Skocz do zawartości

Najsłabszy element toru w zestawie?

n1ck

Recommended Posts

15 minut temu, RoRo napisał:

Koledzy,

jest w miarę spokojnie-proszę bez zaczepek wobec siebie (dotyczy kilku osób).

Romku, pewno, że jest w miarę spokojnie...Ale jak ktoś będzie chciał na siłę wmówić drugiemu, że robi dym, to cóż począć. 

Niektórzy już tak mają, byle siebie przedstawić w roli ofiary, albo wybielić.

O co chodzilo z tym dyktowaniem innym co mają pisać i gdzie  pod moim adresem, wie tylko autor , bo to wykluło się w jego głowie nie wiadomo skąd i czemu. 

Padł zarzut pod moim adresem, więc i padło pytanie z mojej strony, ale jak widać zabrakło odwagi by skończyć to co zaczął. 

😁

Dnia 29.10.2024 o 13:30, n1ck napisał:

Na suficie celowo są odkryte legary drewniane (takie pionowe belki) o przekroju ok. 4 cm (szer.) x 30 cm (wys.) - co około 50 cm jest taka belka - to bardzo korzystnie wpływa na akustykę (redukując pogłos).

Ile masz tego pogłosu?

2 sekundy

500ms

300ms?

Dnia 29.10.2024 o 13:30, n1ck napisał:

Mam wrażenie, że "w górach" jest hałas (gdy pojawia się "tłok" instrumentów). Nie mogę nieraz odseparować instrumentów/dźwięków itd.

Być może to nie tylko wrażenie. Tak hałasuje pokój. Jakbyś wszedł do kawiarni, a tam każdy z gości/ przy dziesięciu stolikach rozmawia jeden z drugim w podobnej głośności, a Tobie trudno zrozumieć/odseparować  poszczególne słowa. 

Wyolbrzymiam i przykład ot z bani, ale zagadnienie negatywnego wpływu pogłosu jest mi bliskie. Pomogłem sobie i kilku osobom, gdzie jest mi miło z nimi przebywać a „dziś” także cieszyć się i odpoczywać przy brzmieniu. 

Dnia 31.10.2024 o 17:25, rajdek napisał:

@n1ck i jak, scena rozluźniła i poszerzyła się ?

Rozsunąłem na 2 m - dalej nie mogę - mam wrażenie, że bez zmian.

Dnia 31.10.2024 o 18:49, AudioTube napisał:

Ile masz tego pogłosu?

2 sekundy

500ms

300ms?

Być może to nie tylko wrażenie. Tak hałasuje pokój. Jakbyś wszedł do kawiarni, a tam każdy z gości/ przy dziesięciu stolikach rozmawia jeden z drugim w podobnej głośności, a Tobie trudno zrozumieć/odseparować  poszczególne słowa. 

Wyolbrzymiam i przykład ot z bani, ale zagadnienie negatywnego wpływu pogłosu jest mi bliskie. Pomogłem sobie i kilku osobom, gdzie jest mi miło z nimi przebywać a „dziś” także cieszyć się i odpoczywać przy brzmieniu. 

Jak to zmierzyć? Są do tego jakieś aplikacje "na" telefon? 😉 Przykład jest trafiony - dokładnie oddaje moje odczucia. Pomijając za jasną górę (nie z winyla!). Chyba wypożyczę jakieś interkonekty i pobawię się połączeniem streamer-wzmacniacz i zworki do głośników, choć obstawiam to pierwsze. Ta sama płyta z winyla brzmi lepiej (pod kątem sceny, przejrzystości itp.) z winyla niż ze streamera. Dlatego może to być ten kabel. Na początku regulowałem to EQ na DMP-A6, ale szybko zrezygnowałem i wyłączyłem EQ. Wolę ustawić to dobrze (pod siebie) sprzętowo.