rajdek Napisano 31 października Udostępnij Napisano 31 października Myślę że nie ma co się sugerować metrażem, mam salon otwarty na kuchnię i korytarz łącznie 24m2 jak zostawię otwarte drzwi wc to i na porcelanie dobrze słychać. Liczy się odległość od tylnej ściany, rozstaw i odległość odsłuchu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 31 października Udostępnij Napisano 31 października 6 minut temu, rajdek napisał: otwarte drzwi wc to i na porcelanie dobrze słychać buhahahahahahaha dobr heheheheh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada (edytowany) 13 m² to niewielki metraż. Przy tej wielkości pomieszczenia nie ryzykowałbym z monitorami pokroju Kefa Concerto czy Bucharda s300. Miałem swego czasu te trzysetki i starsze, trójdrożne Kefy, no i niestety u mnie był bardzo duży problem z basem. Nie wpadałbym też w zbytne "podniecenie" dali menuetami. Fajne kolumny ale nie jest to jakiś święty Graal, który zjada czy też, jak wolą inni , "wciąga nosem" całą konkurencję. W cenie do 5k jest naprawdę całe mnóstwo monitorów a ich wybór zależy wyłącznie od Twojego gustu i preferencji. Pozdrawiam Edytowano 1 listopada przez KrólKiczu 4 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada Oczywiście Menuety to są bardzo nie audiofilskie kolumny, także nie dla megalomanów. Ciekawe natomiast jest nazwanie ich świętym gralem, który wciąga konkurencję nosem, jeszcze nie spotkałem się z taką opinią. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 16 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Z kolumn które są moimi faworytami Cześć. Namawiam do kupna tych, które najbardziej wpadły Tobie w oko. Podobają się, design/kolor. A także z jak największym upustem/black itd Do reszty czyli brzmienia się przyzwyczaisz. Jeśli w przyszłości audio wciągnie, osłuchasz się, polubisz uważność w trakcie słuchania, przybędzie kasy, zburzysz ścianę itp to za innymi się rozejrzysz. Powodzenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 22 godziny temu, rajdek napisał: Ciekawe natomiast jest nazwanie ich świętym gralem, który wciąga konkurencję nosem, jeszcze nie spotkałem się z taką opinią. Za krótko jesteś na forum 😉. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Uważam menuety za naprawdę fajne kolumny. Ale polecanie je każdemu, kto szuka monitorów w cenie do 5k jest dość nierozsądne. Popatrz na forum. Jedni lubią markę dali, inni dynaudio jeszcze inni monitor audio. Są też tacy, którzy preferują małe manufaktury. Nie ma jednej, jedynej słusznej drogi. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada Nie widzę nic złego w polecaniu kolumn które samemu się użytkuje. Nierozsądne jest kupowanie w ciemno, a najbardziej wartościowe własne odsłuchy i oceny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 21 godzin temu, rajdek napisał: a najbardziej wartościowe własne odsłuchy Na ile one są wartościowe? Co decyduje, że odsłuchy stają się wartością? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: 13 m² to niewielki metraż. Przy tej wielkości pomieszczenia nie ryzykowałbym z monitorami pokroju Kefa Concerto czy Bucharda s300. Miałem swego czasu te trzysetki i starsze, trójdrożne Kefy, no i niestety u mnie był bardzo duży problem z basem. Zdecydowanie popieram. Poza tym do listy dopisałbym Acoustic Energy AE500 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada (edytowany) @AudioTubebezcenne. Mam nieodparty głód poznawania, im więcej odsłuchuje i porównuję tym więcej mam punktów odniesienia i łatwiej wybrać co mnie pasuje. Już wiem że wszedłem na ścieżkę której końca nie znam. @KrólKiczu @tomasz1wjakie znacie kolumny które zagrają ustawione 15-20cm od tylnej ściany i obiektywnie nie gorzej od Menuet. Edytowano 1 listopada przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 1 minutę temu, rajdek napisał: odsłuchuje i porównuję Rozumiem w całej rozpiętości. Pełna zgoda. Nigdy/oby nie zapomnę, gdy spędziłem kilkanaście sobót w tym samym pomieszczeniu, fotelu, kawie, ciasteczkach. Reszta to już zmienne. Kolumny, wzmocnienia, poziomy głośności w sumie także. Z perspektywy czasu, a było to 5 lat temu, dopiero dziś coś mi tam zaczyna się układać w głowie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 10 minut temu, rajdek napisał: @AudioTube @KrólKiczu @tomasz1wjakie znacie kolumny które zagrają ustawione 20cm od tylnej ściany i obiektywnie nie gorzej od Menuet. Pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć Guru Junior, ATC SCM7, Neat SX3 Tyle znam z autopsji, a pewnie jeszcze trochę by się znalazło... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada @stach_sdzięki, możesz coś więcej napisać o Neat SX3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada Menuetów nie znam... Przy takiej odległości od ściany spróbowałbym faktycznie czegoś z ATC, ale przy 24m2 to raczej SCM11, niż SCM7? Mnie wciąż kuszą wrzucone przeze mnie wyżej AE500. Tymczasem czekam na opóźniającą się paczkę z DHL Niemcy z Bowersami 706 S3. Ale te AE500 wcześniej czy później będę chciał spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada Nieduże monitory grające bardzo energicznie, żywo, ale bez przerysowań. Jednak idealne nie są, mają 2 mankamenty: cena nowych jest chora, a drugi to niezbyt wysoka efektywność Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada Przed chwilą, tomasz1w napisał: Tymczasem czekam na opóźniającą się paczkę z DHL Niemcy Trzymam kciuki, żeby dotarła. Za każdym razem mam problem z DHL, w tym tygodniu czekałem na elektronikę Teac z Niemiec, po przekierowaniu do punktu odbioru postanowili zwrócić do nadawcy, ręce opadają, zero kontaktu, reklamacji nie da się zgłosić, infolinia obsługiwana przez robota nie odnajduje paczki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 9 minut temu, stach_s napisał: mają 2 mankamenty: cena nowych jest chora, a drugi to niezbyt wysoka efektywność Moim zdaniem ta pianka wokół gwizdka to nie jest zbyt praktyczne rozwiązanie... 7 minut temu, rajdek napisał: infolinia obsługiwana przez robota nie odnajduje paczki Nowoczesność w domu i zagrodzie... Kiedyś można było porozmawiać z człowiekiem i czegoś się dowiedzieć, teraz wszędzie boty marnujące czas i nerwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 1 listopada Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 3 godziny temu, rajdek napisał: Oczywiście Menuety to są bardzo nie audiofilskie kolumny, także nie dla megalomanów. Ciekawe natomiast jest nazwanie ich świętym gralem, który wciąga konkurencję nosem, jeszcze nie spotkałem się z taką opinią. Bo nie wciąga nosem, tylko bardziej precyzyjnie, wciąga Bass Reflexem. 2 godziny temu, AudioTube napisał: Cześć. Namawiam do kupna tych, które najbardziej wpadły Tobie w oko. Podobają się, design/kolor. A także z jak największym upustem/black itd Do reszty czyli brzmienia się przyzwyczaisz. Jeśli w przyszłości audio wciągnie, osłuchasz się, polubisz uważność w trakcie słuchania, przybędzie kasy, zburzysz ścianę itp to za innymi się rozejrzysz. Powodzenia. Doskonale rozumiem Twój przekaz, ale wbrew pozorom, czasem można połączyć wszystkie trzy cechy: 1. dobre brzmienie 2. przystępną cenę 3. ciekawy design. Takie kolumny, jak MA Gold 100 czy KEF Q Concerto Meta czy Traingle Comete EZ myślę, że są dobrym tego przykładem. Może nie na każdy metraż i nie dla każdego Ale te kolumny spełniają IMO wszystkie wymogi w pokoju 15-25 metrów (dla większości userów). Jednocześnie w życiu zawsze idzie się na pewne kompromisy ;), dlatego na wielu parkingach stoją głównie Toyoty Corolla i Skody Octavia, a nie Ferrari czy Aston Martiny. Dla mnie spełnienie już pierwszych dwóch wymagań jest wystarczające. Najważniejsze jest oczywiście brzmienie, ale też stać mnie zaledwie na Corolle, a nie "wypasione" fury. Stąd dodatkowe założenia i ograniczenia. Wiele osób namawia mnie tu na Menuety i postaram się je przesłuchać, aczkolwiek test kolegi Kraft (długi wątek na tym forum) trochę mnie wybił z Menuetów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 36 minut temu, Tweeter2016 napisał: a nie Ferrari czy Aston Martiny Także mają błotniki🤪 37 minut temu, Tweeter2016 napisał: test Nie warto. Zaufaj starszemu😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 1 listopada Autor Udostępnij Napisano 1 listopada W drogich autach błotniki są z tworzyw lub różnych kompozytów - dzięki temu nie korodują i nie telepią Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada (edytowany) 5 godzin temu, rajdek napisał: @AudioTubebezcenne. @KrólKiczu @tomasz1wjakie znacie kolumny które zagrają ustawione 15-20cm od tylnej ściany i obiektywnie nie gorzej od Menuet. Do wyżej wspomnianych przez mojego serdecznego kolegę Stanisława, dorzuciłbym jeszcze monitory od PMC, np 25.21 czy DB1 Gold. Bardzo dobrze bliskość ściany tolerowały też u mnie Audio physic classic 3. Jeśli zaś chodzi o markę Dali, miałem kilka lat temu minimonitory tej firmy - mentor 1 (nie menuet). Były to kolumienki z czasów kiedy Dali robiło monitory ze wstęgą. Bardzo miło je wspominam i czasem żałuję, że je sprzedałem 🙂. Edytowano 1 listopada przez KrólKiczu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 1 listopada Autor Udostępnij Napisano 1 listopada O! Świetnie, że o tym wspomniałeś, ja w swojej klitce ustawiam głośniki na szafkach w niemal samych narożnikach pokoju. Obecne Arie są tylko 30 cm od ścian bocznych i 10 cm od tylnej. PMC i AP dość interesujące z wyglądu, szczególnie te pierwsze - chyba podobna szkoła projektowania jak ATC, Spendor, ProAc, itp. Dali nadal ma niektóre kolumny ze wstęgą, ale tylko droższe i większe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 4 godziny temu, Tweeter2016 napisał: O! Świetnie, że o tym wspomniałeś, ja w swojej klitce ustawiam głośniki na szafkach w niemal samych narożnikach pokoju. Obecne Arie są tylko 30 cm od ścian bocznych i 10 cm od tylnej. PMC i AP dość interesujące z wyglądu, szczególnie te pierwsze - chyba podobna szkoła projektowania jak ATC, Spendor, ProAc, itp. Dali nadal ma niektóre kolumny ze wstęgą, ale tylko droższe i większe. ATC SCM7 to obudowa zamknięta. PMC to linia transmisyjna. Mi niestety góra PMC 25.21 odrobinę nie "leży" ze względu na jej "nadmiar". Ale jeśli odpowiada Ci sposób grania Arii, kto wie, może i PMC mogłyby się spodobać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada @KrólKiczujak byś porównał scm7 z pmc5.21 i menuet ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada Udostępnij Napisano 1 listopada 3 minuty temu, rajdek napisał: @KrólKiczujak byś porównał scm7 z pmc5.21 i menuet ??? Jest na forum gdzieś relacja z porównania tych trzech monitorów, które robiliśmy z kolegami u mnie w mieszkaniu. Jak znajdę, podrzucę 🙂. Są też gdzieś porównania robione przez kolegów z Pomorza. Też postaram się odnaleźć. https://forum.audio.com.pl/topic/82268-sprawozdanie-z-audiofilskiej-orgietki-wrażenia-z-odsłuchu-sześciu-monitorów/page/2/ https://forum.audio.com.pl/topic/93274-popołudnie-przy-muzyce-z-dali-menuet-atc-scm7-i-pmc-2521/page/2/ Miłej lektury 😉. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts