Skocz do zawartości

Co z tą Polską?

RoRo

Recommended Posts

Jest też film z Sandrą Bullock pod tytułem "System" w którym dane głównej bohaterki zostają intencjonalnie usunięte z tytułowego systemu.

Ale nawet współcześnie w Polsce, pewien człowiek przebywając za granicą został omyłkowo uznany za zmarłego. Odkręcanie tego zajęło ponad pól roku walki z urzędasami. Też słyszał, że jak jeszcze raz posłuży się dokumentami "zmarłego" jako swoimi, to go zamkną.

Polska chwali się wysokim stopniem cyfryzacji, więc ten swoisty system już działa.

5 minut temu, Artur Brol napisał:

Powiedz mi jakie ma ten NWO założenia. 

Bardzo wąskie grono zarządza całą resztą nikomu nie wadzących,nie odstających,prawie niewidocznych płotek😀, Podobno to samo grono chce również regulować ilość tych płotek,by jak mawiał mój dziadek,nie psuły zbytnio powietrza nadmierną liczebnością😀

19 godzin temu, Highlander_now napisał:

Zanik prądu to apokalipsa. Nie działają stacje benzynowe, nie ma transportu. Nie działają przychodnie i szpitale - który ma sprawne zasilanie rezerwowe i na jak długo? Nie działa Internet, bo po kilku godzinach padają BTS-y, pozostaje tylko radio na baterie.

Screenshot_20250327-021132.jpg

Screenshot_20250327-021158.jpg

Bardzo dobrze napisana książka, i niestety bardzo prawdopodobna.

"Dopóki jest prąd jesteś bezpieczny..."

Mogę polecić też tego autora "Zero" właśnie o algorytmach i inwigilacji big-techów.

Następna "Helisa" opowiada o zgubnych pomysłach na grzebaniu w ludzkim DNA. 

Beletrystyka oparta na wiedzy naukowej, warto zacząć od "Blackoutu"

IMG20250327032104.jpg

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści

15 godzin temu, michaudio napisał:

Jak się zrobi dłuższa przerwa w zasilaniu, to zacznie się sprzedaż bez kas fiskalnych. To będzie dla państwa i handlowców tańsze niż tłumienie rozruchów i demolki w sklepach. 

W sklepikach? Owszem, a co w sklepach mogących naprawdę zaopatrzyć ludzi? Jak oświetlić "Biedronkę"? Jak dostarczyć i wprowadzić na magazyn towar?

Bez prądu cofamy się do epoki kamienia gryzionego.

Biedronkę można oświetlić mobilnym agregatem prądotwórczym, duże sklepy są zresztą bardzo energooszczędne.

Duże magazyny, rozlewnie paliw mają własne, stałe agregaty do zasilania chłodni, pomp wielkości morskich kontenerów.

Wojsko ma zapasy paliwa.

Przez jakiś czas to zadziała.

Najważniejsze to utrzymać łańcuchy dostaw, przede wszystkim paliwa. Dopóki będzie działał transport, będzie względnie bezpiecznie.

Coś drgnęło. Tak jak już pisałem nie interesuje mnie co jaki polityk polski powiedział , a to co sam obserwuje w codziennym życiu. Budownictwo indywidualne jest dla mnie takim odzwierciedleniem nastrojów ekonomicznych społeczeństwa. Podobnie zresztą jak forumowe budżety na sprzęt. Wojna na wschodzie spowodowała zastój. Od dwóch m-cy obserwuje u siebie fakt , że ludzie zaczynają uwalniać środki , projekty wchodzą w życie. Jak pytam inwestorów dlaczego się decydują na ten krok, to słyszę że uwierzyli , iż wojna nam / Polsce/ nie zagraża i że w dużej mierze przyczynił się do tego Tramp. Niestety dla rozwoju ogółu społeczeństwa , są to projekty domów od 10 mln. wzwyż. Część naszego społeczeństwa dysponuje nadal dużymi środkami , nie wszystkim inflacja zżarła oszczędności jak widać . W samych bankach jest 1,9 bln zł oszczędności i nadal mamy tendencje wzrostową. Widać najwięksi gracze postanowili przeznaczyć część środków na inwestycje. Cena okien 550 000 zł nie stanowi problemu , do cen drzwi wejściowych rzędu 40-70 tys. już przywykłem , ale poprzeczka idzie w górę . Przedwczoraj padł mój życiowy rekord 152 000 zł /szt. Wiem , że trochę się chwalę , ale nie pisze o tym bez powodu. Pieniądze są inwestowane w nieruchomości jako lokata kapitału zamiast w firmy. Budownictwo owszem jest kołem zamachowym gospodarki , ale pod warunkiem , że budujemy i wyposażamy z krajowych zasobów. Nigdy jednak nie będzie to skala przychodów do budżetu jak z przemysłu. A ten przeżywa stagnację, lub się zwija. Są jakieś słowa polityków jak będzie pięknie i jakie to inwestycje nie ruszą , ale za tymi słowami nie idą czyny. Jest rzucany medialnie jakiś temat i cisza.

Mówię o inwestycjach ludzi zamożnych , klasa średnia leży i kwiczy.

16 godzin temu, tomek4446 napisał:

dwóch m-cy obserwuje u siebie fakt , że ludzie zaczynają uwalniać środki , projekty wchodzą w życie. Jak pytam inwestorów dlaczego się decydują na ten krok, to słyszę że uwierzyli , iż wojna nam / Polsce/ nie zagraża i że w dużej mierze przyczynił się do tego Tramp. Niestety dla rozwoju ogółu

Podobnie to wygląda z mojego oglądu zwykłego szaraczka. Gdy wojna wybuchła jako kraj rzuciliśmy się z natychmiastową pomocą,inni czekali co się stanie/ Europa/ , może poza UK, które mimo , że oddalone jakoś Rosji nie trawi. Kiedy Putin ugrzązł inni zaczęli myśleć co można ugrać dla siebie zależnie od rozwoju wypadków,my, zostaliśmy tymczasem przynajmniej parokrotnie potraktowani przez Ukrainę jak prostytutka,której usługi należą się klientowi ,bo on chce. Przyszedł Trump i mówiąc kolokwialnie złapał Zełeńskiego za jaja,oczywiście kierując się własnymi interesami. Sytuacja wygląda tak,że Trump wymusi na Ukrainie niekorzystny pokój ,tak,żeby Putin wyszedł z twarzą przed swoimi. Europa nie pomoże Ukrainie się realnie bronić,bo zanim zapadną decyzje.... . Każdy chyba rozumie,że tymi umowami międzynarodowymi to można się co najwyżej podetrzeć,dotrzymuje ten ,kto chce,albo musi. Pytanie jak długo ten wymuszony pokój potrwa ? My powinniśmy być przygotowani na to,że niezbyt długo.  Nie obawiam się najazdu na Polskę,ale prowokacja NATO,np.na Łotwie bardzo realna,a wtedy...

Dnia 29.03.2025 o 07:14, pairtick napisał:

Jprdl 🤦‍♀️ 

Ten filmik to chyba najlepsza puenta tego wątku . My tu o Chopinie w kontekście politycznym, a Polska przeciętnego obywatela to taki Zenek😁. I można na atomy rozebrać Chopina,a obywatel i tak woli Zenka- również w polityce 😁

Nasz krajowy Elton John😁

I co się dziwisz? Każdy socjolog powie Ci wprost, że skład Sejmu odpowiada dokładnie składowi społeczeństwa. Ludzie głosują na sobie podobnych, stąd Janusz Kowalski i spółka w polskiej polityce.

A Zenek wstrzelił się w "gusta" społeczne do tego stopnia, że na swojej muzyce zarobił miliony. Po prostu większość chce prostej rozrywki.

Nie ma się co obrażać na rzeczywistość, bo to my jesteśmy niszą. Dlatego żaden szeroko rozumiany ambitny zespół czy wykonawca muzyki nigdy nie zarobi w Polsce tyle co Zenek.