tomek72 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada (edytowany) Pytanie trochę OT: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? Ktoś wie jak to jest w rzeczywistości? @Salon Planeta Dźwięku @Q21 Edytowano 26 listopada przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada 15 godzin temu, tomek72 napisał: Pytanie trochę OT: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? Ktoś wie jak to jest w rzeczywistości? @Salon Planeta Dźwięku @Q21 DSV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada 23 godziny temu, tomek72 napisał: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? EIC właśnie wyprzedaje bo przestaje być dystrybutorem. Stąd najlepsze ceny na te kolumny w tej chwili. Jak kolumny mają to coś co chwyta i każe je kupić to brać w tej chwili i nie czekać. Na takie ceny pewnie latami trzeba będzie czekać do kolejnej zmiany dystrybutora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada @Chmarski Właśnie nabyłem kilka dni temu 😀. Natomiast jestem w trakcie wyjaśnienia kwestii 7 letniej gwarancji producenta po rejestracji. Warunkiem jest zakup u autoryzowanego dystrybutora. I jest trochę dziwnie, bo kupiłem w salonie, z poprzedniej dystrybucji. Rozmawiam z salonem, ale chyba jutro odezwę się do EIC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Dnia 26.11.2024 o 09:21, Salon Planeta Dźwięku napisał: Nie no F502 są super, takie miękkie, spokojne, ale jednocześnie potężne. Poza tym na plus klasyczne wykonanie w fornirze, ale połysk też prezentuje się bardzo fajnie. Oberony są chyba jednak bardziej uniwersalne bo jednak ta góra jest jaśniejsza. Co kto lubi Dlatego rynek audio jest taki fajny Dnia 26.11.2024 o 18:38, tomek72 napisał: Pytanie trochę OT: kto w Polsce jest oficjalnym dystrybutorem Fyne Audio - z informacji do których dotarłem (fora) wychodzi że EIC, na stronie producenta widnieje jednak DSV? Ktoś wie jak to jest w rzeczywistości? @Salon Planeta Dźwięku @Q21 Zmieniło się z EIC na DSV dlatego w EIC - NaTematAudio masz takie rewelacyjne ceny. 13 godzin temu, tomek72 napisał: Natomiast jestem w trakcie wyjaśnienia kwestii 7 letniej gwarancji producenta po rejestracji. Warunkiem jest zakup u autoryzowanego dystrybutora. I jest trochę dziwnie, bo kupiłem w salonie, z poprzedniej dystrybucji. Rozmawiam z salonem, ale chyba jutro odezwę się do EIC Zawsze było tak że nowy dystrybutor przejmował zobowiązania starego. Jak to w Polsce ktoś próbuje kręcić. Napisz tez do Fyne bezpośrednio o to. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Fyne Audio F502 są już "ze mną" ponad 2 tygodnie. W tym czasie mają za sobą około 150 godzin, po ~100 godzinach pozwoliłem już sobie na odważniejsze odkręcenie potencjometru głośności. Były Klipsch RF82-II i przeskok jest gigantyczny, różnica trudna do porównania, ale że od pewnego czasu RF82 stały się dla mnie męczące szukałem czegoś spokojniejszego, w innej tonacji i charakterze. Żywiołu takiego jaki był trudno oczekiwać, ale też nie można zarzucić nudy (chociaż pierwsze dni rodziły mieszane uczucia). Po "dotarciu/wygrzaniu" przetworników FA grają już dużo ładniej niż na początku i trafiłem, oczywiście trochę "jeżdżenia" zestawami było, ale w końcu złapałem chyba najbardziej optymalny punkt. Charakter zdecydowanie przesunięty na "ciemną stronę mocy", ale nie pozbawiony absolutnie blasku, z pewnością mniej analityki ale za to fajna równowaga, stereofonia (mimo jakby mniejszej szczegółowości i analityczności) zdecydowanie na plus względem poprzedników, chociaż też nie było źle. Generalnie bez nadmiernego słodzenia i zachwalania, jak dla mnie trafiłem w to czego oczekiwałem, przy tych zestawach można sobie "odpłynąć", ale również nie jest tak że są nudne i matowe, tam gdzie trzeba górą grają ale bez dokuczliwości i ataku względem poprzedników. Dziękuję Wszystkim którzy mi tu trochę podpowiadali i pomagali @Piotr Sonido, @Salon Planeta Dźwięku, @Q21, @Chmarski. Sprawa 7 letniej gwarancji wyjaśniona, cena w jakiej kupiłem <5000 myślę że jak na nowe zestawy bardzo dobra. Dnia 27.11.2024 o 18:03, Chmarski napisał: Jak kolumny mają to coś co chwyta i każe je kupić to brać w tej chwili i nie czekać. Na takie ceny pewnie latami trzeba będzie czekać do kolejnej zmiany dystrybutora. chwyciły już w salonie, ale żeby ostudzić głowę dałem im szansę wypożyczając do domu - chwyciły i to mocno. Teraz bez zmęczenia mogę długo słuchać i to niekoniecznie cicho. Jedna mała uwaga, dla ewentualnych zainteresowanych FA, już w kilku miejscach spotkałem się z opinią, że ze względu na BR skierowany do dołu i rozwiązanie BassTrax Tractrix można je ustawić blisko ścian lub w kącie (przykład z YT) - co prawda każde pomieszczenie jest inne, ale zdecydowanie odradzam takie próby (testowałem jeżdżąc u siebie) poniżej 40cm od ściany bocznej już poważnie wzbudzały się u mnie pewne nieprzyjemne podbicia niektórych niskich częstotliwości. Producent w instrukcji też zdecydowanie wskazuje większą odległość od ścian bocznych. Ale u każdego może być inaczej - w końcu pomieszczenie jest bardzo ważnym elementem toru. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 9 grudnia Udostępnij Napisano 9 grudnia 16 godzin temu, tomek72 napisał: Fyne Audio F502 są już "ze mną" ponad 2 tygodnie. W tym czasie mają za sobą około 150 godzin, po ~100 godzinach pozwoliłem już sobie na odważniejsze odkręcenie potencjometru głośności. Były Klipsch RF82-II i przeskok jest gigantyczny, różnica trudna do porównania, ale że od pewnego czasu RF82 stały się dla mnie męczące szukałem czegoś spokojniejszego, w innej tonacji i charakterze. Żywiołu takiego jaki był trudno oczekiwać, ale też nie można zarzucić nudy (chociaż pierwsze dni rodziły mieszane uczucia). Po "dotarciu/wygrzaniu" przetworników FA grają już dużo ładniej niż na początku i trafiłem, oczywiście trochę "jeżdżenia" zestawami było, ale w końcu złapałem chyba najbardziej optymalny punkt. Charakter zdecydowanie przesunięty na "ciemną stronę mocy", ale nie pozbawiony absolutnie blasku, z pewnością mniej analityki ale za to fajna równowaga, stereofonia (mimo jakby mniejszej szczegółowości i analityczności) zdecydowanie na plus względem poprzedników, chociaż też nie było źle. Generalnie bez nadmiernego słodzenia i zachwalania, jak dla mnie trafiłem w to czego oczekiwałem, przy tych zestawach można sobie "odpłynąć", ale również nie jest tak że są nudne i matowe, tam gdzie trzeba górą grają ale bez dokuczliwości i ataku względem poprzedników. Dziękuję Wszystkim którzy mi tu trochę podpowiadali i pomagali @Piotr Sonido, @Salon Planeta Dźwięku, @Q21, @Chmarski. Sprawa 7 letniej gwarancji wyjaśniona, cena w jakiej kupiłem <5000 myślę że jak na nowe zestawy bardzo dobra. chwyciły już w salonie, ale żeby ostudzić głowę dałem im szansę wypożyczając do domu - chwyciły i to mocno. Teraz bez zmęczenia mogę długo słuchać i to niekoniecznie cicho. Jedna mała uwaga, dla ewentualnych zainteresowanych FA, już w kilku miejscach spotkałem się z opinią, że ze względu na BR skierowany do dołu i rozwiązanie BassTrax Tractrix można je ustawić blisko ścian lub w kącie (przykład z YT) - co prawda każde pomieszczenie jest inne, ale zdecydowanie odradzam takie próby (testowałem jeżdżąc u siebie) poniżej 40cm od ściany bocznej już poważnie wzbudzały się u mnie pewne nieprzyjemne podbicia niektórych niskich częstotliwości. Producent w instrukcji też zdecydowanie wskazuje większą odległość od ścian bocznych. Ale u każdego może być inaczej - w końcu pomieszczenie jest bardzo ważnym elementem toru. Baw się zatem dobrze 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 grudnia Udostępnij Napisano 9 grudnia Miłego słuchania 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 grudnia Udostępnij Napisano 11 grudnia Ciesze się że mogłem pomóc i świetnie że trafileś na naprawdę dobre czasu zakupu tych kolumn. Bo dobrze w tym przypadku to jest właśnie teraz. Dużo zdrowia zycze i wesołych Świat. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts