Kraft Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia (edytowany) 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Nie jestem na tyle specjalistą by móc jednoznacznie określić co sprawia , że z ciepłego dźwięku starych Yamah zrobili dźwięk techniczny. A nie to, że stare model nie trzymają już fabrycznych parametrów i dlatego grają inaczej niż nowe? Edytowano 4 stycznia przez Kraft 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 1 minutę temu, Kraft napisał: A nie to, że stare model nie trzymają już fabrycznych parametrów i dlatego grają inaczej niż nowe? Jarek , a nie masz Ty przypadkiem czegoś do roboty ? W Meridianie mam Philips TDA1305T cokolwiek to znaczy , ale brzmi mniej ciepło. Widocznie jeszcze trzyma parametry 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 10 godzin temu, cymes napisał: @tomek4446 z Yamahą nie jest tak że modele "setne" grają inną sygnaturą niż "tysięczne" ? Tak właśnie jest Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 17 minut temu, Mprezi napisał: Tak właśnie jest Nie wiem ale wierzę na słowo. Tak jak już pisałem, nowe Yamahy słuchałem na AVS. Nie jest to odsłuch w żaden sposób miarodajny. 2 godziny temu, pairtick napisał: BurrBrown, podobnie jak w NP-S303 Czyli poszli w gotowe rozwiązania. Przestali robić swoje kości. Zawsze to taniej. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Nie jestem na tyle specjalistą by móc jednoznacznie określić co sprawia , że z ciepłego dźwięku starych Yamah zrobili dźwięk techniczny. Tomek, też Ci nie powiem. Trzymam się starego Wolfsona WM8741 w Arcam rDAC - ponieważ, akurat takie brzmienie lubię 😇 Odzyskałem przyjemność słuchania, jak za dawnych lat. W mojej konfiguracji nie ma miejsca na zmiany - bez względu na to, jak akurat zabrzmi muzyka z różnych źródeł. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 2 minuty temu, pairtick napisał: W mojej konfiguracji nie ma miejsca na zmiany - bez względu na to, jak akurat zabrzmi muzyka z różnych źródeł. Jak tylko skończę walkę z subem , też tak powiem. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Czyli poszli w gotowe rozwiązania. Przestali robić swoje kości. Zawsze to taniej. Jakoś wszyscy poszli w to techniczne brzmienie Sabre i ocieplanie przy pomocy kabelków 😁 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Jak tylko skończę walkę z subem , też tak powiem. Licz koszty. Nie tylko sprzętu, ale i czasu. Wszak Linux też jest darmowy 😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 stycznia Napisano 4 stycznia 29 minut temu, pairtick napisał: Wszak Linux też jest darmowy wiem mam Malinę i pamiętam jak wgrywałem oprogramowanie , robiłem poprawki w sofcie .... Fajna zabawa. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 6 lutego Napisano 6 lutego Nowy właściciel moich byłych Epicon 2 , wystawił już na sprzedaż https://www.olx.pl/d/oferta/dali-epicon2-w-kolorze-maccasar-kolumny-stan-idealny-CID99-ID19fzdn.html Odpisz, cytując
cymes Napisano 6 lutego Napisano 6 lutego (edytowany) 33 minuty temu, maciek72 napisał: Epicon 2 , wystawił już na sprzedaż To co z nimi nie tak ? I co przeszedł na Rubicon. Edytowano 6 lutego przez cymes Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 6 lutego Napisano 6 lutego Z tego , co pamiętam , to ma chyba 50m2 ( a może i więcej ) otwartej przestrzeni. Wcześniej miał Rubikon 5 lub 6 Szkoda , że nie mam kasy Odpisz, cytując
cymes Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego 17 godzin temu, maciek72 napisał: Kupił Epikore 3 Wprosisz się na herbatę 😋 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego Jak wygram w Totka , to pojadę po ,,moje,, Epicon 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Napiszę coś, choć sam za bardzo nie wierzyłem i byłem bardzo sceptyczny ale co szkodzi po prostu sprawdzić. Jak już pisałem gdzieś w innym wątku mam do moich Rubikonów standy na zamówienie. Wrzucam poglądowe foto, żeby byc lepiej zrozumianym w dalszej części: Tak wygląda górna półka. Jak widać ma m.in. dwa zestawy otworów (to te małe 😉) pod kolce na których ustawia się kolumny - skrajnie (tam gdzie sterczy gwintownica) i bardziej centralnie. Porównuję od dwóch dni brzmienie kolumn w dwóch ustawieniach - skrajnie na ostrych kolcach oraz centralnie na płaskich bolcach. Cały zabieg wkręcenia i wykręcania to pół minuty. Oba zestawy były załączone do standów. Różnica slyszalna i dość oczywista. Ale są plusy dodatnie i ujemne 😄, jak to w życiu .... Ustawienie na skraju-ostre kolce: to pełna skala wybrzmień, alikwoty iskrzą, wszystko brzmi bogato, dźwięk aż "klei" się do uszu. Ustawienie do środka-płaskie bolce: to slyszalna poprawa basu, który nagle się koncentruje, dopiero teraz słychać, że w niektórych nagraniach robił się lekko gumowy. Teraz idealny. Ale jest cena. Giną alikwoty, brzmienie ogólnie staje się bardziej sterylne, mniej realistyczne, za to ultra czyste. Zależnie od gatunku, a nawet plyty podoba się raz jedno, raz drugie ustawienie. Nie piszę, które lepsze, bo to właśnie zależy. Zwracam jedynie uwagę, że to słychać. Przynajmniej na tych kolumnach. Dlatego piszę w wątku o Rubikonach. Jeśli ktoś ma możliwość niech sam sprawdzi jak taki detal wpływa na brzmienie! 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 24 minuty temu, BlaBla napisał: Zwracam jedynie uwagę, że to słychać. Przynajmniej na tych kolumnach. Dlatego piszę w wątku o Rubikonach. Jeśli ktoś ma możliwość niech sam sprawdzi jak taki detal wpływa na brzmienie! Tak, tylko kolce to pod monitory nie jest dobrym wyborem. Może na dole przy podłodze, ale do kolumn niekoniecznie, jak sam opisałeś jest coś za coś. Myślę, że powinieneś w miejsce kolców spróbować jakieś izolatory typu IsoAcoustic, Finite Elemente, Vibrapody. Ewentualnie Monacor HF 30 u mnie pod ProAcami się sprawdziły, przyklejone na brzegach do półki standu i postawione na to głośniki. Uprzedzam pytania 11kg głośniki trzeba by się postarać, żeby zrzucić ze standu. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dzieki. Sprawdzę na pewno. Teraz gram na "płasko" i w przypadku takiej złożonej muzyki mocno też elektronicznej typu Chick Corea czy Soft Machine bardziej mi to leży. W symfonice, muzyce kameralnej, jazzie - bardziej tamto, czyli subtelność okupiona odrobiną niedoskonałości. Głównie chodziło mi o zwrócenie uwagi na to, że temat istnieje. Podczas gdy ludziska męczą kwestie sprzętu, kabli, kolumn, nie mając w ogóle akustyki ogarniętej. Ale rozumiem, sam to samo robiłem skutkiem czego, zniechęcony, na lata zamknąłem temat audio w słuchawkach 😁 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 9 minut temu, BlaBla napisał: Teraz gram na "płasko" i w przypadku takiej złożonej muzyki mocno też elektronicznej typu Chick Corea czy Soft Machine bardziej mi to leży. Zatem Monacory powinny się sprawdzić, to twarda guma, nie zadziała jak filc, czy miękka gumowa podkładka. IsoAcoustic już trzeba by dobrać do wagi kolumny, więc pewno Orea Graphite, albo Orea Bronze. Vibrapody też trzeba dobierać ich twardość do wagi głośnika. Monacory są tanie, chyba na allegro też są dostępne. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Recommended Posts