Skocz do zawartości

Yamaha RX V6A czy RN 600A

franek pl

Recommended Posts

12 godzin temu, franek pl napisał:

Czy zwykły nie audiofilski zjadacz chleba usłyszy różnicę w dźwięku stereo płynącym z podanych wyżej źródeł? (+ Indiana tesi 6)

Witaj

Sądzę że tak i to dość szybko. Zdarzają się odsłuchy, gdzie jest stawiany rxv6 kontra Rn602 na dwóch kolumnach i trwa to kilka minut...ale pamiętajmy że oba te urządzenia są jasno sprecyzowane.

Różnica tkwi w nasyceniu, przestrzeni, oderwaniu dźwięku od głośników. Nawet na wspomnianych Tesi 561/5/6 będzie to odczuwalne.

Znam ludzi, którzy nie słyszą różnicy pomiędzy zaawansowanym stereo, a niedrogim soundbarem z subem ;) Więc pewnie się da, aczkolwiek moim zdaniem przeskok będzie bardzo duży. 

Warto posłuchać też w podobnym budżecie Audiolaba 6000A Play, Cambridge CXA61 :) Wszystko zależy od tego, jakiego brzmienia szukasz ;) 

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak.

Jeśli nie masz zamiaru budować kina to idź w RN600 albo jescze lepiej starszy RN803 lub Cambridge AXR100 + Wiim mini.

Zakup amplitunera kina do stereo zapewne tylko po to aby mieć HDMI, no wygoda ale na dzwieku stracisz.

No właśnie mam zamiar przyszłościowo budować kino, ale boję się, że w zakładanym budżecie muzyka z AKD nie będzie mnie do końca zadawalać. Na amplituner i pierwsze 2 fronty chcę przeznaczyć ok.6tys.Pokój 19m, głośniki blisko ściany i brak możliwości ich skręcenia w kierunku odbiorcy, tylko na wprost. Ktoś może podsunąć jakąś propozycję? Z góry dziękuję.

1 godzinę temu, franek pl napisał:

No właśnie mam zamiar przyszłościowo budować kino, ale boję się, że w zakładanym budżecie muzyka z AKD nie będzie mnie do końca zadawalać. Na amplituner i pierwsze 2 fronty chcę przeznaczyć ok.6tys.Pokój 19m, głośniki blisko ściany i brak możliwości ich skręcenia w kierunku odbiorcy, tylko na wprost. Ktoś może podsunąć jakąś propozycję? Z góry dziękuję.

Na początku posłuchaj różnicy pomiędzy RXV6a a RN600. Następnie ocenisz, co w tej sytuacji jest dla Ciebie bardziej zadowalające. Możesz tu ocenić 

na tych dwóch parach kolumn, które proponujemy do tych urządzeń:

-Indiana Linę Tesi 5 - https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-5.html?color=1709&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsGEKjFU8_0vzn41MygX3Qjn4&gclid=Cj0KCQiAhbi8BhDIARIsAJLOludgkLlmfdj1N1sKNuapHsJnjoDE6Jbz8xvJbsw38bVkqCLkpGEETcUaAukAEALw_wcB

-Elac Debut Reference F5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-debut-reference-f5.html

Dwa różne charaktery, dwie różne prezentacje. W tej sytuacji to może być dla Ciebie drogowskaz :)

10 godzin temu, franek pl napisał:

A łuchales? Czy czytałeś ze Cie nie zadowoli. Ja uwielbiam kino. Dla mnie to bardzo dobra inwestycja. Zaznaczam przy budowie przy najmniej 5.1

Każde kolumny moga stać na wprost. Dali wrecz nawet zachęca. Opcji jest duzo. Musisz posłuchać

Moim zdaniem też powinieneś zacząć od odsłuchu różnicy miedzy RN600 a V6A z mojej strony natomiast proppozycja KEF Q 750 / Heco Aurora 700 czy Debut Reference 5.

14 godzin temu, franek pl napisał:

Trzeba odsłuchać, by wiedzieć, co będzie odpowiednim kierunkiem :) 

Też pytanie co znaczy "przyszłościowo". Jeśli planujesz skończyć w Q3, to chwilę można się "przemęczyć" ze stereo na V6A. Jeśli patrzysz na to w przedziale kilku lat, to nie ma co. 

17 godzin temu, franek pl napisał:

Klasyczny dylemat, ale tutaj RXV-6A jest o tyle dobrym wyborem, że możesz dokupić końcówkę mocy i połączysz kino ze stereo. Jeżeli planujesz rozbudowywać system do kina to chyba odpowiedź jest prosta. Możesz kupić używaną, dobrą końcówkę i taki system na pewno Cię zadowoli. Jeśli zamierzasz stawiać kolumny blisko ściany to warto rozważyć takie konstrukcje, które nie dominują w tym zakresie. Należą do nich między innymi Focal Theva No2 a jeśli nie skreślasz monitorów to może Focal Aria Evo No1. Tu nie chodzi o to gdzie jest BR tylko ile basu na dana kolumna bo przy ścianie po prostu ten efekt będzie się potęgował. W kinie będziesz miał suba więc monitory to niegłupi pomysł. Jeśli lubisz jaśniejsze granie to nawet w manualu Audiovectorów QR1 jest napisane, że poprawna ich poprawna pozycja to skręcenie chyba nie większe niż czy 5 stopni więc już totalnie spełniają Twoje oczekiwania. Ostatecznie są jeszcze QR3 gdybyś chciał podłogówki, ale trochę drogie :)

20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Na początku posłuchaj różnicy pomiędzy RXV6a a RN600. Następnie ocenisz, co w tej sytuacji jest dla Ciebie bardziej zadowalające. Możesz tu ocenić 

na tych dwóch parach kolumn, które proponujemy do tych urządzeń:

-Indiana Linę Tesi 5 - https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-5.html?color=1709&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsGEKjFU8_0vzn41MygX3Qjn4&gclid=Cj0KCQiAhbi8BhDIARIsAJLOludgkLlmfdj1N1sKNuapHsJnjoDE6Jbz8xvJbsw38bVkqCLkpGEETcUaAukAEALw_wcB

-Elac Debut Reference F5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-debut-reference-f5.html

Dwa różne charaktery, dwie różne prezentacje. W tej sytuacji to może być dla Ciebie drogowskaz :)

A dlaczego tesi 5, a nie 6?

Debut f5 - 10cm od ściany z tyłu, czytam że nie, że słabo 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A łuchales? Czy czytałeś ze Cie nie zadowoli. Ja uwielbiam kino. Dla mnie to bardzo dobra inwestycja. Zaznaczam przy budowie przy najmniej 5.1

Każde kolumny moga stać na wprost. Dali wrecz nawet zachęca. Opcji jest duzo. Musisz posłuchać

Moim zdaniem też powinieneś zacząć od odsłuchu różnicy miedzy RN600 a V6A z mojej strony natomiast proppozycja KEF Q 750 / Heco Aurora 700 czy Debut Reference 5.

Czytałem tylko 😥 Chcę iść gdzieś na odsłuch z początkiem lutego

6 godzin temu, Q21 napisał:

Trzeba odsłuchać, by wiedzieć, co będzie odpowiednim kierunkiem :) 

Też pytanie co znaczy "przyszłościowo". Jeśli planujesz skończyć w Q3, to chwilę można się "przemęczyć" ze stereo na V6A. Jeśli patrzysz na to w przedziale kilku lat, to nie ma co. 

Rok, może dwa... Po remoncie w mieszkaniu.

4 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Klasyczny dylemat, ale tutaj RXV-6A jest o tyle dobrym wyborem, że możesz dokupić końcówkę mocy i połączysz kino ze stereo. Jeżeli planujesz rozbudowywać system do kina to chyba odpowiedź jest prosta. Możesz kupić używaną, dobrą końcówkę i taki system na pewno Cię zadowoli. Jeśli zamierzasz stawiać kolumny blisko ściany to warto rozważyć takie konstrukcje, które nie dominują w tym zakresie. Należą do nich między innymi Focal Theva No2 a jeśli nie skreślasz monitorów to może Focal Aria Evo No1. Tu nie chodzi o to gdzie jest BR tylko ile basu na dana kolumna bo przy ścianie po prostu ten efekt będzie się potęgował. W kinie będziesz miał suba więc monitory to niegłupi pomysł. Jeśli lubisz jaśniejsze granie to nawet w manualu Audiovectorów QR1 jest napisane, że poprawna ich poprawna pozycja to skręcenie chyba nie większe niż czy 5 stopni więc już totalnie spełniają Twoje oczekiwania. Ostatecznie są jeszcze QR3 gdybyś chciał podłogówki, ale trochę drogie :)

Podane focale, to trochę nie mój budżet niestety

4 godziny temu, franek pl napisał:

Czytałem tylko 😥 Chcę iść gdzieś na odsłuch z początkiem lutego

Rok, może dwa... Po remoncie w mieszkaniu.

Patrząc na zdjęcie które podesłałeś to tylko mnie przekonałeś, że Tesi 6 będzie tam poprostu za duże. 

12 godzin temu, franek pl napisał:

Tesi 6 z taką odeglością też będzie słabo.

11 godzin temu, franek pl napisał:

Tak niestety wygląda miejsce na prawą kolumnę. Gł 40cm, szer 30cm.

No to tu nie ma mowa o stereo. Szkoda dokupować końcówkę.

18 godzin temu, franek pl napisał:

Okej bo to 6k za całość, mój błąd. To zerknij na Acoustic Energy ae120. Pięknie wykonane z krótkim i twardym basem i wybitną sceną. To otwarte granie, trochę jaśniejsze, ale nie męczące. Do postawienia przy ścianie nadają się bez problemu.