bielak75 Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) Dziękuję za dyskusję i chęć podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem. Zaczynam analizę wpisów. W tzw. międzyczasie kupiłem na testy kabel sieciowy Audioquest NRG-Y3. W postach mowa była o NRG - X3, ale chcę sprawdzić wersję podobno mniej inwazyjną. Wynika to z braku doświadczenia w tej dziedzinie. Następnie myślę o sprawdzeniuzatowno kabli zasilających jak i głośnikowych: KABEL ZASILAJĄCY VERMOUTH RHAPSODY POWER CORD 1.5M Tellurium Q Black II 11 godzin temu, elektron6 napisał: Kable takie czy inne może pomogą a może i nie a kasa będzie wydana. Proponuję poratować się innymi rozwiązaniami. 1. Wzmacniacz- ustawić wyższy prąd spoczynkowy końcówek mocy co może złagodzić soprany. 2. Kolumny - ingerencja w zwrotnice w obwodzie wysokotonowca. Zwiększyć nachylenie opadania charakterystyki tego głośnika x2 lub stłumić głośnik o te 2-3 db poprzez wstawienie dzielnika napięcia. Prosto, tanio i z pewnym efektem. Kusząca propozycja, ale teraz to odpada bo wszystko jest na gwarancji. Edytowano 8 lutego przez bielak75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 2 godziny temu, bielak75 napisał: kupiłem na testy kabel sieciowy Audioquest NRG-Y3. W postach mowa była o NRG - X3, ale chcę sprawdzić wersję podobno mniej inwazyjną. Mówiłem o Z3, ale wersja Y3 rzeczywiście mniej inwazyjna dla portfela. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 38 minut temu, Rafał S napisał: Mówiłem o Z3, ale wersja Y3 rzeczywiście mniej inwazyjna dla portfela. Jestem po pierwszym odsłuchu Y3, jest więcej dynamiki, zróżnicowania i przestrzeni w niskich częstotliwościach. Może dlatego, że średnicą została wypchnięta. Jak dla mnie trochę za dużo średnich- przyzwyczajenie. Dam sobie i jemu tydzień. Korci mnie, żeby kupić ciemniejszy Z3 lub VERMOUTH RHAPSODY POWER CORD i przetestować je razem. Kolejny dojedzie we wtorek lub środę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 29 minut temu, bielak75 napisał: więcej dynamiki, zróżnicowania i przestrzeni w niskich częstotliwościach Jeśli to była nówka, to przez pierwsze kilkanaście do kilkudziesięciu godzin może trochę zmienić swój charakter. Poza tym, jeśli masz taką możliwość, to dopilnuj, żeby kabel nie leżał na podłodze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) Jestem sklonny pojsc, albo i nawet zorganizowac takie spotkanie, zeby posluchac, czym rozni sie kabel lezacy na ziemi, od tego, ktory nie lezy na ziemi. No i posluchac, jak zmienia charakter, ten po 'x' godzinach uzytkowania. Tak, wiem. Nie slysze roznic, to moge sie nie udzielac, ale nie robcie sobie jaj. Jesli jest ktos chetny, zeby opowiedziec, o tym na zywo, moze w jakims salonie audio, gdzie bedzie mozna sprawdzic w ciemno, nawet te same kable, o ktorych piszecie, to chetnie tego poslucham. Daje Wam max 10min, a sami zrobicie z siebie glupkow, mylac sie, co gra Edytowano 8 lutego przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 21 minut temu, no_i_fajnie napisał: nie robcie sobie jaj Piszę zupełnie poważnie. Raptem wczoraj odwiedził mnie kolega i sprezentował mi kilka sosnowych podstawek pod kable, zrobionych przez stolarza. Podłożyłem je pod kable zasilające. Inny dźwięk. Bardziej neutralny, precyzyjny, trochę chłodniejszy. Lepszy, ale też o innym charakterze - na tyle innym, że nie było dla mnie z początku oczywiste, czy to "moje" brzmienie. Sądziłem, że nic mnie już w audio nie zdziwi, a to mnie zdziwiło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 5 minut temu, Rafał S napisał: Bardziej neutralny, precyzyjny, trochę chłodniejszy Pisze zupelnie powaznie. Czy troche chlodniejszy jest dalej neutralny? No i, czy gdyby podkladki byly np. debowe, to bylby mniej precyzyjny? Jeszcze bardziej powaznie - moglbys opisac tez dzwiek, siedzac na jednej, na przyklad lewej stronie kanapy (czy tam innego wypoczynku), potem w srodku, a potem z prawej? Zobaczysz, ze dzwiek sie zmieni, bez zmiany w sprzecie (chociaz sosnowej podstawki pod kable nie nazywalbym sprzetem). Moze to byc szok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 3 godziny temu, no_i_fajnie napisał: Czy troche chlodniejszy jest dalej neutralny? Wcześniej był po słyszalnie ciepłej stronie, więc trochę chłodniejszy od ciepłego oznacza w tym przypadku, że jest bliżej neutralności. 3 godziny temu, no_i_fajnie napisał: moglbys opisac tez dzwiek, siedzac na jednej, na przyklad lewej stronie kanapy (czy tam innego wypoczynku), potem w srodku, a potem z prawej? Zobaczysz, ze dzwiek sie zmieni Wiem, że się zmieni. Lubię słuchać po środku, ewentualnie po prawej stronie. Jak czasem siądę z lewej, to już się czuję dziwnie, że gra inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 4 godziny temu, Rafał S napisał: Jeśli to była nówka, to przez pierwsze kilkanaście do kilkudziesięciu godzin może trochę zmienić swój charakter. Poza tym, jeśli masz taką możliwość, to dopilnuj, żeby kabel nie leżał na podłodze. Nowy, niewygrzany. Przez weekend będzie non stop zasilał wzmacniacz, nie wyłączam go. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 1 minutę temu, bielak75 napisał: Nowy, niewygrzany. Przez weekend będzie non stop zasilał wzmacniacz, nie wyłączam go. Jeszcze trochę sobie poczekasz, proponuję tak po miesiącu wrócić do tego co był poprzednio. Wtedy od razu wychodzi, czy było warto. Na razie to zachwyt efektem WOW. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Mam Audioquesta Y3 podpiętego pod wzmacniacz, wcześniej miałem Isotekoa Evo 3 (teraz zasila CD). Różnic nie słyszałem. Ale to może przez wiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 38 minut temu, terracan1929 napisał: Mam Audioquesta Y3 podpiętego pod wzmacniacz, wcześniej miałem Isotekoa Evo 3 (teraz zasila CD). Różnic nie słyszałem. Ale to może przez wiek. Przeczytałem jedną opinie, że po wygrzaniu dźwięk stał się suchy. Obecnie mam wrażenie, że średnica jest wypchnięta ale płaska w okolicach 2-4 kHz. Podoba mi się BAS stał się palstyczny, lekko misiowaty. Jakie są Twoje wrażenia w kwestii zakresu 2-4 kHz? Oczywiście trudno jest porównać nasze zestawy. Edytowano 8 lutego przez bielak75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 22 minuty temu, bielak75 napisał: Przeczytałem jedną opinie, że po wygrzaniu dźwięk stał się suchy. Miałem w domu na testach AQ Z3, a na własność Monsoona i Blizzarda. Chyba wszystkie prezentowały efektowny bas. Natomiast rzeczywiście w niektórych konfiguracjach kable zasilające AQ potrafią zabrzmieć sucho. Trudno mi ocenić, czy to natura tych kabli czy tylko pokazują charakter reszty toru / słabość nagrań itp. Z tego powodu ostatecznie pozbyłem się obu zasilających AQ, choć przez pewien czas uważałem, że zostaną u mnie na dobre. Jeśli pojawi się irytująca Cię suchość, to odpuść i zwróć kabel przed upływem ustawowych 14 dni. Nie licz na to, że potem to zniknie, już prędzej zacznie Ci bardziej przeszkadzać. Ten Vermouth powinien dać bardziej soczysty i plastyczny środek od AQ Z3 - przynajmniej tak go wspominam. No i przyjemnie podkreślał rytm. Edytowano 8 lutego przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 8 lutego Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 1 minutę temu, Rafał S napisał: Ten Vermouth powinien dać bardziej soczysty środek od AQ Z3 - przynajmniej tak go wspominam. Mam zamiar go kupić i przetestować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 6 godzin temu, terracan1929 napisał: Różnic nie słyszałem. Ale to może przez wiek. Jak w nicku terracan1929 to data urodzin, to na pewno przez wiek. 😁 Sorry, nie mogłem się powstrzymać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 9 lutego Autor Udostępnij Napisano 9 lutego Dnia 4.02.2025 o 13:14, tomek4446 napisał: Ja bym bezpośrednio porównał YTDY 0,5 x 8 z Beldenem 9497. Albo po podpięciu YTDY z dowolnym kablem , nawet tym co masz obecnie i zobaczysz , że góra będzie już do przyjęcia Zrobiłem eksperyment 🙂 - kupiłem 10 metrów YTDY i połączyłem kolumny ze wzmacniaczem, zamiast cardas 101. Dla każdej kolumny dedykowane były 2 osobne przewody , każdy 0,5 x 8 - wzmacniacz zasilany był przez Audioquest NRG-Y3 YTDY miałem od piątku, ale skupiłem się na przewodzie zasilającym NRG. Dopiero po 20ej zabrałem się za cięcie, skręcanie i podłączenie gołych przewodów. Efekt - opad szczeny 🤪😜🤪 Jak to zgrało, zero problemów z wysokimi, bas wybrzmiał jeszcze dynamicznej. Wokal miękki i soczysty. Od razu wyłączyłem room corection. Jutro będę kontynuował zabawę, tym razem dodam wtyki 🙃 sprawdzę z oryginalnym kablem zasilającym🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Dnia 9.02.2025 o 22:39, bielak75 napisał: Zrobiłem eksperyment 🙂 - kupiłem 10 metrów YTDY i połączyłem kolumny ze wzmacniaczem, zamiast cardas 101. Dla każdej kolumny dedykowane były 2 osobne przewody , każdy 0,5 x 8 - wzmacniacz zasilany był przez Audioquest NRG-Y3 YTDY miałem od piątku, ale skupiłem się na przewodzie zasilającym NRG. Dopiero po 20ej zabrałem się za cięcie, skręcanie i podłączenie gołych przewodów. Efekt - opad szczeny 🤪😜🤪 Jak to zgrało, zero problemów z wysokimi, bas wybrzmiał jeszcze dynamicznej. Wokal miękki i soczysty. Od razu wyłączyłem room corection. Jutro będę kontynuował zabawę, tym razem dodam wtyki 🙃 sprawdzę z oryginalnym kablem zasilającym🙂 W podpisie został cardas a co zostało w systemie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 31 minut temu, yayayaya napisał: W podpisie został cardas a co zostało w systemie? Cardas 101 jest kablem kontrolnym. Obecnie kolumny podłączone są za pomocą YTDY, a wzmacniacz zasilany jest NRG-Y3, czekam na dostawę kolejnego kabla zasilającego VERMOUTH RHAPSODY. To zestawienie YTDY+NRG-Y3 jest lepsze niż z Cardasem, który okazął sie jaśniejszy od YTDY To co wiem na 100% to nie wracam do kabla zasilającego z zestawu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 4 godziny temu, bielak75 napisał: Cardas 101 jest kablem kontrolnym. Obecnie kolumny podłączone są za pomocą YTDY, a wzmacniacz zasilany jest NRG-Y3, czekam na dostawę kolejnego kabla zasilającego VERMOUTH RHAPSODY. To zestawienie YTDY+NRG-Y3 jest lepsze niż z Cardasem, który okazął sie jaśniejszy od YTDY To co wiem na 100% to nie wracam do kabla zasilającego z zestawu Okej czyli ytdy się broni? Przy tej cenie to głupio nie sprawdzić. Tylko który ytdy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Ceną , owszem tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, yayayaya napisał: Okej czyli ytdy się broni? Przy tej cenie to głupio nie sprawdzić. Tylko który ytdy? YTDY 8x0,5 firmy Eldor (alarmowy, instalacyjny, telekomunikacyjny) Myślę, że w moim przypadku mniej szczegółów na górze pasma przyczynia się do spokoju w uszach. Room correction ścinał mi wysokie tony (od 8 kHz+) o kosmiczne 6-12 dB. Obecnie słucham bez korekcji oraz mam więcej basu. Focal vestia 3, nie grzeszy delikatnością na wysokich tonach. Opisywany problem nadmiaru sopranów powstał po pełnym wygrzaniu całego zestawu, czyli po 30-40 dniach od zakupu kolumn. Jak długo jeszcze będę słuchał w takim zestawieniu? Nie wiem - śmieszy mnie ta sytuacja. Czekam na kolejny kabel sieciowy i rozważam zakup na testy Tellurium Q Black II Edytowano 11 lutego przez bielak75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 35 minut temu, bielak75 napisał: YTDY 8x0,5 firmy Eldor (alarmowy, instalacyjny, telekomunikacyjny) Myślę, że w moim przypadku mniej szczegółów na górze pasma przyczynia się do spokoju w uszach. Room correction ścinał mi wysokie tony (od 8 kHz+) o kosmiczne 6-12 dB. Obecnie słucham bez korekcji oraz mam więcej basu. Jak długo jeszcze będę słuchał w takim zestawieniu? Nie wiem - śmieszy mnie ta sytuacja. Czekam na kolejny kabel sieciowy i rozważam zakup na testy Tellurium Q Black II Te mniej szczegółów to dosłownie - koc czy po prostu uspokojenie? Mając canare który gra równo, queda który gra lekko jaśniej, szukam czegoś co przesunie lekko balans do środka / wokal ale bez utraty lub z korzyścią dla sceny, nie kosztem rozdzielczości. Spoglądałem na cardasa stąd moja wizyta w tym wątku. Co ciekawe spoglądamy też obaj na ten sam kabel tellerium Na forum jest też porónanie / opnia ytdy do XzTKMXpw z korzyścią dla tego drugiego - przykładowa aukcja - 13151470869 Chyba sprawdzę tą opcję bo to są grosze a najwyżej coś się nauczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 1 godzinę temu, yayayaya napisał: Chyba sprawdzę tą opcję bo to są grosze a najwyżej coś się nauczę Sprawdzaj, testuj, co pomacasz i posłuchasz to Twoje, nikt Ci tego nie zabierze. Ciekawe, jak Wy takie druciki zaplataciena ich końcach do terminali ? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 10 minut temu, DiBatonio napisał: Sprawdzaj, testuj, co pomacasz i posłuchasz to Twoje, nikt Ci tego nie zabierze. Ciekawe, jak Wy takie druciki zaplataciena ich końcach do terminali ? 😉 Wiesz co wszystkie kable w życiu a trochę tego miałem to była plecionka. Taki drut to d coś nowego. Jak zobaczę to wymyślę jak to wcisnąć W sumie mam po budowie jeszcze 2,5 mm elektryczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego 2 minuty temu, yayayaya napisał: sumie mam po budowie jeszcze 2,5 mm elektryczne Od tych bym zaczął 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts