Skocz do zawartości

Central - wymiana klipsch RP-450C / RP-504C na RC 64 III - szukanie doskonałości w KD

Arek_Gd

Recommended Posts

Nigdy nie podchodziłem do kina domowego tak jak do stereo.Amplituner miał mieć dużo wyjść,wejść i wszystkie dekodery.Nie jestem też zwolennikiem jakiś najtańszych badziewii.Ta Yamahę (v6a) kupiłem rok temu po przeczytaniu kilku recenzji za niecałe 3k.Uznałem że nie jest to ani mało ani dużo,tak w sam raz.

Zawsze ważny był dla mnie sub więc tutaj nie żałowałem r 115 sw(miałem go już wcześniej).W końcu to on odpowiada najwięcej ża wszystkie efekty takie jak(wystrzały,wybuchy,uderzenia itp.)

Sourroundy miały być tylko solidne i nie szpecić,aurrory 300 mam tylko dlatego,że posiadałem je wcześniej bo słuchałem na nich muzy w mniejszym pokoju,a tak zapewe by było coś sporo mniejszego.

Na suficie Heco am200- cenowa parodia,za takie małe głośniczki 1400 zł nie było za dużego wybory więc wziałem,w ogóle te wszystkie atmosowe sufitowki mają ceny z kosmosu

Głośnik centralny center 30 bo pasował do kompletu,ale tutaj rzeczywiście wygląda biednie przy tych klipschach a idzie przez niego sporo dzwięków.

Moje pytanie zmierza w kierunku amplitunerów.

Gdybym wymienił Yamahe na Onkyo rz50 co bym zyskał w tym dzwieku(5.1.2. więcej głośniczków nie wchodzi w grę)?Oprócz korekcji Dirac,bo tego nigdy nie słyszałem?

Słucham również stereo,tam już zmieniałem różne rzeczy głośniczki,wzmacniacze,kabelki,ustawiania głośników,panele akustyczne,daci.Z różnymi efektami,czasami z wyraźniejszymi zmianami a czasami na granicy percepcji.

A tutaj oglądamy film dodatkowo wzrok jest skupiony na ekranie,co też na pewno ma znaczenie.Poprostu cieżko mi sobie wyobrazić że ampli poprawia,aż tak dzwięk w kinie domowym.

52 minuty temu, Sundin997 napisał:

Oprócz korekcji Dirac,bo tego nigdy nie słyszałem?

52 minuty temu, Sundin997 napisał:

Poprostu cieżko mi sobie wyobrazić że ampli poprawia,aż tak dzwięk w kinie domowym.

Inna barwa/charakter grania (kwestia gustu), więcej mocy i wlaśnie przede wszystkim lepsza korekcja. Lepszy ampli to właśnie często lepsza korekcja i to ma bardzo duże znaczenie.  Zyskujesz na lokalizacji obiektów w przestrzeni, dźwięk staje się wyraźniejszy, równiejsze niskie tony (tutaj najlepiej mieć więcej niż 1 suba).

Edytowano przez PanKlor

20 minut temu, PanKlor napisał:

Inna barwa/charakter grania (kwestia gustu), więcej mocy i wlaśnie przede wszystkim lepsza korekcja. Lepszy ampli to właśnie często lepsza korekcja i to ma bardzo duże znaczenie.  Zyskujesz na lokalizacji obiektów w przestrzeni, dźwięk staje się wyraźniejszy, równiejsze niskie tony (tutaj najlepiej mieć więcej niż 1 suba).

Czyli topowe modele Yamahy są skazane na porażkę bo nie mają Dirac live?

@Repugnant słuszna podpowiedź. Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym bo na razie chodzi o przewidzenie miejsca w szafce RTV, a akurat oba mają te same wymiary.

Od wielu miesięcy byłem przekonany że zrobię przestrzeń dla RC 64, po założeniu wątku odpuściłem,  a teraz znów wracam bo bym sobie bardzo pluł w brodę ze zabrakło 1 cm na wysokość czy kilku na szerokość jak kiedyś pojawi się okazja na zakup. 

Z moich obliczeń na dziś,  jeśli podnieść front centralnego o 3cm gdy jest ok 40 cm nad ziemią to mniej więcej w lini prostej wyjdzie ok 90 cm wysokości  na 5 metrach. Oczywiście dźwięk nie rozchodzi się liniowo, ale myślę że lepiej tak niż pozostawić centralny płasko. Wiec wnęka w szafce musi mieć ok 23 cm wysokości na moje potrzeby . 

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Barwę i charakter grania to sobie zostawię do wzmagań w stereo.

Ale ten Dirac  mnie zaintrygował.

Jaki jest najtańszy amplituner posiadający korekcję Dirac live?

9 minut temu, Sundin997 napisał:

Jaki jest najtańszy amplituner posiadający korekcję Dirac live?

Onkyo TX-NR7100, Pioneer LX305 chyba nawet tańszy, to najniższe i najtańsze modele z DL „na pokładzie”, pozostałe albo droższe albo z opcją dokupienia np. Denon, Marantz (nie wszystkie modele)

Edytowano przez tomek72