Skocz do zawartości

Audio do garażu na Bluetooth

yayayaya

Recommended Posts

Siemanko. 

Wpadł mi fajny pomysł. Mam duży garaż gdzie łącząc część piwnica plus schowek jest około 100 m. 

Z pomieszczenia korzystam bardzo regularnie bo mam tu i siłownię i hobbystyczne studio daillingowe. 

Często słucham jakieś podcasty albo muzyki. Jak robię coś głośniejszego to mam słuchawki na Bluetooth. Jak robię coś cichego to mam głośnik JBL na Bluetooth. 

Ten głośnik zostawia wiele do życzenia. 

Stąd pomysł żeby poskładać jakiś prosty system audio do garażu. I i tu bez oszukiwania nie będzie żadnego szukania sceny ani lokalizacji instrumentów. Nie da się tego audio zamontować w ten sposób żeby to wszędzie dobrze grało. 

Więc moje myśli idą w stronę następującą. Szukam używanych przyzwoitych monitorów z sensownym rozmiarem. Pewnie czegoś znanego z miękkiego równego grania typu tannoy czy wharfedale. 

Zostaje mi kwestia wzmacniacza który będzie jednocześnie miał interfejs Bluetooth do telefonu. 

Budżet raczej niski bo chętnie zmieściłbym się w tysiącu czy 2000 zł za całość. 

Sporo widzę chińszczyzny w cenie bliższej 500 zł cyfrowe z dużą mocą i Bluetooth. 

Ma sens jakieś propozycje przemyślenia? 

Monitory pewnie powiesiłbym do sufitu czy ścian gdzieś w okolicach wanny żeby grały dalej w garaż a sam wzmacniacz albo na półkę albo gdzieś przy wannie bo mam tam prądu dużo

Wiem wiem oryginalnie prawdziwe hi-fi :)

Muzyka? Głównie leci pod trening elektronika. Nie potrzebuję nie wiem jakiego basu i go nie będę miał bo i poziom głośności nie ten i godziny nie te i akustyka garażu co powiem. Widzisz jak jest. 

Co do sugestii gdzie to najlepiej zamontować żeby brzmiało to jestem totalnie otwarty.

17332556993068444631708310326365.jpg

17332557760455528689438838097200.jpg

17332558572732457940733431774237.jpg

17332562633288043528480335529443.jpg

17332562983415447663872839932151.jpg

17332563309331049762931029451289.jpg

Edytowano przez yayayaya

52 minuty temu, yayayaya napisał:

Siemanko. 

Wpadł mi fajny pomysł. Mam duży garaż gdzie łącząc część piwnica plus schowek jest około 100 m. 

Z pomieszczenia korzystam bardzo regularnie bo mam tu i siłownię i hobbystyczne studio daillingowe. 

Jeżeli korzystasz regularnie czyli siłownia i ( dailing) pewnie miałeś na myśli detailing aut! 

To w jak najbliższym miejscu tych czynności ja bym rozstawił sprzęt audio. 100m² to duuużo miejsca budżet 2k chyba troszkę za mały? 

Posiadasz zestaw audio w swoim domu/mieszkaniu jeżeli tak to jaki?

10 godzin temu, stach_s napisał:

Witaj kolego,

Zastanawiam się czy ty robisz se z nas bekę, czy raczej z samego siebie??? 

Prezentujesz nam tu hektary z dwoma fajnymi brykami, a budżet na nagłośnienie tego hangaru określasz na max 2 tysiaki :D

No nie licz raczej na zrozumienie... 

Nie ma za bardzo jak sensownie rozstawić dużego sprzętu i nie będzie też głośno grane, również ze wzgl na akustykę.

Nie ma co inwestować i bazowe HiFi styknie. Graty używane. Dobry sprzęt się tu nie rozpędzi.

Budżet jest elastyczny o ile to ma sens.

9 godzin temu, RLC2 napisał:

Jeżeli korzystasz regularnie czyli siłownia i ( dailing) pewnie miałeś na myśli detailing aut! 

To w jak najbliższym miejscu tych czynności ja bym rozstawił sprzęt audio. 100m² to duuużo miejsca budżet 2k chyba troszkę za mały? 

Posiadasz zestaw audio w swoim domu/mieszkaniu jeżeli tak to jaki?

Siłownia i tak detailing ale swoje auta hobby nie fabryka.

Właśnie myślę jak to zainstalować.

Piętro wyżej jest prawdziwe granie. Rotel 1592 plus Martin Logan 60xti i akcesoria.

9 godzin temu, maciek72 napisał:

Moje Mission 704 będą się tam czuły jak ryba w wodzie:)

IMG_20221204_113241.jpg.27088e2f28148f06f64c3d75266ddc02.jpgIMG_20221204_113146.jpg.d1520df8b526fdc862f063cc25fc5b96.jpgIMG_20221204_113635.jpg.b8602ca9e0deeae6467f34c907016e80.jpg

Nie bardzo widzę miejsce na podłogowki ale myślę ;)

Co do przyjemności ze słuchania i skąd przychodzę. Do tej pory "mam" wharfedale diamond 9.1 ze starym wzmakiem duala. Kupiłem to z 20 lat temu. Gra to przyjemnie choć z oczywistymi ograniczeniami natomiast barwa wokal super. Mam i nie mam bo 10 lat temu postawiłem to u teściowej i nie będę jej zabierał. To zestaw wart w porywach tysiaka ;)

Mam też w aucie harmana i gra trochę za ostro ale może kwestia czasu bo to nowy samochód.

Nie składamy świątyni audio do kontemplacji bo miejsce nie pozwoli osiągnąć za wiele

Edytowano przez yayayaya

1 godzinę temu, yayayaya napisał:

Piętro wyżej jest prawdziwe granie. Rotel 1592 plus Martin Logan 60xti i akcesoria.

Dlaczego pytam a sprzęt audio w domu teraz widzę że jednak miałem rację 😉 Masz fajny zestaw i wiesz jak brzmi muzyka w dobrym wykonaniu.  

Sam piszesz żeby nie szukać jakości w tym garażu więc...

@Piotr Sonido zaproponował sensowne rozwiązanie JBL PARTY BOX powinno się sprawdzić. 

Osobiście używam taki wynalazek jak jedziemy z rodzinką na Mazury. Wystarczy telefon i muzyka leci cała wieś tańczy z nami 😁😉

Edytowano przez RLC2

Szacunek za Gulie. Piękne auto.

Ja mam głośnik JBL extreme 3. Kupiłem kiedyś żonie na prezent ;). I używam go jak robię coś w garażu czy w ogrodzie. Na takie potrzeby wystarcza. 

Ale że to JBL to mocno wali basem więc w takim garażu moze dawać pogłos. Ale takiej powierzchni nie nagłosnisz jak mieszkania.

Sorry za brak wołania ale nie chcę cytować całej ściany.

JBL party bym musiał posłuchać bo wygląda jak subwoofer na dwór i boję się że to pod takie granie było wymyślone.

Extreme znowu to taki bumboxik :)

Rozwiązanie wygodne faktycznie bo wezmę gdzie chce postawie. Mogę schować. Nie trzeba wiercić.

Z drugiej strony patrząc na olx wafle 9.1 600pln. Jade 2 pewnie realnie 1600... Jakiś potencjał. Zawsze można dostawić aktywnego suba;) 

To nawet jade z wzmakiem chińczyk to okolice 5k.

Ale nie mam pojęcia jak te wzmaczki grają i czy to nie totalna tandeta na poziomie bumboxa za 100pln

Daliście mi do myślenia.

Julia mija miłość długo czekałem żeby móc wybrać relatywnie niepraktyczne auto