Skocz do zawartości

Kable głośnikowe do Regi Brio i MA Silver 100 7G

tomikin

Recommended Posts

@Top Hi-Fi & Video Design Co do fundamentu basowego - pełna zgoda. Jeśli natomiast chodzi o ciepło, to ja je rozumiem inaczej. Sam mam w tej chwili głośnikowe Type 9 i uważam je za dość neutralne. Miałem w domu trochę różnych kabli AQ (w tym kilka interkonektów analogowych) i wszystkie stawiały raczej na surowy realizm. Ciepłe - dla porównania - są niektóre modele Cardasa, Purista, czy Tellurium (oczywiście poza linią Silver).

Przed chwilą, Rafał S napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design Co do fundamentu basowego - pełna zgoda. Jeśli natomiast chodzi o ciepło, to ja je rozumiem inaczej. Sam mam w tej chwili głośnikowe Type 9 i uważam je za dość neutralne. Miałem w domu trochę różnych kabli AQ (w tym kilka interkonektów analogowych) i wszystkie stawiały raczej na surowy realizm. Ciepłe - dla porównania - są niektóre modele Cardasa, Purista, czy Tellurium (oczywiście poza linią Silver).

Z tą surowością to mnie trochę zaskoczyłeś :)

Spośród tego, co sprzedajemy, to na każdym Audioquest jest mniej lub bardziej "grubo" ziarnisty. Ale jak widać, może się to ułożyć totalnie odmiennie.

4 godziny temu, Rafał S napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design Zaznaczam, że szanuję produkty AQ. Mam w tej chwili w systemie wpięte 4 ich kable, w tym jeden zasilający i część z tego prawdopodobnie zostanie u mnie jeszcze czas jakiś.

(Już kończę offtop).

Cieszymy się bardzo, że jesteś fanem Audioquesta. To szeroka i ciekawa oferta i to jeszcze od sasa do lasa :)

Napisano (edytowany)
22 godziny temu, Rafał S napisał:

I bardzo słusznie. :) Nawiasem mówiąc, bardzo bym się zdziwił, gdyby ten Nordost, czy AQ dodały Ci ciepła w brzmieniu.

Mnie już chyba nic nie zdziwi, co kabel to inne brzmienie a "wincyj ciepła!", "wincyj basu!" (dawaj kable, nie ma czasu ;)) wcale nie znaczy, że to recepta na sukces.

Tellurium Q Blue II mam już osłuchany i ciepełka trochę jest. Kabelek jest bardzo przyjemny i muzykalny w odbiorze, ma świetny bas, mocny, miękki i wystarczająco szybki. Średnica ok, nie wybija się do przodu, nieznacznie łagodniejsza góra co zauważyłem słuchając d&b, granie w miarę równe i poukładane. Podoba mi się jego łagodzący charakter.

To co mi się w nim mniej podoba to wybrzmiewanie niektórych detali, niby są a wydają się nieobecne, nie błyszczą i wokale na innych kablach Brio potrafi odtworzyć nieco lepiej, pełniej i wyraźniej. 

Są plusy i minusy, tych pierwszych jest zdecydowanie więcej dlatego mógłbym go zostawić w swoim systemie choćby dlatego, że Vitalic - Poison Lips zabrzmiał jak na razie najlepiej, lektor w filmach i serialach też ale są pewne małe braki, przez które nie wybrałbym go bez wahania.

Teraz zabrałem się za kabel od Dali na wtykach Nakamichi i dziwnie mi się na nim słucha ale o tym napiszę więcej potem.

Edytowano przez tomikin

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli to jeszcze nie koniec przygód :):)

Jeszcze nie, w dalszym ciągu kilka dobrych metrów kabli przede mną :)

To przy okazji parę słów podsumowania o Dali SC RM230C - to przede wszystkim bas, dużo basu, potężny, dociążony, obfity no kawał mocnego basiora. O ile w muzyce czasami wkrada się przerost formy nad treścią w tej materii o tyle w filmach jest super, coś pięknego. Sam dźwięk jest specyficzny, ma swój klimat, romantyczny, marzycielski, nieskomplikowany, gęsty, przyjemny ale też trochę nudny a do tego jest podbita i wyostrzona góra nie pasująca do tego spokojnego i kolorowego obrazka. Jest też wrażenie lekkiego wycofania sceny za linię kolumn.

W tym kabelku nie wszystko jest podane na tacy, niektóre szczegóły trzeba wyłapać samemu, wsłuchać się bardziej. Słuchanie na nim muzyki przypomina mi trochę stare, dobre czasy, kiedy połykało się kolejne utwory tak po prostu dla samego słuchania i miło sobie przy tym leciał czas. Ogólnie ze względu na nieco ostrą górę nie polubiłem się z tym kabelkiem tak jak z innymi np Q Blue 2 czy Kimber 4VS ale myślę, że w niektórych systemach może on zagrać całkiem fajnie.

Także ten, w oczekiwaniu na AudioQuesta ja sobie jeszcze pogram na Tellurium a potem zobaczymy co pokaże Type 5.

Edytowano przez tomikin

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Moim zdaniem w bezpośrednim porównaniu AQ okaże się trochę szybszy, bardziej "sportowy", za to mniej soczysty. Ale nie uprzedzajmy faktów. :)

Znów zapowiada się granie inne od poprzednich i dobrze, lubię niespodzianki :) 

Chciałbym go już podpinać ale niestety na AQ trzeba będzie kilka dni poczekać bo jest mała obsuwa z wypożyczeniem.

Type 5 nareszcie dojechał. Słucham od paru dłuższych chwil i pierwsze co mi przychodzi na myśl to niezwykle wyrafinowana jakość dźwięku, nie słodzi, nie ociepla i nie "trzęsie chałupą" ale to z jaką klasą wybrzmiewają poszczególne dźwięki z głośników to jest poezja jakaś...

Chyba się polubimy :)  

Edytowano przez tomikin

2 godziny temu, tomikin napisał:

Type 5 nareszcie dojechał. Słucham od paru dłuższych chwil i pierwsze co mi przychodzi na myśl to niezwykle wyrafinowana jakość dźwięku, nie słodzi, nie ociepla i nie "trzęsie chałupą" ale to z jaką klasą wybrzmiewają poszczególne dźwięki z głośników to jest poezja jakaś...

Chyba się polubimy :)  

To teraz zamień tę Regę Brio na lepszą Regę np. Rega Elex Mk4, czy Rega Elicit MK5, to dopiero docenisz jakość dźwięku z tymi AQ.

😉

Też zastanawiam się nad kabelkami do desktopowego setupu i u mnie padnie albo na Tellurium Q Ultra Blue 2 (ten jasnoniebieski bo jest jeszcze gdzieniegdzie starszy niebieski) albo Chord Clearway X.  W konfekcji cena podobna, na metry niby Ultra Blue 2 dużo droższy i sam już nie wiem :) Widzę że Q21 ma fajną cenę na Ultra Blue 2 (790zł w konfekcji za 2x2.5m) a Audioexpert na Chord Clearway X (75zł za mb) czyli 450zł bez konfekcji za 2x3m.  Mogę podłączyć i tak i tak. Co się bardziej "pyli" ? :) Warto dopłacić do tego Tellurium?

Edytowano przez aG3nt