Pochrap Napisano Niedziela o 11:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:25 Hej Obecnie mój tor muzyczny wygląda tak: Apple Music -> Apple TV-> Anthem MRX 540 -> Monitor Audio Silver 300 6g. Który z tych elementów zmienić żeby uzyskać bardzo wyraźną zmianę na plus, bez wydawania chorych pieniędzy? Pokój ok 16, wszystkie rodzaje muzyki, oprócz rapu, heavy metalu. Anthem służy również do kina 5.1 pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 12:01 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:01 Witam. Moim zdaniem kolumny. Pytanie tylko, czy cos Ci nie odpowiada w tym co slyszysz? Bo jesli wszystko Ci odpowiada, to moja odpowiedz bedzie, nic. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 12:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:18 41 minut temu, Pochrap napisał: Który z tych elementów zmienić żeby uzyskać bardzo wyraźną zmianę na plus Baaardzo podobne pytanie sobie postawiłem. Irytowały mnie „nieczystości/zabrudzenia” w brzmieniu. Ból głowy przy głośnym słuchaniu. Dudnienia w pewnych momentach, a przy cichym odsłuchu brak reszty pasma, a tylko puf, puf. Kartonowy „bas”/stopa, bez dymensji, ciepłego, wypełnienia. Metaliczne/krótkie wybrzmienia blach. Czary goryczy dopełniły ujednolicone brzmienie smyczków, piano. Tyle pamiętam i bardzo często spotykam się z podobnym subiektywnym odbiorem, gdy jestem na kawie, pogaduchach u kolegów, znajomych audiofili. Zmieniłem parę elementów. Z pomocą, po lekturze, trochę być może przepłaciłem, ponieważ nie każda zmiana wniosła tyle ile zapłaciłem. @Pochrap czy masz punkt odniesienia? Jeśli nie, zostaw jak jest. Jest git. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano Niedziela o 16:20 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 16:20 (edytowany) Rozważałem zmianę kolumn na MA Gołd 100 lub inne, „lepsze” podstawki, ale nie wiem, czy zrobi to dużą różnicę, a mój „kwiatuszek” na słowo kolumny reaguje jak Ratlerek na gości Edytowano Niedziela o 16:22 przez Pochrap 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 16:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:39 Goldy 100 5g, to fajne kolumny. Sprawdzic nie zaszkodzi. Czy roznice duza/znaczna zrobi, zobaczysz. Ale szansa jest ze Pani sie spodobają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Niedziela o 16:40 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:40 A możesz kolegom przybliżyć jakie aspekty chciałbyś "ulepszyć" jeśli chodzi o brzmienie ? Zadałeś mocno ogólne pytanie i możesz otrzymać mocno ogólną odpowiedż 😀 . Warto też podać "zdrową" kwotę ,którą jesteś skłonny wydać 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano Niedziela o 16:49 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 16:49 (edytowany) Chodzi mi o „mistyczne” zniknięcie kolumn, wypełnienie dźwiękiem, przestrzeń. Myślałem o używkach, kwota do 7-8 tysięcy. Obawiam się tylko, że szukam dziury w całym, lub zmiana będzie znikoma. Edytowano Niedziela o 20:57 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 16:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:50 Możliwość taka istnieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 17:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:05 14 minut temu, Pochrap napisał: wypełnienie dźwiękiem Daj głośno, bardzo głośno. 14 minut temu, Pochrap napisał: zniknięcie kolumn Zamknij oczy 15 minut temu, Pochrap napisał: przestrzeń 7-8 tys to za mało, dużo za mało. 16 minut temu, Pochrap napisał: Chodzi mi o „mistyczne” Proszę, przestań czytać recenzje 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Niedziela o 17:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:18 23 minuty temu, Pochrap napisał: Chodzi mi o „mistyczne” zniknięcie kolumn, wypełnienie dźwiękiem, przestrzeń. Myślałem o używkach, kwota do 7-8 tysięcy. Obawiam się tylko, że szukam dziury w całym, lub zmiana będzie znikoma. 7-8 tysi to całkiem przyzwoita kwota na poprawę, mój system kosztował mniej,a gra nieżle 😀 . Jestem prawie pewien,że koledzy pomogą . Ja niestety w tej kwestii nie mogę, mam system od roku i do nicka mógłbym dopisać "uczę się"😀 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano Niedziela o 17:31 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:31 24 minuty temu, AudioTube napisał: Daj głośno, bardzo głośno. 👍 Zamknij oczy 👍 7-8 tys to za mało, dużo za mało. ☹️ Proszę, przestań czytać recenzje 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Niedziela o 17:43 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:43 2 minuty temu, Pochrap napisał: A tak jeszcze dopytam w imieniu kolegów i swoim . Próbowałeś pojeżdzić kolumnami po pomieszczeniu, gdzie słuchasz ? Osobiście uzyskałem bardzo spektakularne efekty,najpierw kiedy kolumny z szafki RTV trafiły na standy, a potem kolejne ,gdy zacząłem przesuwać standy w poszukiwaniu wcale nie mitycznego sweet spota . Dodam,że wynalezione ustawienie nie uzyskałoby akceptacji mojego "kwiatuszka" 😀 ,służy tylko ,gdy jestem sam w domu. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano Niedziela o 18:23 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:23 (edytowany) Bardzo dobra rada, ale oczywiście, że jeździłem. Nawet, „cichaczem”, zrobiłem sobie profil w Anthemie, korzystając z ARC GENESIS, który bazuje na położeniu wprowadzającym korekty dźwięku skierowane dokładnie na mój fotel. Jest lekka poprawa. Szału nie ma 😑 Edytowano Niedziela o 20:58 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Niedziela o 18:29 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:29 1 minutę temu, Pochrap napisał: Bardzo dobra rada, ale oczywiście, że jeździłem. Nawet, „cichaczem”, zrobiłem sobie profil w Anthemie, korzystając z ARC GENESIS, który bazuje na położeniu wprowadzającym korekty dźwięku skierowane dokładnie na mój fotel. Jest lekka poprawa. Szału nie ma 😑 U mnie różnice naprawdę na grubo ,ale to kwestia akustyki pomieszczenia. Skoro jeżdziłeś a nawet stosowałeś korekcję dżwięku, to zostaje pożegnać te 7-8 tys. i czekać na pomoc kolegów z forum 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASX Napisano Niedziela o 19:02 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:02 Zmieniłem Silver 500 6G na Gold 200 5G. Ja jestem bardzo zadowolony z wymiany. Grają też z apmli AVR10. Znacznie przyjemniejsza góra, ciekawszy bas i fajna przestrzeń. Ogólnie Goldy bardzo wpasowały się w mój gust. Jak masz możliwość to przesłuchaj Gold 100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Niedziela o 20:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:50 Poprawa akustyki pomieszczenia. Kalibracja , to ostatni szlif Dzisiaj wjechały do mnie ProAC DB 1 . Mistrzostwo świata w budowaniu sceny . Znikają z oczu To mój pierwszy kontakt z tą marką , ale przyjdzie czas , że do nich wrócę. Polecam chociaż się z nimi zapoznać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Poniedziałek o 02:57 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 02:57 Goldy a Silvery to spora różnica. @Pochrapjak duży masz pokój? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano Poniedziałek o 08:00 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:00 5 godzin temu, tomasz1w napisał: Goldy a Silvery to spora różnica. @Pochrapjak duży masz pokój? Ok 16m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Poniedziałek o 08:57 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:57 (edytowany) 1 godzinę temu, Pochrap napisał: Ok 16m2 No to spróbowałbym tych Goldów 100. W Twoich warunkach lepsze monitory powinny zapewnić atrakcyjniejsze doznania, niż słabsze podłogówki. Mam na myśli oczywiście Gold 100 5G, bo te najnowsze 6G to katalogowo ponad 15K... no i to już strasznie duże lochy są, z myślą o większych pokojach. A 5G wcale małe nie są. Tutaj masz moje porównanie wielkości monitorów, które ostatnio rozważałem. Od lewej: 1) Elac Carina BS 243.4 2) Elac Vela 403 3) B&W 707 S2 4) Acoustic Energy AE500 5) MA Gold 100 5G 6) B&W 706 S2 7) B&W 706 S3 7) Dynaudio Evoke 20 8) Dynaudio Evoke 10 9) Gato Audio FM8 Edytowano Poniedziałek o 09:05 przez tomasz1w 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 09:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:16 Co zmienić by bardzo zauważalnie poprawić audio? A nie podajcie mi typy monitorów, które mógłbym przetestować i któryś tam wybrać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano Poniedziałek o 10:35 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:35 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Co zmienić by bardzo zauważalnie poprawić audio? A nie podajcie mi typy monitorów, które mógłbym przetestować i któryś tam wybrać. No tak, wątek podszedł w stronę monitorów/kolumn, ale nie taki był jego cel. Pewnie zmiana głośników najszybciej/najtaniej/najprościej wpłynie na rzeczywistą lub urojoną, poprawę. Jeżeli masz pomysł, co innego sprawi zauważalną różnicę, bardzo chętnie poczytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Poniedziałek o 11:04 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:04 W tym metrazu, wazsze podlogowe tez moga byc dobrym pomyslem. Jak np. Pylon Diamond 25. Teraz moga byc tansze, nawet duzo. U mnie graly tez na okolo 15 m kw. W pomieszczeniu w ksztalcie literki L. Maja jakies 16.5 cm szerokosci. Bardzo przyjemne granie. Zreszta te MA tez przez chwile mialem. Moim zdaniem warto sprawdzic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Poniedziałek o 11:06 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:06 Na chłopski rozum ma to sens-skoro to głośniki mają zniknąć to trzeba zmienić głośniki...😀. A zupełnie serio,to u mnie zdarza im się znikać w pewnych utworach lub ich fragmentach , więc MOŻE nie jest to stała cecha określonych zestawień sprzętowych . Budżet który przeznaczasz wyklucza poważne prace nad akustyką, bo fachowcy w tej dziedzinie swoje kosztują, a samodzielne próby wymagają sporej wiedzy w temacie i wyrozumiałego "kwiatuszka" w domu😀. Zostają zmiany w pozostałych gratach . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Poniedziałek o 11:14 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:14 Mnie te Pylony troche buczaly na metalu i to tez na kilku utworach tylko. Ty jednak tego nie sluchasz to powinno byc ok. Nawet przysuniete blizej tylniej sciany, nie sprawialy problemu. Oczywiscie to nie musza byc Pylony, jest chyba kilka firm ktore takie wazsze konstrukcje maja w ofercie. Jesli mialbym tyle kasy wydac to bym sie porzadnie rozejrzal i przetestowal co sie da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 11:15 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:15 36 minut temu, Pochrap napisał: Jeżeli masz pomysł, co innego sprawi zauważalną różnicę Obiecuję, zarzucę pomysłami. Najpierw należy rozeznać obecny stan. Pomiarów „akustyki” nie proponuję. Na tym forum jeszcze jest za wcześnie. Proponuję, byś zdobył tzw punkt odniesienia. Wtedy będziesz wiedział, czego Tobie brakuje. Zerknij na mój wpis w weekend. Mnie tam coś przeszkadzało w brzmieniu. Jeśli nie wiesz czy może być lepiej, to nie kombinuj i na ślepo nie strzelaj. Punkt odniesienia można zdemontować być w przeróżne sposoby. Pomyśl na spokojnie. Jak nie wymyślisz, podpowiem. 22 minuty temu, Nowy75 napisał: A zupełnie serio,to u mnie zdarza im się znikać w pewnych utworach lub ich fragmentach , więc MOŻE nie jest to stała cecha określonych zestawień sprzętowych I podobnie ja kiedyś pomyślałem. Czy zatem warto by było na tym samym kawałku, głośności, zestawić dwa modele monitorów? Będziemy wiedzieli więcej? Te „znikanie” ma plusy ale i minusy. Ktoś kiedyś dostrzegł minusy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts