Darek_F Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego (edytowany) Hej hej, dawno mnie to nie było - byłem zajęty słuchaniem muzyki W innym dziale poprosiłem o polecenie jakiegoś głośnika WiFi do sypialni - wybór padł na KEF LSX II LT. Niestety - ucho mam rozpieszczone, bo na co dzień słucham z KEFów 105/3 podłączonych do Sansui AU-X11 lub AU-X711. Dlatego te KEFy LSX mimo, że lepsze niż jakieś Bose, JBLe itp - to jednak nie dorównują zestawowi z salonu. Dlatego myślę, żeby jednak pójść w jakieś stereo - mogę do niego ewentualnie podłączyć Chromecast Audio, bo mam jeden nieużywany. Z drugiej strony nie wiem, czy nie będzie on wąskim gardłem jeśli chodzi o jakość. Po co jest mi to potrzebne? Żeby posłuchać muzy przed zaśnięciem. Zazwyczaj jakieś lekkie kawałki Led Zeppelin albo coś elektronicznego - jakiś chillout, ambient. Źródłem muzyki jest zazwyczaj Spotify, Tidal albo YT Music. Sypialnia wygląda tak: Naprzeciwko łóżka będzie taka wisząca szafeczka o szerokości łóżka, głębokość jakieś 20 cm. Zostało to wymierzone tak, że jak się położę na łóżku, to jakieś małe głośniki znajdą się akurat na wysokości moich uszu Głębokość tej półki to 20 cm, więc sprzęt musi być taki, żeby tam wejść na głębokość. Dlatego Snasui Alpha odpada Aha, no i na tej ścianie mam też gniazdo Ethernet, więc spoko, gdyby sprzęt dało się podłączyć do LAN. Mogę rozważyć takie kombinacje: - coś co streaminguje i jest też wzmacniaczem w jednym, może mieć w sobie też radio, np. DAB+ i do tego głośniki - wzmacniacz + coś do streamingu + głośniki - ewentualnie wzmacniacz + mój obecny Chromecast Audio, jeśli uznacie, że zapewni wystarczającą jakość do słuchania z Tidal/Spotify - wtedy zostaje więcej kasy do wydania na wzmacniacz + głośniki Najlepiej niech to będzie sprzęt używany, budżet powiedzmy dwie wersje - do 5k i do 10k. Będę wdzięczny za polecenie - nigdy się tutaj na żadnych radach nie zawiodłem. A polecono mi tutaj tuner FM Sansui TU-217 (w ten sposób odkryłem tą markę), kolumny Aegis EVO 3, KEF Reference 103/4 (potem sam upgrejdowałem do 105/3). Dzięki z góry Pozdrawiam Darek Edytowano 13 lutego przez Darek_F Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego W moim malutkim pokoju z tańszych konstrukcji dobrze odnajdują się monitorki takie jak Bowers 607s3, PMC Prodigy 1, ATC scm7. Do tego używany piecyk Rega Brio i powinieneś być usatysfakcjonowany tym co usłyszysz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego Namawiam, byś rozważył monitory aktywne z korekcją dsp w całym paśmie. Może być użyteczne podczas „cichych” odsłuchów. Podciągniesz najniższe i najwyższe pasmo. Wytniesz peaki, tam gdzie głowa na poduszce. Możliwość używania presetów. W zależności od żądanego spl. Do tego źródło i sterowanie z telefonu/tabletu. Nie polecę konkretnego modelu na rynku. Ja posiadam customowy. Zapewne rynek/sklepy bogaty w asortyment. A przy 10 tysięcy złotych to już prawie pewny sukces. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego Cześć W jakim sensie LSXy nie dorównały salonowemu zestawowi? Czego im brakowało? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts