Lukasz Hero Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października (edytowany) Witam Przybieram się do zakupu wyżej wymienionego zestawu z chęcią dobrania w późniejszym czasie głośnika centralnego oraz kolumn na tył. Ale nie bardzo wiem jaki amplituner wybrać do tego zestawu żeby potem go nie zmieniać jak dojdą kolejne głośniki. Czy mógłby mi ktoś coś doradzić? Pozdrawiam. Edytowano 24 października przez Lukasz Hero Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Jak zamierzasz skończyć na 5.1.2 to właściwie wszystkie nowe urządzenia dadzą radę. Kwestia preferencji dźwiękowych i budżetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Marantz , Denon , Onkyo Ile kanałów się mieści w Twoich m2 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października nie kupuj tych kolumn. Ten Atmos nic nie zmieni, nie doda a te kolumny przez ten Dodatek sa kompletnie nie sprzedawalne an rynku wtórnym. Mowie nie tylko o Klipsch ale o każdej innej firmie z takim rozwiązaniem. Kup sobie osobno te nakładki. zobaczysz ze to nic nie daje. A wtedy dasz je na sufit. Ampli. Denon X1800 albo X2800 masz w dobrej cenie na Amazon, czasem. Poluj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października O znowu krucjata... 😜 takie rozwiązanie się sprawdza tylko nie u każdego (nie w każdym pomieszczeniu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Hero Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października (edytowany) 12 godzin temu, maciek72 napisał: Marantz , Denon , Onkyo Ile kanałów się mieści w Twoich m2 ? Nie więcej niż to co napisałem w pierwszym poście że planuję kupić. I tak będę musiał trochę pokombinować żeby gdzieś ustawić głośniki z tyłu. 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: nie kupuj tych kolumn. Ten Atmos nic nie zmieni, nie doda a te kolumny przez ten Dodatek sa kompletnie nie sprzedawalne an rynku wtórnym. Mowie nie tylko o Klipsch ale o każdej innej firmie z takim rozwiązaniem. Kup sobie osobno te nakładki. zobaczysz ze to nic nie daje. A wtedy dasz je na sufit. Ampli. Denon X1800 albo X2800 masz w dobrej cenie na Amazon, czasem. Poluj. Po tym co napisał maciek72 poczytałem trochę i właśnie myślałem coś o Denonie X2800 oraz Onkyo NR6100. Jeśli jest jak mówisz to zamieniłbym kolumny na model R600F a jakie ewentualnie nakładki do tego dobrać? Tylko raczej z montażem na suficie miałbym problem więc pewnie musiałbym je zamontować na ścianie nad telewizorem Edytowano 25 października przez Lukasz Hero Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października (edytowany) Zobacz czy R40SA będą pasowały rozmiarem (gdybyś jednak chciał je postawić na kolumnie). Ale jeśli to ma być kino i będzie subwoofer to poszedłbym w podstawkowe z serii RP zamiast tej podstawowej R (mowa o L i R, potem C). Edytowano 25 października przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 3 godziny temu, PanKlor napisał: O znowu krucjata... 😜 takie rozwiązanie się sprawdza tylko nie u każdego (nie w każdym pomieszczeniu). W jakim się sprawdza? Konkrety poproszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października W takim z litym sufitem, niezbyt wysokim (2.8 m), gdzie w miejscu odsłuchu otrzymujesz efekt dzwięku odbitego od sufitu. Te wszystkie testy na YT z USA gdzie mają domy w konstrukcji szkieletowej nie są miarodajne w naszych blokowych warunkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Testowałeś lub widziałeś gdzieś testy z takich pomieszczeń? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października (edytowany) Z jakich? Mam w domu i upfiring i zamontowane na łączeniu ściany z sufitem (pare stopni od wytycznych dolby). Jak się pytam gości czy słyszą dźwięk z góry to mówią, że słyszą. Ja w filmach też słyszę. Dodam jeszcze, że to co się nazywa upfiring ma dość różne implemenacje. Takie najtańsze nakładki mogą nie zagrać. W Focalu mam oprócz odpowiednio ułożonego kątowo głośnika, jakieś kawałki plastiku i maskownicę kierunkową (nie da się jej obrócić o 180 stopni). Nie porównywałem różnych rozwiązań, natomiast to u mnie działa. Edytowano 25 października przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ststek Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Ja gdzieś oglądałem takie testy kiedyś i lepsze efekty dawało powieszenie pary atmosów jako front presence (ale jako atmos) niż nakładki na kolumny. (oczywiście układ 5.1.2) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 6 minut temu, PanKlor napisał: Z jakich? Mam w domu i upfiring i zamontowane na łączeniu ściany z sufitem (pare stopni od wytycznych dolby). Jak się pytam gości czy słyszą dźwięk z góry to mówią, że słyszą. Ja w filmach też słyszę. Sam piszesz o konkretnych pomieszczeniach (lity sufit, nie więcej niż 2,8m) i potem pytasz z jakich? No bądźmy poważni. Jakie Ty masz pomieszczenie? Gościom puszczasz atmosa tylko z tych upfiringowych nakładek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 14 minut temu, eMBe napisał: Sam piszesz o konkretnych pomieszczeniach (lity sufit, nie więcej niż 2,8m) i potem pytasz z jakich? No bądźmy poważni. A potem napisałem o konstrukcjach szkieletowych... Sufit jakies 275 cm, gładki, jedna płaska lampa, brak innych przeszkadzajek. Ok 2.5 metra od TV/ściany/głośników. Upfiring mam z przodu z tylu mam normalne głośniki (były dodane dużo później). Niestety są różne więc słychać trochę przejść tonalnych przód/tył. Te upfiring trochę rozmywają dźwięki typu głos jeżeli ma dochodzić z góry za to robią fajną przestrzeń przy efektach typu deszcz itp. Przy 5.2.4 czuć, że dźwięk w górnej warstwie podróżuje w każdą stronę (oczywiście to też kwestia konkretnego mixu). Z upfiring jest taki problem, że nie zawsze zadziałają. Bardzo istotne jest pomieszczenie, sama implementacja pewnie też może popsuć efekt (np. słabo zrobione nakładki i słyszysz dźwięk bezpośredni zamiast odbitego). Nie jest natomiast prawdą to, że nigdzie się nie sprawdzają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Jak masz ustawione odcięcie tych atmosowych głośników? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października (edytowany) DLBC ustawił na 90 Hz - zostawiłem. Wcześniej jak się bawiłem to ciąłem je wyżej 120/150 Hz nawet. Nie wiem jak w innych amplitunerach ale w Denonie można ustawić wysokośc (albo odległość od sufitu - nie pamietam) głośników upfiring. Edytowano 25 października przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Przyznam, że w moim odczuciu te wbudowane atmosy w kolumny frontowe nakierowane na górę dają średni efekt. Być może trzeba popracowwać nad odpowiednimi odległościami miejsca odsł€chowego względem sufitu aby odbicie dotarło prawidłowo do słuchacza ale bezpośrednie porównanie do kolumn powieszonych np. na łączeniu ściany z sufitem czy typowo instalacyjnych głośników zamontowanych w suficie, dawało bezapelacyjnie lepszy efekt. Rozważałbym taki "pseudo" atmos tylko jeśli naprawdę nie ma innej opcji w pomeiszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Hero Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października Dzięki waszym odpowiedziom mam już mniej więcej obraz tego co i jak kupić. Mam jeszcze pytanie odnośnie umiejscowienia subwoofera. Czy na podłodze między szafką RTV nad którą wisi TV a jedną z kolumn będzie dobrym miejscem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października 7 minut temu, Lukasz Hero napisał: Dzięki waszym odpowiedziom mam już mniej więcej obraz tego co i jak kupić. Mam jeszcze pytanie odnośnie umiejscowienia subwoofera. Czy na podłodze między szafką RTV nad którą wisi TV a jedną z kolumn będzie dobrym miejscem? I tak i nie. To gdzie subwoofer zagra najlepiej trzeba sprawdzić empirycznie. Jak juz go bedziesz miał to postaw go w miejscu gdzie bedziesz słuchał. Potem puść coś gdzie masz sporo basu i na kolanach szukaj po pokoju miejsca gdzie bas jest Twoim zdaniem najlepszy. W tym miejscu postaw subwoofer i skalibruj system. To taka domowa metoda, można też trochę lepiej za pomocą mikrofonu pomiarowego i programu REW. Wybór należy do Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Hero Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października denon x2800h ma w zestawie taki mikrofon wiec chyba wystarczy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Kalibracja amitunera za pomocą załączonego mikrofonu to jedno. Mikrofon UMIK i program REW to co innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Przeważnie i tak po takim mikrofonie z zestawu wprowadza się pewne poprawki na własne ucho ręcznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Dnia 25.10.2024 o 09:43, Lukasz Hero napisał: Po tym co napisał maciek72 poczytałem trochę i właśnie myślałem coś o Denonie X2800 oraz Onkyo NR6100. Jeśli jest jak mówisz to zamieniłbym kolumny na model R600F a jakie ewentualnie nakładki do tego dobrać? Tylko raczej z montażem na suficie miałbym problem więc pewnie musiałbym je zamontować na ścianie nad telewizorem Kup sobie uzywane ale serie RP6000 gra to dużo lepiej. Jak je dasz z przodu ale u góry nad TV to nie jest to Atmos tylko Pro logic IIz Dnia 25.10.2024 o 15:13, Lukasz Hero napisał: denon x2800h ma w zestawie taki mikrofon wiec chyba wystarczy? Do Audysseya Ale to jest co innego. Chodź w przypadku Audysseya już mozna coś powalczyć apką na telefon lub PC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Jak je dasz z przodu ale u góry nad TV to nie jest to Atmos tylko Pro logic IIz Przecież to zależy od pomieszczenia i kątow które będzie miał. Może to być przednia para Atmos w konfiguracji z 4 albo 6 głośnikami warstwy górnej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Hero Napisano 28 października Autor Udostępnij Napisano 28 października 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Kup sobie uzywane ale serie RP6000 gra to dużo lepiej. Niestety najbliższe takie kolumny znajdują się ponad 400km od miejsca w którym mieszkam trochę daleko żeby jechać i je sprawdzić a w ciemno kupować nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts