jawor2 Napisano 24 stycznia Udostępnij Napisano 24 stycznia Witam serdecznie, chcę w końcu wymienić dotychczasowe kolumny Melodika BL40Mk3. W oko wypadły mi trzy poniższe modele: Dali Oberon 9 Focal Theva N°3 Triangle Borea BR09 Grać będą w zestawie: Atoll In80+Atoll DAC100+WXC-50 w pomieszczeniu 20 mkw. Wiem że nic nie zastąpi odsłuchu, stąd też w przyszłym tygodniu odsłuchiwane w pierwszej kolejności będą Triangle Borea BR09, natomiast może warto zwrócić uwagę na coś innego czego nie brałem pod uwagę? Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Sobota o 13:50 Udostępnij Napisano Sobota o 13:50 A o jakim budżecie mowa? Kiedyś byłem posiadaczem Bl40mk3, trochę się darły ,ale nawet miło je wspominam jak na takie budżetowe granie. Oberon 9 był jednym z największych zawodów jakie słyszałem, jak na taki litraż kolumny oczekuję się spektakularnego brzmienia, a jest wręcz na odwrót i do tego męczą. Nie bierzesz pod uwagę monitorów na 20m2? Sam ma taki metraż i zrezygnowałem z podłogówki 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomikin Napisano Sobota o 14:11 Udostępnij Napisano Sobota o 14:11 (edytowany) Ceny kolumn z pierwszego postu to około 7-8tys. zł i również uważam, że są za duże no chyba, że do spokojnego słuchania. W/g mnie lepiej byłoby kupić Oberon 7 i zaoszczędzić lub wziąć wyższą serię Opticon 6 MK2 od Dali albo pójść w fajne monitory jak Kef R3 czy Elac Vela coś tego typu. Wzmacniacz Atoll IN80 też miałby lżej z mniejszymi kolumnami. Edytowano Sobota o 14:15 przez tomikin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 14:22 Udostępnij Napisano Sobota o 14:22 9 minut temu, tomikin napisał: Wzmacniacz Atoll IN80 też miałby lżej z mniejszymi kolumnami. Nie wielkość kolumn, a ich impedancja (jej stabilność) i skuteczność kolumn mają większe znaczenie w takich połączeniach 80W wzmacniacz Atolla w zupełności wystarczy dla większości kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Niedziela o 19:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:04 Atoll moim zdaniem nie będzie tu ograniczeniem Dnia 24.01.2025 o 18:05, jawor2 napisał: Dali Oberon 9 Focal Theva N°3 Triangle Borea BR09 Miałeś okazję posłuchać którychś z nich? Z jakiego powodu zmieniasz Melodiki? Ogółem też nie szedłbym w te modele na 20m2, spokojnie starczą mniejsze wersje. W bardzo dobrej cenie (po kontakcie) możemy zaproponować Dali Opticon 6 mk2, warto byłoby też posłuchać MA Silver 300 (lub 500, jak budżet pozwoli). W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor2 Napisano Niedziela o 21:30 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 21:30 Melodikę chcę zmienić bo mi się już znudziły i mam ochotę na jakąś „lepszą zmianę” 😉 Póki co budżet planowany to 8k, i słucham raczej spokojnie. Żadnych z w/w nie słyszałem, we wtorek jadę na odsłuch Triangli, w piątek będę mógł skorzystać z możliwości sprawdzenia Oberonów. Monitorów nie rozważam. Słyszałem za to Focale 926 i chyba popełniłem błąd bo mnie po prostu urzekły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomikin Napisano Poniedziałek o 10:10 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:10 12 godzin temu, jawor2 napisał: Słyszałem za to Focale 926 i chyba popełniłem błąd bo mnie po prostu urzekły. Sprawdź również Vestię i Thevę od Focala, moim zdaniem grają ciekawiej od Arii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 16:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:22 Dnia 24.01.2025 o 18:05, jawor2 napisał: Witam serdecznie, chcę w końcu wymienić dotychczasowe kolumny Melodika BL40Mk3. W oko wypadły mi trzy poniższe modele: Dali Oberon 9 Focal Theva N°3 Triangle Borea BR09 Grać będą w zestawie: Atoll In80+Atoll DAC100+WXC-50 w pomieszczeniu 20 mkw. Wiem że nic nie zastąpi odsłuchu, stąd też w przyszłym tygodniu odsłuchiwane w pierwszej kolejności będą Triangle Borea BR09, natomiast może warto zwrócić uwagę na coś innego czego nie brałem pod uwagę? Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie. Masz dobry budżet i sporo możliwości. Pytanie w jakie brzmienie uderzasz oraz co chciałbyś zmienić w obecnym systemie. W jakich klimatach muzycznych się obracasz ? Dali Oberon 9 i Focal Theva N3 to absolutnie dwa przeciwległe bieguny. Z jednej strony masz potężne i dociążone granie Oberona a z drugiej przejrzyste, otwarte brzmienie z krótkim basem, którego w niektórych okolicznościach może brakować. Borea BR09 to konkurent Thevy, jest nieco bardziej nasycony i ma twardszy, mocniejszy bas. Jeśli zatem szukasz bardzo dużej ilości dźwięku, który będzie Cię przytłaczał to te propozycje są dobre. Jeśli z kolei zależy Ci na optymalnie dobrym wyborze w tym przedziale cenowym, ale bez jakichś skrajności to Optiony sprawdzą się lepiej. Niemniej jednak, jeśli podobały Ci się Arie to sprawdź Vestie. Na pewno dogadasz się na dobrą cenę (zwłaszcza u nas ) i przy lekkim naciągnięciu budżetu kupisz bardzo muzykalną, ekspresyjną kolumnę ze sporą dawką detali i świetną sceną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 18:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:20 20 godzin temu, jawor2 napisał: Słyszałem za to Focale 926 i chyba popełniłem błąd bo mnie po prostu urzekły. Wpadnij na odsłuch Vestie, moim zdaniem ciekawsze granie Mimo że model niższy Powinniśmy mieć je dostępne do odsłuchu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:35 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:35 Jak zmieniac to na coś sensowniejszego. Z Focala to seria Aria była w cenie 8K i to model 948. Wiec zapewne jeszcze będzie można dorwać od Polaków z importu. Traingle to jednak zupełnie inne granie od Oberon 9. Wypadalo by zobaczyć które są Ci bliższe. Które tak na prawde Ci się podobają. Oprócz masywnego grania dołu moim zdaniem w Oberon 9 nie zyskujesz na górze względem Melodiki. Ze swojej strony dopisał bym jak wcześniej wspomniano Silver 300, Dali ale Opticony, Fyne F502 lub 501 SP. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano Wtorek o 07:05 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:05 20 godzin temu, tomikin napisał: Sprawdź również Vestię i Thevę od Focala, moim zdaniem grają ciekawiej od Arii. 12 godzin temu, Q21 napisał: Wpadnij na odsłuch Vestie, moim zdaniem ciekawsze granie Mimo że model niższy Powinniśmy mieć je dostępne do odsłuchu Tu sie nie zgadzam z wami. Sam poszukiwalem jakis czas temu kolumn i urzekly mnie niesamowicie Arie 926 (ktore kupilem). Vestie tez sluchalem i dla mnie to byla przepasc niesamowita, zupelnie inne granie i w ogole nie w moim guscie. Smie twierzic, ze jak kogos urzekly Arie to Vestie mu nie podpadna, zas Thevy sa zblizone do Arii pod wzgledem typu grania, jednak zdecydowanie gorsze pod kazdym katem. polecem szukac uzywki albo nowki ex demo na OLX Aria 926. Triangle tez rozwazalem, tylko ze Genese Quartet, jak te z nizszej polki brzmia niestety nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts