Arek_Gd Napisano 12 grudnia 2025 Autor Napisano 12 grudnia 2025 koledzy możecie polecić jakieś estetyczne podstawki pod głośnik centralny które wyniosę go te 5 czy 10 stopni a jednocześnie nie będą szpecić jak zwykłe piankowe podstawki pod monitory studyjne? Najchętniej coś co nie podniesie znacznie całego głośnika a jedynie front . Jakie macie patenty na to ? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 12 grudnia 2025 Napisano 12 grudnia 2025 (edytowany) Podstawka pod laptopa z IKEA O , nie ma już czarnych Ale takie https://www.ceneo.pl/174254328?fto=558387548&se=gd0K4qmrcBY_ulYsrz83CXfmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21301561911&gclid=CjwKCAiAl-_JBhBjEiwAn3rN7dvRlUjnnMeyl_aXsS5dxxZ4kBIcE71IuDo6oNT5Kg39J_FSYzPTYxoCMzUQAvD_BwE Edytowano 12 grudnia 2025 przez maciek72 1 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 12 grudnia 2025 Autor Napisano 12 grudnia 2025 Ha! Mam gdzieś taką czarną i nie używam, dobry trop Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 12 grudnia 2025 Napisano 12 grudnia 2025 Sam używałem pod Klipsch 504 C To było może z 10 lat temu ? Odpisz, cytując
modelarz01 Napisano 12 grudnia 2025 Napisano 12 grudnia 2025 1 godzinę temu, Arek_Gd napisał: koledzy możecie polecić jakieś estetyczne podstawki pod głośnik centralny które wyniosę go te 5 czy 10 stopni a jednocześnie nie będą szpecić jak zwykłe piankowe podstawki pod monitory studyjne? Najchętniej coś co nie podniesie znacznie całego głośnika a jedynie front . Jakie macie patenty na to ? Najprościej można to zrobić w taki sposób: Ustaw głośnik na mniej więcej takiej wysokości i pod takim kątem, aby był skierowany dokładnie w stronę uszu – użyj książek lub innych przedmiotów, żeby na chwilę podeprzeć jego front. Zmierz potrzebną wysokość uniesienia przodu (np. 5 cm). Na tej podstawie przygotuj dwa identyczne kliny z drewna lub płyty meblowej – z jednej strony 5 cm, z drugiej 0 cm. Cięcie najlepiej zrobić wyrzynarką, a oba elementy ciąć jednocześnie, żeby były idealnie identyczne. Po cięciu wygładź krawędzie papierem ściernym. Wykończenie – pomaluj kliny sprayem w kolorze szafki, na której stoi głośnik, albo w kolorze samego głośnika. Dzięki temu całość będzie wyglądać estetycznie i spójnie. Efekt: idealny kąt nachylenia, stabilna konstrukcja i wygląd dopasowany do sprzętu oraz mebli. Jeden klin po lewej stronie głośnika , a drugi klin po prawej stronie. I heyyyaa ! Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 12 grudnia 2025 Autor Napisano 12 grudnia 2025 (edytowany) @modelarz01 dzięki za radę jak na nick przystało Kurna, takie kliny to nawet mam . Co rusz to pomysł który nie wymaga dodatkowych wydatków, dobre ! Kliny można by z góry obłożyć podklejonym filcem , zaletą tego rozwiązania jest to że będzie płytszy od podstawki na laptopa więc jest szansa że nie będzie go widać siedząc na kanapie. Przypomniało mi się jak kiedyś kupiłem 8 szarych pumeksów, prysnąłem je na czarno sprayem i zamontowałem do dwóch subów. Efekt przerósł moje oczekiwania, na korzyść oczywiście. Ale nie potrafię ocenić ile z tego to placebo. Radocha z DIY bezcenna 🤪 Edytowano 12 grudnia 2025 przez Arek_Gd 1 Odpisz, cytując
muda44 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Dnia 11.01.2025 o 17:22, bora902 napisał: ten koles z SA wychwycil roznice i cos tam nagral na ten temat poszukaj innego filmu u niego na kanale bo kiedys ogladalem jak robil unboxing kolejny filmik przejscia z 504C II na RC64 ktos z IT nakrecil i jest w shorts na youtube nawet sluchajac bz sluchawek mozna wyczuc glebie dzwieku cos jak przy RF7 III by nie powiedziec ze to kopia RF7 na odsluchu Fajne porównanie. Miałem Polk R400, zmieniłem na RP-504CII i niestety jakość basu w Polkach znacznie lepsza ( nie używam subwoofera ). Na filmie też słychać większą potęgę basu RC64 względem RP-504 a w paśmie przenoszenia podanym przez producenta to 504 schodzi niżej. Tu prawdopodobnie chodzi o strojenie. 504 ma wyraźnie podbity przełom basu średniego z wyższym a 64 bas średni. Odpisz, cytując
Butler Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Nie wydaje mi się by zejście poniżej 80Hz było miłe dla odbioru z kanału centralnego. Pamiętam że przy pierwszych konfiguracjach sprzętu takie ustawienie było jednym z gorszych. Druga sprawa że kino bez suba jest moim zdaniem mocno upośledzone a walka z niedoskonałościami basu przez zastosowanie kolumn z rozszerzonym pasmem przenoszenia w większości przypadków nie będzie miała nawet startu do porządnego LFE. Edytowano 13 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując
muda44 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Miałem kilka centralek i dopiero z R400 nie ciętym od dołu była znaczna różnica na plus. Nie ważne czy były subwoofery wpięte czy bez a jak były to przy różnych ich ustawieniach i tak znacznie lepiej było z R400 nie ciętym od dołu. Fakt jest taki że większość centralnych jest robiona pod ich cięcie od dołu i wspomaganie subem. Odpisz, cytując
Butler Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu W takim razie masz ciekawą akustykę lub specyficzne oczekiwania i preferencje. Nie krytykuję, różnie to bywa. Odpisz, cytując
muda44 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Centralny jest często pomijany a tam się przeważnie dzieje najwięcej. Dlatego teraz zastanawiam się czy modyfikować 504C II próbując go jednocześnie dociążyć, zmienić na 64 III czy wrócić do R400 i też ogólnie poprawić. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Ja myślę, że różnice w suchym teście głośników centralnych 1:1 będą łatwe do wychwycenia, tak jak w podlinkowanym przeze mnie filmie, ale w typowej ścieżce filmowej gdzie głośników jest 9 czy 11 to nie za bardzo. Tam NAJWIĘKSZY upgrade robią suby. Gdy zmieniłem R-112sw na RP-1200 sw to nagle polepszyła się lokalizacja, przestrzeń, precyzja, o efekcie wow wynikającego z niskiego zejścia nie wspomnę. I tu nie chodzi mi o sam głośnik tylko synergię z całością. Też mnie korci zmiana na RC-64 III ale ... to będzie ewolucja o kilka procent a nie kilkadziesiąt jak przy dwóch subach. Do tego dochodzi kwestia zasilania - ja przeczytałem wszystko co w sieci można znaleźć o RC-64III, od forów przez opinie na amazonie czy crutchfield i jednak prawie wszyscy mówią że potrzeba dużo prądu aby ten głośnik zagrał w pełnej krasie - must have to końcówka 3 kanałowa L C R lub oddzielna końcówka mocy tylko dla centrala co winduje cenę upgradu ponad 300% i nie wiem czy warto.... Może lepiej przeznaczyć kasę w akustykę? Gdzieś widziałem recenzję z dedykowanej sali kinowej gdzie ktoś mając klipsch RP 7.2.4 , wysoki ampli i emotivę XPA-3 zmienił fronty na RF-7 mk3 i RC-64III i w muzyce coś tam usłyszał przepinając kolumny ale w ścieżkach filmowych ledwo ledwo na granicy placebo, a kasy wydał kilka razy więcej. To też daje do myślenia. p.s. Oczywiście to tylko jedna opinia i być może efekt skopany przez akustykę lub kalibrację. nawet z ciekawości znalazłem tego posta, jak kogoś interesuje to wklejam: Odpisz, cytując
muda44 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu No właśnie na filmach R400 nie cięty robi jak dla mnie ogromną różnicę. Filmy ze streamingu z lektorem w większości na centralny idą i to on robi robotę w szerokim paśmie. 64 III ma ogromną sprawność 99dB. Nie sprawdzałem ile w tym prawdy oraz najważniejsze jak wygląda przebieg charakterystyki impedancji. To też kwestia jak wielkie pomieszczenie. Jak ktoś ma ogromny salon to inne potrzeby SPL jak w typowych mieszkaniach czy salonach w domach. Z tego co widzę to obudowa zamknięta i stworzony do możliwości wysokich SPL a nie szerokiego pasma od dołu. Ja właśnie poszedłem w stronę ampli i kolumny łatwe do napędzenia o wysokiej sprawności. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Polecam oryginalne ścieżki filmowe, lektor zabija to co operator dźwiękowy pieczołowicie tworzył. Ja już nie pamiętam kiedy ogladalem film z lektorem. Wolę nie oglądać. I poczekać aż złapię wersję oryginalną. Co do odcięcia się nie wypowiadam , dla mnie must have od zawsze w dolnej warstwie było 7.1 tzn od czasów pierwszych gęstych ścieżek filmowych czyli na niebieskich krążkach. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Weź pod uwagę, że w dalszym ciągu 60% Polaków nie zna obcych jezyków. A biorąc pod uwagę ludzi starszych to nawet 85% i to właśnie oni wolą lektora. Poznanie kilku lub kilkunastu słów lub zwrotów, nie pozwala na obejrzenie filmu ze zrozumieniem. Nie wszyscy mieli mozliwość pracy za granicą, aby podszlifować języki obce i jakoś się dogadać. Wiadomo, ze wersja oryginalna jest najlepsza (choć nie zawsze, i należałoby tu wspomnieć dubbing Jerzego Stuhra w Shreku), ale nie wszystkim zależy aby usłyszeć zamierzenia twórcy. Niektórym zależy aby zrozumieć. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
klips Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu (edytowany) Podpisuję się, a ponadto oglądanie filmów z lektorem to dla mnie profanacja... a jestem stary. Edytowano 50 minut temu przez klips Odpisz, cytując
Recommended Posts