Skocz do zawartości

Dali Rubicon 2

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, cymes napisał:

łap dalej

Tego lata, w górach przerobiłem ze Spotify na JBL-u BT całą dostępną dyskografię Neala Casala. Mam na CD jedną z jego solowych płyt, poza tym oczywiście na wczesnych krążkach Chris Robinson Brotherhood. Szkoda, że już go z nami nie ma. :( 

Napisano

Hej. W wątku o przetwornikach FiiO napisałeś takie stwierdzenie odnośnie Dali Menuet:

1 godzinę temu, cymes napisał:

Ich zaletą i jednocześnie ograniczeniem jest to że nie są wymagające do elektroniki i ustawienia w przeciwieństwie do Rubicon.

Nie chcę chłopakom zaśmiecać tematu, więc piszę tutaj. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie myśli? Chodzi mi w szczególności o kwestię ustawienia kolumn. Dzięki.

Napisano (edytowany)

Konkretnie to w połączeniu z taniutkim Octavio Amp w mojej ocenie grały bardzo dobrze. Po podłączeniu Teac AX-505 dało sie odczuć czarniejsze tło, tylko to mi utkwiło w głowie. Jeśli chodzi o ustawienie to stały na komodach jakieś 15-20cm od ściany i było dla mnie ok, oczywiście reagowały na zbliżenie/oddalenie.

@lpomis w jakim towarzystwie grają u Ciebie Menuety ?

Takie "mądrości od sztucznego"

📌 Zmierzona impedancja DALI Rubicon 2

Z testu laboratoryjnego wynika, że:

Minimum impedancji wynosi ~4,4 Ω przy ~156 Hz. �

i-fidelity.net

To typowa wartość: impedancja kolumny nie jest stała — nawet jeśli nominalnie podana jest jako 4 Ω. �

DALI

🎯 Bardziej realistyczne oszacowanie DF

Przypomnijmy:

TEAC AP-505 ma bardzo niską impedancję wyjściową – ok. 0,022 Ω (tj. DF teoretyczny ~180 przy 4 Ω bez kabla).

Kabel Sommer Orbit 240 MkII 2×2,5 m dodaje ok. 0,0225 Ω rezystancji.

Suma rezystancji wzmacniacza + kabla ≈ 0,0445 Ω.

🔢 Damping Factor „bardziej realistycznie”

Impedancja wzmac + kabel

Kondycja

Impedancja głośnika

DF

przy minimum impedancji (~4,4 Ω)

~4,4 Ω

~0,0445 Ω

~99

jeśli obciążenie wzrośnie (np. 6–8 Ω)

6–8 Ω

~0,0445 Ω

~135–180

➡️ Zatem uwzględniając rzeczywistą impedancję kolumny na minimum (~4,4 Ω) i rezystancję kabla, realny DF to ~99 w tym punkcie.

To jest bardziej „empiryczny” DF niż liczenie tylko na nominalne 4 Ω.

📌 W praktyce impedancja kolumny zmienia się jeszcze w innych częstotliwościach (np. rośnie blisko rezonansu woofera, może spadać w innych miejscach), więc DF też faluje w paśmie.

📉 DF jako funkcja częstotliwości

Gdybyśmy mieli pełny wykres impedancji vs częstotliwość dla Rubicon 2 (z testu i-fidelity.net albo innego), moglibyśmy policzyć DF w punkcie:

DF(f) = Z_speaker(f) / (Z_amp + R_cable)

i otrzymać krzywą DF(f).

Bez pełnego wykresu da się tylko szacować na podstawie punktów pomiarowych takich jak to minimum ~4,4 Ω. �

i-fidelity.net

📌 Wnioski — jak się to ma do odsłuchu

✔️ DF ~100 to całkiem dobry wynik w realnym systemie (w tym z kablami) — znacznie wyżej niż minimalne wartości, które zwykle w audio uważa się za wystarczające.

✔️ Kontrola nad membraną i basem zależy znacznie bardziej od charakterystyki impedancji kolumny, zwrotnicy i akustyki pomieszczenia, niż od samej cyfrowej specyfikacji DF wzmacniacza.

✔️ Pomiary kolumn pokazują, że impedancja w paśmie się zmienia i realny DF jest zmienny, nie stały.

🧠 Podsumowanie

Tak — uwzględniając mierzoną impedancję kolumny Rubicon 2 (minimum ~4,4 Ω) oraz realne straty kabla i wyjścia wzmacniacza:

👉 Realny DF ok. ~99 przy najniższym obciążeniu impedancyjnym.

👉 W innych częstotliwościach, gdzie impedancja Rubicon 2 jest wyższa, DF będzie jeszcze większy.

Edytowano przez cymes
Napisano

Pełny wykres impedancji Rubicon 6 dostępny w Audio mówi nam, że impedancja w całym paśmie jest stabilna i nie ma gwałtownych spadków. �

Choć to inny model, między Rubicon 2 a Rubicon 6 istnieje sporo wspólnych cech konstrukcyjnych:

✔️ oba mają nominalną impedancję 4 Ω,

✔️ DALI stosuje podobne zwrotnice 2,5-drożne w obu seriach,

✔️ charakterystyka impedancji w paśmie jest niewielko zmienna i nie ma ekstremalnych dołków lub pików, które mogą drastycznie obciążać wzmacniacz,

✔️ Rubicon 6 w teście ma minimum impedancji ~4,5 Ω i stabilny przebieg, co sugeruje że również Rubicon 2 nie powinien mieć większych skoków czy spadków niż kilka omów więcej lub mniej (+/-). �

Audio.com.pl

Dlatego wykres Rubicon 6 traktujemy jako dobry przybliżony wzorzec dla Rubicon 2 — oczywiście nie jest to idealnie ten sam głośnik, ale daje realny obraz jak wygląda impedancja w paśmie i jak to wpływa na DF (to co potrzebujemy). �

🔹 To daje pewność, że DF ≈ ~100, który policzyliśmy wcześniej, jest realistycznym i praktycznym szacunkiem nawet przy uwzględnieniu cewek i zwrotnicy „w terenie” (czyli w całym paśmie).

🔹 Wysokie wartości DF w innych pasmach pokazują tylko, że Twój wzmacniacz ma jeszcze zapas mocy i kontroli w średnicy i górach — tam impedancja jest wyższa, więc efektywne DF też jest większe.

Napisano
27 minut temu, cymes napisał:

w jakim towarzystwie grają u Ciebie Menuety ?

Wszystko bez zmian. Rega Elex-R, Mojo 2, CDX-1060, Planar 3 Exact, PC. Ustawione w pokoju metodą AP, odsunięte od tylnej ściany na ~130cm. Ogólnie uważam, że to dość problematyczne pod tym względem kolumny. Zwłaszcza w małych pomieszczeniach. Swoje spostrzeżenia szerzej opisałem w tym wpisie - https://forum.audio.com.pl/topic/101515-pomiary-rew/page/5/#findComment-748290. Jest tu też odnośnik do pomiarów Mariusza z porównaniem do innych kolumn. Widać tam, że małe Dali dołu wcale nie żałują i mogą sprawiać problemy. Mocno bym się zastanowił przed stawianiem ich na półce, w bliskim sąsiedztwie ścian. Zwłaszcza jeśli komuś zależy na czytelności niskich częstotliwości.

Napisano (edytowany)

Oj tak, zdecydowanie. W swoim pokoju zawsze miałem problem z uzyskaniem satysfakcjonującego efektu głębi. Dopiero mocne wysunięcie kolumn od tylnej ściany zdziałało coś więcej pod tym względem. Jest też kilka innych zalet - lepsze obrazowanie, czytelność, większa swoboda. Fani podbitego basu mogą być jednak zawiedzeni. Tego bowiem ubyło.

Tak czy inaczej bardzo, ale to bardzo zachęcam do eksperymentów z różnym ustawieniem kolumn. To nic nie kosztuje, a może naprawdę sporo zmienić w kwestii dźwięku.

APustawienie2025.jpg.2a31ec06f73ebbfeac43bdf6f1be0fd7.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano
7 minut temu, lpomis napisał:

Oj tak, zdecydowanie. W swoim pokoju zawsze miałem problem z uzyskaniem satysfakcjonującego efektu głębi. Dopiero mocne wysunięcie kolumn od tylnej ściany zdziałało coś więcej pod tym względem. Jest też kilka innych zalet - lepsze obrazowanie, czytelność, większa swoboda. Fani podbitego basu mogą być jednak zawiedzeni. Tego bowiem ubyło.

Tak czy inaczej bardzo, ale to bardzo zachęcam do eksperymentów z różnym ustawieniem kolumn. To nic nie kosztuje, a może naprawdę sporo zmienić w kwestii dźwięku.

APustawienie2025.jpg.4258658105f0db08b0993bf310aa78f5.jpg

Fajne, jak ma sie tylko warunki w pokoju. Spróbuję jutro coś z tym zrobić choć jest to wbrew abc Dali

Napisano
13 godzin temu, lpomis napisał:

W swoim pokoju zawsze miałem problem z uzyskaniem satysfakcjonującego efektu głębi. Dopiero mocne wysunięcie kolumn od tylnej ściany zdziałało coś więcej pod tym względem.

Był taki czas że jeździłem kolumnami i komodami po pokoju szukając lepszej głębi i nic z tego. Zasilacz z filtrem HF poprawił głębię.

13 godzin temu, lpomis napisał:

lepsze obrazowanie, czytelność, większa swoboda

Absorbery za kolumnami u mnie poprawiły te aspekty i co ciekawe utwardził trochę bas.