Skocz do zawartości

Dobór kolumn podłogowych plus ewentualnie wzmacniacza

mg92

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zamierzam kupić głośniki do pokoju 15m2. Chciałbym żeby to były kolumny podłogowe 2.0. Zależy mi na tym żeby były uniwersalne, słucham dużo różnej muzyki i chciałbym, żeby po prostu przyjemnie grały, ale także zeby były ładne i pełniły również funkcje estetyczne. Głośniki będą połączone z laptopem. Najlepiej jeśli byłyby aktywne, ale rozważę też zakup dodatkowego wzmacniacza. Chciałbym zmieścić się w 2 000zł jeśli jest to możliwe. Jeśli nie to proszę również o propozycję powyżej tego budżetu.

Edytowano przez mg92

Cześć :) Szukałbym w tym budżecie używanych Argon Audio. Z nówek nic się tu konkretnego nie wymyśli niestety. Możesz też rozważać zestawy ze wzmacniaczem, ostatnio widziałem w dobrej cenie KEFy z Marantzem, ale to było na jakiejś grupie na FB, więc niestety nie podeślę linku. 

Dziękuję za odpowiedzi. W grę wchodzą tylko nowe jak coś. Jeśli ktoś uważa, że lepsze będą pasywne + wzmacniacz to będę wdzięczny za jakieś zestawy, bo jestem trochę zielony w temacie. Te Magnaty 5A podesłane przez Piotrka wydają się być ciekawą opcją dla mnie.

Dodam jeszcze, że do tej pory używałem Edifier R1280T. Czy te Magnaty A5 będą grały znacznie lepiej?

Edytowano przez mg92

Możemy rozszerzyć budżet do 3 000zł jeśli mogę się spodziewać czegoś znacznie lepszego.

Trochę poczytałem i ponoć te kolumny przyjemnie grają, są dość uniwersalne i nie wymagają wyszukanych wzmacniaczy. Co powiecie na taki zestaw?

https://www.euro.com.pl/zestawy-audio-hifi/yamaha-zest-ster-r-s202d-bk-nota-550xn-wln-yama.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=rtv_pmax&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw1Yy5BhD-ARIsAI0RbXb2waLFWn16hcvOO6jGZOeyPjbk7snaCmNAFbv1quADTEv8ExXI3_YaAlA4EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Edytowano przez mg92

14 minut temu, Tomasz S. napisał:

Ja za 3 tys jeżeli chodzi o nowe sprzęty zwykle polecam Wiim Amp + Polk Audio ES20.

Jeżeli wolisz ciemniejsze granie to bardzo fajnymi kolumnami , o których mało się mówi ostatnio są Elac UB52. Można je dostać w świetnej 

https://amzn.eu/d/h80QiSF

I to jest dobry zestaw. A można też do Wiim ampa dać Kef Q350 czy Aurory 300 w zależności od preferencji. 

Dodam jeszcze że doświadczenie z Sabajem A4 który to był moim pierwszym wzmacniaczem klasy D nauczyło mnie, że te pełnowymiarowe nowe amplitunery stereo do 2 czy 2,5tys zł nie są warte kupna. A jak pierwszy raz usłyszałem A4 z Aurora 300 to byłem w ciężkim szoku. Zresztą teraz jestem szczęśliwym posiadaczem A30a.