Skocz do zawartości

Central - wymiana klipsch RP-450C / RP-504C na RC 64 III - szukanie doskonałości w KD

Recommended Posts

Napisano

koledzy możecie polecić jakieś estetyczne podstawki pod głośnik centralny które wyniosę go te 5 czy 10 stopni a jednocześnie nie będą szpecić jak zwykłe piankowe podstawki pod monitory studyjne? 

Najchętniej coś co nie podniesie znacznie całego głośnika a jedynie front .  Jakie macie patenty na to ?

Napisano (edytowany)

Podstawka pod laptopa z IKEA :)

O , nie ma już czarnych :(

Ale takie 

https://www.ceneo.pl/174254328?fto=558387548&se=gd0K4qmrcBY_ulYsrz83CXfmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21301561911&gclid=CjwKCAiAl-_JBhBjEiwAn3rN7dvRlUjnnMeyl_aXsS5dxxZ4kBIcE71IuDo6oNT5Kg39J_FSYzPTYxoCMzUQAvD_BwE

Edytowano przez maciek72
Napisano
1 godzinę temu, Arek_Gd napisał:

koledzy możecie polecić jakieś estetyczne podstawki pod głośnik centralny które wyniosę go te 5 czy 10 stopni a jednocześnie nie będą szpecić jak zwykłe piankowe podstawki pod monitory studyjne? 

Najchętniej coś co nie podniesie znacznie całego głośnika a jedynie front .  Jakie macie patenty na to ?

Najprościej można to zrobić w taki sposób:

Ustaw głośnik na mniej więcej takiej wysokości i pod takim kątem, aby był skierowany dokładnie w stronę uszu – użyj książek lub innych przedmiotów, żeby na chwilę podeprzeć jego front.

Zmierz potrzebną wysokość uniesienia przodu (np. 5 cm).
Na tej podstawie przygotuj dwa identyczne kliny z drewna lub płyty meblowej – z jednej strony 5 cm, z drugiej 0 cm.

Cięcie najlepiej zrobić wyrzynarką, a oba elementy ciąć jednocześnie, żeby były idealnie identyczne. Po cięciu wygładź krawędzie papierem ściernym.

Wykończenie – pomaluj kliny sprayem w kolorze szafki, na której stoi głośnik, albo w kolorze samego głośnika. Dzięki temu całość będzie wyglądać estetycznie i spójnie.

Efekt: idealny kąt nachylenia, stabilna konstrukcja i wygląd dopasowany do sprzętu oraz mebli. Jeden klin po lewej stronie głośnika , a drugi klin po prawej stronie. I heyyyaa ! :)

Napisano (edytowany)

@modelarz01 dzięki za radę jak na nick przystało ;)

Kurna, takie kliny to nawet mam . Co rusz to pomysł który nie wymaga dodatkowych wydatków, dobre ! Kliny można by z góry obłożyć podklejonym filcem , zaletą tego rozwiązania jest to że będzie płytszy od podstawki na laptopa więc jest szansa że nie będzie go widać siedząc na kanapie.

Przypomniało mi się jak kiedyś kupiłem 8 szarych pumeksów, prysnąłem je na czarno sprayem i zamontowałem do dwóch subów. Efekt przerósł moje oczekiwania, na korzyść oczywiście. Ale nie potrafię ocenić ile z tego to placebo. Radocha  z DIY bezcenna  🤪

Edytowano przez Arek_Gd