Andrzejigor Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada W związku z tym, że buduję KD (jest o tym inny wątek), szukam różnych gratów. Wątek zakładam nowy, bo jednak temat się różni i może ktoś inny jeszcze skorzysta. W związku z tym, że mój TV Samsung ma tylko ARC, doszedłem do wniosku, że zainwestuję w odtwarzacz sieciowy. Przekopałem się uczciwie przez forum, ale albo źle kopałem, albo nie ma zbyt wielu postów w tej sprawie z ostatniego roku. Oczywiście na rynku jest Nvidia Shield, ale jak już to wytykało kilka osób, to sprzęt leciwy (a pisano tak już rok temu, jak nie drzewiej). Jakoś mnie nie przekonuje kupowanie tego. Jest też Zidoo, ale tutaj producent uczciwie deklaruje, że nie po drodze mu z Netflixem. A na tym mi m.in. zależy. Widzę że popularny jest też Fire Stick od Amazona. Co byście polecili ? Budżet 1k ale jak przekroczę to nic się nie stanie, aby było warto. Ze względu na ograniczenie ARC telewizora, ma to u mnie streamować do amplitunera (Denon x3800). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Jeśli ograniczeniem jest ARC w telewizorze to nie jest problem dla Netfliksa. EARC jest potrzebne dopiero jak masz pod TV podpięte źródło z TrueHD lub DTS-HD. Bez problemu wyciągniesz w pełni dostępny dźwięk z serwisów VOD. A jeśli chodzi o playery, mam zarówno Zidoo jak i Amazon. Mój głos za Stickiem w najwyższej opcji, ale Zidoo to też fajny produkt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Miałem Zidoo, mam Firesticka 4k Max 2023 (2nd gen). Nie używam ich do Vod bo moj TV LG ma szybki procek i akurat Netflix/Disney/Apple TV odtwarzam najczęściej na nim (Prime w sumie też). Jeżeli chodzi o gęste formaty z lokalnego zasobu to oba odtwarzają praktycznie wszystko - kwestia tego jakiego klienta użyjemy. Ja korzystam z Plex (najczęściej) oraz z Kodi (łyka DTS-HD na Patyku czego plex nie potrafi - zrzuca do zwykłego DTS). Raz trafiłem na materiał ze ścieżką dźwiękową 7 Mbps - tego chyba nic normalnie nie łyknęło. Być może plik był skopany - nie wiem. Patyk ma oprocz tego lepiej dopracowany soft, bardziej zamknięty ale jednak widać, że to nie jest garażowa produkcja. Patyk kosztował mnie coś ok 250 PLN, Zidoo Z9X Pro coś koło 1100 PLN. Wybór jest moim zdaniem prosty. Ważne, żeby kupić tego najnowszego 4k Max - innych nie używałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada Chłopaki mają Zidoo, ja mam shielda. Ostatnio rozmawialiśmy o Firestick, coś tam było z tym USB ale tez fajna opcją. Da się to też zrobić na Malinie. Działa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Da się to też zrobić na Malinie. Malina (ztcp 4, najnowsza to chyba 5) nie zawsze wyrabiała z 4k + HDR. Przy czym patyk nie potrzebuje dodatkowej obudowy i zasilacza oraz takiej ilości rzeźbienia i jest tańszy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 26 listopada Autor Udostępnij Napisano 26 listopada Dziękuję za odpowiedzi. A co sądzicie o produktach Dune ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Nykiel Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada Patyk od Amazona ma problem z applką do SkyShowTime trzeba pobierać np. z appmirror, nie skaluje obrazu więc trzeba w ustawieniach urządzenia zmieniać na 1080), a appka pod MAX nie idzie z ich "sklepu" tylko trzeba ręcznie instalować, przez co nie zawsze się aktualizuje). Sama też ma problem z zapamiętaniem ustawień (np przy przejściu do kolejnego odcinka sama odpala ponownie np. napisy). Tak czy siak w tej cenie jest ok, ale mogło być lepiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada (edytowany) 4 godziny temu, Andrzejigor napisał: Dziękuję za odpowiedzi. A co sądzicie o produktach Dune ? Podobno Dune bardziej nadaję się do VOD typu Netflix Do odtwarzania plików bardziej ZIDO. Kiedyś miałem Dune. Byłem zadowolony ale nie do końca. Czasami jakiegoś pliku mi nie otworzył -rzadko. Te nowe egzemplarze podejrzewam ,że łykają wszystko jak leci. Obecnie mam himedia q5 pro - Od kilku lat uruchamiam różne pliki i nie pamiętam sytuacji żebym nie obejrzał jakiegoś filmu. Dawniej , dawniej jeszcze miałem odtwarzacz multimedialny z DAC popcorn hour chyba. Muzykę czy zwiastuny filmów - dźwięk był zdecydowanie lepszy. Teraz za DACa trzeba zapłacić kilka tysięcy. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na lepszy amplituner. Edytowano 26 listopada przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 8 godzin temu, Andrzejigor napisał: Dziękuję za odpowiedzi. A co sądzicie o produktach Dune ? Ja jestem w posiadaniu trzech zestawów .Dune 4k solo Nvidia shield z 2019 i Zidoo Zx9 .Nie wiem jak teraz Dune ,ale jako "plikowiec",moja łyka wszystko ,łącznie z HDR10+ i Dolby Vision. ma ładny interfejs startowy (Biblioteka z filmami),jednak Vod to tylko amazon prime.Podobno te nowsze mają Netfixa...Niestety nie mogę potwierdzić.Co do Zidoo to w sumie ,to samo co Dune 4k solo .Nvidia z tych trzech jako streamer sprawuje się najlepiej .Działa wszystko,łącznie z gęstymi formatami TrueHD i DTS HD pod Kodi Nic nie szarpie i nie zawiesza się ...także polecam 👌 Jednak ja ze względów wizualnych korzystam w swojej salce z Dune ... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Dnia 26.11.2024 o 10:22, PanKlor napisał: Malina (ztcp 4, najnowsza to chyba 5) nie zawsze wyrabiała z 4k + HDR. Przy czym patyk nie potrzebuje dodatkowej obudowy i zasilacza oraz takiej ilości rzeźbienia i jest tańszy. nie wiem czy wyrabia na 4K HDR bo tego nie testowałem. Co masz na myśli mówiac "nie zawsze" ? Da się to skonfigurować? Skoro juz o tym mowa to z ciekawości zapytam czy Firesticka mozna podłączyć bezpośrednio pod amplituner? Szukam rozwiązania dla znajomego ale zdaje się że jego starszy Panasonic nie wypuszcza sygnały multi z siebie po ARC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada 26 minut temu, Piotr Sonido napisał: Co masz na myśli mówiac "nie zawsze" ? Da się to skonfigurować? Dawno temu przestałem uzywac maliny. Nie próbowałe tego naprawić a tego typu problemy wynikają z bitrate i kodeka. W sumie to może te problemy mialem z RPI 2b a nie 4. Przyznam się, że dokładnie nie pamiętam. Mozesz podlaczyc Firesticka pod amplituner. Jak każdy inny odtwarzacz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada 13 minut temu, PanKlor napisał: Dawno temu przestałem uzywac maliny. Nie próbowałe tego naprawić a tego typu problemy wynikają z bitrate i kodeka. W sumie to może te problemy mialem z RPI 2b a nie 4. Przyznam się, że dokładnie nie pamiętam. Mozesz podlaczyc Firesticka pod amplituner. Jak każdy inny odtwarzacz. Dzieki! A jak to jest z łykaniem w końcu tych plików po USB? 1TB dysk przeczyta? Ja maliny używałem do audio. Playera mam Shielda ale on nie chce. Za drogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Nie używam dysku do patyka. Mam NASa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:33 Udostępnij Napisano Piątek o 06:33 Ok, analizowałem to wczoraj. Podobno Amazon potwierdza 256 GB ale ktoś podłączał HDD 1 TB i działa. Nic zrobie test jak kupi i sam się przekonam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 09:42 Udostępnij Napisano Piątek o 09:42 https://www.amazon.pl/fire-tv-stick-4k-max/dp/B0BW28NVFL?_encoding=UTF8&pd_rd_w=QVwlv&content-id=amzn1.sym.122f0e21-6ef2-495d-8ea7-31858ce261fd&pf_rd_p=122f0e21-6ef2-495d-8ea7-31858ce261fd&pf_rd_r=4M7D3E04XDTDTGGMGX3A&pd_rd_wg=WpDK6&pd_rd_r=f60e0d3b-dde0-4a74-bb8f-9f3dc4cc2993&linkCode=ll1&tag=apth-21&linkId=62a045637afa7c0062b41fb49117ac1a&language=pl_PL&ref_=as_li_ss_tl 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za dyskusję. Wygląda na to, że faktycznie najlepsza opcja to firestick. Ale najpierw zobaczę jaki będzie wyglądał netflix (disney) puszczony przez ARC z telewizora. A może w międzyczasie pojawi się coś ciekawszego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu W przypadku streamingow nie ma to większego znaczenia bo one puszczają tylko skompresowane formaty więc ARC powinien wystarczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Ciekawszego pod jakim kątem? Nikt nie dba o dźwięk HD. Fajne było Xiaomi, ale przestało byc dla użytkowników bardziej wymagających. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts