Butler Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Można wyłączyć nawwt wszystkie końcówki, wtedy Marantz/Denon wyłącza cała sekcję wzmocnienia (z transformatorem) i ampli pracuje wyłącznie jako procesor. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Nigdy nie podchodziłem do kina domowego tak jak do stereo.Amplituner miał mieć dużo wyjść,wejść i wszystkie dekodery.Nie jestem też zwolennikiem jakiś najtańszych badziewii.Ta Yamahę (v6a) kupiłem rok temu po przeczytaniu kilku recenzji za niecałe 3k.Uznałem że nie jest to ani mało ani dużo,tak w sam raz. Zawsze ważny był dla mnie sub więc tutaj nie żałowałem r 115 sw(miałem go już wcześniej).W końcu to on odpowiada najwięcej ża wszystkie efekty takie jak(wystrzały,wybuchy,uderzenia itp.) Sourroundy miały być tylko solidne i nie szpecić,aurrory 300 mam tylko dlatego,że posiadałem je wcześniej bo słuchałem na nich muzy w mniejszym pokoju,a tak zapewe by było coś sporo mniejszego. Na suficie Heco am200- cenowa parodia,za takie małe głośniczki 1400 zł nie było za dużego wybory więc wziałem,w ogóle te wszystkie atmosowe sufitowki mają ceny z kosmosu Głośnik centralny center 30 bo pasował do kompletu,ale tutaj rzeczywiście wygląda biednie przy tych klipschach a idzie przez niego sporo dzwięków. Moje pytanie zmierza w kierunku amplitunerów. Gdybym wymienił Yamahe na Onkyo rz50 co bym zyskał w tym dzwieku(5.1.2. więcej głośniczków nie wchodzi w grę)?Oprócz korekcji Dirac,bo tego nigdy nie słyszałem? Słucham również stereo,tam już zmieniałem różne rzeczy głośniczki,wzmacniacze,kabelki,ustawiania głośników,panele akustyczne,daci.Z różnymi efektami,czasami z wyraźniejszymi zmianami a czasami na granicy percepcji. A tutaj oglądamy film dodatkowo wzrok jest skupiony na ekranie,co też na pewno ma znaczenie.Poprostu cieżko mi sobie wyobrazić że ampli poprawia,aż tak dzwięk w kinie domowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 52 minuty temu, Sundin997 napisał: Oprócz korekcji Dirac,bo tego nigdy nie słyszałem? 52 minuty temu, Sundin997 napisał: Poprostu cieżko mi sobie wyobrazić że ampli poprawia,aż tak dzwięk w kinie domowym. Inna barwa/charakter grania (kwestia gustu), więcej mocy i wlaśnie przede wszystkim lepsza korekcja. Lepszy ampli to właśnie często lepsza korekcja i to ma bardzo duże znaczenie. Zyskujesz na lokalizacji obiektów w przestrzeni, dźwięk staje się wyraźniejszy, równiejsze niskie tony (tutaj najlepiej mieć więcej niż 1 suba). Edytowano 6 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Te nietopowe tez. Te nowsze w dodatku potrafią wyłączyć pojedyncze wzmacniacze czego te starsze, nawet topowe nie zrobią. Model 3700 , 3800 , 4700 , 4800 ma możliwość przypisywania , wyłączenia dla każdego z osobna kanałów ? Nigdy tego nie sprawdzałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Przypisywanie mają. Wyłączanie konkretnych wzmacniaczy w X3800, X4800 itd. czyli w tych najnowszych. Tutaj masz z X3800. U mnie np. są wyłączone koncówki na froncie bo LR zasila Atoll. Edytowano 6 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 20 minut temu, PanKlor napisał: Inna barwa/charakter grania (kwestia gustu), więcej mocy i wlaśnie przede wszystkim lepsza korekcja. Lepszy ampli to właśnie często lepsza korekcja i to ma bardzo duże znaczenie. Zyskujesz na lokalizacji obiektów w przestrzeni, dźwięk staje się wyraźniejszy, równiejsze niskie tony (tutaj najlepiej mieć więcej niż 1 suba). Czyli topowe modele Yamahy są skazane na porażkę bo nie mają Dirac live? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Ja tam ich nie skazuję, są pewnie fani Yamahy jak i np. Anthema. Jednak Dirac robi świetną robotę i jest najlepszym popularnym systemem kalibracji na chwilę obecną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Zastanawia mnie tylko , czy Dirac nie za bardzo ingeruje w brzmienie głośników , amplitunera ? Bawimy się tylko akustyką , czy każdym elementem ? Mówię od razu , że nie znam się na TYM Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu a czy musisz miec model rc-64 III ? moze mark II nie sadze zeby miedzy nimi byla az tak wielka roznica(co prawda nie mialem okazji ich porownac) a pare groszy w kieszeni zostaje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu @Repugnant słuszna podpowiedź. Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym bo na razie chodzi o przewidzenie miejsca w szafce RTV, a akurat oba mają te same wymiary. Od wielu miesięcy byłem przekonany że zrobię przestrzeń dla RC 64, po założeniu wątku odpuściłem, a teraz znów wracam bo bym sobie bardzo pluł w brodę ze zabrakło 1 cm na wysokość czy kilku na szerokość jak kiedyś pojawi się okazja na zakup. Z moich obliczeń na dziś, jeśli podnieść front centralnego o 3cm gdy jest ok 40 cm nad ziemią to mniej więcej w lini prostej wyjdzie ok 90 cm wysokości na 5 metrach. Oczywiście dźwięk nie rozchodzi się liniowo, ale myślę że lepiej tak niż pozostawić centralny płasko. Wiec wnęka w szafce musi mieć ok 23 cm wysokości na moje potrzeby . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Inna barwa/charakter grania (kwestia gustu), więcej mocy i wlaśnie przede wszystkim lepsza korekcja. Lepszy ampli to właśnie często lepsza korekcja i to ma bardzo duże znaczenie. Zyskujesz na lokalizacji obiektów w przestrzeni, dźwięk staje się wyraźniejszy, równiejsze niskie tony (tutaj najlepiej mieć więcej niż 1 suba). Barwę i charakter grania to sobie zostawię do wzmagań w stereo. Ale ten Dirac mnie zaintrygował. Jaki jest najtańszy amplituner posiadający korekcję Dirac live? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Chyba Onkyo 7100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, Sundin997 napisał: Jaki jest najtańszy amplituner posiadający korekcję Dirac live? Onkyo TX-NR7100, Pioneer LX305 chyba nawet tańszy, to najniższe i najtańsze modele z DL „na pokładzie”, pozostałe albo droższe albo z opcją dokupienia np. Denon, Marantz (nie wszystkie modele) Edytowano 4 godziny temu przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 8 minut temu, tomek72 napisał: Onkyo TX-NR7100, Pioneer LX305 chyba nawet tańszy, to najniższe i najtańsze modele z DL „na pokładzie”, pozostałe albo droższe albo z opcją dokupienia np. Denon, Marantz (nie wszystkie modele) Nie żebym chciał coś od razu kupować,ale tak patrzę sobie na jednego i drugiego i nie wiem czy dobrze widzę,ale wydaje mi się zaden z nich nie ma pre out na fronty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Onkyo 7100 w wersji europejskiej ma pre out na fronty. https://m.sklep.rms.pl/img/product_media/38001-39000/Onkyo-TX-NR7100-TXNR7100-Amplituner-kina-domowego-9-2-7-2-2-z-HDMI-2-1-DTS-X-Dolby-Atmos-Dirac-Live-177469.jpg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 11 minut temu, PanKlor napisał: Onkyo 7100 w wersji europejskiej ma pre out na fronty. https://m.sklep.rms.pl/img/product_media/38001-39000/Onkyo-TX-NR7100-TXNR7100-Amplituner-kina-domowego-9-2-7-2-2-z-HDMI-2-1-DTS-X-Dolby-Atmos-Dirac-Live-177469.jpg To trzeba uważać co się kupuje bo wersji sprzedawanej w Media expert pre out na fronty brak. Pytam bo akurat końcówke "mam". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Postawie dolary przeciw orzechom, że nie masz racji a po prostu na stronie Media Expert jest zdjęcie wersji z USA. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, PanKlor napisał: Postawie dolary przeciw orzechom, że nie masz racji a po prostu na stronie Media Expert jest zdjęcie wersji z USA. Nie zależy mi żeby teraz akurat mieć rację,ale jak zamawiałbym tego ampli online i miałbym wierzyć na słowo że na pewno dostanę dobrą wersje to bym się bał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 20 minut temu, Sundin997 napisał: Nie zależy mi żeby teraz akurat mieć rację,ale jak zamawiałbym tego ampli online i miałbym wierzyć na słowo że na pewno dostanę dobrą wersje to bym się bał. Przecież masz prawo do odstąpienia od umowy... Zdziwiłbym się gdybys dostal wersję na USA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 28 minut temu, Sundin997 napisał: Nie zależy mi żeby teraz akurat mieć rację,ale jak zamawiałbym tego ampli online i miałbym wierzyć na słowo że na pewno dostanę dobrą wersje to bym się bał. Jeżeli zamawiałbyś/kupował z legalnej dystrybucji (czy krajowej czy w innym kraju EU) to nie masz się czego obawiać, - raz jak @PanKlor masz wtedy prawo zwrotu produktu bo jest niezgodny z umową, - dwa gdyby w Europie handlowali wersją USA musieliby również zmienić zasilanie sugerowanie się zdjęciami czy obrazkami na stronach sklepów nie ma sensu - już kiedyś było o tym na forum, czasem sam producent udostępnia jedną wersję "foto" i trafia ona do dystrybutorów, bardzo wątpię w to że każdy sklep/dystrybutor pruje karton żeby wyłuskać z niego sprzęt i zrobić własne fotki, takie coś jak kupujesz z drugiej ręki na OLX albo innym portalu. Ważne jest sprawdzić w specyfikacji lub instrukcji https://support.onkyousa.com/hc/en-us/articles/9842202641940-TX-NR7100-Connecting-a-Power-Amplifier-For-European-Australian-and-Asian-models Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts