Magdamaria Napisano Wtorek o 06:47 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:47 Pierwszy raz na takim forum, mam nadzieję, że mój post nie zostanie potraktowany za spam 😦bardzo przepraszam, ale z pośpiechu nie sprawdziłam norm forum 😓 Przechodząc do konkretów, mam problem, bo nie mam pojęcia które głośniki wybrać. Przeszukuję internet, ale czym innym jest cudza, subiektywna opinia, zwykle niekompletna, a nasze doświadczenie. Ludzie zachwalają się Q Acoustics 5050 i Wharfedale Super Linton, ale podobno nie są idealne. Trafiłam na inne głośniki wielkiej marki Yamaha NS-2000A, o wiele droższe, podobno idealne, choć nie za wiele recenzji, porównań i niestety ciężko stwierdzić. Mogę poświecić dzień lub dwa na latanie po sklepach, ale zastanawiam się, czy mają pomieszczenia do odsłuchania, w co wątpię, ale się nie znam 😜 Poszukuję naturalności i balansu, równowagi w brzmieniu, detali i przestrzeni. Czyli bardziej Sony niż Sennheiser 😜Jestem słuchaczem amatorem, który się zwyczajnie nie zna 😔Od kilku lat mam edifier s3000 pro i są ok, ale mnie nie satysfakcjonują. Chcę możliwie najlepszych głośników, wolnostojących, w rozsądnej cenie, <10 tys euro - choć jeśli dużo tańsze, tym lepiej 🤪jednak przesunęłam granice z górę, jeśli rzeczywiście warto wydać więcej dla jakościowych, dobrze brzmiących kolumn-to jestem na to gotowa. Biorę pod uwagę późniejszy wydatek na wzmacniacz, jeśli będzie potrzeba. Zastanawiam się, czy warto wydać kilka tysięcy wiecej, czy może jakość brzmienia nie rekompensuje dużej różnicy cenowej pomiędzy jednymi głośnikami a drugimi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Wtorek o 09:30 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:30 Cześć, Od razu na samym początku muszę Cię zmartwić. Nie istnieją idealne kolumny ( chociaż mogą takie być dla Ciebie ) . Zdecydowanie z takim budżetem warto wybrać się na odsłuchy i to w kilka różnych niezależnych miejsc. Napisz też więcej o tym gdzie miałyby być używane i jak lubisz słuchać muzyki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Wtorek o 11:46 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:46 Cześć Kwota jest duża, a będzie to pierwszy poważniejszy zestaw. Wzmacniacz będziesz potrzebowała od samego startu (chyba że wybierzesz kolumny aktywne), a zestawów w tym zakresie cenowym jest od groma. Odsłuch i wybranie swojego kierunku brzmienia to będzie podstawa, moim zdaniem zejdzie się sporo dłużej na tym niż dzień/dwa W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Dorzucam od razu dwa filmy, gdzie jest trochę opcji, na które warto zwrócić uwagę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Wtorek o 12:14 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:14 Mój imiennik ma rację. Podaj jak najwięcej danych, czyli wielkość pomieszczenia, rodzaj najczęściej słuchanej muzyki. Co do budżetu, czy te 10 tys euro to jest tylko na same kolumny i jaką sumę w zaokrągleniu będziesz chciała wydać na inny sprzęt. Teraz jeszcze napisz co ma być tym innym sprzętem, czyli oprócz wzmacniacza czy będzie to odtwarzacz cd, streamer(do słuchania muzy z serwisów streamingowych typu Spotify ,Tidal lub innych, oraz radia internetowego) czy może gramofon. Dobrze też jest mieć nie złego daca. W sumie to i za 10 tys euro można złożyć dobry sprzęt jako całość. Czasem lepiej jest kupować całość razem, bo dostaniesz wtedy dużo większy upust ceny. Gdy najpierw kupisz kolumny to pózniej będziesz musiała wypożyczać sprzęt do domu i tam go odsłuchiwać, bo nie wszystkie salony będą miały wybrane przez ciebie kolumny. Dobrze też przeznaczyć trochę pieniędzy na poprawę akustyki pomieszczenia w którym będziesz słuchała muzyki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Wtorek o 15:42 Udostępnij Napisano Wtorek o 15:42 8 godzin temu, Magdamaria napisał: poszukuje głośników na całe życie https://soundrebels.com/tannoy-kensington-gr-2/ I temat zamknięty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Wtorek o 16:29 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:29 9 godzin temu, Magdamaria napisał: mam edifier s3000 pro i są ok, ale mnie nie satysfakcjonują Witaj na forum. To forum zachwalających przede wszystkim swoje własne kolumny. Zatem @Magdamaria uważaj. Ja polecę KEF LS50 Meta. W różnych kolorach, duży wybór. Trochę powyżej 1000€. Nie wiem ile standy, ale z tego co czytam ile masz w portfelu, to zostanie mnóstwo pieniędzy na te standy i z powrotem na konto. Kiedyś będę je miał. Na razie tylko w gościach mam przyjemność i to ogromną przykładać ucho do ich brzmienia. Potrzebujesz jeszcze jakiś wzmacniacz i nie drogi/to ważne, ale najważniejsze to wygodny fotel. A obok stoliczek na tableta, by wybierać ulubione piosenki. Jestem ciekawy jak wrażenia i z cierpliwością na nie poczekam. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Wtorek o 16:36 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:36 A , co z akustyką ? W Hiszpanii także mają z nią problemy Można wydać milion $ i nie zagra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano Wtorek o 19:16 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:16 12 godzin temu, Magdamaria napisał: jeśli rzeczywiście warto wydać więcej dla jakościowych, dobrze brzmiących kolumn-to jestem na to gotowa. Biorę pod uwagę późniejszy wydatek na wzmacniacz to oczywista oczywistość - wzmacniacz i kolumny to jedno(ść) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:22 Udostępnij Napisano Środa o 06:22 23 godziny temu, Magdamaria napisał: Ludzie zachwalają się Q Acoustics 5050 i Wharfedale Super Linton Kto? Nie słyszałem tu na forum zachwalania ich 23 godziny temu, Magdamaria napisał: Trafiłam na inne głośniki wielkiej marki Yamaha NS-2000A, o wiele droższe, podobno idealne, choć nie za wiele recenzji, Kto będzie opowiadał recenzje o swoich produktach to tam będa idealne. Ostatnio niektóre kolumny śa na tak dobrych promocjach w europie że mając budżet to teraz jest zatrzęsienie rynkiem i wyborem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013. Napisano Czwartek o 05:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:25 Dnia 18.02.2025 o 07:47, Magdamaria napisał: Chcę możliwie najlepszych głośników, wolnostojących, w rozsądnej cenie, <10 tys euro Ponieważ budżet jak na pierwsze stereo w życiu jest bardzo wysoki, to żeby nie popełnić błędu przy zakupie niezbędne są odsłuchy, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy - im więcej tym lepiej, najlepiej co weekend przez pół roku, aż do znudzenia. Jak już będziesz pewna co ci się podoba (a zestaw docelowy niekoniecznie musi być tym, który wpadł w ucho jako pierwszy) wtedy kupisz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts