piotrblawut@gmail.com Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Hej, Czy w cenie do 10 tys. zł można złożyć lepszy zestaw 5.1.2 pod kino domowe? Głośniki, które by mnie interesowały to: - Aplituner RX-V6A - Indiana Line Diva 6 - Indiana Line 3 - Indiana Line 7 - Basso 880 - Indiana Line RD 280 Jeżeli chodzi o wykorzystanie to: 85% filmy, 10% gry, 5% muzyka. Byłby to pierwszy zestaw kina domowego, jaki bym posiadał, więc nie mam porównania do tańszego sprzętu. Moim celem jest wybranie głośników w przedziale 6 oraz 10 tys. aby zrobić porównanie i podjąć decyzję czy warto "dopłacać". Jeżeli chodzi o tańszy zestaw to myślałem nad RX-V6A + Nota 550 X + Nota 740 X + Nota 240 X + RD 280 + Basso 840 Poniżej załączam układ pomieszczenia i podglądowe ułożenie głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrblawut@gmail.com Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu Zapomniałem dodać. Powierzchnia to 22m² (Sypialnia z garderobą) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Surround zaplanuj na wysokości uszu. Od grania górnej warstwy masz Atmosy. Składak jak łatwo zauważyć z @Top Hi-Fi & Video Design więc podpytaj ich o odsłuch różnic, sam musisz zdecydować czy warto. Edytowano 8 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Heja, Moim zdaniem mozna. Akurat moduly basowe czyli subwoofery od Indiana Line są mocno przeciętne. Model Magnat RS12 jest dużo ciekawszy. nieco drożej Heco Aurora 30A Co do samych kolumn to czy słuchałeś? W Topie możesz jeszcze posłuchać ELAC Debut F5 czy F6. Ja je na przykład wole w brzmieniu. W innych salonach do Yamahy Heco Aurora 700, QAcustic 3050i, Magnat Tempus, może Dali Spektor 6 chodź nie jestem fanem. czy KEF Q550 / 750. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrblawut@gmail.com Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Butler napisał: Surround zaplanuj na wysokości uszu. Od grania górnej warstwy masz Atmosy. Składak jak łatwo zauważyć z @Top Hi-Fi & Video Design więc podpytaj ich o odsłuch różnic, sam musisz zdecydować czy warto. Niestety jak widać na zdjęciach obok łóżka jest wejście do garderoby więc obniżając surround blokuje je 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Heja, Moim zdaniem mozna. Akurat moduly basowe czyli subwoofery od Indiana Line są mocno przeciętne. Model Magnat RS12 jest dużo ciekawszy. nieco drożej Heco Aurora 30A Co do samych kolumn to czy słuchałeś? W Topie możesz jeszcze posłuchać ELAC Debut F5 czy F6. Ja je na przykład wole w brzmieniu. W innych salonach do Yamahy Heco Aurora 700, QAcustic 3050i, Magnat Tempus, może Dali Spektor 6 chodź nie jestem fanem. czy KEF Q550 / 750. Jeszcze nie słuchałem, bo wolałem zrobić dogłębny research zanim będę truł d*pę sklepom. Rozważałem też serie Tesi od Indiany, Q Acoustics 3000i, Monitor Audio BRONZE oraz Polk Audio Signature, Heco Aurora. ________________________ Na jednej z grup na Fb zasugerowana mi zrezygnowanie z rozwiązań kolumnowych skoro główne zastosowanie to filmy i gry na rzecz 4 satelitek i ewentualnie dwóch subów. Czy możecie polecić takie rozwiązanie? Dodatkowo czy warto dopłacić do lepszych atmosów kosztem innych głośników? W zestawie dodałem tanie Indiany po 250 zł szt. gdzie w "polecanych" zestawach często widziałem satelitki po 1200 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Niestety jak widać na zdjęciach obok łóżka jest wejście do garderoby więc obniżając surround blokuje je Nie możesz robić surroundow pod sufitem jak masz jednocześnie Atmos. Zamontuj jakieś płaskie onWall lub inWall na bocznych ścianach na wysokości odsłuchu. Np. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-instalacyjne/indiana-line-tesi-q.html 1 godzinę temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Na jednej z grup na Fb zasugerowana mi zrezygnowanie z rozwiązań kolumnowych skoro główne zastosowanie to filmy i gry na rzecz 4 satelitek i ewentualnie dwóch subów. Czy możecie polecić takie rozwiązanie? W kinie większe fronty się marnują bo zazwyczaj ustala sie crossover 80Hz na wszystkie kolumny. Ma to sens. Dwa suby, pod warunkiem że prawidlowo rozmieszczone to bdb sprawa. Bdb, to znaczy nie obok o kolumn frontowych tylko w relacji vis/a/vis lub na przeciwległych rogach. 1 godzinę temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Dodatkowo czy warto dopłacić do lepszych atmosów kosztem innych głośników? W zestawie dodałem tanie Indiany po 250 zł szt. gdzie w "polecanych" zestawach często widziałem satelitki po 1200 zł Przy budżetowym kinie oszczędności na Atmosach to racjonalne podejście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrblawut@gmail.com Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 53 minuty temu, Butler napisał: Nie możesz robić surroundow pod sufitem jak masz jednocześnie Atmos. Zamontuj jakieś płaskie onWall lub inWall na bocznych ścianach na wysokości odsłuchu. Np. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-instalacyjne/indiana-line-tesi-q.html onWall lub inWall odpada bo na ścianie po prawej stronie jest okno. Mogę je zamontować tylko w takiej konfiguracji jak na zdjęciu. Ewentualnie mógłbym zmniejszyć łóżko i przesunąć wejście do garderoby, ale wtedy na komforcie traci cała sypialnia (zdj w załączniku). Czy dużo trace na takim ułożeniu satelitek? 53 minuty temu, Butler napisał: W kinie większe fronty się marnują bo zazwyczaj ustala sie crossover 80Hz na wszystkie kolumny. Musiałem poczytać, bo moja wiedza niestety jest ograniczona. Jak dobrze rozumiem crossover odpowiada za to ile basu idzie do suba a ile mają go dawać kolumny. Czy w takim razie sub to must have w przypadku kolumn Diva 6? Tzn. lepszą konfiguracją będzie: - 2 kolumny, 2 satelityki, centralka, 2 atmosy - 2 kolumny, 2 satelityki, centralka, sub z crossover np. 60 Hz, 2 atmosy - 4 satelitki, centralka, sub, 2 atmosy Nie chciałbym kupować sprzętu, którego nie będę w stanie wykorzystać w 100%, bo jego położenie i zastosowanie nie zmieni się przez najbliższe kilka lat, a z racji, że czeka mnie remont całego piętra (pod kino domowe itd.) to wolałbym te środki wpakować w inne udogodnienia 53 minuty temu, Butler napisał: Bdb, to znaczy nie obok o kolumn frontowych tylko w relacji vis/a/vis lub na przeciwległych rogach. Układ pomieszczenia niestety na to nie pozwala, więc zapewne pozostałbym przy 1 subie. Btw, bardzo dziękuje za cierpliwość i wyjaśnienia! Edytowano 2 godziny temu przez piotrblawut@gmail.com Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Jeszcze nie słuchałem, bo wolałem zrobić dogłębny research zanim będę truł d*pę sklepom. Rozważałem też serie Tesi od Indiany, Q Acoustics 3000i, Monitor Audio BRONZE oraz Polk Audio Signature, Heco Aurora. Cześć Lepiej wpaść i odsłuchać, pójdzie Ci to znacznie szybciej Sprawdzisz sobie kilka sygnatur brzmieniowych i będziesz wiedział, jaki kierunek Ci odpowiada. 4 minuty temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Czy dużo trace na takim ułożeniu satelitek? Całkiem sporo. W teorii możesz przemyśleć też coś pokroju MA Bronze FX jako surround, do ustawienia nad szafkami nocnymi. Będą bardzo blisko, ale dają mocno rozproszony dźwięk, więc może być pryzwoicie. 6 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: - 4 satelitki, centralka, sub, 2 atmosy Szedłbym w tym kierunku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 13 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Czy w takim razie sub to must have w przypadku kolumn Diva 6? Tzn. lepszą konfiguracją będzie: W kinie sub to must have. W sumie niezależnie od kolumn. 13 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Czy dużo trace na takim ułożeniu satelitek? Zyskujesz psy szczekające z nieba i tym podobne kwiatki. Głośniki warstwy dolnej montujemy na wysokości odsłuchu. To nie musi być duży głośnik. Zobacz sobie np. Cambridge Audio Minx 22 albo coś podobnego. 15 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Układ pomieszczenia niestety na to nie pozwala, więc zapewne pozostałbym przy 1 subie. To były, że tak powiem sprawdzone propozycje. Możesz z czasem drugi wypożyczyć i pokombinować. Warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 20 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Czy dużo trace na takim ułożeniu satelitek? Po prostu położenie surround przy suficie wraz z zamontowanym Atmosem to bład techniczny. Dźwięk obiektowy ma Cię otaczać z każdej strony a nie tylko góry. @Q21dobrze radzi, bipole/dipole bedą optymalną opcją jeśli montaż boczny odpada. 20 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Musiałem poczytać, bo moja wiedza niestety jest ograniczona. Jak dobrze rozumiem crossover odpowiada za to ile basu idzie do suba a ile mają go dawać kolumny. Czy w takim razie sub to must have w przypadku kolumn Diva 6 Crossover dla kolumn to oznacza odcięte do nich pasmo ponizej 80Hz. Za bas odpowiadać ma sub (suby) i jego kanał LFE. Taki jest punt wyjścia do prawidlowej konfiguracji kina. Niektórzy ustawiają fronty na fullband, cóż, kwestia preferencji, ja uważam że w przeważającej większości przypadków lepiej odcinać. Żadna kolumna frontowa nie zastąpi suba. Nie w zastosowaniach kinowych. 21 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Układ pomieszczenia niestety na to nie pozwala, więc zapewne pozostałbym przy 1 subie. Czasem można suba pod łóżko wstawić, przemyśl temat. Edytowano 2 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrblawut@gmail.com Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Q21 napisał: Całkiem sporo. W teorii możesz przemyśleć też coś pokroju MA Bronze FX jako surround, do ustawienia nad szafkami nocnymi. Będą bardzo blisko, ale dają mocno rozproszony dźwięk, więc może być pryzwoicie. A warto trzymać się 1 modelu w przypadku satelitek czy tutaj np mógłbym mieszać? Model podałem przykładowo: - Monitor Audio Bronze FX 6G - boczne - Monitor Audio Bronze 100 - przód (mogę zamontować na ścianie obok ekranu zamiast podstawek?) - Monitor Audio Bronze W10 6G - sub - Indiana Line RD 280 - atmos 11 minut temu, Butler napisał: Niektórzy ustawiają fronty na fullband, cóż, kwestia preferencji, ja uważam że w przeważającej większości przypadków lepiej odcinać. A jakbyś miał opisać prostymi słowami co się wtedy dzieje kiedy kolumny grają na fullbandzie? Jest za dużo basu? Wiadomo, zrobię sobie wstępny odsłuch ale chciałbym wiedzieć na co zwracać uwagę. 16 minut temu, PanKlor napisał: Zyskujesz psy szczekające z nieba i tym podobne kwiatki. Głośniki warstwy dolnej montujemy na wysokości odsłuchu. To nie musi być duży głośnik. Zobacz sobie np. Cambridge Audio Minx 22 albo coś podobnego. Możliwe że udaloby mi się zamontować głośniki wbudowane 34 minuty temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Nie możesz robić surroundow pod sufitem jak masz jednocześnie Atmos. Zamontuj jakieś płaskie onWall lub inWall na bocznych ścianach na wysokości odsłuchu. Np. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-instalacyjne/indiana-line-tesi-q.html Możliwe, że udałoby mi się zamontować głośniki inwall, ale mógłbym z nich korzystać tylko przy zasłoniętych zasłonach, co przy projektorze jest must havem. Czy takie Tesi Q może brzmieć lepiej niż wyżej zaproponowane MA Bronze FX mimo ceny ze względu na położenie głośnika i odległość od głowy? Szybka wizualizacj: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: A jakbyś miał opisać prostymi słowami co się wtedy dzieje kiedy kolumny grają na fullbandzie? Grają pełnym pasmem, czyli chodzą na tyle nisko co potrafią. W porównaniu z możliwościami średniej jakości suba, niskie tony giną wręcz tle niepotrzebnie obciażajac amplituner. Często wprowadzają nieporządane dudnienie, zależnie od tzw. modów pomieszczenia. 26 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Możliwe, że udałoby mi się zamontować głośniki inwall, ale mógłbym z nich korzystać tylko przy zasłoniętych zasłonach To oprócz/zamiast zasłon zrób rolety 28 minut temu, piotrblawut@gmail.com napisał: Czy takie Tesi Q może brzmieć lepiej niż wyżej zaproponowane MA Bronze FX mimo ceny ze względu na położenie głośnika i odległość od głowy? Prawidłowo zamontowane surroundy obok okna co zaproponowałem czy bipole/dipole... Trudne pytanie, nie ma jednoznaczej odpowiedzi. Ja wybrałbym opcję 1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts