Skocz do zawartości

Zestaw do 10 tys. zł

Recommended Posts

Hej,
Czy w cenie do 10 tys. zł można złożyć lepszy zestaw 5.1.2 pod kino domowe? Głośniki, które by mnie interesowały to:
- Aplituner RX-V6A
- Indiana Line Diva 6
- Indiana Line 3
- Indiana Line 7
- Basso 880
- Indiana Line RD 280
Jeżeli chodzi o wykorzystanie to: 85% filmy, 10% gry, 5% muzyka.

Byłby to pierwszy zestaw kina domowego, jaki bym posiadał, więc nie mam porównania do tańszego sprzętu. Moim celem jest wybranie głośników w przedziale 6 oraz 10 tys. aby zrobić porównanie i podjąć decyzję czy warto "dopłacać".

Jeżeli chodzi o tańszy zestaw to myślałem nad RX-V6A + Nota 550 X + Nota 740 X + Nota 240 X + RD 280 + Basso 840

Poniżej załączam układ pomieszczenia i podglądowe ułożenie głośników.

Zrzut ekranu 2024-11-17 234928.png

Heja, Moim zdaniem mozna.

Akurat moduly basowe czyli subwoofery od Indiana Line są mocno przeciętne.

Model Magnat RS12 jest dużo ciekawszy. nieco drożej Heco Aurora 30A

Co do samych kolumn to czy słuchałeś?

W Topie możesz jeszcze posłuchać ELAC Debut F5 czy F6. Ja je na przykład wole w brzmieniu.

W innych salonach do Yamahy Heco Aurora 700, QAcustic 3050i, Magnat Tempus, może Dali Spektor 6 chodź nie jestem fanem. czy KEF Q550 / 750.

3 godziny temu, Butler napisał:

Surround  zaplanuj na wysokości uszu. Od grania górnej warstwy masz Atmosy.

Składak jak łatwo zauważyć z @Top Hi-Fi & Video Design więc podpytaj ich o odsłuch różnic, sam musisz zdecydować czy warto.

Niestety jak widać na zdjęciach obok łóżka jest wejście do garderoby więc obniżając surround  blokuje je :/

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Heja, Moim zdaniem mozna.

Akurat moduly basowe czyli subwoofery od Indiana Line są mocno przeciętne.

Model Magnat RS12 jest dużo ciekawszy. nieco drożej Heco Aurora 30A

Co do samych kolumn to czy słuchałeś?

W Topie możesz jeszcze posłuchać ELAC Debut F5 czy F6. Ja je na przykład wole w brzmieniu.

W innych salonach do Yamahy Heco Aurora 700, QAcustic 3050i, Magnat Tempus, może Dali Spektor 6 chodź nie jestem fanem. czy KEF Q550 / 750.

Jeszcze nie słuchałem, bo wolałem zrobić dogłębny research zanim będę truł d*pę sklepom.

Rozważałem też serie Tesi od Indiany, Q Acoustics 3000i, Monitor Audio BRONZE oraz Polk Audio Signature, Heco Aurora.

Na jednej z grup na Fb zasugerowana mi zrezygnowanie z rozwiązań kolumnowych skoro główne zastosowanie to filmy i gry na rzecz 4 satelitek i ewentualnie dwóch subów. Czy możecie polecić takie rozwiązanie?

Dodatkowo czy warto dopłacić do lepszych atmosów kosztem innych głośników? W zestawie dodałem tanie Indiany po 250 zł szt. gdzie w "polecanych" zestawach często widziałem satelitki po 1200 zł

1 godzinę temu, piotrblawut@gmail.com napisał:

Niestety jak widać na zdjęciach obok łóżka jest wejście do garderoby więc obniżając surround  blokuje je :/

Nie możesz robić surroundow pod sufitem jak masz jednocześnie Atmos. Zamontuj jakieś płaskie onWall lub inWall na bocznych ścianach na wysokości odsłuchu. Np. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-instalacyjne/indiana-line-tesi-q.html

Na jednej z grup na Fb zasugerowana mi zrezygnowanie z rozwiązań kolumnowych skoro główne zastosowanie to filmy i gry na rzecz 4 satelitek i ewentualnie dwóch subów. Czy możecie polecić takie rozwiązanie?

W kinie większe fronty się marnują bo zazwyczaj ustala sie crossover 80Hz na wszystkie kolumny. Ma to sens. Dwa suby, pod warunkiem że prawidlowo rozmieszczone to bdb sprawa. Bdb, to znaczy nie obok o kolumn frontowych tylko w relacji vis/a/vis lub na przeciwległych rogach.

Dodatkowo czy warto dopłacić do lepszych atmosów kosztem innych głośników? W zestawie dodałem tanie Indiany po 250 zł szt. gdzie w "polecanych" zestawach często widziałem satelitki po 1200 zł

Przy budżetowym kinie oszczędności na Atmosach to racjonalne podejście.