Markcox Napisano 1 grudnia Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia Tak, śledzę tematy, w tym ogłoszenia na bieżąco. Sam również zrobiłem mały przegląd pola w oparciu o listę najczęściej polecanych gramofonów, zderzając to jednocześnie z oczekiwaniami estetyki i (co mnie przeraża) wychodzi na to, że ciężko będzie mi zamknąć się w pierwotnie zakładanym budżecie w okolicach +/- 1,5k 🙃 7 godzin temu, 1Ender napisał: Ze sprzedawców polecam Audioshock z Allegro. Marcina znam osobiście. Dzięki, już rzucam okiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia Dnia 30.11.2024 o 13:27, Markcox napisał: Myślę, że celowałbym przynajmniej w półautomat, ew. automat, manuala trochę się „boję” 😉 Szczerze to nie ma czego. Po prostu będziesz musiał sam nakierowywać igłę na płytę i ją z niej zdejmować, poza tym - mniej skąplikowany to być może będzie mniejsze ryzyko zepsucia. Dnia 30.11.2024 o 13:27, Markcox napisał: Nie ukrywam, że mam przez ostatni tydzień spory ból głowy w tym temacie Tak to już jest w świecie audio 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia Właśnie z tym "musiał" jest problem. O ile samo wystartowanie i nakierowanie nie jest tu jakimś problem, ponieważ przy zepsutej automatyce w obecnie posiadanym drapaku i tak to robię, tak z tym "zdejmowaniem", co wymaga ode mnie w zasadzie natychmiastowej reakcji, już może być problem Stąd ta blokada do manuali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia 43 minuty temu, Markcox napisał: tak z tym "zdejmowaniem", co wymaga ode mnie w zasadzie natychmiastowej reakcji, już może być problem Stąd ta blokada do manuali. To trochę dziwne co piszesz. Przecież jak igła dojdzie do końca płyty to wpada w ten ostatki rowek i jeździ tam do póki jej nie podniesiesz. Nie musisz robić tego natychmiast. Jej się nic nie stanie nawet jakby miała tam pojeździć kilka minut lub dłużej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia To nie jest kwestia dziwności, tylko raczej braku obeznania z tematem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 8 grudnia Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia Mała aktualizacja tematu… W czwartek dotarły do mnie nowe lampy do Yaqin’a. Za poradą @audiowit za którą raz jeszcze dziękuje padło na EH. Więc od piątku już je grzałem i wróciłem do kręcenia czarną płytą. W międzyczasie zamówiłem również kilka gadżetów pobocznych w postaci wagi, szczotki do płyt, płynu do czyszczenia igły. W ramach testów i czystej ciekawości kupiłem również nową igłę do wkładki, którą linkował w temacie @tomek4446 I tu mam kolejne problemy i pytania 😉 Pierwsza rzecz, to czy normalnym zjawiskiem jest „falowanie” talerza w drapaku? Kołysanie może nie jest jakieś bardzo duże, ale jednak widoczne gołym okiem i nie wiem, czy to jest naturalne zachowanie. A wspominam o tym, bo problemem numer dwa jest zjawisko przeskakiwania igły po jej wymianie na nową. Dociążenie ustawione na 2g za rekomendacją @tomek4446 i po zmianie igły i załączeniu pierwszej z brzegu płyty (dodam, że fabrycznie nowej odpalonej do tej pory może ze dwa razy), są fragmenty, w których igła przeskakuje i powtarza cały czas jeden kilkusekundowy fragment piosenki. Po zmianie na starą igłę to zjawisko nie występowało. Więc na razie zostałem na starej igle. Dodam tylko, że po tym bardzo krótkim teście na razie nie zauważyłem jakiejś bardzo znaczącej zmiany w samym dźwięku po zmianie igły na nową. Tu największą robotę zrobiła jednak zmiana samego pre. I tu pytanie, co jest powodem tego przeskakiwania i jak temu zaradzić? Może to być kwestia za słabego docisku ramienia i samej igły? Może jakieś inne kwestie? Dodam tylko, że przed momentem, na starej igle, załączyłem inną płytę (również nową) i też pojawił się jeden fragment pod sam koniec płyty, gdzie piosenka się „zacięła” Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Jestem ciekaw Twojego osądu EH. Jeszcze lampy nie wygrzaly się ale moze jakies pierwsze wrażenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 4 godziny temu, Markcox napisał: Pierwsza rzecz, to czy normalnym zjawiskiem jest „falowanie” talerza w drapaku? Raczej nie Zdejmij talerz i spróbuj go założyć ponowne. 4 godziny temu, Markcox napisał: są fragmenty, w których igła przeskakuje i powtarza cały czas jeden kilkusekundowy fragment piosenki. Takie objawy to raczej nie nacisk, a zły antyscating lub azymut. Rozumiem , że te 2gramy nacisku pokazuje waga. Jak masz antyskating na "2" to spróbuj go zwiększyć . A to działanie ma sens tylko wówczas jak masz dobrze ustawiony azymut czyli igła musi byś idealnie pod kątem 90 st. do płyty. Gdy jest pod kątem to po prostu albo jeden kanał będzie grał głośniej albo będzie wyskakiwać z rowka. Jak nie masz szablonu to możesz to sprawdzić kładąc igłę na lusterku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 9 grudnia Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia @audiowit odniosę się już we właściwym temacie @tomek4446 dzięki! Czyli ten talerz jest kolejnym kamyczkiem do ogródka, który tylko sprawia, że poważniej muszę rozejrzeć za czymś innym, co będzie spełniało swoją rolę w sposób właściwy. Mimo wszystko sprawdzę później ten talerz. Z tą igłą też spróbuje sił. Potraktuje go, jako poligon doświadczalny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts