Skocz do zawartości

Subwoofer do kina domowego 5.1 (17m2)

n7toan

Recommended Posts

Cześć,

Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze subwoofera do mojego systemu kina domowego 5.1. Obecnie posiadam zestaw składający się z:

Amplitunera: Arcam AVR30

Kolumn przednich: Monitor Audio Gold 200 5G

Centralnego: Monitor Audio C250 5G

Tylnych: Klipsch Reference RP-140D On-Wall

Pomieszczenie w którym sprzęt gra ma 17 m² i jest otwarte na przedpokój o powierzchni 8m². Niedawno sprzedałem swojego REL-a HT/1003 MK1, z którego byłem całkiem zadowolony, jednak domyślam się, że trochę odstaje w stosunku do reszty zestawu, zwłaszcza w muzyce.

Z poprzedniego REL-a korzystałem tylko podczas oglądania filmów i w tym zastosowaniu sprawdzał się bardzo dobrze. Nie słyszałem droższych subwooferów więc może tylko wymyślam i powinienem zostawić HT1003? Subwoofer testowałem w dwóch miejscach – w prawym rogu oraz pomiędzy kolumną lewą a stolikiem i w tym miejscu brzmiał najlepiej. Nie było spektakularnych uderzeń, ale zdecydowanie bass był ładniejszy, słabszy, ale był przyjemniejszy.

Jeśli chodzi o słuchanie muzyki to dało się odczuć, że nie nadążał za Monitor Audio Gold 200 5g, szczególnie przy najniższym zejściu pasma (np. utwór Francine Thirteen - Queen Mary). Dlatego muzyki ostatecznie słuchałem w konfiguracji 2.0 bo bas z samych Gold 200 brzmiał lepiej, bardziej precyzyjnie i można ustawić muzykę głośniej. Kolumny są podłączone przez biamp kablami Chord Rumour X.

Teraz szukam subwoofera, który będzie nie tylko świetnie spisywał się w kinie domowym, ale również pozwoli wykorzystać go w stereo do słuchania muzyki. Na tą chwilę myślałem o trzech modelach:

- Bowers & Wilkins DB4S (kolor czarny połysk pasuje do reszty oraz 1000w porównując z 300w ht1003 wygląda lepiej)

- REL HT/1205 MK2 (po HT1003 mk1 to pierwszy model, o którym pomyślałem)

- SVS SB-2000 Pro

Nie słyszałem żadnego z nich. Chciałbym wybrać taki, który najlepiej zgra się z moim systemem i sprosta wymaganiom zarówno w kinie, jak i muzyce. Najlepiej jakby zajmował jak najmniej miejsca. Niestety nie mogę wstawić do pokoju dwóch subwooferów, zbyt mało miejsca, druga połówka stanowczo mówi nie :D

Może macie inne propozycje, które warto wziąć pod uwagę? Każda opinia i sugestia będą dla mnie bardzo pomocne!

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Edytowano przez n7toan