asd asd Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dzień dobry, mam na imię Joanna, forum czytam od dłuższego czasu - w końcu przyszedł czas zabrać głos. Szukam wzmacniacza + kolumn podstawkowych w budżecie 3000 za całość. Jest to raczej górna granica. Posiadam gramofon reloop turn 3 z wkładką ortofon 2m blue - ma on wbudowany przedwzmacniacz i do tej pory 'grał' razem z Edifier R1700BTs. Słucham głównie muzyki z lat 80: Def Leppard, Journey, Kim Wilde, Bonnie Tyler, Tina Turner, Cyndi Lauper, Michael Jackson - można powiedzieć szeroko pojęty pop/rock. Muzyki słucham dużo, długo, głośno i codziennie (praca w domu). kluczowe jest dla mnie żeby dźwięki nie męczyły moich uszu. Lubie jak jest przestrzeń oraz odpowiednio wyeksponowane niskie tony. Czy to jest możliwe w tym budżecie i kolumnach podstawkowych? Wolę stonowane wysokie tony i średnią ekspozycje detali. Testowałam kef q350 oraz Elac UB52. Słyszałam w nich duży kontrast. Te pierwsze miały lepszy bas i były bardziej ciepłe. W Elac brakowało basu ale średnie tony grały lepiej, zbyt jasne jak dla mnie. kef q350 ogólnie mi odpowiadają jednak czy w budżecie znajdę wzmacniacz który je napędzi? Czytałam o budżetowych wzmacniaczach klasy d. A może są inne kolumny które pasują do charakterystyki którą podałam? Będę wdzięczna za pomoc i wskazówki. J. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Cześć, czy gramofon to jedyne źródło czy będą też inne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asd asd Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Gramofon jest na pewno głównym źródłem. Jeśli wzmacniacz miałby możliwość sparowania BT to będzie to atut (raz na jakiś czas zdarza mi się słuchać czegoś czego niemam na winylu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Wiem,że lekko ponad budżet ( około 3300 ) ale nowy sprzęt jak da się dostać to na przykład Audiolab 6000a + Polk Audio ES20. Moim zdaniem to może dać dźwięk za razem nie męczący jak i trochę ekscytujący. Poniżej wklejam linki do Amazon , gdzie możesz bez kosztów zwrócić sprzęt, jeżeli by nie podpasował. Niedrogie wzmacniacze w klasie D to też spoko opcja , ale tam zwykle trzeba iść na jakieś kompromisy typu,że jest tylko jedno wejście , brak pilota lub słaba jego jakość lub po prostu,że taki wzmacniacz nie cieszy oka. POLK AUDIO Signature Elite ES20 głośniki do regału na książki, głośników stereo, głośników Hi-Fi, certyfikat Hi-Res, kompatybilne z Dolby Atmos i DTS: X (para 2 szt.) - czarne https://amzn.eu/d/3q9SSjo Wzmacniacz Hi-FI Audiolab 6000A Czarny https://amzn.eu/d/4ZcXBMp AIYIMA A80 Wzmacniacz mocy DAC TPA3255D2 Stereo HiFi 2.0 Kanał klasy D wzmacniacz Bluetooth 300Wx2 deoder ESS9038Q2M z PC-USB Koncentryczny optyczny TRS Wejście RCA https://amzn.eu/d/8KSFlHN Nie napisałaś nic o pomieszaniu i ustawieniu gdzie to ma grać. Edytowano 2 godziny temu przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asd asd Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Dziękuję. Zapomniałam napisać, że poważnie rozważam też Elac - Debut Reference B6 (DBR62). Słyszałam je u znajomej i zrobiły na mnie duże wrażenie. Pomieszczenie to pokój 18m prostokątny. Sprzęt stoi na dłuższej ścianie (w centralnym punkcie - na przeciwko sofy). Pokój dość zagracony - dużo książek, kwiatów itd. Te wzmacniacze nic mi niestety nie mówią - poczytam o nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu DBR62 są Super. To fajne równe kolumny, które wydaje mi się ,że na polskim rynku są niedocenione bo wszystko robią dobrze a nic się nie wybija. Miło posłuchać,że ktoś je docenia bo to znaczy,że mamy podobny gust. Audiolab 6000a z moich propozycji to taki " złoty standard ". Wzmacniacz znany na rynku od lat jako idealne wejście w świat audio. To tradycyjne skonstruowana klasa A/B , która dostarcza więcej niż obiecuje, ma pełno wejść.Jest dobrze wyposażony, fajnie wykonany, uznanej marki, a sam pilot jest wykonany z metalu. Ma wejścia cyfrowe, może pracować jako Integra, pre lub końcówka. Napisano o nim chyba wszystko i jest pełno recenzji w necie. To taki współczesny klasyk. Cześć osób morze narzekać na samą ilość mocy, ale przy takim pomieszczeniu i w miarę sprawnych kolumnach niczego nie powinno zabraknąć. Ponieważ jest już długo na rynku, jego ceny spadły znacznie. Druga propozycja to zupełna nowość. Malutki chiński wzmacniacz w klasie D, oparty o chip Texas Instrument TPA3255 z zastosowanym PFFB, to co go wyróżnia to wejścia cyfrowe, pilot, ekran i zasilacz ( zewnętrzny) w technologii GAN. Nie oczekuj tam tradycji, super materiałów, wykonania czy fajnego pilota. To opcja budżetowa , która jednak jeżeli chodzi o samą moc może zaskoczyć. Spytałem właśnie dlatego o to czy korzystasz z innych źródeł i ile wejść potrzebujesz. Zdecydowanie najwięcej będzie zależało od kolumn i akustyki, więc najpierw wybierz kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts