Lumberjax Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Nikt już nie ma? UK i DE? też nie? Richersounds juz ma tylko czarny za 1200 GBP, w DE Roksan Caspian to urzadzenie widmo, prawie w ogole nie znane i w zadnych sklepach nie widzialem do dzis. W PL Audiotrendt moze jeszcze miec, i w audiomix widnieje na stronie, ale wciaz ceny okolo 11.000 PLN. Ciesze sie ze udalo mi sie jeszcze kupic nowke, to byl zakup dekady dla mnie 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzirysz Napisano 1 grudnia Udostępnij Napisano 1 grudnia Dnia 29.11.2024 o 07:20, Piotr Sonido napisał: Nikt już nie ma? UK i DE? też nie? Nie śledziłem dawno. No to używany. Do czego porównałeś przed zakupem? Dobre pytanie🙂 Tor: Primare Prisma NP5 MK II (Air Play) - Musical Fidelity V90 dac - Onkyo A-5VL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia Dnia 29.11.2024 o 09:03, Lumberjax napisał: Richersounds juz ma tylko czarny za 1200 GBP, w DE Roksan Caspian to urzadzenie widmo, prawie w ogole nie znane i w zadnych sklepach nie widzialem do dzis. W PL Audiotrendt moze jeszcze miec, i w audiomix widnieje na stronie, ale wciaz ceny okolo 11.000 PLN. Ciesze sie ze udalo mi sie jeszcze kupic nowke, to byl zakup dekady dla mnie 😎 Czyli Richer jeszcze tylko. Swego czasu ludzie sprowadzali. Ale to faktycznie możliwe że juz po ostatnim dzwonku. 8 godzin temu, brodzirysz napisał: Tor: Primare Prisma NP5 MK II (Air Play) - Musical Fidelity V90 dac - Onkyo A-5VL Ok rozumiem. Dzieki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzirysz Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Czyli Richer jeszcze tylko. Swego czasu ludzie sprowadzali. Ale to faktycznie możliwe że juz po ostatnim dzwonku. Ok rozumiem. Dzieki. Drogi do uzyskania zadowalającego dźwięku przez amatorów jest kręta i pełna tajemnic. Przed laty cieszyłem się Radmorem i Amatorem. Obecny, nowy początek to był Marantz PM7000N (i wspomniane wyżej Onkyo+Apple Airexpress, Arcam Airdac) z Focal Chora 806, Canton Ergo 620, Pylon Pearl. Dzisiejszy zestaw to przede wszystkim efekt lektury forum, opinii doradców z salonów (to jest skomplikowane kiedy mieszkasz na głębokiej prowincji) oraz własnych doświadczeń. Stwierdzić jednak mogę, iż - mimo wszystko - najlepszym źródłem pomysłów/wskazówek jest forum. Wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 grudnia Udostępnij Napisano 3 grudnia Cieszę się że nie jesteś nastawiony do forum anty. Bo różnie z tym bywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaladin Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Mała aktualizacja. Udało mi się posłuchać następujących wzmacniaczy u mnie w domu: 1. Rega Elicit MK5 - super dzwięk. Jest bas, jest średnica. Niestety coś się dzieje z górą. Za dużo powietrza i jakiegoś takiego efektu echa 2. Musical Fidelity m5si i m6si - jakoś mi nie podszły. Nie mogę napisać nic szczególnego dlaczego. W porównaniu z innymi odpadły 3. Naim Nait 5si - pierwszy wzamcniacz, który słuchałem. Rozrywkowe ale przyjmne brzmienie. Jednak w porównaniu do mojego ampli X3800h nie było przepaści. Oczekiwałbym więcej detalu i finezji. 4. Naim Nait XS3 - bardzo podobny do Regi. Do pewnego momentu mój faworyt. Jednak przy głośniejszych odsłuchach potrafi męczyć. Nie poradził sobie z bardziej złożonymi utworami jak Kshmir, Lindsey Stirling czy motywem z Piratów z Karaibów. 5. Technics - nie pamiętam modelu. Nie słuchałem w domu. Odpadł tak jak MF M5/6si 5. Hegel H190 - fjana rozdzielczość, scena i bas. Niestety wokal jakiś taki wycofany z Sonusami. Brakowało kopa 6. Marantz 40n - ogólnie bardzo przyjemnie się słuchało. Ogólny odbór lepszy niż w Heglu. Może trochę nie ta rozdzielczość ale nie było problemu z wycofanymi wokalami. Jednak nie potrzebuję DACa i transportu wbudowanego. 6. Marantz model 30 - bardzo dobra scena i rozdzielczość. Zadziwiająco przyjemnie gra. Nie brakuje basu. Radzi sobie z każdym rodzajem muzyki łącznie z tymi kawałkami z którymi nie radził sobie Naim. Powiedziałbym, że najlepszy z całego porównania. Jednak czegoś mi brakuje. Może trochę wyeksponowania średnicy? Podsumowując idealny wzmacniacz to połączenie ogólnej muzykalności i rozdzielczości Marantza model 30 z Naimem 😀. Czy na bazie tego podsumowania ktoś może podsunąć co jeszcze mógłbym przesłuchać tak aby uzyskać brzmienie którego szukam? Budżet do 15k. Tak jak pisałem na wstępie rozważam zakup używki ale w tym wypadku jest problem z odsłuchem w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Kaladin napisał: Mała aktualizacja. Udało mi się posłuchać następujących wzmacniaczy u mnie w domu: 1. Rega Elicit MK5 - super dzwięk. Jest bas, jest średnica. Niestety coś się dzieje z górą. Za dużo powietrza i jakiegoś takiego efektu echa 2. Musical Fidelity m5si i m6si - jakoś mi nie podszły. Nie mogę napisać nic szczególnego dlaczego. W porównaniu z innymi odpadły 3. Naim Nait 5si - pierwszy wzamcniacz, który słuchałem. Rozrywkowe ale przyjmne brzmienie. Jednak w porównaniu do mojego ampli X3800h nie było przepaści. Oczekiwałbym więcej detalu i finezji. 4. Naim Nait XS3 - bardzo podobny do Regi. Do pewnego momentu mój faworyt. Jednak przy głośniejszych odsłuchach potrafi męczyć. Nie poradził sobie z bardziej złożonymi utworami jak Kshmir, Lindsey Stirling czy motywem z Piratów z Karaibów. 5. Technics - nie pamiętam modelu. Nie słuchałem w domu. Odpadł tak jak MF M5/6si 5. Hegel H190 - fjana rozdzielczość, scena i bas. Niestety wokal jakiś taki wycofany z Sonusami. Brakowało kopa 6. Marantz 40n - ogólnie bardzo przyjemnie się słuchało. Ogólny odbór lepszy niż w Heglu. Może trochę nie ta rozdzielczość ale nie było problemu z wycofanymi wokalami. Jednak nie potrzebuję DACa i transportu wbudowanego. 6. Marantz model 30 - bardzo dobra scena i rozdzielczość. Zadziwiająco przyjemnie gra. Nie brakuje basu. Radzi sobie z każdym rodzajem muzyki łącznie z tymi kawałkami z którymi nie radził sobie Naim. Powiedziałbym, że najlepszy z całego porównania. Jednak czegoś mi brakuje. Może trochę wyeksponowania średnicy? Podsumowując idealny wzmacniacz to połączenie ogólnej muzykalności i rozdzielczości Marantza model 30 z Naimem 😀. Czy na bazie tego podsumowania ktoś może podsunąć co jeszcze mógłbym przesłuchać tak aby uzyskać brzmienie którego szukam? Budżet do 15k. Tak jak pisałem na wstępie rozważam zakup używki ale w tym wypadku jest problem z odsłuchem w domu. No to grubo poleciałeś, ale najlepsze jeszcze przed Tobą. Moon 250i, Atoll IN300 Signature. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Jak budżet 15k to warto dodać do odsłuchu nowego Caspiana 4g. Ja za 10k kupiłem dwa nowe Caspiany M2. Także oferta życia. Już niestety niedostępna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaladin Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: No to grubo poleciałeś, ale najlepsze jeszcze przed Tobą. Moon 250i, Atoll IN300 Signature. Zapomniałem dodać że Atolla In200 też miałem u siebie. Porównywałem go do Naima XS3 i wtedy średnica/góra wydawała mi się na dalszym planie dlatego zostałem na tamten czas przy Naimie. Teraz zstanawiam sie jakby Atoll wypadł w porównaniu z Marantzem M30?! A Moon 250i nie będzie trochę za słaby? I przy okazji czy V2 bardzo się różni od poprzedniej wersji? 57 minut temu, Carmion napisał: Jak budżet 15k to warto dodać do odsłuchu nowego Caspiana 4g. Ja za 10k kupiłem dwa nowe Caspiany M2. Także oferta życia. Już niestety niedostępna. Caspian też był na mojej liście ale niestety już nie ma gdzie odsłuchać. Sprawdzę tego 4g ale chyba nie ma co porównywać do M2, chyba trochę inne brzmienie. Edytowano 2 godziny temu przez Kaladin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 56 minut temu Udostępnij Napisano 56 minut temu 1 godzinę temu, Kaladin napisał: A Moon 250i nie będzie trochę za słaby? I przy okazji czy V2 bardzo się różni od poprzedniej wersji? Zależy czy robisz w domu dyskoteki czy słuchasz normalnie. Jeśli ten drugi scenariusz to nie będzie. Dynamiką miażdży niejednego "mocarza". Pamiętaj, że sama moc nie gra i jej zadanie niekoniecznie jest tożsame z tym czego w brzmieniu szukamy. Moon 250i v2 nie jest de facto następcą 240tiki a bardziej pierwszej wersji 250, która była lata temu. W porównaniu do pierwszej wersji v2 ma wbudowanego preampa gramofonowego oraz kilka usprawnień w zakresie obwodów oraz nową osłonę zasilacza. 250i v2 nie ma daca. 240i z kolei miał dac`a oraz cyfrowy potencjometr. Brzmieniowo to bardzo podobne urządzenia. 250v2 lepiej kontroluje bas od 240i. Wypożycz, posłuchaj, przekonasz się sam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 54 minuty temu Udostępnij Napisano 54 minuty temu 2 godziny temu, Kaladin napisał: A Moon 250i nie będzie trochę za słaby? Nie będzie 5 godzin temu, Kaladin napisał: 1. Rega Elicit MK5 - super dzwięk. Jest bas, jest średnica. Niestety coś się dzieje z górą. Za dużo powietrza i jakiegoś takiego efektu echa W kwestii góry bardzo dużo można zdziałać lekkim obrotem kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts