin temu, maciek72 napisał:

Marantz , Denon , Onkyo 

Ile kanałów się mieści w Twoich m2 ?

Nie więcej niż to co napisałem w pierwszym poście że planuję kupić. I tak będę musiał trochę pokombinować żeby gdzieś ustawić głośniki z tyłu.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

nie kupuj tych kolumn.

Ten Atmos nic nie zmieni, nie doda a te kolumny przez ten Dodatek sa kompletnie nie sprzedawalne an rynku wtórnym. Mowie nie tylko o Klipsch ale o każdej innej firmie z takim rozwiązaniem.

Kup sobie osobno te nakładki. zobaczysz ze to nic nie daje. A wtedy dasz je na sufit.

Ampli. Denon X1800 albo X2800 masz w dobrej cenie na Amazon, czasem.

Poluj.

Po tym co napisał maciek72 poczytałem trochę i właśnie myślałem coś o Denonie X2800 oraz Onkyo NR6100. Jeśli jest jak mówisz to zamieniłbym kolumny na model R600F a jakie ewentualnie nakładki do tego dobrać? Tylko raczej z montażem na suficie miałbym problem więc pewnie musiałbym je zamontować na ścianie nad telewizorem

Edytowano przez Lukasz Hero

Z jakich? Mam w domu i upfiring i zamontowane na łączeniu ściany z sufitem (pare stopni od wytycznych dolby). Jak się pytam gości czy słyszą dźwięk z góry to mówią, że słyszą. Ja w filmach też słyszę. 

Dodam jeszcze, że to co się nazywa upfiring ma dość różne implemenacje. Takie najtańsze nakładki mogą nie zagrać. W Focalu mam oprócz odpowiednio ułożonego kątowo głośnika, jakieś kawałki plastiku i maskownicę kierunkową (nie da się jej obrócić o 180 stopni). Nie porównywałem różnych rozwiązań, natomiast to u mnie działa. 

image.png.c508473a5e9c563853e901c7a89abcd1.png

Edytowano przez PanKlor

6 minut temu, PanKlor napisał:

Z jakich? Mam w domu i upfiring i zamontowane na łączeniu ściany z sufitem (pare stopni od wytycznych dolby). Jak się pytam gości czy słyszą dźwięk z góry to mówią, że słyszą. Ja w filmach też słyszę. 

Sam piszesz o konkretnych pomieszczeniach (lity sufit, nie więcej niż 2,8m) i potem pytasz z jakich? No bądźmy poważni.

Jakie Ty masz pomieszczenie?

Gościom puszczasz atmosa tylko z tych upfiringowych nakładek?

14 minut temu, eMBe napisał:

Sam piszesz o konkretnych pomieszczeniach (lity sufit, nie więcej niż 2,8m) i potem pytasz z jakich? No bądźmy poważni.

A potem napisałem o konstrukcjach szkieletowych...

Sufit jakies 275 cm, gładki, jedna płaska lampa, brak innych przeszkadzajek. Ok 2.5 metra od TV/ściany/głośników. Upfiring mam z przodu z tylu mam normalne głośniki (były dodane dużo później). Niestety są różne więc słychać trochę przejść tonalnych przód/tył. Te upfiring trochę rozmywają dźwięki typu głos jeżeli ma dochodzić z góry za to robią fajną przestrzeń przy efektach typu deszcz itp. Przy 5.2.4 czuć, że dźwięk w górnej warstwie podróżuje w każdą stronę (oczywiście to też kwestia konkretnego mixu). 

Z upfiring jest taki problem, że nie zawsze zadziałają. Bardzo istotne jest pomieszczenie, sama implementacja pewnie też może popsuć efekt (np. słabo zrobione nakładki i słyszysz dźwięk bezpośredni zamiast odbitego). Nie jest natomiast prawdą to, że nigdzie się nie sprawdzają. 

Przyznam, że w moim odczuciu te wbudowane atmosy w kolumny frontowe nakierowane na górę dają średni efekt. Być może trzeba popracowwać nad odpowiednimi odległościami miejsca odsł€chowego względem sufitu aby odbicie dotarło prawidłowo do słuchacza ale bezpośrednie porównanie do kolumn powieszonych np. na łączeniu ściany z sufitem czy typowo instalacyjnych głośników zamontowanych w suficie, dawało bezapelacyjnie lepszy efekt. Rozważałbym taki "pseudo" atmos tylko jeśli naprawdę nie ma innej opcji w pomeiszczeniu.

7 minut temu, Lukasz Hero napisał:

Dzięki waszym odpowiedziom mam już mniej więcej obraz tego co i jak kupić. Mam jeszcze pytanie odnośnie umiejscowienia subwoofera. Czy na podłodze między szafką RTV nad którą wisi TV a jedną z kolumn będzie dobrym miejscem?

I tak i nie. To gdzie subwoofer zagra najlepiej trzeba sprawdzić empirycznie. Jak juz go bedziesz miał to postaw go w miejscu gdzie bedziesz słuchał. Potem puść coś gdzie masz sporo basu i na kolanach szukaj po pokoju miejsca gdzie bas jest Twoim zdaniem najlepszy. W tym miejscu postaw subwoofer i skalibruj system. 

To taka domowa metoda, można też trochę lepiej za pomocą mikrofonu pomiarowego i programu REW. Wybór należy do Ciebie. 

Dnia 25.10.2024 o 09:43, Lukasz Hero napisał:

Po tym co napisał maciek72 poczytałem trochę i właśnie myślałem coś o Denonie X2800 oraz Onkyo NR6100. Jeśli jest jak mówisz to zamieniłbym kolumny na model R600F a jakie ewentualnie nakładki do tego dobrać? Tylko raczej z montażem na suficie miałbym problem więc pewnie musiałbym je zamontować na ścianie nad telewizorem

Kup sobie uzywane ale serie RP6000 gra to dużo lepiej.

Jak je dasz z przodu ale u góry nad TV to nie jest to Atmos tylko Pro logic IIz

Dnia 25.10.2024 o 15:13, Lukasz Hero napisał:

denon x2800h ma w zestawie taki mikrofon wiec chyba wystarczy?

Do Audysseya

Ale to jest co innego. Chodź w przypadku Audysseya już mozna coś powalczyć apką na  telefon lub PC