JarekSt Napisano wczoraj o 19:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:54 Cześć wszystkim. Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu amplituner stereo Onkyo 8470 + Pylon Sapphire 31. Jest to moje pierwsze audio, bardzo fajnie gra, jestem bardzo zadowolony, no ale... Jest z tyłu głowy myśl, że może być jeszcze lepiej, że kolumny mają zapas, stąd pojawiła się myśl aby kolumny były napędzane przez wzmacniacz lub końcówkę mocy, a ten obsługiwany przez obecny amplituner. Nie chcę rezygnować z jego funkcji (streaming, radio, hdmi, aplikacja), więc chcę go zostawić w zestawie. Powiedzcie proszę czy to jest dobra myśl, że dołożenie takiego elementu wpłynie odczuwalnie na jakość dźwięku, czy za niego będzie odpowiadał ostatni element, a nie będzie ograniczona przez dotychczasowy amplituner? Jakie warunki musi spełniać dołożony element? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano wczoraj o 20:14 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:14 (edytowany) Jeśli chcesz bardzo dobrego dzwięku i się nie boisz że to chińczyk to z czystym sumieniem D5pro. Edytowano wczoraj o 20:15 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Cześć Moim zdaniem nie uzyskasz rozsądnego zysku jakościowego w ten sposób. Co rozumiesz przez ten fragment? 14 godzin temu, JarekSt napisał: że kolumny mają zapas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekSt Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć Moim zdaniem nie uzyskasz rozsądnego zysku jakościowego w ten sposób. Co rozumiesz przez ten fragment? Ograniczeniem w takim przypadku będzie amplituner jako przedwzmacniacz? Jaka jest w takim razie inna alternatywa, która da realny skok jakości, zachowując funkcjonalność amplitunera? Przez zapas rozumiem, że mogą zagrać bardziej wyraziście, przestrzennie, dźwięku będzie więcej, przy cichym odsłuchu nie będzie wyraźnie ograniczony. Nie wiem jak to dokładniej wyjaśnić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) Za późno pytasz o poradę. Kupiłeś amplituner który ma robić tylko za funkcje sieciowe i wydałeś na niego ponad 3tys 😳 Mogłeś kupić o wiele lepszy wzmacniacz + WiiM za kilka stówek i miałbyś sieć i lepsze granie. Edytowano 7 godzin temu przez Artur Charicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Jak kolega wyżej. Według mnie nie ma to sensu. Końcówki mocy z Onkyo będą się kurzyć. To tak jak byś część kasy po prostu wydał niepotrzebnie. Porządny wzmacniacz z integrowany ze streamerem załatwi sprawę. Ewentualnie końcówka mocy i jakiś streamer z preampem. Tylko, że w tej chwili musiałbyś sprzedać Onkyo i trochę na nim stracić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, JarekSt napisał: Ograniczeniem w takim przypadku będzie amplituner jako przedwzmacniacz? Jaka jest w takim razie inna alternatywa, która da realny skok jakości, zachowując funkcjonalność amplitunera? Mogłeś wybrać np. Audiolaba 7000A z bdb DACiem, HDMI ARC, a do tego streamer. Dałoby to lepszą jakość od samego startu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maunio Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Artur Charicki napisał: Za późno pytasz o poradę. Kolega prosi o radę, i to niekoniecznie po fakcie. W momencie gdy kupował sprzęt był z niego bardzo zadowolony. Tylko że w krótkim czasie wystąpił u niego niesamowity progres i chce iść do przodu. Teraz poszukuje o wiele wyższej jakości dźwięku, więc może jednak powinien rozważyć sprzedaż amplitunera jak powyżej sugeruje branża i skorzystać z ich i twojej porad. No cóż finansowo straci, ale finalnie może wybrać rozwiązanie które da mu większe zadowolenie (przynajmniej na jakiś czas, i być może za kolejne 3 miesiące znowu poprosi o pomoc 🙂). Ja akurat również mam od niedawna ten amplituner, lecz w moim wypadku spełnia on oczekiwania. Jarek - zgadzam się z przedmówcami 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekSt Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Maunio napisał: Kolega prosi o radę, i to niekoniecznie po fakcie. W momencie gdy kupował sprzęt był z niego bardzo zadowolony. Tylko że w krótkim czasie wystąpił u niego niesamowity progres i chce iść do przodu. Teraz poszukuje o wiele wyższej jakości dźwięku, więc może jednak powinien rozważyć sprzedaż amplitunera jak powyżej sugeruje branża i skorzystać z ich i twojej porad. No cóż finansowo straci, ale finalnie może wybrać rozwiązanie które da mu większe zadowolenie (przynajmniej na jakiś czas, i być może za kolejne 3 miesiące znowu poprosi o pomoc 🙂). Ja akurat również mam od niedawna ten amplituner, lecz w moim wypadku spełnia on oczekiwania. Jarek - zgadzam się z przedmówcami Bardzo ładnie napisałeś to co można byłoby napisać mniej ładnie, dziękuję Dodam jeszcze, że tą stratę zakładałem od początku i traktuję ją jako naukę. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto wszystko w życiu kupuje i układa zawsze jak trzeba i nigdy nie mówi później "a mogłem inaczej" Pomijam już fakt, że ampli mógł być kupiony używany i finalnie żadnej straty by nie było. Bo kolumny na przykład takie kupiłem 2 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Jak kolega wyżej. Według mnie nie ma to sensu. Końcówki mocy z Onkyo będą się kurzyć. To tak jak byś część kasy po prostu wydał niepotrzebnie. Porządny wzmacniacz z integrowany ze streamerem załatwi sprawę. Ewentualnie końcówka mocy i jakiś streamer z preampem. Tylko, że w tej chwili musiałbyś sprzedać Onkyo i trochę na nim stracić. Wiesz, kurzenie nie jest strasznym problemem, kluczowa tu jest jakość dźwięku. Ampli pasuje mi funkcjonalnie, stąd myśl aby go zostawić, ale nie jestem związany z nim na śmierć i życie, sprzęty się zarówno kupuje jak i sprzedaje . WiiM Ultra załatwiłby tu sprawę przed końcówką mocy, nie byłby ograniczeniem tej ostatniej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 6 godzin temu, JarekSt napisał: Ograniczeniem w takim przypadku będzie amplituner jako przedwzmacniacz? Jaka jest w takim razie inna alternatywa, która da realny skok jakości, zachowując funkcjonalność amplitunera? Przez zapas rozumiem, że mogą zagrać bardziej wyraziście, przestrzennie, dźwięku będzie więcej, przy cichym odsłuchu nie będzie wyraźnie ograniczony. Nie wiem jak to dokładniej wyjaśnić Jest zapas na pewno,tylko jest też pytanie czy chcesz ten zapas wykorzystać czy dreptać w miejscu.Jeszcze kilka miesiecu/tygodni temu pisałem na tym forum podobne posty do Twojego.Daradców było sporo,kupowałem,zmieniałem ,czy to wzmaki,daci, kable.Rożnica była owszem ale zawsze minimalna.Oczywiście że ktoś ci rzuci kup wzmaka za 15,5k jak w sąsiednim poście.Jednym "słowem" stałem w miejscu.Poszedłem inną drogą,taka jak napisałem ci w pierwszej odpowiedzi i już otworzyło mi uszy.Oczywiście że preout/przedwzmak Onkyo może psuć dziwek ,bo nikt tak naprawdę nie wiem jakiej jest jakości,ale ja mam tylko wiim ultra który cudem techniki nie jest ale gra d5pro bardzo dobrze. Ryzykujesz chińczyka,stoisz w miejscu,albo wydajesz 15,5 kolca jak koledzy wyżej. Edytowano 2 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekSt Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Q21 napisał: Mogłeś wybrać np. Audiolaba 7000A z bdb DACiem, HDMI ARC, a do tego streamer. Dałoby to lepszą jakość od samego startu Piękny jest ten Audiolab, sam wygląd bardzo kusi. Trzy pytania o funkcjonalność: 1. Użycie ARC spowoduje wzbudzenie/wyłączenie wzmacniacza wraz z telewizorem? 2. Za głośność zestawu będzie każdorazowo odpowiadał pilot wzmacniacza? 3. Rozumiem, że całość będzie działała z poziomu wzmacniacza, jemu wskazuję źródło dźwięku (tv, gramofon, streamer) i na przykład w przypadku streamera dalsza obsługa już odbywa się przez niego ( ewentualnie z wyjątkiem głośności)? Wiem, pytania może banalne, ale nie chciałbym, żeby ktoś znów zarzucił, że z czymś się spóźniłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, JarekSt napisał: Piękny jest ten Audiolab, sam wygląd bardzo kusi. Trzy pytania o funkcjonalność: 1. Użycie ARC spowoduje wzbudzenie/wyłączenie wzmacniacza wraz z telewizorem? 2. Za głośność zestawu będzie każdorazowo odpowiadał pilot wzmacniacza? 3. Rozumiem, że całość będzie działała z poziomu wzmacniacza, jemu wskazuję źródło dźwięku (tv, gramofon, streamer) i na przykład w przypadku streamera dalsza obsługa już odbywa się przez niego ( ewentualnie z wyjątkiem głośności)? Wiem, pytania może banalne, ale nie chciałbym, żeby ktoś znów zarzucił, że z czymś się spóźniłem Czyli stoisz w miejscu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekSt Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Sundin997 napisał: Czyli stoisz w miejscu. Stosując wzmacniacz ze streamerem zamiast amplitunera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 7 minut temu, JarekSt napisał: Stosując wzmacniacz ze streamerem zamiast amplitunera? Wzmak który miałem przed d5pro też kilka lat temu kosztował 6 tyś. a nawet Heco aurora nie potrafi rozbujać. Ale to się dopiero wie jak się usłyszy. Edytowano 2 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts