tomek72 Napisano 26 listopada 2024 Napisano 26 listopada 2024 (edytowany) Pytanie trochę OT: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? Ktoś wie jak to jest w rzeczywistości? @Salon Planeta Dźwięku @Q21 Edytowano 26 listopada 2024 przez tomek72 Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 27 listopada 2024 Napisano 27 listopada 2024 15 godzin temu, tomek72 napisał: Pytanie trochę OT: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? Ktoś wie jak to jest w rzeczywistości? @Salon Planeta Dźwięku @Q21 DSV. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 27 listopada 2024 Napisano 27 listopada 2024 23 godziny temu, tomek72 napisał: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? EIC właśnie wyprzedaje bo przestaje być dystrybutorem. Stąd najlepsze ceny na te kolumny w tej chwili. Jak kolumny mają to coś co chwyta i każe je kupić to brać w tej chwili i nie czekać. Na takie ceny pewnie latami trzeba będzie czekać do kolejnej zmiany dystrybutora. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 27 listopada 2024 Napisano 27 listopada 2024 @Chmarski Właśnie nabyłem kilka dni temu 😀. Natomiast jestem w trakcie wyjaśnienia kwestii 7 letniej gwarancji producenta po rejestracji. Warunkiem jest zakup u autoryzowanego dystrybutora. I jest trochę dziwnie, bo kupiłem w salonie, z poprzedniej dystrybucji. Rozmawiam z salonem, ale chyba jutro odezwę się do EIC Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 28 listopada 2024 Napisano 28 listopada 2024 Dnia 26.11.2024 o 09:21, Salon Planeta Dźwięku napisał: Nie no F502 są super, takie miękkie, spokojne, ale jednocześnie potężne. Poza tym na plus klasyczne wykonanie w fornirze, ale połysk też prezentuje się bardzo fajnie. Oberony są chyba jednak bardziej uniwersalne bo jednak ta góra jest jaśniejsza. Co kto lubi Dlatego rynek audio jest taki fajny Dnia 26.11.2024 o 18:38, tomek72 napisał: Pytanie trochę OT: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? Ktoś wie jak to jest w rzeczywistości? @Salon Planeta Dźwięku @Q21 Zmieniło się z EIC na DSV dlatego w EIC - NaTematAudio masz takie rewelacyjne ceny. 13 godzin temu, tomek72 napisał: Natomiast jestem w trakcie wyjaśnienia kwestii 7 letniej gwarancji producenta po rejestracji. Warunkiem jest zakup u autoryzowanego dystrybutora. I jest trochę dziwnie, bo kupiłem w salonie, z poprzedniej dystrybucji. Rozmawiam z salonem, ale chyba jutro odezwę się do EIC Zawsze było tak że nowy dystrybutor przejmował zobowiązania starego. Jak to w Polsce ktoś próbuje kręcić. Napisz tez do Fyne bezpośrednio o to. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 8 grudnia 2024 Napisano 8 grudnia 2024 Fyne Audio F502 są już "ze mną" ponad 2 tygodnie. W tym czasie mają za sobą około 150 godzin, po ~100 godzinach pozwoliłem już sobie na odważniejsze odkręcenie potencjometru głośności. Były Klipsch RF82-II i przeskok jest gigantyczny, różnica trudna do porównania, ale że od pewnego czasu RF82 stały się dla mnie męczące szukałem czegoś spokojniejszego, w innej tonacji i charakterze. Żywiołu takiego jaki był trudno oczekiwać, ale też nie można zarzucić nudy (chociaż pierwsze dni rodziły mieszane uczucia). Po "dotarciu/wygrzaniu" przetworników FA grają już dużo ładniej niż na początku i trafiłem, oczywiście trochę "jeżdżenia" zestawami było, ale w końcu złapałem chyba najbardziej optymalny punkt. Charakter zdecydowanie przesunięty na "ciemną stronę mocy", ale nie pozbawiony absolutnie blasku, z pewnością mniej analityki ale za to fajna równowaga, stereofonia (mimo jakby mniejszej szczegółowości i analityczności) zdecydowanie na plus względem poprzedników, chociaż też nie było źle. Generalnie bez nadmiernego słodzenia i zachwalania, jak dla mnie trafiłem w to czego oczekiwałem, przy tych zestawach można sobie "odpłynąć", ale również nie jest tak że są nudne i matowe, tam gdzie trzeba górą grają ale bez dokuczliwości i ataku względem poprzedników. Dziękuję Wszystkim którzy mi tu trochę podpowiadali i pomagali @Piotr Sonido, @Salon Planeta Dźwięku, @Q21, @Chmarski. Sprawa 7 letniej gwarancji wyjaśniona, cena w jakiej kupiłem <5000 myślę że jak na nowe zestawy bardzo dobra. Dnia 27.11.2024 o 18:03, Chmarski napisał: Jak kolumny mają to coś co chwyta i każe je kupić to brać w tej chwili i nie czekać. Na takie ceny pewnie latami trzeba będzie czekać do kolejnej zmiany dystrybutora. chwyciły już w salonie, ale żeby ostudzić głowę dałem im szansę wypożyczając do domu - chwyciły i to mocno. Teraz bez zmęczenia mogę długo słuchać i to niekoniecznie cicho. Jedna mała uwaga, dla ewentualnych zainteresowanych FA, już w kilku miejscach spotkałem się z opinią, że ze względu na BR skierowany do dołu i rozwiązanie BassTrax Tractrix można je ustawić blisko ścian lub w kącie (przykład z YT) - co prawda każde pomieszczenie jest inne, ale zdecydowanie odradzam takie próby (testowałem jeżdżąc u siebie) poniżej 40cm od ściany bocznej już poważnie wzbudzały się u mnie pewne nieprzyjemne podbicia niektórych niskich częstotliwości. Producent w instrukcji też zdecydowanie wskazuje większą odległość od ścian bocznych. Ale u każdego może być inaczej - w końcu pomieszczenie jest bardzo ważnym elementem toru. 3 1 Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 9 grudnia 2024 Napisano 9 grudnia 2024 16 godzin temu, tomek72 napisał: Fyne Audio F502 są już "ze mną" ponad 2 tygodnie. W tym czasie mają za sobą około 150 godzin, po ~100 godzinach pozwoliłem już sobie na odważniejsze odkręcenie potencjometru głośności. Były Klipsch RF82-II i przeskok jest gigantyczny, różnica trudna do porównania, ale że od pewnego czasu RF82 stały się dla mnie męczące szukałem czegoś spokojniejszego, w innej tonacji i charakterze. Żywiołu takiego jaki był trudno oczekiwać, ale też nie można zarzucić nudy (chociaż pierwsze dni rodziły mieszane uczucia). Po "dotarciu/wygrzaniu" przetworników FA grają już dużo ładniej niż na początku i trafiłem, oczywiście trochę "jeżdżenia" zestawami było, ale w końcu złapałem chyba najbardziej optymalny punkt. Charakter zdecydowanie przesunięty na "ciemną stronę mocy", ale nie pozbawiony absolutnie blasku, z pewnością mniej analityki ale za to fajna równowaga, stereofonia (mimo jakby mniejszej szczegółowości i analityczności) zdecydowanie na plus względem poprzedników, chociaż też nie było źle. Generalnie bez nadmiernego słodzenia i zachwalania, jak dla mnie trafiłem w to czego oczekiwałem, przy tych zestawach można sobie "odpłynąć", ale również nie jest tak że są nudne i matowe, tam gdzie trzeba górą grają ale bez dokuczliwości i ataku względem poprzedników. Dziękuję Wszystkim którzy mi tu trochę podpowiadali i pomagali @Piotr Sonido, @Salon Planeta Dźwięku, @Q21, @Chmarski. Sprawa 7 letniej gwarancji wyjaśniona, cena w jakiej kupiłem <5000 myślę że jak na nowe zestawy bardzo dobra. chwyciły już w salonie, ale żeby ostudzić głowę dałem im szansę wypożyczając do domu - chwyciły i to mocno. Teraz bez zmęczenia mogę długo słuchać i to niekoniecznie cicho. Jedna mała uwaga, dla ewentualnych zainteresowanych FA, już w kilku miejscach spotkałem się z opinią, że ze względu na BR skierowany do dołu i rozwiązanie BassTrax Tractrix można je ustawić blisko ścian lub w kącie (przykład z YT) - co prawda każde pomieszczenie jest inne, ale zdecydowanie odradzam takie próby (testowałem jeżdżąc u siebie) poniżej 40cm od ściany bocznej już poważnie wzbudzały się u mnie pewne nieprzyjemne podbicia niektórych niskich częstotliwości. Producent w instrukcji też zdecydowanie wskazuje większą odległość od ścian bocznych. Ale u każdego może być inaczej - w końcu pomieszczenie jest bardzo ważnym elementem toru. Baw się zatem dobrze 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 11 grudnia 2024 Napisano 11 grudnia 2024 Ciesze się że mogłem pomóc i świetnie że trafileś na naprawdę dobre czasu zakupu tych kolumn. Bo dobrze w tym przypadku to jest właśnie teraz. Dużo zdrowia zycze i wesołych Świat. Piotrek Odpisz, cytując
Recommended Posts