Skocz do zawartości

Onkyo rz30 czy Arcam avr11

Fonn

Recommended Posts

Dnia 25.01.2025 o 12:43, Fonn napisał:

Czy będzie to różnica warta dopłaty?

To zależy czego oczekujesz, w stereo z pewnością AVR11 wypadnie lepiej, w kinie też. Ale zależy jakie masz wymagania odnośnie dźwięku, jakiej funkcjonalności oczekujesz i jaki chcesz budować system. Jeżeli chcesz więcej niż 7 kanałów wzmocnienia do AVR11 musisz doliczyć dodatkowe końcówki mocy. Onkyo ma 9 końcówek, ale też procesuje tylko 9, więc np. 7.x.4 już nie zbudujesz, AVR11 procesuje/dekoduje 12. Zbyt duże różnice aby bezpośrednio porównać te amplitunery. Różnica w cenie też jest spora - czy warta dopłaty zależy od budżetu i wymagań. Ale AVR11 jest mówiąc w skrócie lepszym amplitunerem.

Jeżeli Arcam 11 byłby w okolicach pomiędzy 8 a 9 kzł to byłbym zainteresowany :) skoro ma lepszy dźwięk to może warto dołożyć.Oczywiście ,że zależy mi na jakości i Diracu.

Kolumny frontowe to Aries Reference na Iluminatorach 4 ohm a więc trochę się obawiam, czy Onkyo dałby radę ale nie jestem w stanie dać za amplituner więcej .

Edytowano przez Fonn

12 godzin temu, Fonn napisał:

Jeżeli Arcam 11 byłby w okolicach pomiędzy 8 a 9 kzł to byłbym zainteresowany :) skoro ma lepszy dźwięk to może warto dołożyć.Oczywiście ,że zależy mi na jakości i Diracu.

Wątpię, że damy radę zejść tak nisko, ale zapraszam na PW :) Zobaczymy, co możemy zrobić ;) 

1 godzinę temu, tomek72 napisał:

Czym obecnie napędzasz Aries-y, jeżeli masz wzmacniacz stereo z wejściem na końcówkę to problem jest łatwy do rozwiązania - wykorzystasz go w kinie jako końcówka dla frontów. RZ30 (jak i inne amplitunery) ma możliwość przełączenia na tryb 4ohm, niestety kosztem ograniczenia mocy.

Chińczykiem ale się go pozbywam bo I tak 80 procent to filmy,wolałbym Rz30 bo lepiej mi finansowo podchodzi,może do niego końcówkę za jakiś czas na fronty np.Fosi dual mono...ale czy to dorówna wyrafinowaniem Arcamowi...

1 godzinę temu, DaftPunk napisał:

W tej kasie zobacz Pioneera vsa-lx805 odpowiednik rz70.

Straszna to już kolumbryna szczególnie na głębokość trza by meble zmieniać... no i po pomiarach jakieś problemy z zaniżoną mocą opisują,cena też powyżej 10kzł.

Bliżej mi na pewno byłoby do Arcama ale ten rz30 też w testach chwalony.

@Fonn a nie prościej będzie umówić się w salonie na odsłuch? Jaki budżet chcesz na ten amplituner przeznaczyć. Bo czy RZ70, czy AVR11, czy VSA-LX805 bądź wspomniany NAD T778 to amplitunery prawie dwukrotnie droższe od RZ30 więc będą lepsze wyposażeniem i dźwiękiem. Czy dla Ciebie różnice w dźwięku będą warte różnicy w kwotach musisz sam zdecydować. Każdy z nas trochę inaczej na to spogląda- również w kontekście posiadanych już „zabawek”.

Zdecydowanie tak. Barwa dzwieku w AVR 11 jest znacznie lepsza od RZ30 czy RZ50. Jedna korzyść to wieksza ilosć kanałów.

Natomiast mówiać o barwie, dynamice no to wybór jest jasny. I mowie to jako wieloletni fan Onkyo. Wybral bym Arcama jakbym na niego miał.

11 godzin temu, Fonn napisał:

A czy oprócz HDMI 2.0 i braku diraca w avr 5 jest jeszcze jakiś brak w stosunku do avr11 ?

wzmacniacz jest ten sam.

11 tka ma bardziej rozbudowanego DACa ale to nie będzie kluczowe rozwiązanie.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zdecydowanie tak. Barwa dzwieku w AVR 11 jest znacznie lepsza od RZ30 czy RZ50. Jedna korzyść to wieksza ilosć kanałów.

Natomiast mówiać o barwie, dynamice no to wybór jest jasny. I mowie to jako wieloletni fan Onkyo. Wybral bym Arcama jakbym na niego miał.

wzmacniacz jest ten sam.

11 tka ma bardziej rozbudowanego DACa ale to nie będzie kluczowe rozwiązanie.

Mam tv Sony kld 9005 4 k 100htz  czy brak hdmi 2.1 nie będzie miało wpływu na obraz,podają,że 5 obsługuje 4k60htz