Skocz do zawartości

Recommended Posts

A gdzie ta podstawka miałaby trafić,  między te dwa urzadzenia?

Audiolab jak większość tego typu urządzeń ma chyba pokrywy w kształcie/profilu (n), zazwyczaj cienka brzeczaca blaszka jak się postuka.

Można to wytłumić od środka (warto). A między urządzenia to spróbuj tania deskę z IKEI taka do krojenia mięsa z prasowanego bambusa, nie żartuję.

Znam osoby, które z powodzeniem to stosują i nawet z korzyścią dla brzmienia.

Zaraz się zacznie , tak czuje. Ale ....

Ta ma zbliżone rozmiary do większości urządzeń audio.

https://www.ikea.com/pl/pl/p/aptitlig-blok-rzezniczy-bambus-00233429/

A tu jest dębowa, ale mniejsza.

https://www.woodcarver.pl/deska-do-krojenia-debowa-sztorcowa-35x25?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqrG9BhAVEiwAaPu5zj9n1HtXLJVzyy5X2qI95WncNcy3Hj1gapC6ruyEXp2yWs9qlzDtlBoCfmAQAvD_BwE

3 godziny temu, Paweł Florczyk napisał:

Nie no, podstawka ma izolować te urządzenia od komody, na której stoją, czyli podstawka - na to transport - na transporcie wzmacniacz.

Zatem spróbuj tę deskę rzeźniczą, jak nie pyknie odkupię. Obiecuję publicznie 🤭

Mówię o desce, bo to tanie rozwiązanie, nie nakłaniam do drogich rozwiązań jakie mam u siebie, rozumiem przecież, że chodzi o jak najtańsze pomysły.

A z dzwoniącą pokrywą też warto coś zrobić, a większość tych blaszanych pokryw dzwoni zwłaszcza te wygięte z bokami.

Czyli jest sens dawać podstawkę pod dwa urządzenia i jest zasadne dawać jakąś pomiędzy urządzeniami.

Tak.

Pociąłem zaschnięty silikon z tuby na krążki i podłożyłem pod źródła ,a daca mam "opatulonego" workami z piaskiem. Poważnie. Ale zdjęcia tegoż nie pokażę. 

20250213_112643.jpg

Pod wzmacniaczami mam taki kloc masarski ze stopkami gaia III.

20250120_144644.jpg

20250213_111237.jpg

Macie jakieś sprawdzone firmy, które produkują niedrogie podstawki?

Wystarczy dobry stolarz, zrobi ci platformę, znaczy blat, ale jak to z platformami trzeba jeszcze konstrukcji nośnej. 

A najprościej to u stolarza blat z dwóch sklejonych formatek MDFu np.16mm grubości i fornir na to, ten masz do wyboru jeśli chodzi o drzewo z jakiego ma być fornir. Dobrez jakby miał chociaż 1mm grubości, lepiej jak 1,5mm.

Kupujesz wkręcane kolce jak do kolumn, nawiercasz od spodu otwory do gniazd z gwintem i wkręcasz kolce, a pod nie podkladki pod kolce.

Możesz też zabawić się bez wiercenia i wtedy naklejasz gumowe stopki monacora, te są dość twarde mam pod kolumnami na standach i są spoko.

https://avstore.pl/kolce-i-podkladki-glosnikowe/monacor-hf-30-gumowe-nozki-do-kolumn-diy-2-sztuki.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=monacor-hf-30-gumowe-nozki-do-kolumn-diy-2-sztuki&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_shopping_performance_max_remarketing&utm_id=21460786720&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzba9BhBhEiwA7glbapRBwcIuOsOHInkSypRRI9JnfiQqJ_Px9oJUX6J743L1M6Ktez9uQBoCEOsQAvD_BwE

21 minut temu, Paweł Florczyk napisał:

Nie, nie ma.

Zrobisz jak uważasz, ja bym to "olał".

1 godzinę temu, Highlander_now napisał:

Ten wzmacniacz ma w sobie lampy?

Ja zakupie podkładki, platformy itp. gdy pojawi się właśnie "lampa" lub "drapak". W innych przypadkach nie interesuje mnie to.

Szkoda czasu i energii na ślepe testy.

Edytowano przez Chyba Miro 84

Nie, chodzi mi o to  by obydwa postawić na platformie. Pytam  czy takie rozwiązanie jest sensowne, bo raczej stosuje się pojedyncze urządzenia na playformie.

2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zrobisz jak uważasz

No właśnie, czuję, że i tak kolega zrobi po swojemu, tak jak będzie chciał. Tylko wtedy po co angażować innych i marnować ich czas propozycje.

Najtańsza z deską nawet jeśli efektu sonicznego by nie było, to żadna finansowa strata, ale doświadczenie jakieś zostaje.  

Zawsze może trafić do kuchni i na pewno się przyda, na śmietnik nie pójdzie. 

3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Szkoda czasu i energii na ślepe testy.

A kto Ci każe je robić, naprawdę nie masz innych zajęć?  😉

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

A kto Ci każe je robić, naprawdę nie masz innych zajęć? 

Bez ślepych testów nawet bym nie podejmował możliwości zakupu. Przejdzie test - zostaje, nie przejdzie - wypad!

To tyczy się większości "akcesorii" audio. Natomiast bankowo kupiłbym w ciemno tj. Do Drapak i sprzęt oparty o lampy.