Skocz do zawartości

Wybór "jasnych" głośników do Loxjie A40/Aiyima

Morfe

Recommended Posts

Witam

Obecnie posiadam zestaw Loxjie A30 + Elac Debut 5.2. Małe pomieszczenie (salon 11 m z otwartym aneksem kuchennym).

Z zestawu jestem zadowolony jednak chciałbym kupić inaczej grający zestaw (obecny trafi do pokoju na poddasze). Chciałbym by nowe głośniki były trochę bardziej "jaśniejsze" jeśli chodzi o całość, może z bardziej wyeksponowanymi wysokimi tonami i może ciut lepszym basem. Jakby grały bardziej przestrzennie, szerzej to już w ogóle oh ah....

Nowy nabytek będzie grał z Loxjie A40 lub Aiyima Decoder Amlifier (jestem dopiero na etapie wyboru/zakupu). Raczej taki sprzęt wchodzi w rachubę ze względu na wielkość i funkcjonalność. Muzyka różna: pop, rock, disco, zarówno puszczana z kompa, jak i BT (wybieram coś z aptx) oraz TV (Eska).

Po weryfikacji opinii itp, itd wybór kolumn ograniczyłem do:

- Polk ES 15/20

- Polk S15/20 

- Heco Aurora 300 

Szukam sprzętu w budżecie do 1500 zł.  Biorę pod uwagę również używki.

Czy coś jeszcze warto wziąć pod uwagę, inne modele ? Czy ogólnie dobrze dopieram i mój plan ma sens ?

Oczywiście jeśli będę miał okazję żeby posłuchać wybrane modele to wybiorę się na odsłuch ale jazda do salonach i szukanie konkretnych modeli trochę mnie zniechęca.

Z góry dzięki za wskazówki.

1 minutę temu, Tomasz S. napisał:

a nie wolałbyś zapolować na Wiim Amp z OLX ? Cena będzie podobna a funkcjonalność bardzo dobra ( wyłączając USB jeżeli tak korzystasz z komputerem )

Polk Audio z serii ES moim zdaniem będą w punkt. Chyba 15 już wystarczą.

Patrzyłem oczywiście na Wiim AMP oraz na Argon SA1 jednak jakoś sobie ubzdurałem w głowie, że muszę mieć większy zapas mocy na kanał (jakaś pozostałość przy projektowaniu nagłośnienia car audio). Mimo, że nie słucham głośno i na fulla to nie chcę by głośniki lub wzmacniacz się męczyły. Realnie (przeglądając testy) A40 ciągnie ponad 100 W/kanał przy 4 Ohm a Aiyima jeszcze więcej. Wiim oraz Argon są dużo słabsze choć nie mówię że nie dadzą rady. Tak czy inaczej jak Wiim czy Argon to mało popularny sprzęt (podobnie jak A40) więc jak znudzi mi się polowanie na używki to kupię Aiyimę bo cena jest dla mnie w porządku to tego co oferuje i co pokazują testy.

Tak czy inaczej dzięki za radę.

P.S jeszcze czytam dobre opinie i testy o QA3020i /3030i. więc wybór spory.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za propozycje. Mimo planów (jak to w życiu bywa) kupiłem jednak coś innego - Polk R200. Trafiła mi się dobra cena za prawie nowe kolumny i zaryzykowałem :) 

Potestuję i zobaczę czy mi podejdą. W razie czego sprzedam i wrócę do starych planów.

Temat uważam za zamknięty i sam trzymam za siebie kciuki :) 

21 godzin temu, Morfe napisał:

Jeszcze raz dzięki wszystkim za propozycje. Mimo planów (jak to w życiu bywa) kupiłem jednak coś innego - Polk R200. Trafiła mi się dobra cena za prawie nowe kolumny i zaryzykowałem :) 

Potestuję i zobaczę czy mi podejdą. W razie czego sprzedam i wrócę do starych planów.

Temat uważam za zamknięty i sam trzymam za siebie kciuki :) 

iBood?

Killer cena! Wszystkie używane z Polski się umywają.