darth65 Napisano 14 listopada Udostępnij Napisano 14 listopada Witam. Stoje przed wyborem subwoofera i jestem nieco w kropce. Pokój 27m2. Nie chce się rozpisywać z czym to ma grać, bo na razie kompletuję sprzęt i myślę, że jeszcze to trochę potrwa, przynajmniej do maja, aż będę miał większość. Stary sprzęt robił za duży jazgot i szukam czegoś co będzie miało sporo basu, ale nie zrobi mi kakofonii w pokoju. Wiadomo, że to kwestia również akustyki, ale to też z czasem będę ogarniał. Chiałbym, żeby ten sub załączał sie również jak słucham ciszej. Muzyka 70% Kino 30%, ale fajnie jaby sprawdzało się i w tym i tym (chyba że za dużo oczekuję). Wszytko będzie pracować w Stereo. Zastanawiam się nad 3 opcjami i chciałem zapytać Was, co byście wybrali z tych opcji: 1. REL T/9x 1szt. (5500zł/szt) (z czasem dokupić HT 1205) T/9 Ma fajne podłączenia, ale nie schodzi za nisko 2. REL HT 1205 MKII 1szt (3700zł/szt)(z czasem dokupić drugi) W internecie ma sporo dobrych opini również do stereo, ale słyszałem tez głosy osób zawiedzonych nim wględem serii T 3. SVS SB 2000 2szt. (2700zł/szt) dla mnie wielka niewiadoma, ale na start byłyby już dwa. Myślałem, żeby kupić T/9X a z czasm dokupić HT 1205 MKII ,żeby uzupełnił T9 w kinie, ale pojawiła się opcja 2x SVS SB 2000 i juz zgłupiałem. Tak jak pisałem wczesniej, zależy mi, aby subwoofer robił swoje również przy słuchaniu cicho muzyki, a nie tylko głośno. Jeżeli napisałem coś co się wyklucza to proszę o wyrozumiałość, bo jestem w temacie nieco zielony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 listopada Udostępnij Napisano 14 listopada Cześć Ogółem najciekawszą opcją na start byłyby dwa SB-2000, ale skoro po czasie i tak planujesz drugi subwoofer, to szedłbym w HT1205. Zwłaszcza że szukasz też do kina. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Piątek o 13:59 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 13:59 Dziękuję za odpowiedź na obu forach. Widzę, że na tamtym temat zaczął się lekko rozwijać, więc chyba tam będę kierował pozostałe pytania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Piątek o 21:58 Udostępnij Napisano Piątek o 21:58 Tylko jak kupisz T9x i głównie słuchasz muzyki to aż się prosi o drugi T9x . Po jednym na kanał. To robi różnicę . Możesz ewentualnie spróbować T7x . Nie wiem ile on słabszy jest ( nie słuchałem) ale T9x w 22 metrach to ledwie co rozkręcony jest a robotę robi. Poza tym do cichych odsłuchów uważam, że ten subwoofer jest świetny. ( mieszkam w bloku ) Gdybym tak nie uważał to bym drugiego nie dokupił 🙂 U mnie głównie muzyka ostatnimi czasy choć kino mam zrobione ale zwyczajnie nie bardzo jest co oglądać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 07:42 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:42 Do stereo wybrał bym REL seri Tx No super to gra. Nie ma takiego zejscia ale bas jest naturalny, zmienny, dopłenia kolumny. Nie słyszysz osobnego urządzenia. Jesli bardziej jednak uniwersalny. Chodź nie tak wyglada z Twoejgo opisu to wtedy SB2000 albo HT1205 Zawsze jak będziesz miał dwa to lepiej niż jeden Nawet kosztem 2xT7x niz jeden T9x 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Poniedziałek o 14:11 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:11 Szkoda, że nie ma w internecie nigdzie porównania Tx do HT w odsłuchu. Wiem, że przez komputer to nie jest miarodajne, ale przy dobrym mikrofonie róznica pewnie byłaby słayszalna. Mam jeszcze takie pytanie odnośnie podłączenia. Zakładając, że zdecydowałbym się na 2xHT, to jak mógłbym to podłączyć do jednego wyjscia preout suboowefa w amplitunerze? Kalblami "Y" czy może jeden subwoofer do amplitunera, a drugi podłączyć do wyjścia OUT w pierszym subie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 14:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:48 35 minut temu, darth65 napisał: Wiem, że przez komputer to nie jest miarodajne, ale przy dobrym mikrofonie róznica pewnie byłaby słayszalna. Nie zaczynajmy może znowu tematu pt. odsłuch z youtube ale w przypadku takiego porównania na czym byś tego słuchał? 😉 36 minut temu, darth65 napisał: Kalblami "Y" czy może jeden subwoofer do amplitunera, a drugi podłączyć do wyjścia OUT w pierszym subie? To nie ma raczej większego znaczenia (o ile subwoofery wspierają daisy-chain). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Poniedziałek o 15:00 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:00 10 minut temu, PanKlor napisał: Nie zaczynajmy może znowu tematu pt. odsłuch z youtube ale w przypadku takiego porównania na czym byś tego słuchał? 😉 To nie ma raczej większego znaczenia (o ile subwoofery wspierają daisy-chain). Mam dosyć neutralne słuchawki. W sumie to głównie je użytkuje do PC Rel HT/1205 ma z tyłu Low level OUT (L/R). Czy to daisy chain to ja nie wiem, ale skoro jest wyjście to chyba tak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Poniedziałek o 15:28 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:28 Byłem posiadaczem T9x na metrażu ok 35m2 i mój głos tylko i wyłącznie na niego, rewelacyjne granie i przede wszystkim jakość - dla siebie marzy mi się s510. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Poniedziałek o 16:27 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:27 Jutro przyjadą kolumny, więc trzeba będzie w tym tygodniu zamiawiać subwoofer. Może jednak skusze się na T9x, zobaczymy. Jak mój stary aplituner Harmana HK3770 da rade to wstrzymam się z jego wymianą jakiś czas, a przyszłym roku dokupie drugiego T9x. Tak jeszcze dopytam użytkowników serii T. To podłączenie high level imput dajecie razem z kolumnami? Tzn w te same gniazda? To by sporo ułatwiło na przyszłość gdybym kupował wzmacniacz bez wyjścia na subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Poniedziałek o 18:26 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:26 (edytowany) Rela podłączaj przez kabel dołączony do zestawu czyli spekon do terminali głośnikowych w wzmaku, gra najlepiej i rel również tak zaleca spinać swój produkt. Edytowano Poniedziałek o 18:26 przez S!N! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Poniedziałek o 22:23 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 22:23 3 godziny temu, S!N! napisał: Rela podłączaj przez kabel dołączony do zestawu czyli spekon do terminali głośnikowych w wzmaku, gra najlepiej i rel również tak zaleca spinać swój produkt. Taki właśnie mam zamiar jeżeli wezmę T9. Zanalazłem, też jakieś filmiki REL-a odnośnie podłączeń i z tego co widzę, to T9 da mi rożwnież więcej opcji odnośnie przyszłego wzmacniacza. Chociaż te nowe, zapewne posiadają wyjścia na subwoofer. Muszę to przemyśleć, bo jednak dwa HT 1205, a dwa T/x to juz 4000zł róznicy. Zabawne, ale cała zabawa zaczęła się od chęci dokupienia subwoofera Klipscha za 1500 zł 😂, a nie skończy się na 10 krotności tej sumy. Jak to powiedzieć żonie...? ehh...chyba nic nie powiem i postawie przed faktem dokonanym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:12 15 godzin temu, darth65 napisał: Szkoda, że nie ma w internecie nigdzie porównania Tx do HT w odsłuchu A co by ci to dało? W internecie? Na YT? Mikrofonem w telefonie by ktoś nagrywał niskie tony? Nie ma szans. Idż do salonu i odsłuchaj. 15 godzin temu, darth65 napisał: Kalblami "Y" czy Y 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Wtorek o 06:28 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:28 Jeżeli zakładasz , że nowe wzmacniacze mają wyjście na subwoofer to nie wszystkie mają i nie jest to taką oczywistością. Podłączając dwa pod wyjścia na kolumny działa to w ten sposób, że jeden jest lewym kanałem a drugi prawym. Więc jak w utworze masz basik z lewego kanału to go słyszysz z lewej strony tylko i na odwrót itd itp Założony budżet razy 10 to już grubo 😁 Choć z drugiej strony to tylko jedno zero więcej 😂😂😂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Wtorek o 12:57 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 12:57 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: A co by ci to dało? W internecie? Na YT? Mikrofonem w telefonie by ktoś nagrywał niskie tony? Nie ma szans. Idż do salonu i odsłuchaj. Y Czasami są nagrywane dobrymi mikrofonami, a mnie bardziej chodzi jaka jest różnica w dynamice, może to udało by się uchwycić. Niestety u mnie w mieście na chwile obecną nikt nie ma do odsłuchu tych subwooferów. Jest niewielka szansa, że jeden gość będzie miał oba modele pod koniec tygodnia, ale słyszę to już od niego od 2 miesięcy, dlatego zdaje się na Wasze ucho. 6 godzin temu, 77Mariusz77 napisał: Jeżeli zakładasz , że nowe wzmacniacze mają wyjście na subwoofer to nie wszystkie mają i nie jest to taką oczywistością. Podłączając dwa pod wyjścia na kolumny działa to w ten sposób, że jeden jest lewym kanałem a drugi prawym. Więc jak w utworze masz basik z lewego kanału to go słyszysz z lewej strony tylko i na odwrót itd itp Założony budżet razy 10 to już grubo 😁 Choć z drugiej strony to tylko jedno zero więcej 😂😂😂 Dlatego właśnie bardziej skłaniam się ku T9x, podłączam pod wyjścia głośników i nie musze się martwić jakie wyjścia będzie miał przyszły wzmacniacz. A budżet.... no cóż... Była dobra promocja na kolumny to wziąłem, a że lepsze niż poprzednie to i nie chciałem, żeby subwoofer był przy nich tanią pierdziawką z biedronki. A tu wymiana jednego ciągnie wymianę drugiego. I tak się człowiek rozpędził, że i na przyszły rok trzeba będzie odkładać na drugiego suba i wzmacniacz 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Wtorek o 14:15 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:15 Ja to się mówi " poszedł koń niech idzie i wóz" 😂😂😂 Taki sam jestem. 🫣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietoperz420 Napisano Wtorek o 17:45 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:45 to samo mam co ty , ale aktualnie posiadam klipsch spl-150 robi on robote naprawde w kinie i jestem na ogół z niego zadowolony ale w muzyce słabo i też myślałem nad 2xht bo chwalili go ze do kina i muzyki to taki złoty środek niby sam nie bylem na odsłuchu ale daj znac jak juz ty bedziesz o ile Ci sie uda 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano Wtorek o 18:43 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 18:43 Jest na YT filmik gościa (Polak), który ma T7i i dokupił Ht1003 . I z HT/1003 MKII nie jest zadowolony. Rozumiem, że zaczął od lepszego i teraz ten troche "gorszy" mu nie podszedł, ale pytałem go i stwierdził, że drugi raz by już HT nie kupił, a chętniej dokupił sobie drugiego T7i. Odnośnie odsłuchu, to dzwoniłem dziś do gościa i już wiem, że bedzie miał tylko SVS SB 1000. Więc odsłuchu nie zrobię. Po tym SPL-150 to raczej ciężko będzie Ci znaleźć coś co będzie miało podobny wygar . To jest jak mała pralka 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 05:05 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:05 Rel to firma zajmująca się praktycznie tylko subami w kwocie T9x wątpię, że znajdziesz coś lepszego do stereo, jego wyciągasz z pudła i nie ma opcji, że odeślesz - jest szybki, precyzyjny i ma świetną barwę , im lepszy wzmak tym lepiej gra, . oczywiście osobiście wolałbym lepsze kolumny bez suba. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 18 godzin temu, darth65 napisał: Czasami są nagrywane dobrymi mikrofonami, a mnie bardziej chodzi jaka jest różnica w dynamice, może to udało by się uchwycić. Moment moment. Chciałeś na YT wychwycić różnice w dynamice brzmienia miedzy subwooferami? Na słuchawkach? No to nie. Zdecydowanie nie 18 godzin temu, darth65 napisał: Jest niewielka szansa, że jeden gość będzie miał oba modele pod koniec tygodnia, ale słyszę to już od niego od 2 miesięcy, dlatego zdaje się na Wasze ucho. Ja miałem dwa HT1205 przymierzam siędo dwóch HT1205MKII Ale do stereo wziął bym serie T 12 godzin temu, darth65 napisał: Jest na YT filmik gościa (Polak), który ma T7i i dokupił Ht1003 . I z HT/1003 MKII nie jest zadowolony. Rozumiem, że zaczął od lepszego i teraz ten troche "gorszy" mu nie podszedł, ale pytałem go i stwierdził, że drugi raz by już HT nie kupił, a chętniej dokupił sobie drugiego T7i. Odnośnie odsłuchu, to dzwoniłem dziś do gościa i już wiem, że bedzie miał tylko SVS SB 1000. Więc odsłuchu nie zrobię. Po tym SPL-150 to raczej ciężko będzie Ci znaleźć coś co będzie miało podobny wygar . To jest jak mała pralka 😂 Napisał / Powiedział czemu? Może chodzi o zgranie tych subwooferów? Wydawało mu się że pojdzie łatwo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Moment moment. Chciałeś na YT wychwycić różnice w dynamice brzmienia miedzy subwooferami? Na słuchawkach? No to nie. Zdecydowanie nie Tak. Taki był plan 😁 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Napisał / Powiedział czemu? Może chodzi o zgranie tych subwooferów? Wydawało mu się że pojdzie łatwo. Odpisał, że T7i gra po portu lepiej i że pięknie zszywa się z kolumnami. W planie jest stereo, ale to nie znaczy, że filmów też nie oglądam. Jeżeli HT 1205 MK II jest nieznacznie gorszy do stereo, a jednak lepiej sprawdzi sie do filmów czy sportu to może to lepsza droga. Ma większą moc w 500W (klasa D) wzgledem 300W (klasa A/B) w T9x Ja audiofilem nie jestem, dlatego nie wiem czy dla mnie róznica byłaby na tyle spora. Jak na razie to T9x bardziej pasuje mi przy podłączeniu przez spekon i podobno ma lepszą barwę, ale ja tego nigdy nie słyszałem. HT 1205, jest bardziej uniwersalny, tańszy, ma więcej mocy i zejścia. T9x jest drogi i ma dosyć małą moc jak na subwoofer za taką cenę. Tymbardziej, że jest w klasie A/B (która to chyba jest mniej wydajna od D) To sprawa która mnie najberdziej zniechęca od T9x. Po prostu czuję, że za więcej PLN dostaje mniej. I jeszcze podstakiwanie i przemieszczanie się T9. Taka firma, taka kasa i takie niedopatrzenie.... Edytowano 14 godzin temu przez darth65 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu HT 1205 to nie T9x , seria T od reala jest genialna i jest po prostu lepsza, udaj się na odsłuch i sobie porównaj też dużo oglądam filmów i ten sub jest mocarny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 15 godzin temu, S!N! napisał: Rel to firma zajmująca się praktycznie tylko subami w kwocie T9x wątpię, że znajdziesz coś lepszego do stereo, jego wyciągasz z pudła i nie ma opcji, że odeślesz - jest szybki, precyzyjny i ma świetną barwę , im lepszy wzmak tym lepiej gra, . oczywiście osobiście wolałbym lepsze kolumny bez suba. Ano widzisz ja mam kolumny z dobrym basem , poprzednie też miałem z dobrym basem i praktycznie nie potrzeba suba ale jak jest to uważam, że jest jednak jakoś pełniej. I choćby dlatego właśnie dokupiłem drugiego 🙂 No niby nie potrzebuję ale fajnie , że jest😉 4 godziny temu, darth65 napisał: Tak. Taki był plan 😁 Odpisał, że T7i gra po portu lepiej i że pięknie zszywa się z kolumnami. W planie jest stereo, ale to nie znaczy, że filmów też nie oglądam. Jeżeli HT 1205 MK II jest nieznacznie gorszy do stereo, a jednak lepiej sprawdzi sie do filmów czy sportu to może to lepsza droga. Ma większą moc w 500W (klasa D) wzgledem 300W (klasa A/B) w T9x Ja audiofilem nie jestem, dlatego nie wiem czy dla mnie róznica byłaby na tyle spora. Jak na razie to T9x bardziej pasuje mi przy podłączeniu przez spekon i podobno ma lepszą barwę, ale ja tego nigdy nie słyszałem. HT 1205, jest bardziej uniwersalny, tańszy, ma więcej mocy i zejścia. T9x jest drogi i ma dosyć małą moc jak na subwoofer za taką cenę. Tymbardziej, że jest w klasie A/B (która to chyba jest mniej wydajna od D) To sprawa która mnie najberdziej zniechęca od T9x. Po prostu czuję, że za więcej PLN dostaje mniej. I jeszcze podstakiwanie i przemieszczanie się T9. Taka firma, taka kasa i takie niedopatrzenie.... Mocy jest aż nadto z tych 300 W o przemieszczaniu nie ma mowy w normalnym użytkowaniu. Ja nie rozkręcam cholera wie jak głośno sprzętu gdyż mieszkam w bloku a suby mam na płycie kamiennej na wymiar i nigdy z tych płyt nie spadły. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darth65 Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 16 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Ano widzisz ja mam kolumny z dobrym basem , poprzednie też miałem z dobrym basem i praktycznie nie potrzeba suba ale jak jest to uważam, że jest jednak jakoś pełniej. I choćby dlatego właśnie dokupiłem drugiego 🙂 No niby nie potrzebuję ale fajnie , że jest😉 Mocy jest aż nadto z tych 300 W o przemieszczaniu nie ma mowy w normalnym użytkowaniu. Ja nie rozkręcam cholera wie jak głośno sprzętu gdyż mieszkam w bloku a suby mam na płycie kamiennej na wymiar i nigdy z tych płyt nie spadły. Podklejałeś jakieś gumowe nózki do nich dla amortyzacji? Tzn jakaś gume pod fabryczne nóżki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 33 minuty temu, darth65 napisał: Podklejałeś jakieś gumowe nózki do nich dla amortyzacji? Tzn jakaś gume pod fabryczne nóżki ? Nic nie podklejałem . Za to podkładki filcowe mam podklejone pod płyty granitowe ale to tylko po to żeby nie rysowały podłogi no i przesunąć łatwo. Zobacz jak jest postawiony nadanej krawędzi i nie spada. Może jak ktoś gra bardzo głośno to się przesuwa . Edytowano 8 godzin temu przez 77Mariusz77 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts