Grzegorz Ozimski Napisano Poniedziałek o 13:56 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:56 Hej, Posiadam salon 30m2 i potrzebuję pomocy przy wyborze amplitunera/wzmacniacza/końcówek mocy? Do zestawu, który sobie wymyśliłem. Narazie zakupiłem fronty klipsch R-820F, do tego w przyszłości będę chciał dokupić mniej więcej coś takiego, jak tutaj użytkownik podał. Centralny: Klipsch RP-504C Surround: Klipsch R-51M Subwoofer: Klipsch R-120SW Użytkowanie sprzętu będzie 65% Filmy , 35% muzyka. Przejrzałem sporo wątków dotyczących tych głośników, ale dalej nie do końca wiem, jak do tego podejść żeby nie wydać majątku na amplituner. Zależy mi na kinie domowym + do tego odsłuch muzyki głównie przez bluetooth z telefonu (streamingi). Muzyka różnego typu, ale często też głośne techenko na domówkach. Więc jeżeli chodzi o muzykę, to chciałbym chociaż troche z tych frontów coś wycisnąć, żeby potencjał się nie marnował całkowicie bo zachciało się kina domowego. Co do amplitunerów znalazłem yamaha v6 i yamaha a2a Gdzieś znalazłem informację, że lepiej wybrać już a2a jeżeli to ma cokolwiek pograć muzycznie i pod KD, ale tutaj też chłopaki napisali, że średnio warto dopłacać, więc już się zgubiłem: Jestem amatorem w tych tematach, ale może bym zakupił taki amplituner v6, który kosztuje 2.5k ale ma sporo opcji, a do tego jeżeli on obsługuje pre-out to specjalnie dla frontów zakupić jakaś końcówkę mocy żeby to coś pograło? Jeżeli coś pokręciłem to proszę poprawcie. Czy może samo yamaha a2a wystarczy, nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Budżet na amplituner/wzmacniacz to tak 3.5-4k max bym chciał dać, Przez najbliższe pół roku będą tylko fronty użytkowane. Dzięki za pomoc, Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Poniedziałek o 15:06 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:06 Akurat Klipsch-e to stosunkowo łatwe do napędzenia i efektywne zestawy więc hałasu trochę narobisz, co prawda kupiłeś niższą (bardziej krzykliwą) serię Reference, ale skoro już kupiłeś to tak musi być. Ten centralny weź jak pisałeś z serii RP (Reference Premiere) jest dobrym wyborem do kina. Muzykę też tym napędzisz, nie wiem jak w Yamaha, ale do imprezek fajnie jest wykorzystać tryby wielokanałowe - wtedy grają wszystkie kanały i subwoofer. Zarówno V6A jak A2A sobie poradzą, ale nie wiem czy nie rozważyć tutaj Onkyo lub Denon-a, nie wiem czy Klipsch z Yamaha nie będzie zbyt ostry w górnej części pasma. Jak już masz fronty to umów się w jakimś salonie i zestaw z takimi samymi zestawami różne amplitunery - posłuchasz i ocenisz co dla Ciebie jest najlepsze. Z dodatkową końcówką na początek bym odpuścił - zobaczysz jak będzie i zdecydujesz, natomiast warto wziąć amplituner z wyjściami PRE OUT przynajmniej dla frontów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Poniedziałek o 15:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:08 (edytowany) A2A to niepotrzebny wydatek, gra tak samo jak v6a (co najwyżej wg jednego z testów wyciąga większą moc, ale brzmienie i funkcjonalność bez zmian), więc jak już skakać wyżej to dopiero na poziom A4A. Trzeba wspomnieć, że połączenie yamaha + klipsch to kierunek jasnego grania - jak tego nie znasz/nie lubisz to będziesz się męczył. Edytowano Poniedziałek o 15:10 przez lion Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 15:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:53 Przy takim zestawie i budżecie 4k celowalbym w x3800h albo onkyo 7100. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Ozimski Napisano Poniedziałek o 17:22 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:22 Ja prosty user jestem. Jak mówicie, że onkyo 7100 zalatwi sprawę w stopniu wystarczającym do przyszłościowego 5.1 a także, do muzyki to biorę w ciemno bez większego kombinowania. Onkyo za 4.3k widzę to jeszcze okej, denon 4.6k najtaniej. Warto dołożyć, czy nie odczuje różnicy w użytkowaniu? Dzięki za podpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 18:25 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:25 Możesz poszukać na amazon, podzwonić po sklepach albo uderzyć do firm na forum. Pewnie znajdziesz jakas okazję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Poniedziałek o 19:12 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:12 (edytowany) 1 godzinę temu, Grzegorz Ozimski napisał: Onkyo za 4.3k widzę to jeszcze okej, denon 4.6k najtaniej. Warto dołożyć, czy nie odczuje różnicy w użytkowaniu? Najlepiej poczytaj o funkcjonalności (chociaż jest podobna) i dopasuj do swoich potrzeb. Druga, nawet ważniejsza sprawa - ja bym się umówił na odsłuch. Nic Cię to nie kosztuje a posłuchasz i zdecydujesz co lepiej zagra. Chociaż z Onkyo w cenie dostaniesz kalibrację Dirac Live co z pewnością wpłynie na ostateczne brzmienie. Edytowano Poniedziałek o 19:13 przez tomek72 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 20:07 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:07 Tak - Dirac z pudełka to mocny argument za Onkyo. Z drugiej strony XT32 też jest niezłe. W skrócie Onkyo daje Ci więcej na początek za mniej kasy. Denon odrobinę mniej ale ma więcej opcji na przyszłość (pre-out, wsparcie dla 4 subów, Dirac + DLBC itp.). Brzmienie to kwestia gustu i zgrania z resztą zestawu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Uzupełniając do Denona 3800 można dokupić Dirac oraz DLBC i posiada PreOut dla wszystkich kanałów, Onkyo 7100 ma Dirac w pakiecie i PreOut dla frontów. Co do brzmienia - najlepiej posłuchać i zdecydować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Nykiel Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Spójrzmy prawdzie w oczy. Jeżeli ktoś rozważa zakup tej klasy AVR to raczej preouty na wszystkie kanały nie są kluczowe. Po stokroć większy plus zrobi dobra korekcja w cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Cześć Osobiście nie jestem wielkim fanem połączenia Yamahy z Klipschem. Bardziej do niej pasuje Denon, ale z Onkyo też ma bardzo wielu fanów. Dodatkowo model TX-NR7100 jest wyposażony w korekcję akustyki Dirac, która wg wielu jest najlepszą dostępną opcją Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Ozimski Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu Dzięki Panowie, dowiedziałem się wszystkiego co było potrzebne Pójdę w stronę Onkyo za waszymi radami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Ozimski Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Jeszcze jedno pytanko, rozmawiałem z Panem z salonu i Pan rekomendował mi odpuścić r-820f(nie posiadał ich na stanie), stara konstrukcja itp. na rzecz czegoś z serii RP np 6000(jutro idę na odsłuch) Moje r-820f mogę jeszcze zwrócić, jeszcze nawet nie przyszło zamówienie. Rozumiem, ze RP grają o niebo lepiej, ale też czy w moim przypadku jest sens rezygnować z r820f na rzecz np RP 5000/6000, jak to idzie pod kino domowe gdzie dojdą jeszcze inne głośniczki? cenowo kolumny wychodzą praktycznie x2 za RP 6000II, a wyszukanym słuchaczem nie jestem, takich dużych kolumn nigdy nie miałem. Kilkukrotnie gościły u mnie dużo mniejsze Klipsch R-50PM i uważałem, że grają bardzo fajnie i robią robotę pod techno.( jak na swoje rozmiary), dlatego poszedłem tym tropem. Mógłbym ewentualnie rozważyć RP 5000 (+2k zł). Pan jeszcze proponował Polk Audio Signature Elite ES55 o ile się nie pomyliłem z modelem, ale wizualnie nie ukrywam klipsch wygląda dla mnie o niebo lepiej. No i czy wtedy onkyo 7100 to dalej dźwignie, przy zmianie na RP 5000/6000? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, Grzegorz Ozimski napisał: Jeszcze jedno pytanko, rozmawiałem z Panem z salonu i Pan rekomendował mi odpuścić r-820f(nie posiadał ich na stanie), stara konstrukcja itp. na rzecz czegoś z serii RP np 6000(jutro idę na odsłuch) Miał rację - seria RP to lepsze modele. 2 minuty temu, Grzegorz Ozimski napisał: No i czy wtedy onkyo 7100 to dalej dźwignie, przy zmianie na RP 5000/6000? Dźwignie. 2 minuty temu, Grzegorz Ozimski napisał: Rozumiem, ze RP grają o niebo lepiej, ale też czy w moim przypadku jest sens rezygnować z r820f na rzecz np RP 5000/6000, jak to idzie pod kino domowe gdzie dojdą jeszcze inne głośniczki? cenowo kolumny wychodzą praktycznie x2 za RP 6000II, a wyszukanym słuchaczem nie jestem, takich dużych kolumn nigdy nie miałem. Kilkukrotnie gościły u mnie dużo mniejsze Klipsch R-50PM i uważałem, że grają bardzo fajnie i robią robotę pod techno.( jak na swoje rozmiary), dlatego poszedłem tym tropem. Sam musisz pojechać i posłuchać. To Twoje uszy i Twoje pieniądze. RP grają lepiej niż R. Czy jest to warte wydania XXX PLN to już Twoja decyzja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 24 minuty temu, Grzegorz Ozimski napisał: Rozumiem, ze RP grają o niebo lepiej, ale też czy w moim przypadku jest sens rezygnować z r820f na rzecz np RP 5000/6000, jak to idzie pod kino domowe gdzie dojdą jeszcze inne głośniczki? cenowo kolumny wychodzą praktycznie x2 za RP 6000II, a wyszukanym słuchaczem nie jestem, takich dużych kolumn nigdy nie miałem. R820F obecnie zastąpił model R800F, nie wiem co masz na myśli pisząc "takich dużych kolumn nigdy nie miałem" w stosunku do RP6000 które gabarytowo / średnicą głośników są mniejsze od R820/R800. Tutaj można by iść w RP8000, ale do rzeczy. Seria R czyli ta niższa jest ogólnie bardziej "krzykliwa", ma dosyć ostrą górę pasma i czasem szczególnie bez korekcji może "zakłuć" w ucho. RP grają zdecydowanie kulturalniej, nie tracąc charakteru Klipsch-a. Różnica w cenie jest oczywista, bo to inna liga zestawów głośnikowych. Najlepiej pojedź i posłuchaj, jak nie mają R820 to może mają R800 - możesz je porównać do RP6000/8000. To że nie jesteś wyszukanym słuchaczem nie znaczy że za parę dni będzie Cię drażnić ostry charakter grania tańszej serii. Ja dosyć długo miałem u siebie RF82 MK-II (zdecydowanie starsze rodzeństwo RP8000) i byłem zadowolony, jednak od jakiegoś czasu (może to z wiekiem przychodzi) w muzyce zaczęły mnie trochę drażnić i zmieniłem na zupełnie inny charakter. W kinie nie powiem robiły robotę, ale tu też pomagała z pewnością korekcja temperując drażniący zakres. Nowa seria RP 6000/8000 jest też łagodniejsza od starszych braci - miałem okazję ich posłuchać, ale jednak chciałem zmiany. Reasumując każdy z nas ma inne oczekiwania, wymagania i postrzeganie (u mnie nawet coś się z czasem zmieniło 🙂) trzymałbym się starej zasady i radzę posłuchać jednych i drugich, a może nawet innych modeli. Ty będziesz ostatecznie ich słuchał w domu i Ty masz być zadowolony, nie ważne co ja czy inni koledzy sądzą i odczuwają, jak masz okazję odsłuchać i porównać zrób to i na spokojnie zdecyduj. Wiem, że Klipsch robi też wizualne wrażenie, ale nie wszystko złoto (miedź) co się świeci. Pojedź posłuchaj, może namierz też inny salon i zobaczysz. Edytowano 10 godzin temu przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, Grzegorz Ozimski napisał: Rozumiem, ze RP grają o niebo lepiej, ale też czy w moim przypadku jest sens rezygnować z r820f na rzecz np RP 5000/6000, jak to idzie pod kino domowe gdzie dojdą jeszcze inne głośniczki? Moim zdaniem warto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts