Skocz do zawartości

Praktycznie całe stereo mcintosh, fyne , klipsch, rotel, nad ?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
44 minuty temu, Webster.brd napisał:

jakość z winyla bedzie generalnie gorsza niż z cd.

Pod warunkiem dobrego mastering CD, co niestety jest obecnie dość rzadkie (pomijając wytwórnie audiofilskie)  Kupuję sporo nowo wydawanych kompaktów bluesowych i jak porównuję ich DR z wydaniami na winylu, to aż mnie coś w środku ściska z goryczy, że jako nabywca jestem tak podle traktowany przez firmy fonograficzne. Ależ zazdroszczę wtedy posiadaczom gramofonów! :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Dnia 11.09.2025 o 12:22, Webster.brd napisał:

Pod jakim względem ten cd od rotela zjadł dmp? 

Ja generalnie polecam gramofony jako źródło, ale w tych chodzi głównie o klimat, bo jakość z winyla bedzie generalnie gorsza niż z cd.

grał bardziej "do przodu" nie bylo to takie granie pod "kocem" żywiej chciało to po prostu grać :) jak przełączałem na dmp to tak jakby dżwiek sie cofał za kolumny 

Myśle właśnie że chyba gramofon jako źródło bedzię super pomysłem :) chciałbym pierwsze jakiś mały odsłuch zrobić :)

Dnia 11.09.2025 o 13:06, Rafał S napisał:

Pod warunkiem dobrego mastering CD, co niestety jest obecnie dość rzadkie (pomijając wytwórnie audiofilskie)  Kupuję sporo nowo wydawanych kompaktów bluesowych i jak porównuję ich DR z wydaniami na winylu, to aż mnie coś w środku ściska z goryczy, że jako nabywca jestem tak podle traktowany przez firmy fonograficzne. Ależ zazdroszczę wtedy posiadaczom gramofonów! :) 

czyli mówisz żeby generalnie isc w gramofon ? 

Napisano
7 minut temu, nietoperz420 napisał:

czyli mówisz żeby generalnie isc w gramofon ? 

Tu z kolei ludzie narzekają czasem na jakość nowych tłoczeń. Sam nie mam gramofonu, bo za daleko już zaszedłem z CD (blisko 4 tys.), żeby przechodzić teraz na inne źródło. Ale podoba mi się dźwięk z winyli, jak czasem posłucham u kolegów. :)

Z drugiej strony, jeśli ktoś kupuje używane stare wydania, albo płyty z lepszych wytwórni (typu ECM), to sensowny odtwarzacz CD (lub sam transport) wyjdzie chyba taniej niż gramofon. 

No i dochodzi kwestia wyboru stylu odsłuchów: rytuał, celebracja i klimat(winyle), względna wygoda obsługi z zachowaniem fizycznego nośnika i okładki / książeczki (CD) lub pełna wygoda i szeroki wybór w przypadku streamingu lub zakupu plików. Dźwięk nie jest jedynym kryterium. :) 

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Tu z kolei ludzie narzekają czasem na jakość nowych tłoczeń. Sam nie mam gramofonu, bo za daleko już zaszedłem z CD (blisko 4 tys.), żeby przechodzić teraz na inne źródło. Ale podoba mi się dźwięk z winyli, jak czasem posłucham u kolegów. :)

Z drugiej strony, jeśli ktoś kupuje używane stare wydania, albo płyty z lepszych wytwórni (typu ECM), to sensowny odtwarzacz CD (lub sam transport) wyjdzie chyba taniej niż gramofon. 

No i dochodzi kwestia wyboru stylu odsłuchów: rytuał, celebracja i klimat(winyle), względna wygoda obsługi z zachowaniem fizycznego nośnika i okładki / książeczki (CD) lub pełna wygoda i szeroki wybór w przypadku streamingu lub zakupu plików. Dźwięk nie jest jedynym kryterium. :) 

bardzo dziękuje za odpowiedź :D ja nie mam żadnej kolekcji ani cd ani vinyli mam po pare sztuk tego i tego , i obcowanie z vinylami jest napewno lepsze :D okładki duże itp 

Napisano

Ja kompletując sprzęt, kupiłem odtwarzacz cd, bo wlasnie miałem małą kolekcję płyt i chciałem mieć możliwość ich odsłuchu, potem dostałem w prezencie gramofon, a koniec końców i tak 95 procent czasu słucham ze streamingu. Ale jakbym miał wybierać miedzy cd a winylem, chyba wybrałbym gramofon.