Skocz do zawartości

Onkyo rz30 czy Arcam avr11

Fonn

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Zastanawiam się gdzie najlepiej w moim układzie pokoju umieścić tylne kolumienki,czy z tyłu nad kanapą ,czy po bokach kanapy ale wtedy prawa będzie dalej od miejsca odsłuchu. 

Wiem, że ten układ nie jest najlepszy i,że kanapa powinna być wysunięta ale to u mnie odpada.

20250319_191849.jpg

Edytowano przez Fonn

Stereoikolorowo oj nie. To jest zguba czytanie tego. Wiec linka nie otworze, wybacz.

11 godzin temu, Fonn napisał:

Zastanawiam się gdzie najlepiej w moim układzie pokoju umieścić tylne kolumienki,czy z tyłu nad kanapą ,czy po bokach kanapy ale wtedy prawa będzie dalej od miejsca odsłuchu. 

A ile nad kanapą?

Bo tu FX az się proszą

obraz.png.2db9179df56098b2800be8fffe49faff.png

Jakiej wysokości jest ta szafa? Bo rozumiem że po bokach to też bedzie wysoko?

obraz.png.61b79e321d0986abd2c2ec162598bcb3.png

Napisano (edytowany)
27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Stereoikolorowo oj nie. To jest zguba czytanie tego. Wiec linka nie otworze, wybacz.

A ile nad kanapą?

Bo tu FX az się proszą

obraz.png.2db9179df56098b2800be8fffe49faff.png

Jakiej wysokości jest ta szafa? Bo rozumiem że po bokach to też bedzie wysoko?

obraz.png.61b79e321d0986abd2c2ec162598bcb3.png

Szafa jest niestety do sufitu...a kolumienki już mam polk audio elit es10.Też się skłaniam za umieszczeniem z tyłu za kanapą ale to będzie chyba trochę blisko pozycji odsłuchu...

Edytowano przez Fonn

10 minut temu, Fonn napisał:

Szafa jest niestety do sufitu...a kolumienki już mam polk audio elit es10.Też się skłaniam za umieszczeniem z tyłu za kanapą ale to będzie chyba trochę blisko pozycji odsłuchu...

Czyli po bokach nie wchodzi w gre.

Chyba że chciałeś go powiesić na szafie albo ustawić na standach w tej luce?

To ja bym je zamontował z tyłu i skierował na miejsce odsłuchu.

to nic że będzie blisko. Będa grały ciszej. A jak wysoko wtedy będą?

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli po bokach nie wchodzi w gre.

Chyba że chciałeś go powiesić na szafie albo ustawić na standach w tej luce?

To ja bym je zamontował z tyłu i skierował na miejsce odsłuchu.

to nic że będzie blisko. Będa grały ciszej. A jak wysoko wtedy będą?

Mogę nawet na wysokości głowy lub trochę wyżej, one mają otwory na zawieszenie z tyłu ale wtedy nie będą skręcone tylko równo do ściany,pewnie byłoby lepiej je odchylić.

Jeszcze myślę nad atmosowymi z frontu ,dałbym je na wiszące szafki nad tv bo do sufitu mam z 70cm

Edytowano przez Fonn

Chyba nie sądzisz że odbicia od sufitu są porównywalną alternatywą do fizycznych głośników w suficie?

Upfiring jest w dużej części marketingowym chwytem, trzeba jakoś ludzi namówić na kino. Wiele osób nie chce demolować sufitu i dają się nabrać na tą technologię.

Generalnie po spełnieniu kilku warunków jak kąt odbicia oraz wysokość i rodzaj sufitu efekt dźwięku z górnej warstwy jakiś będzie, ale porównania do głośnikami nad Tobą to nie ma.

Edytowano przez Butler

38 minut temu, Butler napisał:

Generalnie po spełnieniu kilku warunków jak kąt odbicia oraz wysokość i rodzaj sufitu efekt dźwięku z górnej warstwy jakiś będzie, ale porównania do głośnikami nad Tobą to nie ma.

Dodałbym jeszcze, że porównując np. Focala 826D z Monitor Audio Bronze AMS widać parę trików w dużej kolumnie których nie znajdzie się w nadstawkowych zestawach. To czego dodatkowo nie widać to prawdopodobnie kierunkowa tkanina na pokrywce górnej, mimo symetrycznego kształtu da się ją zamontować tylko w jednej pozycji (magnesy). Więc pewnie sporo zależy od samego projektu. 

image.png.66621d477bb99743c0e81e7f72bd913c.png

image.png.49f68f5a33d92e347a6e80742cc5ce21.png

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Butler napisał:

Chyba nie sądzisz że odbicia od sufitu są porównywalną alternatywą do fizycznych głośników w suficie?

Upfiring jest w dużej części marketingowym chwytem, trzeba jakoś ludzi namówić na kino. Wiele osób nie chce demolować sufitu i dają się nabrać na tą technologię.

Nie mam doświadczenia w kinie więc pytam,dopytuję bardziej doświadczonych odemnie aby nie walnąć Babola.

Zapewne bezpośrednie propagowanie dźwięku jest lepsze ale nie wyobrażam sobie u mnie kuć sufitu w tej chwili   :)

Edytowano przez Fonn

Nie trzeba kuć, jest kilka alternatyw by ograniczyć bajzel.

Po pierwsze płaskie przewody głośnikowe które można zlicować z sufitem. Po malowaniu niewidoczne.

Po drugie mogą byś zawieszone kolumny tzw. naśnienne np. Cambridge Audio Minx Min 12 albo uchylne jak np. Dolby Atmos Magnat Atm 202 które dzięki ukośnej konstrukcji można nakierować na odsłuch.

Po trzecie, można zamaskować Atmosy przy okazji montażu listwy/szyny oświetleniowej, to dość skuteczny pomysł by przekonać siebie i domowników na rozszerzenie funkcjonalności kina. Obok reflektorów montujesz w szynie wspomniane Minx 12 i temat z głowy.

7022380.webp

Edytowano przez Butler

@Fonn nie chcę namawiać na demolkę w domu, ale pierwotnie miałem też mieć kanapę przy tylniej ścianie ale ostatecznie jest odsunięta ok 50-60 cm i na suround back zastosowałem kolumny IN WALL które wkułem w porotherm a po bokach dużej 4 osobowej sofy dałem oddalone od niej ok 1,5 metra surround dipolowe.  Dobrze się to zgrywa choć kanapa powinna być jeszcze bardziej odsunięta od tylniej ściany, ale to taki kompromis, kalibracja mocno ścieła te tylnie bo jednak są za blisko odsłuchu w teorii.   

Jeśli sofa musi stać dosunięta do ściany i raczej wtedy tylko 5.1 to bym umieścił dipole tak:

obraz.png.4f7bb3d2412326bb2bf7f7da1653e202.png

wtedy sweet spot w lewej części kanapy

Napisano (edytowany)

Po uzgodnieniu z drugą połówką zamienię miejscami szafę z niską komodą co zwolni miejsce i będzie można dać głośniki szerzej:)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...

22 godziny temu, Fonn napisał:

Mogę nawet na wysokości głowy lub trochę wyżej, one mają otwory na zawieszenie z tyłu ale wtedy nie będą skręcone tylko równo do ściany,pewnie byłoby lepiej je odchylić.

Jeszcze myślę nad atmosowymi z frontu ,dałbym je na wiszące szafki nad tv bo do sufitu mam z 70cm

FX były by dobrze zamontowane.

18 godzin temu, Fonn napisał:

Nie mam doświadczenia w kinie więc pytam,dopytuję bardziej doświadczonych odemnie aby nie walnąć Babola.

Zapewne bezpośrednie propagowanie dźwięku jest lepsze ale nie wyobrażam sobie u mnie kuć sufitu w tej chwili   :)

te odbicia to babol.

11 godzin temu, Fonn napisał:

Po uzgodnieniu z drugą połówką zamienię miejscami szafę z niską komodą co zwolni miejsce i będzie można dać głośniki szerzej:)

A to potrzebne?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

FX były by dobrze zamontowane.

te odbicia to babol.

A to potrzebne?

Znaczy co?te meble :) no trochę tak .

Aczkolwiek komoda za niedługo wyleci.

Dam sobie faktycznie spokój z tymi odbiciami od sufitu czyli babolem  :) pomyślą o stelażu i głośnikach na nim .

Mam pewien problem z brumieniem w kolumnach frontowych zasilanych z końcówki mocy.

Końcówka ma dwie pozycje wzmocnienia,niską i wysoką,na wysokiej jest niestety brumienie co zapewne jest spowodowane pętlą masy .Muszę ten problem jakoś opanować , aby mieć równowagę wzmocnienia z pozostałymi głośnikami zasilanymi z Arcama.

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Próbowałeś inne kable? Spróbuj te kierunkowe one z jednej strony mają "mase" podłączoną z jednej strony.

Jeśli to nie pomoże to może przepnij zasilanie do innej listwy.

Tak próbowałem różnych opcji z kablami...piszę jeszcze na ten temat z producentem końcówki, zobaczę co odpisze.

Takie pytanie mam jeszcze odnośnie połączenia w 5.1 czy mam podpiąć tylne głośniki do wyjść  jako sr czy strony?

5 minut temu, Fonn napisał:

Tak próbowałem różnych opcji z kablami...piszę jeszcze na ten temat z producentem końcówki, zobaczę co odpisze.

no dobra opcja.

5 minut temu, Fonn napisał:

Takie pytanie mam jeszcze odnośnie połączenia w 5.1 czy mam podpiąć tylne głośniki do wyjść  jako sr czy strony?

SR? Strony?

5 podłączasz tu

obraz.png.51a49a9b1c59f690284688cf9a7e1ebb.png

Niestety producent końcówki mocy odpisał ,że jeżeli tworzy się pętla masy pomiędzy Arcamem to nic nie da się zrobić...Arcam pracuje w drugiej klasie ochrony bez przewodu ochronnego pe a końcówka ma uziemienie pe...ma ktoś jakiś pomysł?

Edytowano przez Fonn