maciek72 Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia (edytowany) DTS jest znacznie lepszej jakości niż Dolby Dlatego Auro 3D jest w ,,stajni,, DTS . Atmos siedzi w ,,stajni,, Dolby Atmos w linii frontów Może jak nie chcesz pruć sufitu , szukaj amplituner z Auro 3D i puszczaj Atmos przez Auromatic . Dodatkowe 2 głośniki montujesz nad dolnymi sourand Tak , to wygląda u mnie. Mam Atmos 9.2.6 i Auro 3D 13.2 na Denon 8500 ( wszystko na sprzedaż ) Edytowano 4 stycznia przez maciek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldemar Nowak Napisano 4 stycznia Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 3 godziny temu, maciek72 napisał: DTS jest znacznie lepszej jakości niż Dolby Dlatego Auro 3D jest w ,,stajni,, DTS . Atmos siedzi w ,,stajni,, Dolby Atmos w linii frontów Może jak nie chcesz pruć sufitu , szukaj amplituner z Auro 3D i puszczaj Atmos przez Auromatic . Dodatkowe 2 głośniki montujesz nad dolnymi sourand Tak , to wygląda u mnie. Mam Atmos 9.2.6 i Auro 3D 13.2 na Denon 8500 ( wszystko na sprzedaż ) No nieźle nagłośniona salka 🤩 A powiedz mi co to za głośniki w suficie? W sensie marka? Bo one wszystkie robią za Atmos, tak? Mnie w sumie wystarczyly by 2 nad kanapą, ale pytanie czy jest sens wydawać hajs na jakieś drogie czy nie? Skoro to są tylko efektowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia Wszystkie takie same , Tannoy Hts 101 xp . Zrobiłem obudowy 1:1 z orientalnymi . Maskownice kupiłem na Alli.. Zamiarem było jednakowe pasmo dla wszystkich takich samych monitorów . Razem 21 sztuk w tym 7 w suficie . 6 dla Atmos i 1 dla Auro 3D - VOG Zapraszam Mam takie na sprzedaż 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 17:32 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:32 (edytowany) Dnia 4.01.2025 o 12:48, Waldemar Nowak napisał: No tak, to już wiem - kwestia przesunięcia tych głośników zatem nad głowę słuchacza, zastanawiam się tylko jaki rozstaw. Rozstaw frontów tak zaleca Dolby. Dnia 4.01.2025 o 12:48, Waldemar Nowak napisał: A tak w ogóle ten cały atmos pomijając już to, że jest to dźwięk 3d, to jakościowo dużo słabiej niż DTS es. Miałem kilka filmów nagranych w obu ścieżkach dźwiękowych i zdecydowanie bardziej przejrzysta scena, bardziej dynamiczna jest przy DTS ES niż przy Dolby. Takie moje odczucia. DTS ma teraz Auro czy X jako konkurenta dla Atmos. Edytowano Czwartek o 17:34 przez Piotr Sonido 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldemar Nowak Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Hej, dzięki za udział w dyskusji wszystkim. Powiedzcie mi jeszcze, żeby doprecyzować: 1. Czy jedna para głosników w suficie starczy do tego by usłyszeć prawdziwego Atmosa? 2. Roztawienie tak jak frontowe a jak daleko od słuchacza? W sensie w linii bezpośrednio nad nim czy powiedzmy 100cm bliżej w kierunku TV ? Jakie najlepsze umiejscowienie zakładając, że raczej zostanę przy jednej parze sufitowych? 3. Czy te głośniki co mam czyli Dali Alteco C1 nadadzą się, czy jednak je sprzedać i lepiej poszukać innych? Będzie pewnie wyzwaniete Alteco tak zainstalować, żeby oś membran była skierowana w stronę słuchacza 4. Temat ARC vs eARC. Mój Denon AVR-X1400H ma ARC. I teraz pytanie czy filmy ze streamu (netflix,Max itp) będą ładnie grały dźwiękiem z sufitu? Będzie to prawdziwy Atmos czy jakiś skompresowany do DD+ ? Czy jest różnica mocno słyszalna zakładając , że spełnię warunki dobrego rozmieszczenia sufitowych głośników? Czy zbierać na model Denona AVC-X3800, który ma już eARC i obsługuje większą ilość kanałów, czyli np dwie pary sufitowych do Atmosa ? Dziękuję za cierpliwość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 17 minut temu, Waldemar Nowak napisał: 1. Czy jedna para głosników w suficie starczy do tego by usłyszeć prawdziwego Atmosa? Wystarczy zeby amplituner uruchomił dekoder. Jeżeli obiekty maja się poruszać "po suficie" nie tylko lewo prawo ale też przód tyl to nie. 17 minut temu, Waldemar Nowak napisał: 2. Roztawienie tak jak frontowe a jak daleko od słuchacza? W sensie w linii bezpośrednio nad nim czy powiedzmy 100cm bliżej w kierunku TV ? Jakie najlepsze umiejscowienie zakładając, że raczej zostanę przy jednej parze sufitowych? Tuż przez Tobą. W standardowym mieszkaniu przyjmij ze gdzieś na wysokości kolan. 4. ARC albo eARC nie ma znaczenia. Jak będziesz miał gęste źródło to po prostu podlacz je do amplitunera. BTW Atmos DD+ to dalej prawdziwy Atmos cokolwiek masz na myśli... Jeżeli zaś rozchodzi się o jakość to glosniki warstwy górnej są moim zdaniem ostatnim punktem na liście wydatków wcześniej trzeba zrobić porządnie warstwę dolna, amplituner i subwoofery. Edytowano 3 godziny temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 28 minut temu, Waldemar Nowak napisał: 1. Czy jedna para głosników w suficie starczy do tego by usłyszeć prawdziwego Atmosa? To układ podstawowy, ale Atmos będzie. Wiadomo, 4, czy 6 to progres, ale nawet tylko dwa wynoszą kino na wyższy poziom w dobrze zrealizowanych filmach. 28 minut temu, Waldemar Nowak napisał: 2. Roztawienie tak jak frontowe a jak daleko od słuchacza? W sensie w linii bezpośrednio nad nim czy powiedzmy 100cm bliżej w kierunku TV ? Jakie najlepsze umiejscowienie zakładając, że raczej zostanę przy jednej parze sufitowych? Rozstaw zbliżony do frontowych kolumn, o ile dobrze te są ustawione. Przyjmij że rozstaw na boki to 0,5-0,7 szerokości pola odsłuchu. Jeśli chodzi o pozycję wzdłużną, to parka powinna być nad Tobą, lekko z przodu. Nominalnie to 80 stopni. 28 minut temu, Waldemar Nowak napisał: 3. Czy te głośniki co mam czyli Dali Alteco C1 nadadzą się, czy jednak je sprzedać i lepiej poszukać innych? Będzie pewnie wyzwaniete Alteco tak zainstalować, żeby oś membran była skierowana w stronę słuchacza Będą ok. Przy dwóch Atmosach masz je niemal bezpośrednio nad uchem, uchylona powierzchnia czołowa jest przydatna w takich przypadkach 28 minut temu, Waldemar Nowak napisał: 4. Temat ARC vs eARC. Mój Denon AVR-X1400H ma ARC. I teraz pytanie czy filmy ze streamu (netflix,Max itp) będą ładnie grały dźwiękiem z sufitu? Będzie to prawdziwy Atmos czy jakiś skompresowany do DD+ ? Czy jest różnica mocno słyszalna zakładając , że spełnię warunki dobrego rozmieszczenia sufitowych głośników? Jeśli masz zamiar używać jako źródło tylko streamy jw. to ARC będzie całkowicie wystarczający. e-ARC jest Ci potrzebne wyłącznie przy bezstratnych źródłach a więc w przypadku podpięcie playera płyt BR bezpośrednio pod TV i wybraniu ścieżek TrueHD lub DTS-MA. Jak by Cię kiedyś naszło na film z płyty, to player podepnij pod wejście ampli i sprawa załatwiona. 28 minut temu, Waldemar Nowak napisał: Czy zbierać na model Denona AVC-X3800, który ma już eARC i obsługuje większą ilość kanałów, czyli np dwie pary sufitowych do Atmosa ? Jak uważasz. Jeśli masz warunki na prawidłowe rozmieszczenie 5.1.4 to czemu nie. Pamiętaj że Atmosy wówczas montujesz w innnym miejscu jak w 5.1.2. Jedna para przed Tobą 45 stopni, druga para za Tobą 45 stopni. To wymusza odsunięcie kanapy od tylnej ściany około 1m. Edytowano 2 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts