emil1818 Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Dzień dobry. Jestem nowy na forum, nie znam się zupełnie na sprzęcie na nagłośnienia. Mam nadzieję, że znajdę tutaj fachową pomoc w doborze urządzeń do salonu. Pomieszczenie ma około 50 m2. Jako załącznik wrzuciłem plan. Po lewej i prawej stronie telewizora oraz w suficie na wysokości siedziska narożnika mam wyprowadzone kable głośnikowe. Myślałem nad zakupem soundbara z Dolby Atmos do oglądania filmów z lepszym dźwiękiem. Ale chciałbym również wykorzystać te przewody z sufitu, żeby coś w nim zamontować. Może bylibyście w stanie zaproponować jakieś inne rozwiązanie? Myślę, że budżet to około 5 tys. Jak wyjdzie więcej, to się zastanowię. Nie jestem audiofilem, tylko chcę wykorzystać istniejącą infrastrukturę do polepszenia jakości dźwięku w miarę niewielkim kosztem. Dziękuję za wszelkie sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego (edytowany) Dla klasycznego układu kina brakuje okablowania na kanały surround a więc po bokach kanapy na wysokości głowy. Jeśli to co powyżej jest opcją ostateczną nierozwojową, wyjdzie system 3.1.2. Nie jest to złe. Wielokrotnie czytałem o zadowoleniu użytkowników takiego ustawienia mimo braku surround, choć nie ma co zaklinać faktów że trochę tych surround będzie brakować. Budżet ograniczony. By złożyć taki system potrzebujesz amplituner, 3 kolumny na przód, 2 głośniki na sufit oraz subwoofer. Onkyo TX-NR5100, Pioneer VSX-835, Denon AVR-S770H, Denon AVR-X1800H, Yamaha RX-V6A. To są amplitunery które mozesz brać pod uwagę w budżecie około 2000zł-2300zł Na głośniki więc zostaje max 3000zł. Dla tak dużej kubatury pomieszczenia szukał bym używanego suba i kolumn w na OLX. Określ czy w suficie może być glośnik w zabudowie (sufit podwieszany), czy przykręcany do stropu. O soundbarach się nie będę wypowiadał, to jest dział kina domowego na forum audio, dla mnie belki nie są KD. Ponadto nie kojarzę by jakiś zestaw przewidywał rozłączne jednostki przy suficie, choć mogę się mylić. Edytowano 11 lutego przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil1818 Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że jest to sufit podwieszany, z którego po prostu wystaje kabel i w takim wypadku chyba nie ma możliwości montażu zabudowy głośnika. Nie przemyślałem tej sprawy wystarczająco wcześnie i tak zostało. Jestem gotowy na propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Masz sufit podwieszany, to właśnie jest odpowiednie przeznaczenie dla głośników instalacyjnych. Wystarczy wyciąć okrągły otwór wg szablonu lub za pomocy cyrkla. Sama instalacja przypomina trochę montaż puszek elektrycznych w płytach gipsowych które montowane są przez skręcanie tylnych zapadek. Jedna uwaga, sprawdź czy wycinając otwór nie trafisz na stelaż. Magnat Interior IC 62 itp. spokojnie sobie to poradzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil1818 Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego Dziękuję za informacje. Czy możesz polecić jeszcze jakieś głośniki? Jakąś konkretną markę, moc? Coś, co pasowałoby do podanych amplitunerów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Bym Ci coś mógl polecać, ale nie w tym budżecie. Potrzebujesz napędzić spore pomieszczenie, sam sub jak dla mnie to by tyle kosztował. Szukaj co w okolicy masz w używkach. Co do Atmosów - Magnaty są spoko. Nie są to topowe sprzęty, ale relacja ceny do jakości jest świetna. Ich suby też są warte uwagi. Co do doboru kolumn, warto wiedzieć do jakigo amplitunera, ciężko uniwersalnie na coś wskazać bo A dobrze zagra z B, C dobrze zagra z D, ale A źle zagra z D. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil1818 Napisano 13 lutego Autor Udostępnij Napisano 13 lutego Jeszcze raz dziękuję za rady. A gdybym miał do dyspozycji budżet 10 tys., to co byś zaproponował? Potrzebuję konkretnego zestawu, bo nie umiem się zdecydować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego (edytowany) Denon AVR-X2800H 2800zł Klipsch RP-8000 używane, myśle ze dogadasz sie za 4500zł Klipsch RP-450C także używka. 1600zł. Zwróć uwagę na kolor obudowy żeby sobie dopasować z frontami. Magnat Interior IC 62 500zł Magnat Alpha RS 12 1700zł Trochę nagięte 10k, ale taki set do kina da satysfakcję. Jak będzie trzeba to nawet dobrą imprezę rozkręcisz. Ogólnie, mając ograniczony budżet to elementy z elektroniką kupowałbym nowe a kolumny używane bo w odróżnieniu od ampli ich naprawa nie jest droga i skomplikowana. Edytowano 13 lutego przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil1818 Napisano 14 lutego Autor Udostępnij Napisano 14 lutego Dziękuję, wspaniały sprzęt. Jednak trochę przekracza moje zdolności finansowe Z tego wychodzi prawie 12 tysięcy. Kolumna centralna w ciemnym kolorze to prawie 2400 zł. Czy miałbyś jeszcze czas i chęć, żeby zaproponować coś tańszego w okolicach 9-10 tysięcy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Trzeba podbytać branży @Q21 @S4Home, może @Piotr Sonido coś doda. Nie mam w zwyczaju polecać coś co sam nie sprawdziłem. Około 10 współczesnych amplitunerów osłuchałem, jeszcze więcej subów. Ale z kolumnami mam o wiele mniejsze doświadczenie bo na początek bardzo fajnie mi od razu wpasował Klipsch a potem wleciał w ciemno bez testowania Perlisten. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Cześć Z nówek sprawdziłbym na pewno takie opcje jak Monitor Audio Bronze, Polki Signature, czy Dali Oberon. Jeszcze taniej Polki XT. Ampli i suba bym zostawił. W razie czego zapraszam do kontaktu i na wyceny Podziałamy. Może na najmniejszych Klipschach RP też coś uda się złożyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil1818 Napisano 14 lutego Autor Udostępnij Napisano 14 lutego Cześć! 😊 Ciekawe propozycje. Nie mam zaplanowanych głośników tylnych. Mam zamiast tego sufitowe. Czy te z zestawów to tylne? W przypadku zakupu takiego zestawu co mogę z nimi zrobić? Skoro Klipsch to sprawdzona firma, to poprosiłbym o złożenie czegoś 😊 Chętnie zakupię sprawdzony zestaw od fachowca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Możesz ich po prostu nie kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Dnia 11.02.2025 o 09:00, emil1818 napisał: Myślałem nad zakupem soundbara z Dolby Atmos do oglądania filmów z lepszym dźwiękiem. Ale chciałbym również wykorzystać te przewody z sufitu, żeby coś w nim zamontować. Za duże pomieszczenie i zły pomysł. Soundbar plus Atmosy. Kompletnie to nie będzie grac. Miszmasz. Dnia 11.02.2025 o 11:40, emil1818 napisał: Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że jest to sufit podwieszany, z którego po prostu wystaje kabel i w takim wypadku chyba nie ma możliwości montażu zabudowy głośnika. Nie przemyślałem tej sprawy wystarczająco wcześnie i tak zostało. Jestem gotowy na propozycje. Są głośniki sufotowe które są już w obudowach. Monitor Audio czy Klipsch mają takie rozwiązanie. Gotowe do montażu. 13 godzin temu, emil1818 napisał: Ciekawe propozycje. Nie mam zaplanowanych głośników tylnych. Mam zamiast tego sufitowe. Czy te z zestawów to tylne? W przypadku zakupu takiego zestawu co mogę z nimi zrobić? nie kupujesz. ale pamiętaj że mimo iż na przykład Pioneer/Onkyo dają takie systemy 3.1.2 to nie jest to dobre rozwiazanie. Najpierw buduje się warstwe dolną kompletną potem górną. Rozumiem że dopuszczasz spore ustępstwa wiec Denon X2800/1800 albo Yamaha V6A + Monitor Audio Bronze 500 albo ELAC F6.2 do Yamahy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 08:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:58 Dnia 14.02.2025 o 18:26, emil1818 napisał: Cześć! 😊 Ciekawe propozycje. Nie mam zaplanowanych głośników tylnych. Mam zamiast tego sufitowe. Czy te z zestawów to tylne? W przypadku zakupu takiego zestawu co mogę z nimi zrobić? Skoro Klipsch to sprawdzona firma, to poprosiłbym o złożenie czegoś 😊 Chętnie zakupię sprawdzony zestaw od fachowca. Dobrze byłoby znaleźć jednak miejsce na surround. Osobiście nie przepadam za zestawami pokroju 3.1/3.1.2, bo wciąż brakuje tego efektu przestrzenności często. Jeśli jednak chcesz w to iść, to wyjdzie korzystniej cenowo, ale tu zaproszę do kontaktu w wiadomości/mailu/telefonicznie, to od razu będzie można porozmawiać o cenach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts